« Estland NF 2016

Estland NF 2018 »Estland var först ut för säsongen att meddela sin uttagningsform – redan innan ESC 2016 ens var avslutad!


Tävlingsupplägg

Det blev som synes en fortsättning på Eesti Laul, med två semifinaler och en final. Redan i början av maj 2016 släppte TV-bolaget ERR info om att åtminstone finalen skulle gå av stapeln i Saku Suurhall i Tallinn den 4:e mars 2017.

En antagning hade sedan hållits för att välja ut de 20 tävlande. En nyhet för året var att ERR nu tillät estniska låtskrivare att samarbeta med utländska låtskrivare. Därigenom hade några svenska låtskrivare dykt upp på upphovssidan.

 

Semifinaluppdelning och bidragen släpptes före jul

ERR provade även på att göra en ny modell för avslöjandet kring semifinaluppdelningen och bidragens låtsläpp. Två torsdagar i december månad 2016 släpptes bidragen enligt startordningen för semifinalerna.

 

Återkommande artister i startfältet

Som tidigare nämnt valde en urvalsjury på ERR ut 20 tävlande till Eesti Laul 2017. Bland dessa tävlande återfanns fyra tidigare vinnare av Estlands uttagningar: Ivo Linna (1995) Koit Toome (1998), Laura Põldvere (2005) och Elina Born (2015). Ingen av dessa har dock vunnit Eurovision Song Contest.

Utöver dessa fanns även några som försökt vinna Estlands uttagningar men som tidigare inte lyckades som Daniel Levi, Lenna Kuurmaa och Liis Lemsalu. Dessutom fick vi också stifta bekantskap med Kerli Kõiv som förutom att hon är ett välkänt artistnamn i Estland så har hon också deltagit i svenska Melodifestivalen en gång, nämligen år 2003.

 

Utländska låtskrivare bakom några bidrag

Eftersom tävlingen nu öppnade upp för icke-estländare att skicka in bidrag, om än att man var tvungen att samarbeta med en estländare för att få delta, så gav detta resultat. Från Sverige hade låtskrivarna Gustaf Svenungsson och Magnus Wallin fått med ett bidrag. Övriga syns brittiska singer-songwritern Michelle Leonard samt Nicolas Rebscher som var medförfattare till Azerbajdzjans ESC-bidrag år 2015 samt till ett bidrag i Dansk Melodi Grand Prix 2015.

Avslutningsvis ska vi också säga att veteranen Sven Lõhmus hade också med ett bidrag i år. Han har sedan år 1998 haft med 17 bidrag i Estlands uttagning varav tre vunnit och fått tävla i Eurovision Song Contest.

 

Förändringar i röstningssystemet

Inför semifinalerna kom besked från ERR att man ändrar i upplägget för röstningen. Istället för bara en omgång med röstning infördes två röstningsomgångar. Först framfördes bidragen följt av att tittarna och juryn röstar fram fyra bidrag gemensamt. Därefter fick tittarna välja ut ett wildcard bland de bidrag som ej tog sig vidare i första omgången.


Fakta

estonia_big

Eesti Laul 2017


När?


Programledare

?


Vinnare

 • Koit Toome & Laura
 • “Verona”

 

Semifinaler

Semifinal 1

 

Inför: Estlands första semifinal – Eesti Laul 2017

 • Datum: 2017-02-11
 • Tid: 20:35 – 22:25 CET
 • Plats: Saku Suurhall, Tallinn
 • Röstningsprocess: omgång 1: 50% juryröstning och 50% tittarröstning avgör 4 finalister; omgång 2: tittarna väljer ett wildcard
 • TV-bolag/Stream: ERR – Länk

 

Panelen inför: Det har blivit dags för den första semifinalen av Estlands uttagning Eesti Laul. Ikväll tävlar 10 bidrag om att gå till final, men endast fem av dem får gå vidare dit. I startfältet denna gång hittas bl.a. Lenna Kuurmaa som försökt vinna Eesti Laul flera gånger. Två andra som redan gjort detta är Ivo Linna (1995) och Elina Born (2015) som nu gör ytterligare försök på avancemang till Eurovisionen.

Inför semifinalerna kom besked från ERR att man ändrar i upplägget för röstningen. Istället för bara en omgång med röstning införs två röstningsomgångar. Först framförs bidragen följt av att tittarna och juryn röstar fram fyra bidrag gemensamt. Därefter får tittarna välja ut ett wildcard bland de bidrag som ej tog sig vidare i första omgången.


 

Startfältet

De tävlande presenteras i startordning.

 

1. Lenna Kuurmaa – Slingshot
Text &/musik: Lenna Kuurmaa, Nicolas Rebscher, Michelle Leonard


 

2. Elina Born – In or Out
Text &/musik: Stig Rästa, Vallo Kikas, Fred Krieger


 

3. Carl-Philip – Everything But You
Text &/musik: Carl-Philip Madis, Carola Madis, Arno Krabman, Jaap Reesema, Leon Paul Palmen


 

4. Ivo Linna – Suur loterii
Text &/musik: Rainer Michelson, Urmas Jaarman


 

5. Ariadne – Feel Me Now
Text &/musik: Margus Piik, Tomi Rahula, Anni Rahula


 

6. Uku Suviste – Supernatural
Text &/musik: Oliver Mazurtšak, Uku Suviste


 

7. Laura Prits – Hey Kiddo
Text &/musik: Tara Nabi, Laura Prits, Andres Kõpper


 

8. Karl-Kristjan & Whogaux feat. Maian –Have You Now
Text &/musik: Karl-Kristjan Kingi, Hugo Martin Maasikas, Maian Lomp


 

9. Janno Reim & Kosmos –Valan pisaraid
Text &/musik: Janno Reim


 

10. Leemet Onno – Hurricane
Text &/musik: Leemet Onno, Ed Struijlaart


 

 

panelen_tycker

Inför denna semifinal kommer några i panelen att tycka till och göra topplistor.

 1. Elina Born – “In or Out”
 2. Ariadne – “Feel Me Now”
 3. Carl-Philip – “Everything But You”
 4. Karl-Kristjan & Whogaux feat. Maian – “Have You Now”
 5. Uku Suviste – “Supernatural”

Slutkommentar: Estland är mitt favoritland bland de baltiska länderna och skickar oftast väldigt bra låtar. Jag är ganska säker att dom kommer göra det även i år efter att ha hört första semifinalen. Alla låtar på min top 5 är sådana jag kan ha i min playlist och lyssna på när jag går på stan. Hoppas att dessa 5 går vidare till final.

 


 1. Janno Reim & Kosmos- “Valan pisaraid
 2. Ariadne – “Feel Me Now”
 3. Uku Suviste – “Supernatural”
 4. Ivo Linna- “Suur loteri
 5. Elina Born – “In or Out”

Slutkommentar: Estland bjuder på mycket trallvänlig glad musik. Många av låtarna skulle passa på spellistan på P3. Elina Born är tillbaks i tävling men hon har svårt att upprepa supersuccen från 2015 då hon och Stig tog Europa med storm. De kunde mycket väl ha vunnit det året. Hon har en sämre låt än 2015 och jag tror inte hon får representera Estland i år. Endast två estniska låtar i första semifinalen men bägge två kommer in på min topplista.

 

 1. Elina Born – “In or Out”
 2. Ivo Linna- “Suur loteri
 3. Uku Suviste – “Supernatural”
 4. Karl-Kristjan & Whogaux feat. Maian – “Have You Now”
 5. Ariadne – “Feel Me Now”

Slutkommentar: Första semifinalen saknar egentligen några riktiga självklara vinnarbidrag tycker jag. Som vanligt är allt mycket snyggt producerat och kvaliteten på bidragen är hög, men ingen låt är egentligen särskilt minnesvärd. Elina Born är en given finalist, mest tack vare att hon är hon. Men i övrigt är allt mest gissningar. Ivo Linna är en smygfavorit för mig, det är fantastiskt kul att se att denne estländske nationalikon fortfarande producerar! Låten har ju givetvis ingen chans att nå större framgångar, men är skönt gammeldags. I övrigt lär nog bidragen i semifinal 1 få det svårt i finalen.

 

 1. Elina Born – “In or Out”
 2. Ivo Linna- “Suur loteri
 3. Ariadne – “Feel Me Now”
 4. Carl-Philip – “Everything But You”
 5. Janno Reim & Kosmos- “Valan pisaraid

Slutkommentar: En rätt svag första semifinal får jag säga. Här finns ett bidrag som håller riktigt hög klass och det är den forna ESC-deltagaren Elina Born med låten “In or Out” som jag har satt som min etta. Man blir glad av Ivo Linna’s nostalgiska låt på modersmålet och resten på min topplista är helt okej, men inte mycket mer. Semi 2 bjuder säkert på bättre låtar.

 

Resultatet av första semifinalen

Den första semifinalen av Eesti Laul är avklarad. Efter att juryn och tittarna röstat klart var det dessa fyra låtar som gick vidare direkt till finalen:

 

Därefter öppnades telefonslussarna på nytt och då fick tittarna chansen att rösta fram ytterligare ett bidrag till finalen. De valde:

 

Därmed blev det följande låtar som åkte ut:

 

Semifinal 2

 

Inför: Estlands andra semifinal – Eesti Laul 2017

 • Datum: 2017-02-18
 • Tid: 20:35 – 22:25 CET
 • Plats: ?
 • Röstningsprocess: omgång 1: 50% juryröstning och 50% tittarröstning avgör 4 finalister; omgång 2: tittarna väljer ett wildcard
 • TV-bolag/Stream: ERR – Länk

 

Panelen inför: Den andra semifinalen innehåller även den 10 bidrag som ska tävla om de fem sista platserna i finalen den 4:e mars. Här tävlar några veteraner som Daniel Levi och Kerli som många säkert känner igen från Melodifestivalen 2003. Men den kanske främst utstående här är duon Koit Toome & Laura – två tidigare estniska vinnare som går ihop till en duo. Hur ska detta sluta?

Inför semifinalerna kom besked från ERR att man ändrar i upplägget för röstningen. Istället för bara en omgång med röstning införs två röstningsomgångar. Först framförs bidragen följt av att tittarna och juryn röstar fram fyra bidrag gemensamt. Därefter får tittarna välja ut ett wildcard bland de bidrag som ej tog sig vidare i första omgången.


 

Startfältet

De tävlande presenteras i startordning.

 

1. Liis Lemsalu – Keep Running
Text &/musik: Liis Lemsalu, Mihkel Mattisen, Gustaf Svenungsson, Magnus Wallin


 

2. Koit Toome & Laura – Verona
Text &/musik: Sven Lõhmus


 

3. Rasmus Rändvee – This Love
Text &/musik: Oliver Mazurtšak, Uku Suviste


 

4. Kerli – Spirit Animal
Text &/musik: Kerli Kõiv, Brian Ziff


 

5. Daniel Levi –All I Need
Text &/musik: Ago Teppand, Daniel Levi Viinalass


 

6. Alvistar Funk Association – Make Love, Not War
Text &/musik: Inga Kaare, Margus Alviste, Jürgen Urbanik


 

7. Close To Infinity feat. Ian Karell – Sounds Like Home
Text &/musik: Ian Robert Karell, Johannes Kanter, Sander Ulp, Tanel Kordemets


 

8. Almost Natural – Electric
Text &/musik: Amiran Gorgazjan, Anis Arumets, Noah McNamara, Willie Weeks


 

9. Antsud – Vihm
Text &/musik: Aile Alveus-Krautmann


 

10. Angeelia – We Ride With Our Flow
Text &/musik: Angeelia Maasik, Andres Kõpper


 

 

panelen_tycker

Inför denna semifinal kommer några i panelen att tycka till och göra topplistor.

 1. Rasmus Rändvee – “This Love”
 2. Liis Lemsalu – “Keep Running”
 3. Daniel Levi – “All I Need”
 4. Koit Toome & Laura – “Verona”
 5. Angeelia – “We Ride With Our Flow”

Slutkommentar: Andra semifinalen är nästan bättre än den första. Det var svårt att välja en top 5 för jag gillar fler än så. Men efter noga övervägande så bestämde jag mig. Jag ser väldigt mycket fram emot att titta på liveframträdandena och jag är helt övertygad om att det kommer bli en spännande final.

 1. Rasmus Rändvee – “This Love”
 2. Liis Lemsalu – “Keep Running”
 3. Antsud – “Vihm”
 4. Kerli – “Spirit Animal”
 5. Daniel Levi – “All I Need”

Slutkommentar: Helt enig med Johan här, detta är den bättre semifinalen – och här finns några klara vinnarkandidater. “This Love” är snyggt producerad och går i linje med de Stig Rästa-inspirerade låtarna som Estland skickat de senaste 2 åren. Dock tycker jag denna är något bättre än fjolårets vinnare. Annars finns en uppsjö intressanta bidrag i denna semi också, men de kommer framförallt att bli visuella bidrag verkar det som. Ska bli mycket spännande att se!

 1. Almost Natural – “Electric”
 2. Close To Infinity feat. Ian Karell – “Sounds Like Home”
 3. Rasmus Rändvee – “This Love”
 4. Daniel Levi – “All I Need”
 5. Liis Lemsalu – “Keep Running”

Slutkommentar: Andra semifinalen är betydligt bättre än den första och jag tror att vinnaren kommer att vara i denna semifinal. Många av låtarna har ett modernt sound och Estland verkar ha funnit sin genre som de satsar på. Ska bli spännande att se vilka låtar som tar sig till final och om man gör en annan bedömning när man sett liveframträdanden.

 

 1. Koit Toome & Laura – “Verona”
 2. Almost Natural – “Electric”
 3. Rasmus Rändvee – “This Love”
 4. Liis Lemsalu – “Keep Running”
 5. Kerli – “Spirit Animal”

Slutkommentar: Jag är inte alls lika förtjust i Estlands uttagning anno 2017 som övriga paneltyckare verkar vara. Den första semin var nog snäppet bättre iallafall, men den andra semin bjuder på uttagningens starkaste bidrag och eventuellt min slutgiltiga toppfavorit i form av de tidigare ESC-representanterna Koit Toome & Laura med låten “Verona”. Den bara måste gå vidare till final. Hade vart snyggt om Estland skickade de till Kiev. Det gick ju bra sist man skickade en duett (2015).


Resultatet av andra semifinalen

Den andra semifinalen av Eesti Laul är avklarad. Efter att juryn och tittarna röstat klart var det dessa fyra låtar som gick vidare direkt till finalen:

 

Därefter öppnades telefonslussarna på nytt och då fick tittarna chansen att rösta fram ytterligare ett bidrag till finalen. De valde:

 

Därmed blev det följande låtar som åkte ut:

 • Almost Natural“Electric”
 • Close To Infinity feat. Ian Karell“Sounds Like Home”
 • Antsud – “Vihm”
 • Angeelia“We Ride With Our Flow”
 • Alvistar Funk Association“Make Love, Not War”

 

Finalen

 

Inför: Estlands final – Eesti Laul 2017

 • Datum: 2017-03-04
 • Tid: 18:30 – 21:45 CET
 • Plats: Saku Suurhall, Tallinn
 • Röstningsprocess: Omgång 1: 50% juryröstning – 50% tittarröstning. Omgång 2: 100% tittarröstning
 • TV-bolag/Stream: ERR – Länk

 

Panelen inför: Estlands uttagning Eesti Laul 2017 ska nu avgöras med den stora finalen. Inför finalen har man haft två stycken semifinaler där totalt 10 bidrag har lyckats kvalificera sig genom tittar- och juryröstning. Även nu blir det den röstningsmodellen även om den nu sker i två omgångar. Först framförs bidragen följt av att juryn och tittarna röstar. De tre bidrag som fått högst totalpoäng går vidare till en avgörande omgång. I den omgången lämnas makten helt i händerna på tittarna.

Roligt är att Estland storsatsar på sin uttagning, säkerligen revanschsugna efter fjolårets 42:a-plats (sistaplats) i Stockholm. För i år är det andra året i rad som finalen hålls i Saku Suurhall i Tallinn – samma arena som stod värd för ESC 2002! Förutom de tävlande har TV-bolaget ERR bjudit in artisten och ESC 2015-vinnaren Måns Zelmerlöw samt gruppen Beyond Beyond att uppträda som gästartister. Måns kommer att framträda med sin senaste singel “Glorious” och han kommer också att sjunga tillsammans med Beyond Beyond.


 

Startfältet

De tävlande presenteras i startordning. Länkarna går till artisternas tidigare liveframträdanden i semifinalerna.

 

1. Liis Lemsalu – Keep Running
Text &/musik: Liis Lemsalu, Mihkel Mattisen, Gustaf Svenungsson, Magnus Wallin


 

2. Koit Toome & Laura – Verona
Text & musik: Sven Lõhmus


 

3. Whogaux & Karl-Kristjan feat. Maian – Have You Now
Text &/musik: Karl-Kristjan Kingi, Hugo “Whogaux” Martin Maasikas, Maian Lomp


 

4. Lenna Kuurmaa – Slingshot
Text &/musik: Lenna Kuurmaa, Nicolas Rebscher, Michelle Leonard


 

5. Daniel Levi – All I Need
Text &/musik: Daniel Levi Viinalass, Ago Teppand


 

6. Elina Born – In or Out
Text &/musik: Stig Rästa, Vallo Kikas, Fred Krieger


 

7. Ivo Linna – Suur loterii
Text &/musik: Rainer Michelson, Urmas Jaarman


 

8. Rasmus Rändvee – This Love
Text &/musik: Rasmus Rändvee, Ewert Sundja, Bert Prinkenfeld, Stewart James Brock


 

9. Ariadne – Feel Me Now
Text &/musik: Margus Piik, Tomi Rahula, Anni Rahula


 

10. Kerli – Spirit Animal
Text &/musik: Kerli Kõiv, Brian Ziff


 

 

panelen_tycker

Inför finalen kommer några i panelen tycka till om finalbidragen i Estlands final.

 1. Rasmus Rändvee – “This Love”
 2. Daniel Levi – “All I Need”
 3. Kerli – “Spirit Animal”
 4. Liis Lemsalu – “Keep Running”
 5. Elina Born – “In or Out”

Slutkommentar: Estlands final är rätt stark ändå, speciellt visuellt där ERR verkligen lagt ned mycket fokus. Tittar man på oddsen så verkar det som att “Verona” ligger bäst till just nu, vilket jag verkligen inte kan förstå. Låten känns som om den skulle varit skriven för gruppen Fame någon gång 2002-2003, och scennumret påminner om talangjakter i mellanstadiet. ERR har verkligen inte lagt ned något arbete på att få det scennumret snyggt eller i nivå med alla andra bidrag. Dessutom är den lottad på startposition 2, vilket inte lär göra saken enklare. Mina favoriter tillhör dock de som gör de snyggaste sceninsatserna och de “coolaste” låtarna. Rasmus Rändvee gör ett supercoolt framförande som passar den coola låten – som dessutom går i linje med vad Estland tidigare skickat. Daniel Levi gör också ett oerhört snyggt nummer, även om låten är lite väl radiopop-aktig för min smak. Det mest “pimpade” bidraget i finalen är “Spririt Animal” med Kerli, som känns som en verklig  utmanare. Även om hon sjunger sådär, så är det en bra låt som verkligen sticker ut i startfältet – vilket är ett måste. Har en svag känsla av att Kerli kan bli det stora utropstecknet i finalen.

 

 1. Koit Toome & Laura – “Verona”
 2. Elina Born – “In or Out”
 3. Ivo Linna – “Suur loterii”
 4. Lenna Kuurmaa – “Slingshot”
 5. Ariadne – “Feel Me Now”

Slutkommentar: Jag och min panelkollega Adrian är långt ifrån överens här. Det finns i mitt tycke enbart en låt som verkligen förtjänar att vinna och det är “Verona” med de två ex ESC-deltagarna Koit Toome och Laura. Helt klart startfältets bästa låt och artister. Elina Born som även hon har deltagit i Eurovisionen tidigare är också en riktigt duktig sångerska och är mitt andra hands-val. Estlands final är underhållande och jag ska försöka se inledningen av finalen innan sändningen av Andra Chansen (Melodifestivalen).


Resultat

Koit Toome & Laura vann Estlands final. Foto hämtat från ECS-plus.com.

I år blir det Koit Toome & Laura som ska tävla för Estland i Eurovision Song Contest. Detta avgjordes under lördagskvällen den 4:e mars i finalen av Eesti Laul 2017.

Finalen hade tio tävlande, vilka hade kvalificerat sig genom jury- och tittarröstning i två semifinaler. Först framfördes bidragen varpå juryn och tittarna fick rösta. De tre bidrag som fått högst totalpoäng gick vidare till en andra tävlingsomgång där tittarna nu fick ensam makt att avgöra resultaten. I den omgången stod det mellan Koit Toome & Laura, Kerli och Rasmus Rändvee. De valde Koit Toome & Laura.

 

Resultatet

De tävlande i “superfinalen” (Tittarröster enbart)

 1. Koit Toome & Laura – “Verona
 2. Kerli – “Spirit animal
 3. Rasmus Rändvee – “This love

Första omgången (Juryröster – Tittarröster – Summa poäng)

 • 1. Kerli – “Spirit animal”  12 p – 10 p = 22 p
 • 2. Koit Toome & Laura – “Verona”  5 p – 12 p = 17 p
 • 3. Rasmus Rändvee – “This love”  10 p – 6 p = 16 p
 • 4. Karl-Kristjan & Whogaux feat. Maian – “Have You Now”  8 p – 5 p = 13 p
 • 5. Ivo Linna – “Suur loterii”  4 p – 8 p = 12 p
 • 6. Ariadne – “Feel me now”  3 p – 7 p = 10 p
 • 7. Liis Lemsalu – “Keep running”  6 p – 4 p = 10 p
 • 8. Lenna Kuurmaa – “Slingshot”  7 p – 2 p = 9 p
 • 9. Daniel Levi – “All I need”  2 p – 3 p = 5 p
 • 10. Elina Born – “In or out”  1 p – 1 p = 2 p

 

Så här såg liveframträdandet från finalen ut:

 

Jaaa! Så nöjd man får lov att vara. Estland skickar mina favoriter till Kiev. Koit Toome & Laura var mina favoriter från första början och även om juryn och produktionen gjorde allt de kunde (Startnummer 2 och låga poäng) för att de inte skulle vinna så såg det estniska folket till att de fick flest röster både i första rundan och slutligen i superfinalen. “Verona” är en av årets bästa låtar hittills och jag är övertygad att det kommer gå bra för Estland i ESC 2017.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Inofficiell Eurovision 2020

Mello 2020

Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen