« Serbien NF 2017

Serbien NF 2019 »


Beovizija 2018

Beovizija 2018

SERBIENS UTTAGNING. För första gången sedan 2009 var det Beovizija som gällde som uttagning för Serbiens del. Det blev en enda finalkväll om 17 bidrag som fick göra upp om segern, där jury och tittare gemensamt avgjorde vem som skulle vinna.

För att utse tävlingsbidragen höll TV-bolaget RTS en nationell antagning mellan augusti och november 2017. Vem som helst i världen fick skicka in bidrag, så länge artisterna hade serbiskt medborgarskap. Dessutom ställde RTS kravet att alla låtar skulle framföras på serbiska, åtminstone så i den nationella finalen. Totalt inkom 75 bidrag och av dessa valde en jury ut 17 stycken till finalen.

Finalen hölls i Sava Cantar i Belgrad, vilket var samma arena som hade presscentret under Eurovision 2008. Kvaretten Kristina Radenković, Dragana Kosjerina, Branko Veselinović och Aleksandar Stojanović var programledare för sändningen.

 

Datum & händelser

 

Finalen!

Fakta

 • Datum: 2018-02-20
 • Tid: 21:00 – 23:35 CET
 • Programledare: Kristina Radenković, Dragana Kosjerina, Branko Veselinović och Aleksandar Stojanović
 • Plats: Sava Centar, Belgrad
 • Röstningsprocess: 50% juryröstning och 50% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: RTS – Länk 1  (Registrera via Facebook för att kunna titta),  Länk 2

 

Panelen inför: För första gången sedan 2009 är det Beovizija som gäller som uttagning för Serbiens del. Det blir en enda finalkväll om 17 bidrag som gör upp om segern, där jury och tittare gemensamt avgör vem som ska vinna. En av startfältets tävlande är Rambo Amadeus som tidigare representerat grannlandet Montenegro i Eurovision 2012 med låten “Euro Neuro”, en låt som inte gick till final. Denna gång tävlar han i en duett med Beti Đorđević. En annan tävlande är Maja Nikolić som försökt få representera Serbien flera gånger i Eurovisionen men aldrig lyckats vinna. Denna gång tävlar hon med en låt av Vladimir Graić, som stod bakom Serbiens första vinnarlåt “Molitva” (Eurovision 2007).

Enligt uppgifter kommer finalen att gästas av en rad tidigare serbiska Eurovisionrepresentanter.

 

Startfältet

De tävlande presenteras i startordning.

 

1. SevdahBABY – “Hajde da igramo sada”
Text &/ musik: Milan Stanković, Predrag Radisavljević, Tijana Žunjić


 

2. Rambo Amadeus & Beti Đorđević – “Nema te”
Text &/musik: Aca Pejčić, Antonije Pušić, Nancy Auravanović


 

3. Maja Nikolić – “Zemlja čuda”
Text &/musik: Vladimir Graić, Mia Pijade


 

4. Srđan & Emil – “Bar da znam”
Text &/musik: Srđan Marijanović


 

5. Ivan Kurtić – “Ne sunca mi meseca”
Text &/musik: Rastko Aksentijević


 

6. Sanja Ilić & Balkanika – “Nova deca”
Text &/musik: Sanja Ilić, Tanja Ilić, Danica Krstajić


 

7. Koktel Balkan – “Zato”
Text &/musik: Bojan Jeremić


 

8. Boris Režak – “Vila”
Text &/musik: Boris Režak, Nikola Raonić


 

9. Lana & Aldo – “Jača od svih”
Text &/musik: Lana & Aldo


 

10. Dušan Svilar – “Pod krošnjom bagrema”
Text &/musik: Goran Kovačević


 

11. Igor Lazarević – “Beži od mene”
Text &/musik: Igor Lazarević


 

12. Saška Janks – “Pesma za tebe”
Text &/musik: Saška Janks, Marko Nikolić


 

13. Lord – “Samo nek se okreće”
Text &/musik: Vladimir Preradović Lord


 

14. Danijel Pavlović – “Ruža sudbine”
Text &/musik: Danijel Pavlović, Marina Tucaković


 

15. BASS – “Umoran”
Text &/musik: Sofija Milutinović


 

16. Osmi vazduh & Friends – “Probudi se”
Text &/musik: Marko Kuzmanović, Lena Kuzmanović


 

17. Biber & DJ Niko Bravo – “Jutros (Svatovi)”
Text &/musik: Rastko Aksentijević, Nikola Burovac


 

Panelen tycker till!

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor.

 

 1. Boris Režak – “Vila”
 2. Igor Lazarević – “Beži od mene”
 3. Danijel Pavlović – “Ruža sudbine”
 4. Dušan Svilar – “Pod krošnjom bagrema”
 5. BASS – “Umoran”
 6. Srđan & Emil – “Bar da znam”

Kommentar: Till och börja med är jag mycket glad att Serbien vad det ser ut som åter kommer sjunga på sitt modersmål! Bra där, fler länder borde ta efter. Vidare till startfältet är det väldigt intressant med mycket blandat. Allt från ballader till turbofolk och mycket mycket annat. Mina förhoppningar ligger faktiskt på Boris Režak. Han har också gjort ett par försök i tidigare upplagor, så det vore skoj om han faktiskt får åka till Lissabon, framför allt med en såpass fartig låt som Vila som verkligen andas lokal förankring.

 

 

 1. Maja Nikolić – “Zemlja čuda”
 2. Lana & Aldo – “Jača od svih”
 3. Dušan Svilar – “Pod krošnjom bagrema”
 4. Lord – “Samo nek se okreće”
 5. Biber & DJ Niko Bravo – “Jutros (Svatovi)”
 6. Danijel Pavlović – “Ruža sudbine”

Kommentar: Vilken härlig samling låtar vi bjuds på här. Jag ser många potentiella vinnare här. Jag är ju extra svag för balkanballaderna och jag har med två riktigt bra sådana på min topplista, dock inte högst upp denna gång. Serbien har prövat två moderna mainstream-poplåtar på engelska i Eurovision på de två senaste åren utan framgång. Därför blev jag väldigt glad av nyheten att man beslutat sig för att återinföra en nationell final bestående av 17 låtar på modersmålet. Är det något som Serbien brukar lyckas komma bra till med historiskt sett i Eurovision, så är det just med balkanballaderna. Men jag tycker att det är på tiden för en riktig uppiggande låt som man vill dansa till. Jag är säker på att liveframträdandena kommer lyfta låtarna ännu mer. Det ska bli spännande att se vem Serbien skickar till Eurovision och att följa denna sändning.

 

 

Resultat

Sanja Ilić & Balkanika vann den serbiska finalen 2018. Foto: RTS.

Under tisdagskvällen den 20:e februari avgjordes serbiska TV-bolaget RTS sin final av Beovizija 2018, där gruppkonstellationen Sanja Ilić & Balkanika vann med låten “Nova deca”. Därmed blir det de som får åka till Lissabon och tävla för Serbien i Eurovision Song Contest 2018.

För första gången sedan 2009 använde sig serbiska TV-bolaget RTS av Beovizija som uttagningsformat till Eurovisionen. Det var även första gången sedan 2015 som det blev någon form av nationell uttagning istället för ett internval. Finalen innehöll 17 tävlande som hade valts ut efter en nationell antagning, och under finalen var det upp till jury och tittarna att bestämma vilken låt som skulle vinna. Juryn och tittarna hade lika makt att avgöra resultatet och delade ut poäng enligt Eurovisionskalan, där ettan fick 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7 till 1 poäng. Tittarna respektive juryn gav således poäng till tio bidrag vardera, vilket lämnade öppet fält att många av finalens bidrag blev helt utan några poäng alls.

Det var dock ingen tvekan om vem som var favoriten för kvällen i och med att både juryn och tittarna hade samma vinnare: gruppkonstellationen Sanja Ilić & Balkanika med låten “Nova deca” (t/m Sanja Ilić, Tanja Ilić, Danica Krstajić). Juryn och tittarna hade även samma tvåa (Saška Janks – “Pesma za tebe”) men på tredjeplatsen hade tittarna Dušan Svilar med “Pod krošnjom bagrema” medan juryn hade Ivan Kurtić med låten “Ne sunca mi meseca” som trea.

Under finalen framträdde en del gästartister i form av tidigare Eurovisiontävlande från både Serbien och några av dess grannländer.

 

Hela resultatet

Nedan presenteras poäng och placeringar för bidragen. Resultatet står skrivet så här: jurypoäng + tittarpoäng = totalpoäng.

 

 

Så här såg Sanja Ilić & Balkanikas liveframträdande ut i finalen:

 

Tycker du det var rätt vinnare som vann finalen? Kommentera gärna!

 

Panelens slutkommentarer

Så här tycker vi i panelen om vinnaren i finalen.

 

För det första uppskattar jag att även Serbien väljer att återgå till balkansoundet i år, vilket jag saknade ifjol. I Kiev hade de en mycket opersonlig låt tycker jag, denna känns mer äkta och ärlig vilket skapar en härlig känsla. Dock tycker jag ändå att låten känns lite som en lightversion av “Lane moje” för Serbien-Montenegro 2004 eller “Lejla” för Bosnien-Hercegovina 2006. Dels är det ett problem att låten tar rätt lång tid på sig att komma igång (i början känns det mer som en inledning till en äventyrsfilm än en Eurovisionlåt), utan det är först när sångaren börjar sjunga som det börjar bli bättre. Det är alltså inte ett av Serbiens bästa bidrag genom tiderna, men jag tror att denna låt kan bli farlig i Lissabon. Skulle inte bli förvånad om det blir en av toppkandidaterna som “Lane Moje” var 2004 eller som “Lejla” var 2006.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen