ARMENIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det armeniska TV-bolaget ARMTV ut Armeniens artist via uttagningen Depi Evratesil medan tävlingsbidrag utsågs internt. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Uttagningen var för första gången i Armeniens Eurovision-historia en mer omfattande sådan som till upplägget liknade ett Idol-format. Det började med att personer armeniska rötter och sångtalang kunde ansöka om att delta och utifrån den valdes 80 personer ut som fick gå vidare till auditions. Tävlingen pågick sedan i tre månader med olika gallringar på vägen. Första programmet sändes den 1:a oktober 2016 och finalen hölls på julafton (24:e december) samma år.

Den jury som användes i programmet bestod av tidigare armeniska Eurovision-deltagare: Iveta Mukuchyan (2016), Essaï Altounian (2015), Aram Mp3 (2014), Inga Arshakyan (2009 och 2015), Anush Arshakyan (2009) och Hayko (2007). Dessa personer hade fram till semifinalerna all makt att avgöra resultatet.

 

Upplägget i programmen

De 80 personer som valdes ut fick under tre program sjunga varsin cover av valfri låt framför juryn som sedan bestämde vilka de ville se tävla i programmet. De valde ut 37 personer, vilka sedan fick sjunga en gång till för juryn innan varje juryperson valde ut fyra deltagare till sitt team. När teamen var på plats meddelades det att endast en person ur varje team skulle få tävla vidare. Därför ställdes deltagarna i varje team mot varandra i dueller där juryn enhälligt bestämde vem som var bäst.

Efter duellerna kvarstod 6 artister som nu gick vidare till två semifinaler. Nu fick tittarna tillsammans med först programmets jury och sedan även andra jurygrupper vara med och avgöra vilka två som skulle gå vidare till finalen. Gallringen skedde i två steg där 6 blev fyra och sedan fyra blev två. På julaftonen 2016 hölls finalen som avgjorde vem som skulle vinna.

 

Eurovision-resultat 2017

Vinnare i Armeniens uttagning blev sångerskan Artsvik, och tävlingsbidraget hon framförde i Eurovision hette ”Fly With Me”, som Lilith Navasardyan, Levon Navasardyan, Avet Barseghyan och David Tserunyanstod stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2017 blev Armenien lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 18:e plats (av 26 länder) med 79 poäng.

 

Finalen

Fakta


  • Datum:
  • 2016-12-24

  • Programledare:
  • Gohar Gasparyan

  • Plats:
  • ?

  • Röstningsprocess:
  • Delad jury- och tittarröstning

 

Hur ser finalen ut?

Armenien har nu kommit fram till det sista momentet i sin uttagning – artistfinalen! Efter auditions, dueller och semifinaler så ska det alltså bli dags att få reda på vilken artist som juryn och tittarna vill se på scenen i Kiev i maj. I finalen återstår endast två artister: Artsvik respektive Marta. Vilka nummer de framträder med i finalen är ännu oklart.

I finalen kommer Cyperns kommande Eurovision-representant Hovig att uppträda som gästartist.

 

 

Resultat


Armenien har nu gjort klart med sitt val av representant till Eurovision 2017 – det blir Artsvik som får åka till Ukraina i maj. När finalen avgjordes på julaftonskvällen hade dock endast artistvalet blivit klart, bidraget väljs i ett senare skede.

Uttagningen har denna gång varit mycket lång och pågått likt en Idol-tävling där artister gallrats ned genom auditions, dueller och semifinaler ända fram till finalen då två tävlande (av totalt 80 från början utvalda sökande) återstod. Det var dags för juryn och tittarna att bestämma sig för vem av Artsvik eller Marta de vill se i Kiev och valet föll på Artsvik.

 

Tävlingsbidraget

Först efter att artistvalet var klart valdes tävlingsbidraget ut, vilket skedde genom en intern process. Valet blev klart den 18:e mars och så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »