UKRAINAS UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det ukrainska TV-bolaget NTU ut Ukrainas artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Vidbir 2017. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Ukraina hade tagit hem sin andra Eurovision-seger 2016 och skulle därför år 2017 vara värdland. Själva artist- och bidragsvalet skedde även denna gång genom uttagningen Vidbir som bestod av tre heats och en final.

Sensommaren 2016 kom beskedet från NTU att urvalsprocessen skulle ske genom tre steg. Först skulle intresserade artister och låtskrivare kunna skicka in bidrag till ordinarie tävling samt en jokertävling, därefter utsåg NTU tillsammans med sin samarbetspartner STB vilka som skulle få tävla och sedan genomfördes uttagningen. Artisturvalet gjordes dels från antagningen samt en auditionturné och efter mycket om och men valdes 23 tävlande ut samt ett jokerbidrag, vilka sedan fördelades in i tre heats. Startfältens fördelning lottades liksom dess startordning.

I var och ett av de tre heaten tävlade åtta bidrag, där tittarna tillsammans med en jurypanel röstade fram två bidrag till final. Det gjorde att 6 bidrag tävlade om slutsegern, som även den korades med hjälp av jury- och tittarröstning. Bidrag som hamnade på samma totalsumma i såväl heats som finalen rankades efter tittarnas röster.

Den röstande juryn utgjordes av låtskrivaren Konstantin Meladze, komikern och artisten Andriy Danylko (mer känd under sitt alter ego Verka Serduchka) och 2016 års Eurovision-vinnare Jamala, som för övrigt var ny medlem i juryn.

 

Eurovision-resultat 2017

Vinnare i Ukrainas uttagning blev gruppen O.Torvald med bidraget ”Time”, som Yevhen Halych och Yevhen Kamenchuk stod bakom på upphovssidan.

I kraft av att Ukraina var värdnation för Eurovision 2017 var de tillsammans med ”Big Five”-länderna direktkvalificerade till finalen. Där hamnade de på 24:e plats (av 26 länder) med 36 poäng.

 

Heats

Heat 1

Fakta


 • Datum:
 • 2017-02-04

 • Programledare:
 • Serhiy Prytula

 • Plats:
 • ?

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. SKAY – ”All My Love For You”
 2. Roma Veremeychik & Lumiere – ”Make It Real”
 3. Monochromea – ”Blue Bird”
 4. Laliko – ”Sugar Whisper”
 5. Salto Nazad – ”O, mamo!”
 6. MamaRika – ”We Are One”
 7. Tayanna – ”I Love You”
 8. Arsen Mirzoyan – ”Dzheraldina”

 

 

Resultat: Heat 1


Det första heatet är nu avgjort och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Heat 2

Fakta


 • Datum:
 • 2017-02-11

 • Programledare:
 • Serhiy Prytula

 • Plats:
 • ?

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Letay – ”Svit chekaye”
 2. Mila Nitich – ”Mystery”
 3. Kuznetsov – ”Deep Shivers”
 4. Aghiazma – ”Synthetic Sun”
 5. Detach – ”Distance”
 6. Rozhden – ”Saturn”
 7. Panivalkova – ”Dokuchayu”
 8. Illaria – ”Thank You for My Way”

 

 

Resultat: Heat 2


Det andra heatet är nu avgjort och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Heat 3

Fakta


 • Datum:
 • 2017-02-18

 • Programledare:
 • Serhiy Prytula

 • Plats:
 • ?

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Payushchie Trusy – ”Singing Pants”
 2. O.Torvald – ”Time”
 3. Anastasia Prudius – ”Flow”
 4. Vitaliy Kozlovskiy – ”Be Your Light”
 5. Kadnay – ”Freedom In My Mind”
 6. Melovin – ”Wonder”
 7. Green Grey – ”Future Is Now”
 8. Vivienne Mort – ”Iniy”

 

 

Resultat: Heat 3


Det tredje och sista heatet är nu avgjort och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 • 1. O.Torvald – Time” (14p)
 • 2. Melovin – Wonder” (13p)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Notering

Melovin och Kadnay hamnade på samma totalpoäng när juryn och tittarna sagt sitt. Eftersom bara en av dem kunde gå vidare till final som tvåa gick finalplatsen till den som fått högst ranking av tittarna. I det här fallet blev det Melovin som gick till final.

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2017-02-25

 • Programledare:
 • Serhiy Prytula

 • Plats:
 • ?

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Salto Nazad – O, mamo!
 2. Melovin – Wonder
 3. O.Torvald – Time
 4. Illaria – Thank You for My Way
 5. Tayanna – I Love You
 6. Rozhden – Saturn

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Tayanna – ”I Love You”
 2. Salto Nazad – ”O, mamo!”
 3. Melovin – ”Wonder”
 4. Illaria – ”Thank You for My Way”
 5. Rozhden – ”Saturn”
 6. O.Torvald – ”Time”

Slutkommentar: Fjolårsvinnaren Ukraina har riktigt hög kvalitet på sin uttagning! Imponerande bredd och riktigt snygg scenproduktion som bådar gott inför Eurovision! Överlägset bäst i startfältet är dock Tayanna som utklassar hela resten av startfältet med sin FANTASTISKA röst! Wow! Jag gapar! Låten är väl sisådär kanske, men hon gör den till en vinnare – och ett farligt bidrag i ESC. I övrigt fanns gott om skön SKA-rock och funk, vilket jag tackar för! Kort sagt – bra final!


    


 1. O.Torvald – ”Time”
 2. Tayanna – ”I Love You”
 3. Melovin – ”Wonder”
 4. Salto Nazad – ”O, mamo!”
 5. Illaria – ”Thank You for My Way”
 6. Rozhden – ”Saturn”

Slutkommentar: Jag håller inte med min kollega Adrian om att Ukraina bjuder på hög kvalité i sin final. Däremot är det bredd, men inte så bra sådan. Tayannas låt tycker jag förvisso är helt okej, men det känns som en ny Jamala och den typen av låtar har jag personligen fått nog av nu. Den enda artist som jag tycker sticker ut mot ESC är rockgruppen O.Torvald. Förvisso känns det som en ny väldigt tydlig politisk markering (mot vad vet jag dock inte), så om de kan tona ned det ett uns så hade jag nog gett ett högre betyg. Men i tider av att många länder väljer att gå på Jamala/Loreen/Aminata-spåret i år så tycker jag det vore skönt om något mer land kunde bjuda Europa på lite show och rytm i Kiev. Och inte bara att det blir kopiösa mängder med nummer där artisten står prick stilla och sjunger en konventionell ballad som vi hört 100 gånger förut och kommer få höra 100 gånger om igen senare år. Därför hoppas jag att det blir O.Torvald som får bli representant för Ukraina i ESC 2017 i Kiev.


   


 1. Rozhden – ”Saturn”
 2. O.Torvald – ”Time”
 3. Melovin – ”Wonder”
 4. Tayanna – ”I Love You”
 5. Illaria – ”Thank You for My Way”
 6. Salto Nazad – ”O, mamo!”

Slutkommentar: Det var inte mycket att hänga i granen här inte. Värdlandet känns riktigt oinspirerat och tråkigt. ”Saturn” med Rozhden är min förhandsfavorit inför finalen. Därefter får jag betygsätta efter originalitet och då är det främst O.Torvald och Melovin som sticker ut. Det kan behövas ett rockbidrag i årets balladtäta ESC-år.

 

 

Resultat


2017 års Eurovision-värdland Ukraina har nu gjort klart med sitt val av artist och bidrag! Efter juryn och tittarna sagt sitt blev det rockgruppen O.Torvald med låten ”Time” som vann finalen, även om det var med minsta möjliga marginal, och som därmed blir hemmanationens representant. Så här såg deras framträdande ut:

 

Mer om finalen

I finalen, som hölls den 25 februari, var det 6 bidrag som tävlade om segern, där resultatet avgjordes genom utdelning av 50% juryröster och 50% tittarröster. Bägge parter delade ut 6 poäng till sin favorit, 5 poäng till sin tvåa osv. nedåt 4, 3, 2 och 1 poäng. Sedan lades poängen samman och den med högst summa vann.

Det kan noteras att juryn och tittarna var helt oense om vem som skulle vinna. Juryn föredrog Tayanna medan tittarna hellre ville se Melovin vinna. Samtidigt hade bägge parter gruppen O.Torvald som tvåa. När resultaten var klara hade både O.Torvald och Tayanna fått samma totalpoäng, och då avgjorde tittarnas ranking, som i fallet var till fördel för O.Torvald. Man kan alltså säga att finalen blev lite som en favorit i repris av Jamalas seger i Eurovision 2016!

 

Hela resultatet

 1. O.Torvald – ”Time”, 10p
 2. Tayanna – ”I Love You”, 10p
 3. Melovin – ”Wonder”, 8p
 4. Illaria – ”Thank You for My Way”, 5p
 5. Rozhden – ”Saturn”, 5p
 6. Salto Nazad – ”O, mamo!”, 4p

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera