Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Azerbajdzjan NF 2016

Azerbajdzjan NF 2018 »


AZERBAJDZJANS UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det azeriska TV-bolaget İTV ut Azerbajdzjans artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

I början av december 2016 kom İTV med beskedet att de utsett den då 27-årige sångerskan Diana Hajiyeva sin artist till Eurovision 2017. Som artist kallar sig Diana för DiHaj, och det var ett artistnamn hon tänkte behålla även i Eurovisionen. Därefter var det länge oklart hur bidraget skulle väljas ut, men det fick sin förklaring i mitten av mars då även den biten hade ordnats internt.

Tävlingsbidraget som DiHaj skulle framföra hette ”Skeletons” som gjordes av den azeriska låtskrivaren Isa Melikov tillsammans med den svenska låtskrivaren Sandra Bjurman. Därmed hade Sandra nu fått med sitt femte Eurovision-bidrag för Azerbajdzjan (tidigare gångerna var 2010, 2011, 2012 och 2015). Hon hade även fått med bidrag för Ukraina 2014 och ett bidrag i Melodifestivalen 2013.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2017

I Eurovision 2017 blev Azerbajdzjan lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 14:e plats (av 26 länder) med 120 poäng.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »