STORBRITANNIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det brittiska TV-bolaget BBC ut Storbritanniens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Eurovision: You Decide. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


För andra året i rad valde Storbritannien artist och bidrag genom en nationell final. Och för första gången sedan millennieskiftet var även jurygrupper involverade i resultaträkningen.

Tävlingsbidragen utsågs via en nationell antagning, skivbolagskontakter och genom samarbete med OGAE UK (motsvarigheten till Melodifestivalklubben i Storbritannien). Hur själva arbetet sedan gjordes är något oklart, däremot togs totalt 6 bidrag med varsin tillhörande artist ut i tävlan vilka presenterades i The Ken Bruce Show på BBC Radio 2 den 23:e januari. Samtliga utvalda var soloartister.

Initialt sade BBC att finalen skulle avgöras av enbart tittarröstning, men drygt en vecka innan startfältet presenterades kom istället nya bud som sade att det även skulle finnas med en röstande jury som skulle väga upp tittarnas röster. Denna jury bestod av professionella musiker/personer som jobbade inom eller med musikindustrin. Det satt även med en expertpanel i programmet men den hade ingen makt att avgöra några resultat.

Finalen gästades även av poprockgruppen The Vamps och av 2009 års Eurovision-vinnare Alexander Rybak.

 

Eurovision-resultat 2017

Vinnare i Storbritanniens uttagning blev sångerskan Lucy Jones med bidraget ”Never Give Up on You”, som Daniel Salcedo, Eurovision-vinnaren Emmelie de Forest (2013) och Lawrie Martin stod bakom på upphovssidan.

Eftersom Storbritannien tillhör de direktkvalificerade länderna slapp de kvala via Eurovisions semifinaler och var därmed klara för finalen. Där hamnade bidraget på 15:e plats (av 26 länder) med 111 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2017-01-27

 • Programledare:
 • Mel Giedroyc

 • Plats:
 • Eventim Apollo, Hammersmith, London

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till studioversionerna.

 1. Holly Brewer – I Wish I Loved You More
 2. Danyl Johnson – Light Up the World
 3. Lucie Jones – Never Give Up on You
 4. Olivia Garcia – Freedom Hearts
 5. Nate Simpson – What Are We Made Of?
 6. Salena Mastroianni – I Don’t Wanna Fight

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Holly Brewer – ”I Wish I Loved You More”
 2. Salena Mastroianni – ”I Don’t Wanna Fight”
 3. Danyl Johnson – ”Light Up the World”
 4. Lucie Jones – ”Never Give Up on You”
 5. Olivia Garcia – ”Freedom Hearts”
 6. Nate Simpson – ”What Are We Made Of?”

Slutkommentar: Storbritanniens ökenvandring fortsätter… Men årets startfält är iallafall något bättre än förra årets, även om jag i årets startfält inte hittar någon riktig personlig favorit. Medan de flesta bidragen kommer att inducera en kollektiv narkolepsi över hela Storbritannien på fredag, så finns ett fåtal upptempolåtar som jag tror har en hyfsad chans att klara sig. Holly och Salena verkar vara de enda två artister som skulle kunna väcka britterna från kvällskoman, så mina pengar ligger på dem. Men oj, kära britter, bättre än så här kan ni!


  


 1. Olivia Garcia – ”Freedom Hearts”
 2. Lucie Jones – ”Never Give Up on You”
 3. Salena Mastroianni – ”I Don’t Wanna Fight”
 4. Danyl Johnson – ”Light Up the World”
 5. Nate Simpson – ”What Are We Made Of?”
 6. Holly Brewer – ”I Wish I Loved You More”

Slutkommentar: Som mina kollegor redan konstaterat så låter alla Storbritanniens låtar likadant. Alla låtar skulle kunna vara ett B-spår på Lisa Ajax nästa platta så låg är kvaliten. Storbritannien som har så extremt mycket kunnande och tradition. Hoppas de tar sig i kragen till nästa år och väljer att satsa ännu mer på tävlingen.


  


 1. Olivia Garcia – ”Freedom Hearts”
 2. Danyl Johnson – ”Light Up the World”
 3. Holly Brewer – ”I Wish I Loved You More”
 4. Salena Mastroianni – ”I Don’t Wanna Fight”
 5. Lucie Jones – ”Never Give Up on You”
 6. Nate Simpson – ”What Are We Made Of?”

Slutkommentar: Det finns ett land i Eurovisionen som man vet kan göra populärmusik/populär musik (hur man nu vill se det) – men som varje år konsekvent i dessa ESC-sammanhang har tappat gnistan och lämnat sin ambition på soptippen. Och det är Storbritannien. I år försöker BBC förvisso bygga upp en slags förväntan genom att ta in 6 stycken soloakter och ge dem ungefär snarlika låtar som låter som vilken radiopop som helst har låtit de senaste åren och tror att ”ja, nu kommer ESC komma tillbaka till Storbritannien igen”. Och svaret är väldigt enkelt: Nej, så kommer det inte att bli det här året heller. Dock ska de ha cred för en sak och det är att låtarna låter något lite bättre i år, så jag tror inte att de kommer att komma bland de sista i finalen den 13 maj. Utan vem Storbritannien än väljer att skicka kommer de om möjligen med lite tur hamna någonstans mitt i finalresultatet i Kiev, men det blir inte högre än så. De två artister jag personligen ser störst potential i är Oliva Garcia och Danyl Johnson som jag tycker har bidrag som sticker ut mest i startfältet. Men tyvärr är jag som sagt besviken på UK i år igen, där jag har tappat räkningen för hur många år det gått nu när UK inte har levererat något nytt till Eurovisionen.


 


 1. Danyl Johnson – ”Light Up the World”
 2. Holly Brewer – ”I Wish I Loved You More”
 3. Olivia Garcia – ”Freedom Hearts”
 4. Salena Mastroianni – ”I Don’t Wanna Fight”
 5. Nate Simpson – ”What Are We Made Of?”
 6. Lucie Jones – ”Never Give Up on You”

Slutkommentar: Zzzzz, snark. Vilket sömnpillar det är att lyssna på dom här låtarna. Efter att ha lyssnat på dom några gånger så minns jag fortfarande inte hur någon av låtarna går. Det finns inget som sticker ut eller som fångar min uppmärksamhet. UK får göra sig beredda på att hamna i botten igen för här finns det ingenting som skulle funka i ESC. Väldigt synd, UK är ju ett så starkt musikland i övrigt. Hoppas dom iaf får ett startnummer i mitten någonstans så man kan ta en toapaus där.


  


 1. Olivia Garcia – ”Freedom Hearts”
 2. Holly Brewer – ”I Wish I Loved You More”
 3. Salena Mastroianni – ”I Don’t Wanna Fight”
 4. Danyl Johnson – ”Light Up the World”
 5. Nate Simpson – ”What Are We Made Of?”
 6. Lucie Jones – ”Never Give Up on You”

Slutkommentar: Bidragen i den brittiska finalen låter likadant. Jag är fruktansvärt besviken på Storbritannien. Total brist på variation och slätstruket rakt igenom. Tror de verkligen att någon av dessa sex kandidater har någon som helst chans att ta unionen mot en topplacering i ESC 2017? Är övertygad att det kommer bli en bra finalshow och att låtarna kommer göra sig bättre live än studioversionerna, som bara får mig att vilja stänga av. Så illa är det faktiskt.

 

 

Resultat


På fredagskvällen den 27 januari höll Storbritannien sin nationella final Eurovision: You Decide, där Lucie Jones med låten ”Never Give Up on You” röstades fram som vinnare. Därmed blir det hon som får åka till Kiev i maj för att försvara den brittiska fanan. Så här såg hennes liveframträdande ut i finalen:

 

Hela resultatet

Det blev andra året i rad som BBC i Storbritannien valde att anordna en nationell final istället för internval (som man haft konsekvent mellan åren 2011-2015). Efter en mindre antagning, från allmänhet och skivbolag samt i diskussion med fanklubben OGAE UK (brittiska motsvarigheten till Melodifestivalklubben) valdes 6 artister ut att tävla. Därefter var det upp till tittarna och jury att rösta fram en vinnare. Nytt för året blev införandet av juryröstning, något BBC inte haft med i nationella finaler sedan 1990-talet.

Tack vare att Storbritannien tillhör ”Big Five” (gruppen av länder som betalar mest till EBU) så kan vinnaren Lucie Jones redan nu göra sig redo för sitt kommande scenframträdande i Kiev den 13:e maj.

 

Resultatlistan

Endast vinnaren ropades upp, övriga slutade oplacerade. Länkarna går till bidragens liveframträdanden:

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Mellanmjölk igen ifrån Storbritannien. Jag undrar när de ska få det att lossna igen? Jag klagar inte på Lucie i detta fallet, för hon har en fantastisk röst och gör en fantastiskt röstprestation. Hatten av! Men låten är väldigt tam, den lyfter liksom aldrig från startbanan, även om Lucie gör det. Det kan mycket väl gå bättre för Lucie än för Joe & Jake ifjol, men det här lär inte ha med toppstriden att göra. Tyvärr.


  


Åh så tråkig låt! Gör om gör rätt! En 23:e plats i finalen är att vänta! Storbritannien hade kunnat skickat vilket bidrag som helst jag hade skrivit samma sak för alla bidragen. Storbritannien måste börja satsa på tävlingen. Vi hoppas 2018 blir Storbritanniens år.


  


Storbritannien gör ändå ett helt okej val av artist tycker jag trots min kritik inför finalen. Däremot finns det stor risk att den här balladen försvinner i mängden. Det beror på hur motståndet ser ut, dock skulle det här kunna bli en låt som får startnummer 2 i finalen. Risk för det om de lottas till första halvan av finalen. Men det återstår att se. Hon sjunger bra och låten är helt ok. Mitt på tre i dagsläget.


 


Jättebra artist, supertråkig låt. Har hört den flera gånger nu och minns fortfarande inte hur melodin gick eller vad låten handlar om. Bottenplacering i mitt tycke.


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »