NORGES UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det norska TV-bolaget NRK ut Norges artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Norsk Melodi Grand Prix 2017. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


NRK fortsatte att hålla Norsk MGP som en enda finalkväll med tio tävlingsbidrag. Nytt för året var dock att internationella jurygrupper bjöds in för att tillsammans med tittarna i första röstningsomgången skicka vidare fyra bidrag till den avgörande omgången den så kallade Guldfinalen. I den fick tittarna själva bestämma vilken låt som skulle vinna.

Att ta in internationella jurygrupper var inget nytt i detta sammanhang, däremot hade det bara använts två gånger tidigare: 1985 och 1995, två av de dittills tre år där Norge vunnit Eurovisionen! Länderna som var med och röstade denna gång var Armenien, Finland, Irland, Israel, Malta, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Ungern och Österrike.

Startfältet till finalen utsågs i vanlig ordning genom en nationell antagning som pågick fram till september 2016. Därefter tog en jury över och utsåg startfältet, däremot hade NRK också rätt att lägga till egna jokrar. De utvalda bidragen och artisterna presenterades 7:e februari medan finalen hölls den 11:e mars. Det var för övrigt samma kväll som både Island och Sverige utsåg artist och bidrag till tävlingen.

 

Eurovision-resultat 2017

Vinnare i Norges uttagning blev JOWST feat Alexander Walmann med bidraget ”Grab the Moment”, som Joakim With Steen (JOWST) och Jonas McDonnell stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2017 blev Norge lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 10:e plats (av 26 länder) med 158 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2017-03-11

 • Programledare:
 • Kåre Magnus Bergh & Line Elvsåshagen

 • Plats:
 • Oslo Spektrum, Oslo

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till studioversionerna.

 1. Ulrikke – Places
 2. Jenny Augusta – I Go Where You Go
 3. Rune Rudberg Band –Run Run Away
 4. JOWST feat. Aleksander Walmann –Grab the Moment
 5. Kristian Valen –You & I
 6. In Fusion – Nothing Ever Knocked Us Over
 7. Amina Sewali – Mesterverk
 8. AMMUNITION – Wrecking Crew
 9. Elin & The Woods – First Step in Faith (Oadjebasvuhtii)
 10. Ella – Mamma Boy

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Ella – ”Mamma Boy”
 2. In Fusion – ”Nothing Ever Knocked Us Over”
 3. AMMUNITION – ”Wrecking Crew”
 4. Ulrikke – ”Places”
 5. Elin & The Woods – ”First Step in Faith (Oadjebasvuhtii)”

Slutkommentar: Bra startfält i årets norska final! Det är bra spännvidd mellan låtarna – och det är mycket trevligt få höra både bra rock och bra etno igen! Däremot lär inte vinnaren heta vare sig Elin & The Woods eller AMMUNITION, jag tror snarare det lär stå emellan In Fusion och Ella. De har bra moderna poplåtar, även om de kanske inte är kanske helt minnesvärda. Frågan är om något av bidragen kommer klara att sticka ut tillräckligt i ESC? Återstår att se! Men ser mycket fram emot en norsk final med många bra bidrag!


  


 1. Ella – ”Mamma Boy”
 2. Elin & The Woods – ”First Step in Faith (Oadjebasvuhtii)”
 3. Amina Sewali- ”Mesterwerk”
 4. Ulrikke – ”Places”
 5. Kristian Valen- ”You and I”

Slutkommentar: Till skillnad från Sveriges final så spretar det av olika genreres i Norge. Det är roligt! Dock så är ingen låt en riktigt fempoängare men det finns gott om fyrapoängare och trepoängare. Kommer vår norska grannar då att lyckas i ESC? Nej, det kommer de inte att göra det kan jag fastslå redan nu. Men lycka till Norge!


     


 1. In Fusion – ”Nothing Ever Knocked Us Over”
 2. Kristian Valen – ”You and I”
 3. AMMUNITION – ”Wrecking Crew”
 4. Ulrikke – ”Places”
 5. JOWST feat. Aleksander Walmann – ”Grab the Moment”

Slutkommentar: Jag är tillfreds med det mesta här i den norska finalen. Jag har tagit god tid på mig att lyssna in mig på låtarna, men kan inte direkt säga att jag har någon solklar etta på min topplista inför utan det kommer nog vara liveframträdandena som kommer ge en mer klarare bild på vilka man egentligen gillar bäst.

 

 

Resultat


Under lördagskvällen den 25:e februari höll Norge sin final av Norsk Melodi Grand Prix 2017, där Jowst feat. Aleksander Walmann vann med låten ”Grab The Moment”. Därmed blir det de som får åka till Kiev och tävla för Norge i Eurovision 2017.

Så här såg vinnarlåten ut i finalen:

 

Hela resultatet:

Årets Norsk MGP fortsatte i formen av en enda finalkväll med tio tävlingsbidrag. Den stora nyheten för det här året var däremot att NRK återinförde internationella jurygrupper i finalen, eftersom historien vid två tillfällen gett Norge seger i Eurovision efter att den hjälpen använts.

Själva finalen hölls i Oslo Spektrum i huvudstaden Oslo och avgjordes genom att juryerna och tittarna först röstade vidare fyra bidrag till en andra omgång där avgörandet skedde. I den första omgången redovisades det endast hur jurygrupperna fördelat sina 12-poängare, ej hur de röstat på övriga bidrag.

 

Andra omgången

 1. Jowst feat. Aleksander Walmann – ”Grab the Moment”
 2. Ammunition – ”Wrecking Crew”
 3. Elin & The Woods – ”First Step in Faith (Oadjebasvuhtii)”
 4. Ulrikke – ”Places”

 

Övriga finalister (gick ej vidare till andra omgången)

 • Amina Sewali – ”Mesterverk”
 • Ella – ”Mama’s Boy”
 • In Fusion – ”Nothing Ever Knocked Us Over”
 • Jenny Augusta – ”I Go Where You Go”
 • Kristian Valen – ”You & I”
 • Rune Rudberg Band – ”Run Run Away”

 

Bonus: Internationella juryernas 12-poängare (första omgången)

 • 4 st: JOWST feat. Aleksander Walmann – Sverige, Israel, Ungern, Malta
 • 3 st: Ulrikke – Irland, Armenien, Tyskland
 • 2 st: AMMUNITION – Finland, Österrike
 • 1 st: Ella – Storbritannien
 • Övriga bidrag blev utan 12-poängare.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »