SPANIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det spanska TV-bolaget RTVE ut Spaniens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Objetivo Eurovisión. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Spanien fortsatte att välja artist och bidrag genom en final, men bjöd in ett wildcard-bidrag. Själva finalen skulle sedan sluta i riktig dramatik när två bidrag hamnat på samma totalpoäng…

 

Eurocasting

Uttagningen inleddes med wildcardtävlingen Eurocasting där intresserade artister och låtskrivare fick skicka in tävlingsbidrag. Bland låtarna som skickades in valde en jury ut 30 låtar, där sedan en internetomröstning avgjorde tio bidrag som tog sig vidare. Bland dessa låtar valde en ny jury ut tre bidrag som sedan fick göra upp om en plats i finalen i Objetivo Eurovisión.

 

Finalen

Förutom wildcardet från Eurocasting-finalen valde RTVE själva ut fem bidrag som fick tävla i finalen. Resultatet avgjordes sedan av en tremannajury och tittarna, där det var juryn som hade sista ordet om två bidrag skulle hamnat på segerplatsen. Just detta inträffade och när juryn valde bort den låten som publiken hade som favorit blev det minst sagt dålig stämning i arenan.

Eurovision-resultat 2017

Vinnare i Spaniens uttagning blev sångaren Manel Navarro med bidraget ”Do it for Your Lover”, som han själv stod bakom på upphovssidan tillsammans med Antonio Rayo ”Rayito”.

Eftersom Spanien tillhör de direktkvalificerade länderna slapp de kvala via Eurovisions semifinaler och var därmed klara för finalen. Där hamnade bidraget på 26:e plats (av 26 länder) med 5 poäng.

 

Eurocasting

Fakta


 • Datum:
 • 2017-01-12

 • Programledare:
 • Irene Mahía & Paloma G. Quirós

 • Plats:
 • RTVE Studios (Pozuelo de Alcorcon), Madrid

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Javián –No somos héroes
 2. Fruela – Live it up“ (Spansk version)
 3. LeKlein – Ouch!!

 

Panelen tyckte till!


     


 1. Javián – “No somos héroes“
 2. LeKlein – “Ouch!!“
 3. Fruela – “Live it up“

Slutkommentar: Jag kan bara hålla med föregående skribenter om vilket val som Spanien borde göra. Javián har en trevlig och intressant lägerelds-låt som jag tror faktiskt skulle kunna göra bra ifrån sig i Kiev om den går vidare till nationella finalen och vinner där. Övriga två joker-finalister är relativt slätstrukna även om LeKlein har ett intressant tema på sin låt.


 


 1. Javián – “No somos héroes“
 2. Fruela – “Live it up“
 3. LeKlein – “Ouch!!“

Slutkommentar: Kan bara hålla med om vad Robban har skrivit här ovan. Javián levererar en fruktansvärt radiovänlig och glad låt som bara måste vinna och gå till final. Jag tror till och med att den kan bli Spaniens bidrag i ESC 2017, så bra är den.


  


 • 1. Javián – “No somos héroes“
 • 2. Fruela – “Live it up“
 • 3. LeKlein – “Ouch!!“

Slutkommentar: Här finner jag en solklar favorit bland de tre uttagna finalisterna och det är givetvis Javián med den somrigt, medryckande låten “No somos héroes“. Den är i en klass för sig och är det bidrag som förtjänar en plats i den spanska finalen i februari månad.

 

 

Resultat: Semifinalen


Efter Spaniens Eurocasting-final, som ägde rum torsdagen den 12:e januari, står det klart att det blir artisten LeKlein med låten ”Ouch!!” som blir joker i den spanska nationella finalen senare i februari. Spanska tittare samt från hela världen fick vara med och rösta fram vinnaren, vilket skedde genom onlineröstning på rtve.es samt genom Eurovisions app.

Övriga startfältet i den kommande spanska nationella finalen har valts ut internt, och vilka dessa tävlande är presenterades i samband med jokerfinalen. Vi presenterar dessa i kommande stycket om Finalen.

 

Hela resultatet:

 1. LeKlein – Ouch!!“ – 63,3 %
 2. Javián –No somos héroes“ – 21,7 %
 3. Fruela – Live it up“ – 15 %

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2017-02-11

 • Programledare:
 • Jaime Cantizano

 • Plats:
 • VAV studios, Madrid

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Manel Navarro – Do It for Your Lover
 2. LeKlein – Ouch!!
 3. Paula Rojo – Lo que nunca fue
 4. Mario Jefferson – Spin My Head
 5. Maika – Momento crítico
 6. Mirela – Contigo

 

Panelen tyckte till!


 


 1. LeKlein – “Ouch!!“
 2. Manel Navarro – “Do It for Your Lover“
 3. Paula Rojo – “Lo que nunca fue
 4. Mirela – “Contigo
 5. Mario Jefferson – “Spin My Head”
 6. Maika – “Momento crítico

Slutkommentar: Det verkar som att det bara finns en riktigt stark låt i Objectivo Eurovisión iår, och det är det bidraget som vann jokerfinalen. Bland de andra finalisterna är det mest inaktuella mellanmjölksbidrag som dominerar, där Mirela med låten ”Contigo” kanske mest symboliserar gamla tider. Låten är som hämtad ur 2010, och skulle den vinna i år så skjuter den tillbaka hela Spanien nästan en decennium. Betydligt mer intressanta är istället Paula Rojos countrydänga eller Manel Navarros feel-good summerhit. Inget av de två bidragen är dock några kioskvältare, och hade fått mycket svårt att nå framgångar i ESC. Mina pengar ligger istället på LeKlein som gör allt rätt i mina ögon/öron: 1. Modern upptempo låt, som vi ännu inte har fått någon av i ESC i år. 2. Karismatisk sångerska, med spännande utseende och livshistoria. 3. Har redan vunnit en telefonomröstning, vilket visar att detta faktiskt tilltalar folk. Med andra ord – en given vinnarkandidat! Och även jag tycker att låten luktar vinst. Kanske rent av i ESC.


  


 1. LeKlein – “Ouch!!“
 2. Mirela – “Contigo
 3. Paula Rojo – “Lo que nunca fue
 4. Manel Navarro – “Do It for Your Lover“
 5. Maika – “Momento crítico
 6. Mario Jefferson – “Spin My Head”

Slutkommentar: Ni som följt ESC-panelen ett längre tag vet att jag verkligen har gillat Spaniens bidrag de senaste åren. Spanien har hållit en hög nivå sedan 2012 men inte kommit bättre än en 10:e plats under de här åren, mycket orättvist tycker jag då de har haft flera bra vinnarkandidater. Än idag får jag rysningar när jag lyssnar på ”Quedate Conmigo” från 2012. Lyssna på den! Årets final gör mig inte besviken. Tycker det finns fler bra låtar som kan representera Spanien på ett bra sätt. Om Paula Roja gör ett bra live-framträdande tror jag hon tar hem det, men även LeKlein och Mirela kommer nog blanda sig in i toppstriden. Det kommer bli oerhört spänannde. Skulle vara kul om Spanien om de kan blanda sig med i toppstriden i årets ESC. Det skulle vara kul om någon av medelhavsländerna fick vinna igen för de var längesedan nu. Heja Spanien!


   


 1. Mirela – “Contigo
 2. Manel Navarro – “Do It for Your Lover“
 3. Maika – “Momento crítico
 4. LeKlein – “Ouch!!“
 5. Paula Rojo – “Lo que nunca fue”
 6. Mario Jefferson – “Spin My Head”

Slutkommentar: Spanien hör till ett av mina favoritländer i ESC så det gör lite ont att höra låtarna i årets final. Här finns ingenting som tilltalar mig. Det betyder inte att låtarna är dåliga, men allt känns lite tråkigt, och det tillförs inget nytänk. Jag förstår inte riktigt hur TV-bolaget RTVE har tänkt. Jag hittar bättre låtar i jokeruttagningen än bland RTVE:s interna val av artister till finalen. Man kanske borde gjort tvärtom och ha 5 låtar som tittarna väljer och en joker som TV-bolaget tar ut. Jag gillar i alla fall dom spanska tonerna i Mirelas Contigo så det får bli min favorit.


  


 1. Mirela – “Contigo
 2. LeKlein – “Ouch!!“
 3. Paula Rojo – “Lo que nunca fue”
 4. Manel Navarro – “Do It for Your Lover“
 5. Mario Jefferson – “Spin My Head”
 6. Maika – “Momento crítico

Slutkommentar: Spanien har tyvärr inget bidrag som kommer ta Europa med storm. Om man inte lyckades komma i toppstriden med fjolårets ESC-bidrag ”Say Yay” med Barei som verkligen stack ut, så lär man inte göra det i år heller. Det vilar en slags förbannelse över Spanien i Eurovision Song Contest, då man allt som oftast ställer upp med fantastiska låtar, men ändå får kalla handen från tittarna och juryn i ESC. Jag faller också för de spanska tonerna i Mirelas låt ”Contigo” som blir min favorit till denna finalen. Den är både fartfylld och upplyftande att lyssna på. Om man ska säga något negativt om den är det väl att den är enkelt uppbyggd och ganska förutsägbar. LeKlein som var den kandidaten som tog jokerplatsen sticker ut mest i detta finalfält och borde vara en av de som slåss om slutsegern. Lägereldslåten “Lo que nunca fue” har hög mysfaktor och den hade varit trevvlig att se i Kiev också. Jag unnar verkligen Spanien lite framgång i Eurovisionen och jag hoppas att de får en bra placering i ESC-finalen i maj. Någon potentiell vinnare tror jag inte man sitter på dock.

 

 

Resultat


Ännu ett ”Big Five”-land har gjort klart med artist- och bidragsvalet till ESC 2017. Det handlar om Spanien som har valt att skicka sångaren Manel Navarro med låten “Do It for Your Lover“ till Kiev i maj. Så här såg hans framträdande ut i finalen:

 

Dramatik i finalröstningen

Finalens omröstning blev en dramatisk sådan. Två av de tre jurymedlemmarna som röstade hade Manel Navarro som favorit och efter att alla tre röstat var det han som ledde följt av Mario Jefferson och Mirela samt LeKlein, som båda hade lika många poäng. När sedan tittarnas poäng adderades samman visade det sig att de hade olika vinnare då tittarna hade Mirela som favorit och LeKlein som tvåa och satte Manel som trea. Totalt sett blev då både Manel och Mirela delad etta, men så kunde det ju inte vara eftersom någon måste ju vinna finalen.

Publiken i studion förväntade sig då att folkets röst skulle vara avgörande, för så har det varit de senaste åren. Men så blev inte fallet, utan det var juryn som fällde avgörandet och självklart röstade de på Manel Navarro, åtminstone gjorde två av tre jurymedlemmar så.
När Manel då hade vunnit blev studiopubliken allt annat än glada. Flera skanderade Mirelas namn gång på gång och det blev riktig hätsk stämning, bland annat skanderades negativa kommentarer riktat mot vinnaren. Det såg ut som att Manel inte skulle framföra sitt vinnarbidrag, men efter att publiken lugnat ner sig så kunde Manel till sist åter framföra sin låt ”Do it for your lover”.

 

Hela resultatet

Inom parentes anges jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma.

 1. Manel Navarro – “Do It for Your Lover“ (34p + 24p = 58p)
 2. Mirela – Contigo” (22p + 36p = 58p)
 3. LeKlein – Ouch!! (22p + 30p = 52p)
 4. Maika – “Momento crítico” (20p + 21p = 41p)
 5. Mario Jefferson – “Spin My Head (25p + 15p = 40p)
 6. Paula Rojo –Lo que nunca fue (21p + 18p = 39p)

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Asså, det här duger inte Spanien! Visst är det en lugn skön feelgood-låt, men han framför den inget vidare och den är inte särskilt minnesvärd. Spanien är dömda att missa topp-20 i år, trots att både Leklein och Mirela hade kunnat göra ett bra jobb i Kiev. Uppenbarligen var ju resultatet dessutom impopulärt hos folket. Kanske vore idé att ändra om i uttagningen?


    


Jag tycker Spanien skickar en skön låt till ESC i Kiev, dels för att den sticker ut mot de ballader som ännu är valda och eftersom det verkar vara en trend att skicka ballader i år så kan det nog gå hyfsat för Spanien. Dock är det här ingen vinnare i mina öron och jag får hela tiden känslan av skoluppträdande när jag såg finalframträdandet i slutskedet. Så det blir mycket att jobba på för Manels del. Sedan tror jag att det inte känns så roligt för honom att börja sitt ESC-äventyr med att få större delen av hemmaplanspubliken mot sig. Å andra sidan lär säkert Mirela få karriär av det här med och hennes låt kommer säkert spelas varm på alla klubbar i sommar. Just nu ger jag tummen upp för Spanien.


   


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »