SCHWEIZ’ UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det schweziska samlingsbolaget SRG SSR ut Schweiz’ artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen ESC 2017 – Die Entscheidungsshow. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Schweiz’ facit i Eurovision-sammanhanget hade inte varit det bästa på länge, snarare kämpade landet hårt för att i den mån det gick undvika bottenplaceringar. Inför uttagningen 2017 gjordes därför ett krafttag som bland annat innebar att de regionala TV-bolagen inte längre fick anordna egna uttagningar, utan det blev en gemensam för hela landet. Dessutom krävdes att minst en person i varje låtskrivarteam hade schweizisk bakgrund genom att antingen vara bosatt i Schweiz och/eller inneha medborgarskap. Det fanns även krav på att bidragen skulle vara av internationell standard.

När antagningen var avslutad gick en jury igenom alla bidrag och utsåg 21 låtar som de tyckt bäst om. Dessa framfördes i momentet Live Check (tidigare Expert Check) där juryn sedan fick välja mellan 6-10 låtar att tävla i den nationella finalen. Till skillnad från tidigare år hölls momentet bakom stängda dörrar.

I finalen tävlade 6 bidrag som Live Check-juryn röstat fram där tittarna fick all makt att bestämma resultatet. Två av tävlingsbidragen hade delvis svenskt upphov, däribland låten som vann.

 

Eurovision-resultat 2017

Vinnare i Schweiz’ uttagning blev gruppen Timebelle med bidraget ”Apollo”, som Elias Näslin, Nicolas Günthardt och Alessandra Günthardt stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2017 blev Schweiz lottade att kvala genom semifinal 2, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 12:e plats (av 18 länder) med 97 poäng, vilket för övrigt var endast fem poäng från att kvala in till finalen!

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2017-02-05

 • Programledare:
 • Sven Epiney

 • Plats:
 • Fernsehstudio, Zürich

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröster

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till bidragens liveframträdanden vid Live Check i december.

 1. Nadya – Fire in the sky
 2. Ginta Biku – Cet air la
 3. Michèle – Two Faces
 4. Freschta – Gold
 5. Shana Pearson – Exodus
 6. Timebelle –Apollo

 

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Timebelle – ”Apollo”
 2. Ginta Biku – ”Cet air la”
 3. Michèle – ”Two Faces”
 4. Nadya – ”Fire in the sky”
 5. Freschta – ”Gold”
 6. Shana Pearson – ”Exodus”

Slutkommentar: Schweiz behöver betydligt mer variation än så här – detta är ett svagt startfält, varav inget bidrag har någon egentlig chans i ESC. Genomgående sviktande röstinsatser, tillsammans med mycket ”annorlunda” stämmor i låtarna. Det är så illa att Shana Pearson faktiskt låter superfalsk när hon sjunger – men egentligen är nog låten skriven för att låta så. Jag pallar det dock inte. Minst dålig i sammanhanget är Timebelle – men jag ger henne inte mycket chans att klara en ESC-final i Kiev är jag rädd för.


  


 1. Freschta – ”Gold”
 2. Timebelle – ”Apollo”
 3. Ginta Biku – ”Cet air la”
 4. Nadya – ”Fire in the sky”
 5. Michèle – ”Two Faces”
 6. Shana Pearson – ”Exodus”

Slutkommentar: Schweiz är verkligen ett land som jag unnar framgång. Landet har bara varit i final två gånger de senaste tio åren. Landet har kommit sist tre gånger i sin semifinal, 2010, 2015 och 2016. Tyvärr ser det ut att det kan bli lika illa detta år. Jag skulle vilja sätta alla låtar på en sjätte plats för att jag tycker alla låter likadant, det är små skillnader mellan låterna. Om jag ska välja ut en favorit som jag tror har något bättre chans än de andra så är det, Freschta med ”Gold” fast även hon kommer missa finalen frågan är bara om hon undviker sista platsen. Hoppas Schweiz tar sig samman och skickar något riktigt bra till ESC 2018.


  


 1. Timebelle – ”Apollo”
 2. Nadya – ”Fire in the sky”
 3. Ginta Biku – ”Cet air la”
 4. Shana Pearson – ”Exodus”
 5. Freschta – ”Gold”
 6. Michèle – ”Two Faces”

Slutkommentar: Schweiz, jag har bara en enda önskan till er denna gång: skicka Timebelle till Kiev! Ni borde ha skickat dem till ESC 2015 – för då hade ni garanterat kommit topp 5 i finalen. Nu får Timebelle tyvärr, om ni skickar dem, i så fall med sig en något sämre låt än den glada upptempolåten ”Singing About Love”, en låt jag ofta lyssnar till som jag diggar till tusen! Timebelles låt ”Apollo” är inget direkt mästerverk men enligt mig är bra mycket bättre än en hel del bidrag i denna final. Väljer ni bort Timebelle får ni i så fall gärna skicka Nadya eller Gina Biku, men då måste scennumren förbättras och även sånginsatserna. Däremot kommer jag att bli sur på er Schweiz om ni skickar Shana Pearson, Freschta eller Michèle till Kiev. Väljer ni någon av dessa alternativ kommer ni nämligen med 100 procents säkerhet (utlovat av mig) få er femte sistaplats i en ESC-semifinal. Garanterat!


 


 1. Timebelle – ”Apollo”
 2. Shana Pearson – ”Exodus”
 3. Ginta Biku – ”Cet air la”
 4. Nadya – ”Fire in the sky”
 5. Freschta – ”Gold”
 6. Michèle – ”Two Faces”

Slutkommentar: Sex stycken solotjejer? Hur tänkte ni där Schweiz? Jag blir lite besviken på Schweiz. Landet som vann den första uppsättningen av tävlingen och som har haft så många bra låter genom åren borde kunna skaka fram något bättre än dessa sex mellanmjölks låtarna. När dom på samma gång har fyra inhemska språk dom kan välja mellan så är alla på engelska, förutom en som har refrängen på franska. Trots min bittra ton så är iaf Timebelle med ”Apollo” en helt ok låt, men visst har man hört den förut?


  


 1. Timebelle – ”Apollo”
 2. Shana Pearson – ”Exodus”
 3. Freschta – ”Gold”
 4. Nadya – ”Fire in the sky”
 5. Ginta Biku – ”Cet air la”
 6. Michèle – ”Two Faces”

Slutkommentar: Till skillnad från mina panelkollegor är jag både mer positiv & förtjust i bidragen som tävlar i Schweiz nationella final. Den helt klart bästa låten är ”Apollo” med Timebelle. Jag föll direkt för låten. Timebelle är den givna vinnaren enligt mig och jag håller hårt på de som vinnare. Deras låt känns verkligen modern och är den låt som har mest potential att ge Schweiz en hyfsad placering i ESC 2017. Det viktigaste för Schweiz är inte att nå någon topplacering i Kiev, utan att ta sig till finalen. Efter att ha stått utanför ESC-finalen två år i rad är det dags att bryta den negativa trenden för Schweiz. Det unnar jag de verkligen, om de väljer rätt vinnare. Lycka till.

 

 

Resultat


Under söndagen den 5:e februari höll Schweiz sin nationella final, där gruppen Timebelle tog hem segern med låten ”Apollo”. De har tidigare försökt tävla för Schweiz i Eurovision 2015 och var då bara en placering från att få åka. Den här gången tar de med sig ett bidrag gjort av en trio svenska låtskrivare, nämligen Elias Näslin, Nicolas Günthardt och Alessandra Günthardt.

Så här såg Timebelles liveframträdande ut i finalen:

 

Resultatet i sin helhet:

Nedan listas tittarnas röster i procentandelar och klippen leder till liveframträdandena.

 1. Timebelle – ”Apollo” – 47,88 %
 2. Nadya – Fire in the sky” – 18,02 %
 3. Michèle – Two Faces” – 11,44%
 4. Ginta Biku – Cet air la” – 8,31 %
 5. Shana Pearson – Exodus” – 7,56 %
 6. Freschta – Gold” – 6,79 %

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Lite kul att ett av de svenska bidragen vann – Elias Näslin från Östersund är en av låtskrivarna bakom ”Apollo”. Och ja, det här var DEN ENDA låten som passade för Eurovision i årets Schweiziska uttagning! Det är en potentiell hit – men jag är rädd för att Timabelle är fel artist. Hon håller inte helt enkelt, hon har för dålig röst och för svag karisma. Beroende på vad schweizarna kan åstadkomma för förändringar på framförandet i Kiev, så kan detta nog ta sig till finalen – och kanske rent av ge Schweiz en välförtjänt topplacering! Förutsättningarna finns – för låten är bra – men Timebelle har en lång väg att gå om hon ska nå dit.


    


Jag säger bara: ÄNTLIGEN!!! Timebelle får ÄNTLIGEN åka till Eurovision och tar med sig en låt som jag nu efter liveframträdandet känner med 100% bekväm med! Detta även om jag fortfarande anser att deras första hit ”Singing About Love” (som de blev tvåa med i Schweiz’ uttagning 2015) är så mycket bättre, så är den här låten som förhoppningsvis är Schweiz’ räddning från bottenträsket i Eurovision. Nu hoppas jag att det kommer gå riktigt bra för Timebelle i ESC. Deras nackdel är dock att det hittills har röstats fram många ballader, men än så länge har de tur att majoriteten av dessa ballader tävlar i semifinal 1. Dvs. än så länge är de ensamma om ballad i semi 2. Vill ge all kärlek och respekt till detta underbara band. Jag kommer verkligen heja på er i maj!

PS: Tyvärr tävlar inte Schweiz i samma semifinal som Sverige i maj, för om de hade gjort det hade jag definitivt tokröstat på denna låt.


 


Detta var nog det bästa valet Schweiz kunde göra. Timebelle gör ett proffsigt framträdande med en låt man kan nynna med i. Dessvärre tror jag inte detta kommer gå bra i Eurovision. Det finns en stor chans att denna glöms bort bland allt annat som kommer sticka ut mer. För det är det som är lite problemet med denna låten, den sticker inte ut tillräckligt. Hade detta tävlat för några år sedan så hade den utan tvekan varit med i förhandssnacket, men idag låter väldigt mycket exakt som denna låten så därför blir den också lätt bortglömd. Men personligen hoppas jag dom iaf kommer till final.


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera