SERBIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det serbiska TV-bolaget RTS ut Serbiens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Beovizija 2018. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Serbiens återuppväckande uttagning Beovizija bestod av en finalkväll om 17 bidrag som gjorde upp om segern. Tittarna fick bestämma resultatet tillsammans med en studiojury på fem personer.

För att utse tävlingsbidragen höll TV-bolaget RTS en nationell antagning mellan augusti och november 2017. Vem som helst i världen fick skicka in bidrag, så länge artisterna hade serbiskt medborgarskap. Dessutom ställde RTS kravet att alla låtar skulle framföras på serbiska, åtminstone så i den nationella finalen. Totalt inkom 75 bidrag och av dessa valde en jury ut 17 till finalen.

I startfältet återfanns en del kända namn från förr som Rambo Amadeus som tidigare representerat grannlandet Montenegro i Eurovision 2012 med låten ”Euro Neuro”, en låt som inte gick till final. Denna gång tävlade han i en duett med Beti Đorđević. En annan tävlande var Maja Nikolić som försökt få representera Serbien flera gånger i Eurovisionen men aldrig lyckats vinna. Denna gång tävlade hon med en låt av Vladimir Graić, som stod bakom Serbiens första vinnarlåt ”Molitva” (Eurovision 2007).

 

Eurovision-resultat 2018

Vinnare i Serbiens uttagning blev Sanja Ilić & Balkanika med bidraget ”Nova deca”, som Sanja Ilić, Tanja Ilić, Danica Krstajić stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2018 blev Serbien lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 19:e plats (av 26 länder) med 113 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2018-02-20

 • Programledare:
 • Kristina Radenković, Dragana Kosjerina, Branko Veselinović och Aleksandar Stojanović

 • Plats:
 • Sava Centar, Belgrad

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till studioversioner.

 1. SevdahBABY – ”Hajde da igramo sada”
 2. Rambo Amadeus & Beti Đorđević – ”Nema te”
 3. Maja Nikolić – ”Zemlja čuda”
 4. Srđan & Emil – ”Bar da znam”
 5. Ivan Kurtić – ”Ne sunca mi meseca”
 6. Sanja Ilić & Balkanika – ”Nova deca”
 7. Koktel Balkan – ”Zato”
 8. Boris Režak – ”Vila”
 9. Lana & Aldo – ”Jača od svih”
 10. Dušan Svilar – ”Pod krošnjom bagrema”
 11. Igor Lazarević – ”Beži od mene”
 12. Saška Janks – ”Pesma za tebe”
 13. Lord – ”Samo nek se okreće”
 14. Danijel Pavlović – ”Ruža sudbine”
 15. BASS – ”Umoran”
 16. Osmi vazduh & Friends – ”Probudi se”
 17. Biber & DJ Niko Bravo – ”Jutros (Svatovi)”

 

Panelen tyckte till!


    


 1. Boris Režak – ”Vila”
 2. Igor Lazarević – ”Beži od mene”
 3. Danijel Pavlović – ”Ruža sudbine”
 4. Dušan Svilar – ”Pod krošnjom bagrema”
 5. BASS – ”Umoran”
 6. Srđan & Emil – ”Bar da znam”

Kommentar: Till och börja med är jag mycket glad att Serbien vad det ser ut som åter kommer sjunga på sitt modersmål! Bra där, fler länder borde ta efter. Vidare till startfältet är det väldigt intressant med mycket blandat. Allt från ballader till turbofolk och mycket mycket annat. Mina förhoppningar ligger faktiskt på Boris Režak. Han har också gjort ett par försök i tidigare upplagor, så det vore skoj om han faktiskt får åka till Lissabon, framför allt med en såpass fartig låt som Vila som verkligen andas lokal förankring.


  


 1. Maja Nikolić – ”Zemlja čuda”
 2. Lana & Aldo – ”Jača od svih”
 3. Dušan Svilar – ”Pod krošnjom bagrema”
 4. Lord – ”Samo nek se okreće”
 5. Biber & DJ Niko Bravo – ”Jutros (Svatovi)”
 6. Danijel Pavlović – ”Ruža sudbine”

Kommentar: Vilken härlig samling låtar vi bjuds på här. Jag ser många potentiella vinnare här. Jag är ju extra svag för balkanballaderna och jag har med två riktigt bra sådana på min topplista, dock inte högst upp denna gång. Serbien har prövat två moderna mainstream-poplåtar på engelska i Eurovision på de två senaste åren utan framgång. Därför blev jag väldigt glad av nyheten att man beslutat sig för att återinföra en nationell final bestående av 17 låtar på modersmålet. Är det något som Serbien brukar lyckas komma bra till med historiskt sett i Eurovision, så är det just med balkanballaderna. Men jag tycker att det är på tiden för en riktig uppiggande låt som man vill dansa till. Jag är säker på att liveframträdandena kommer lyfta låtarna ännu mer. Det ska bli spännande att se vem Serbien skickar till Eurovision och att följa denna sändning.

 

 

Resultat


Under tisdagskvällen den 20:e februari avgjordes serbiska TV-bolaget RTS sin final av Beovizija 2018, där gruppkonstellationen Sanja Ilić & Balkanika vann med låten ”Nova deca”. Därmed blir det de som får åka till Lissabon och tävla för Serbien i Eurovision Song Contest 2018. Så här såg deras framträdande ut:

 

Fakta om finalen

För första gången sedan 2009 använde sig serbiska TV-bolaget RTS av Beovizija som uttagningsformat till Eurovisionen. Det var även första gången sedan 2015 som det blev någon form av nationell uttagning istället för ett internval. Finalen innehöll 17 tävlande som hade valts ut efter en nationell antagning, och under finalen var det upp till jury och tittarna att bestämma vilken låt som skulle vinna.

Det fanns ingen tvekan om vem som var favoriten för kvällen i och med att både juryn och tittarna hade gruppkonstellationen Sanja Ilić & Balkanika med låten ”Nova deca” som vinnare. Juryn och tittarna hade även Saška Janks med ”Pesma za tebe” som tvåa. Det var först på tredjeplatsen som det blev viss skillnad, för där hade tittarna Dušan Svilar med ”Pod krošnjom bagrema” medan juryn valde Ivan Kurtić med ”Ne sunca mi meseca”.

Under finalen framträdde en del gästartister i form av tidigare Eurovisiontävlande från både Serbien och några av dess grannländer.

 

Hela resultatet

Nedan presenteras poäng och placeringar för bidragen. Inom parentes står jurypoäng + tittarpoäng = totalpoäng.

 

 

Följande bidrag hamnade på delad sistaplats utan poäng:

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


   


För det första uppskattar jag att även Serbien väljer att återgå till balkansoundet i år, vilket jag saknade ifjol. I Kiev hade de en mycket opersonlig låt tycker jag, denna känns mer äkta och ärlig vilket skapar en härlig känsla. Dock tycker jag ändå att låten känns lite som en lightversion av ”Lane moje” för Serbien-Montenegro 2004 eller ”Lejla” för Bosnien-Hercegovina 2006. Dels är det ett problem att låten tar rätt lång tid på sig att komma igång (i början känns det mer som en inledning till en äventyrsfilm än en Eurovisionlåt), utan det är först när sångaren börjar sjunga som det börjar bli bättre. Det är alltså inte ett av Serbiens bästa bidrag genom tiderna, men jag tror att denna låt kan bli farlig i Lissabon. Skulle inte bli förvånad om det blir en av toppkandidaterna som ”Lane Moje” var 2004 eller som ”Lejla” var 2006.


   


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera