UNGERNS UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det ungerska TV-bolaget MTVA ut Ungerns artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen A Dal 2017. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Det i Ungern populära TV-formatet A Dal blev återigen Ungerns uttagningsmetod för Eurovisionen när det var dags att välja artist och bidrag till 2017 års upplaga. Det var för övrigt den sjätte säsongen i ordningen som MTVA använde sig av detta format bestående av tre heats, två semifinaler och en final. Sändningarna genomfördes på Duna TV.

Genom en nationell antagning under hösten 2016 valdes 30 tävlingsbidrag ut (två av dem drogs dock tillbaka och ersattes med två nya låtar). Årets antagning hade också lite nya förutsättningar, bland annat krävde MTVA att varje artist skulle vara så relevant som möjlig på den ungerska musikmarknaden, vara ansluten till ett skivbolag och en professionell musikmanager. MTVA välkomnade utländska låtskrivare att skicka in bidrag så länge det gjordes i samarbete med ungerska kollegor.

 

Program för program

I varje heat framfördes varje låt samtidigt som tittarna kunde betygsätta låten via en mobilapplikation och SMS-röstning. Efter varje framträdande gav programmets fyramannajury enskilda poäng från 1 (lägst) till 10 (högst). Dessa poäng vägdes sedan samman med tittarnas snittpoäng (utifrån hur många som röstat under framträdandena). De fem bidragen som fått högst totalpoäng kvalificerade sig direkt till semifinalerna och sedan fick tittarna rösta fram ett sjätte bidrag som ett wildcard.

Efter heaten hade 18 bidrag tagit sig vidare till de två semifinalerna. Dessa program hade samma upplägg som heaten med skillnaden att bara nio låtar tävlade i varje program och att juryn och tittarna endast fick välja tre bidrag per semifinal till final. Däremot fick tittarna i vanlig ordning rösta vidare ett wildcard i varje semifinal. Totalt gick åtta av 18 bidrag vidare till finalen.

I finalavgörandet fick först programmets jury rösta fram fyra av åtta tävlande som de ansåg vara bäst och därefter överlämnades makten i tittarnas händer att rösta fram vinnaren.

Juryn utgjordes denna gång av Caramel, Zséda, Károly Frenreisz och Miklós Both.

 

Eurovision-resultat 2017

Vinnare i Ungerns uttagning blev sångaren Joci Pápai med bidraget ”Origo”, som han själv stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2017 blev Ungern lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 8:e plats (av 26 länder) med 200 poäng.

 

Heats

Heat 1

Fakta


 • Datum:
 • 2017-01-14

 • Programledare:
 • Levente Harsányi, Krisztina Rátonyi och Csilla Tatár

 • Plats:
 • MTVA Studio, Budapest

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Vi länkar till studioversionerna.

 1. Henderson Dávid – White Shadows
 2. Leander Kills – Élet
 3. Calidora – Glory
 4. The Wings – Mint a hurrikán
 5. Singh Viki – Rain
 6. Spoon 21 – Deák
 7. Csondor Kata – ”Create”
 8. Benji – Karcok
 9. Rocktenors – ”Ősz”
 10. Roma Soul – ”Nyitva a ház”

 

Panelen tyckte till!


     


 1. Leander Kills – ”Élet”
 2. Rocktenors – ”Ősz”
 3. Singh Viki – ”Rain”
 4. Csondor Kata – ”Create”
 5. Roma Soul – ”Nyitva a ház”
 6. Spoon 21 – ”Deák”

Slutkommentar: Tyvärr har Ungerns första heat i år en överlag medelmåttig och slätstruken dvs. tråkig start. Alla bidragen går i ungefär samma tempo och stil, och det märks att en hel del blivit inspirerade av Jamalas vinnarlåt från ifjol. Det vill säga, avskalat och vackert. Men i några fall känns det bara som platt fall, åtminstone när jag lyssnat på låtarnas studioversioner. Det finns några låtar som sticker ut i mängden och det är främst de två rocklåtarna som Leander Kills respektive Rocktenors bjuder på. Detta är en genre som jag älskar (kommer ihåg ett liknande bidrag som tävlade i Webbjokern 2011 som jag också hade som helhetsfavorit). Tyvärr är detta den typ av låt som ofta röstas bort och allt handlar om liveframträdandet. Men jag hoppas på dessa två. I övrigt bjuder Singh Viki på en fin låt och jag blev glatt överraskad av Csondor Katas låt också. Blir också glad av Roma Souls bidrag som livar upp stämningen mellan alla ”1944”-ballader. Hoppas nu att någon av dessa gör bra framträdanden och tar sig vidare till semifinalerna.


 


 1. Spoon 21 – ”Deák”
 2. Henderson Dávid – ”White Shadows”
 3. Singh Viki – ”Rain”
 4. Benji – ”Karcok”
 5. Roma Soul – ”Nyitva a ház”
 6. Rocktenors – ”Ősz”

Slutkommentar: Då är första heatet av A Dal 2017 snart igång och jag kan tycka att det är väldigt många lugna låtar. Får hoppas att nästa heat har lite fler upptempo-bidrag. Jag har hittat en favorit som jag även kan se som potentiell slutsegrare (se topplista).


  


 1. Spoon 21 – ”Deák”
 2. Roma Soul – ”Nyitva a ház”
 3. Benji – ”Karcok”
 4. Henderson Dávid – ”White Shadows”
 5. Leander Kills – ”Élet”
 6. Singh Viki – ”Rain”

Slutkommentar: Äntligen är min favorit-uttagning A Dal tillbaka. Jag hoppas att få se grymma framträdanden, för här finns fler än sex bidrag som är intressanta. Många av låtarna är väldigt moderna och fräscha, vilket är positivt. Min personliga favorit är grabbarna i Spoon 21. Jag tror att de kan gå minst lika långt som senast de var med (2015 – Topp 4 i finalen). De hoppas jag mest på. Kul att återse min personliga favorit från ifjol (Olah Gergö) nu i gruppen Roma Soul. Ska bli intressant att se vilka som röstas vidare i tävlingen.

 

 

Resultat: Heat 1


Det första heatet är nu avgjort och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalerna:

 1. Leander Kills – ”Élet” – 40 p
 2. Roma Soul – ”Nyitva a ház” – 40 p
 3. Singh Viki – ”Rain” – 39 p
 4. Spoon 21 – Deák” – 39 p
 5. Henderson Dávid – ”White Shadows” – 37 p
 6. Benji – ”Karcok” – 36 p (Tittarnas wildcard)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 • 7. Rocktenors – Ősz” – 33 p
 • 8. The Wings – ”Mint a hurrikán” – 32 p
 • 9. Csondor Kata – ”Create” – 32 p
 • 10. Calidora – ”Glory” – 30 p

 

 

Heat 2

Fakta


 • Datum:
 • 2017-01-28*

 • Programledare:
 • Levente Harsányi, Krisztina Rátonyi och Csilla Tatár

 • Plats:
 • MTVA Studio, Budapest

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

* Detta heat skulle ursprungligen ha varit det tredje heatet men på grund av en allvarlig olycka valde MTVA att kasta om sändningsordningen.
 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Vi länkar till studioversionerna.

 1. Peet Project –Kill Your Monster
 2. Tóth Andi – ”I’ve Got A Fire”
 3. AnnaElza feat. Kása Júlia – Jártam
 4. Chase – Dust In The Wind
 5. Mrs Columbo – Frozen King
 6. Kállay Saunders Band – 17
 7. Mujahid Zoltán – On My Own
 8. Kovary Peter & The Royal Rebels – It’s A Riot
 9. Kanizsa Gina – ”Fall Like Rain”
 10. Szabó Ádám – ”Together”

 

Panelen tyckte till!


     


 1. Chase – ”Dust In The Wind”
 2. Mujahid Zoltán – ”On My Own”
 3. Tóth Andi – ”I’ve Got A Fire”
 4. Mrs Columbo – ”Frozen King”
 5. Szabó Ádám – ”Together”
 6. Peet Project – ”Kill Your Monster”

Slutkommentar: Jag kan hålla med Johan om att heat 2 (gamla heat 3) är inte den starkaste av de tre heaten i A Dal 2017. Däremot finns det några bra låtar, framförallt Chase’ bidrag som jag absolut ser vinnarpotential i. Är samtidigt besviken på Kállay Saunders Band som verkligen inte levererar. Förvisso är det svårt att leverera bättre när man kommit med en riktig hitlåt, men den här låten borde nog ha hamnat i papperskorgen faktiskt. I övrigt finns det hyfsade okej låtar, som dock mer känns som radiopop. Ungrarna kan dock göra musik det märks. Jag håller helt och hållet på Chase denna gång. Är glad att Chase fick den här chansen att tävla trots allt.


 


 1. Mujahid Zoltán – ”On My Own”
 2. Szabó Ádám – ”Together”
 3. Chase – ”Dust In The Wind”
 4. Mrs Columbo – ”Frozen King”
 5. AnnaElza feat. Kása Júlia – ”Jártam”
 6. Tóth Andi – ”I’ve Got A Fire”

Slutkommentar: Av de tre heaten så har detta nog det svagaste startfältet. Jag hittar inte vinnaren här och ser inte att någon av låtarna kommer slås om topplaceringarna i finalen. Det är även i detta heatet där det är flest låtar på engelska och inte ungerska vilket jag tycker märks då många av låtarna känns plastiga och inte äkta. Ersättaren Chase gör en stark insats med en bra låt och jag förstår inte riktigt hur den inte var med i originaluttagningen till A Dal. Kállay Saunders som var med och tävlade i ESC 2014 hade då en av mina favoritlåtar ”Running” men i år är jag ganska besviken på vad han levererar och hoppas inte att den går vidare till Semifinal. Jag gillar iallafall låtarna från min topp 3 och hoppas verkligen de går vidare från detta heatet.


  


 1. Chase – ”Dust In The Wind”
 2. Szabó Ádám – ”Together”
 3. Mujahid Zoltán – ”On My Own”
 4. AnnaElza feat. Kása Júlia – ”Jártam”
 5. Mrs Columbo – ”Frozen King”
 6. Tóth Andi – ”I’ve Got A Fire”

Slutkommentar: Dags för det andra heatet i Ungern. Här finns ett par intressanta bidrag som tilltalar mig, men absolut inte lika bra standard som första veckans heat och det tredje och sista heatet som vi får höra först om en vecka. Tycker Ungern fortsätter leverera och det är riktigt kul.

 

 

Resultat: Heat 2


Det andra heatet är nu avgjort och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalerna:

 1. Kállay Saunders Band – 17 – 42 p
 2. Kanizsa Gina –Fall Like Rain – 42 p
 3. Peet Project – Kill Your Monster – 40 p
 4. Chase –Dust In The Wind” – 39 p
 5. Mrs Columbo – Frozen King – 38 p
 6. Szabó Ádám – Together – 38 p (Tittarnas wildcard)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Heat 3

Fakta


 • Datum:
 • 2017-02-04*

 • Programledare:
 • Levente Harsányi, Krisztina Rátonyi och Csilla Tatár

 • Plats:
 • MTVA Studio, Budapest

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

* Detta heat skulle ursprungligen ha varit det andra heatet men på grund av en allvarlig olycka valde MTVA att flytta fram programmet två veckor.

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Vi länkar till studioversionerna.

 1. Fedor Kyra – Got To Be A Day
 2. Zävodi + Berkes Olivér – #háttérzaj
 3. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi –Hosszú idők
 4. Sapszon Orsi – Hunyd le a szemed
 5. Soulwave – Kalandor
 6. The Couple – Vége van
 7. Muri Enikő – ”Jericho”
 8. Pál Benjámin – Father’s Eyes
 9. Radics Gigi – ”See It Through”
 10. Pápai Joci – ”Origo”

 

Panelen tyckte till!


     


 1. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi – ”Hosszú idők”
 2. Pál Benjámin – ”Father’s Eyes”
 3. Radics Gigi – ”See It Through”
 4. Fedor Kyra – ”Got To Be A Day”
 5. Soulwave – ”Kalandor”
 6. Muri Enikő – ”Jericho”

Slutkommentar: Kommentaren för denna gång är att heat 3 håller betydligt högre klass mot första heatet gällande låtkvalité och musikalisk bredd. Dock är det lite synd att många av bidragen har blivit väldigt amerikaniserade i sin form vilket gör att många av dem låter väldigt mainstream. Men jag hoppas det inte blir så väl på livescenen i sändningen. För min del får vilka bidrag som helst gå vidare från detta heat, men de jag satt högst är de jag tror på mest. De som ej hamnade på topplistan var lite för sömniga i formen för min smak, men gör de ett bra liveframträdande är det säkert dessa fyra som hamnar högst. Men förmodligen inte. Dock tycker jag inte vi hör vinnaren i det här heatet, men jag kan ha fel.


 


 1. Soulwave – ”Kalandor”
 2. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi – ”Hosszú idők”
 3. Fedor Kyra – ”Got To Be A Day”
 4. Pápai Joci – ”Origo”
 5. Pál Benjámin – ”Father’s Eyes”
 6. The Couple – ”Vége van”

Slutkommentar: Wow, vilket heat. Väldigt bra låtar och väldigt svårt att rangordna dom. Jag blir väldigt imponerad av Ungern som levererar så hög kvalitet i sin nationella uttagning. Bland min topp 3, så kan jag inte avgöra vem jag gillar mest. Men till slut fick jag gå på magkänsla. Jag tror mycket kommer att avgöras på liveframträdandena och troligtvis kommer jag tycka annorlunda inför semifinalerna. Förutom låtarna i min topplista så har även Zävodi + Berkes Olivér – ”#háttérzaj” och Radics Gigi – ”See It Through” bra låtar som mycket väl kan kvala sig vidare från heatet.


  


 1. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi – ”Hosszú idők”
 2. Soulwave – ”Kalandor”
 3. Pál Benjámin – ”Father’s Eyes”
 4. Pápai Joci – ”Origo”
 5. Radics Gigi – ”See It Through”
 6. Fedor Kyra – ”Got To Be A Day”

Slutkommentar: Ett väldigt bra & spännande heat väntar oss och jag har höga förväntningar på min storfavorit Tóth Gabi att göra ett utomordentligt framträdande.

 

 

Resultat: Heat 3


Det tredje och sista heatet är nu avgjort och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalerna:

 1. Radics Gigi – See It Through” – 43 p
 2. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi –Hosszú idők” – 41 p
 3. Pápai Joci – Origo” – 41 p
 4. Zävodi + Berkes Olivér – #háttérzaj” – 41 p
 5. The Couple – Vége van” – 38 p
 6. Soulwave – Kalandor” – 34 p (tittarnas wildcard)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2017-02-10

 • Programledare:
 • Levente Harsányi, Krisztina Rátonyi och Csilla Tatár

 • Plats:
 • MTVA Studio, Budapest

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Vi länkar till liveversioner från heaten.

 1. Soulwave – Kalandor
 2. Singh Viki – Rain
 3. Chase –Dust In The Wind
 4. The Couple – Vége van
 5. Spoon 21 – Deák
 6. Radics Gigi – See It Through
 7. Henderson Dávid – White Shadows
 8. Pápai Joci – Origo
 9. Kanizsa Gina –Fall Like Rain

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Spoon 21 – ”Deák”
 2. Singh Viki – ”Rain”
 3. Pápai Joci – ”Origo”
 4. Soulwave – ”Kalandor”

Slutkommentar: Detta är ett galet oinspirerat och tråkigt startfält! Jag kämpar verkligen med att hitta några ESC-värdiga bidrag här, och det närmaste jag kan komma är One Direction-kopiorna i Spoon 21, som iallafall känns hyfsat relevanta i sammanhanget. Men i denna skara finns inga givna vinnare, trots att liveframträdandena är imponerande snygga!


    


 1. Singh Viki – ”Rain”
 2. Soulwave – ”Kalandor”
 3. Chase – ”Dust In The Wind”
 4. Radics Gigi – ”See It Through”

Slutkommentar: Jag måste hålla med min kollega Adrian här om att denna semifinal känns relativt sval, men det beror nog mest på att de flesta bidragen går i samma tempo. Det finns några fina undantag här och det är Singh Viki som jag personligen tycker bara måste (!) gå till final. Sedan hoppas jag även att Chase tar i lite mer denna gång eftersom att han har en bra låt, dock sjöng han inget vidare i heatet. Så nu är det upp till bevis för hans del. I övrigt känns det som att det kan gå hursomhelst i denna semifinal och jag skulle inte bli förvånad om de fyra bidrag jag gillar minst har gått till final när fredagskvällen är slut.


 


 1. Spoon 21 – ”Deák”
 2. Pápai Joci – ”Origo”
 3. Singh Viki – ”Rain”
 4. The Couple – ”Vége van”

Slutkommentar: Jag har extremt svårt att göra denna topplistan. Det finns så många bra låtar att välja mellan. Spoon 21 med sitt livliga nummer och medryckande låt. Pápai Joci med sin känslosamma egenskrivna sång. Singh Vikis snygga framträdande med en väldigt bra röst. The Couple avskalade och nästan hypnotiserande bakgrund. Precis utanför min topp 4 har jag Henderson Dávid och Soulwave som har väldigt bra låtar men som gör det lite sämre live än vad min topp 4 gör. Oavsett vilka som går vidare så vet jag att det kommer bli 4 bra låtar i finalen.


  


 1. Spoon 21 – ”Deák”
 2. Pápai Joci – ”Origo”
 3. Soulwave – ”Kalandor”
 4. Chase – ”Dust In The Wind”

Slutkommentar: Det är så otroligt många bra bidrag samlade i denna semifinal. Det är jättesvårt att bestämma sig för en topp 4. Jag har två riktigt bra reservfavoriter i form av Henderson David och Singh Viki. Ungerns uttagning A Dal håller hög klass och jag följer samtliga program med spänning. Den personliga storfavoriten för mig är utan tvekan Spoon 21. Den som borde ha en säker finalplats är Radics Gigi som intjänat flest antal poäng (43 p) i från heat-rundan. Det är nu det verkligen drar ihop sig mot final och fler och fler favoriter får lämna tävlingen, då endast fyra bidrag kvalificerar sig vidare till finalen.

 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 1. Pápai Joci –Origo”, 45 p
 2. Kanizsa Gina –Fall Like Rain”, 45 p
 3. Radics Gigi – See It Through, 42 p
 4. Soulwave –Kalandor”, 37 p (tittarnas wildcard)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2017-02-11

 • Programledare:
 • Levente Harsányi, Krisztina Rátonyi och Csilla Tatár

 • Plats:
 • MTVA Studio, Budapest

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Vi länkar till liveversioner från heaten.

 1. Szabó Ádám – Together
 2. Mrs Columbo – Frozen King
 3. Roma Soul – Nyitva a ház
 4. Peet Project – Kill Your Monster
 5. Kállay Saunders Band – 17
 6. Zävodi + Berkes Olivér – #háttérzaj
 7. Leander Kills – Élet
 8. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi –Hosszú idők
 9. Benji – Karcok

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi – ”Hosszú idők”
 2. Mrs Columbo – ”Frozen King”
 3. Peet Project – ”Kill Your Monster”
 4. Kállay Saunders Band – ”17”

Slutkommentar: En rejäl kvalitetsskillnad i underhållning från semifinal 1! Den andra semin har både större genrebredd – och mer intressanta låtar. Många intressanta artister finns här, i synnerhet Kállay Saunders som brukar komma med bra bidrag. Så dock inte i år, eftersom jag tycker att ”17” är lite väl menlös för att lyckas bra. Positivt överraskad av både Peet project och mrs Columbo. Den uppenbara vinnaren är dock Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi som tydligen har gått in för att blanda Loreen med Jamala. De har rent av snott bakgrundsgrafiken från Jamalas vinnarnummer ifjol rakt av – nämligen det gula trädet. Snyggt är det iaf, även om de gör gott i att översätta låten till engelska i Kiev om de vinner.


    


 1. Leander Kills ”Élet”
 2. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi – ”Hosszú idők”
 3. Peet Project – ”Kill Your Monster”
 4. Mrs Columbo – ”Frozen King”

Slutkommentar: Egentligen blir min första fråga här varför ungerska produktionen har valt att lägga alla bra låtar i samma semifinal? Det finns åtminstone fler som förtjänar finalplatser här mot vad det var i första semifinalen. Nåväl. Denna gång har jag bara en önskan och det är att Leander Kills och Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi går till final! Jag vill nämligen nu se någon av dessa två som vinnare. Anledning: de sticker ut från mängden!


 


 1. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi – ”Hosszú idők”
 2. Mrs Columbo – ”Frozen King”
 3. Szabó Ádám – ”Together”
 4. Benji – ”Karcok”

Slutkommentar: Till skillnad från Adrian tycker jag detta är den sämre semifinalen av de två. Men det finns fyra låtar som jag verkligen gillar och klar favorit av dom är Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi. De kommer utan tvekan vara en av dom som gör upp om slutstriden för att vinna A Dal. Men vinner de måste hon göra om sitt framträdande, nu är det ganska lamt o tråkigt.


  


 1. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi – ”Hosszú idők”
 2. Leander Kills ”Élet”
 3. Roma Soul ”Nyitva a ház”
 4. Szabó Ádám ”Together”

Slutkommentar: Toth Gabi var en solklar personlig etta från första början och är det än idag. Hoppas på ett ännu mäktigare framträdande än senast. Har hört att hon ska använda en vanlig mikrofon istället för headset-mikrofon och göra lite småjusteringar i numret. Det är ont om riktigt bra rocklåtar i de nationella uttagningarna den här säsongen. Därför håller jag hårt på Leander Kills och hoppas att de kniper en finalplats även de. Den medryckande ziegenarlåten från Olah Gergö och Roma Soul gör mig glad så den vill jag verkligen se i final. Ytterligar en som förtjänar en finalplats är Szabo Ádám, som för två år sedan nådde final och var ytterst nära att få representera Ungern i ESC 2015. En som däremot har tävlat i Eurovision är ju Kallay Saunders András. Tillsammans med sitt band Kallay Saunders Band lär de knipa en av de fyra finalplatserna och slå ut en av mina personliga favoriter i den andra semifinalen.

 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra och sista semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 1. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi – Hosszú idők”, 44 p
 2. Zävodi + Berkes Olivér – #háttérzaj”, 43 p
 3. Leander Kills – Élet”, 43 p
 4. Kállay Saunders Band – 17”, 42 p (tittarnas wildcard)

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2017-02-18

 • Programledare:
 • Levente Harsányi, Krisztina Rátonyi och Csilla Tatár

 • Plats:
 • MTVA Studio, Budapest

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: 100% juryröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Vi länkar till liveversioner från semifinalerna.

 1. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi – Hosszú idők
 2. Soulwave –Kalandor
 3. Radics Gigi – See It Through
 4. Kállay Saunders Band – 17
 5. Leander Kills – Élet
 6. Zävodi + Berkes Olivér – #háttérzaj
 7. Pápai Joci –Origo
 8. Kanizsa Gina –Fall Like Rain

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi – ”Hosszú idők”
 2. Pápai Joci – ”Origo”
 3. Kállay Saunders Band – ”17”
 4. Soulwave – ”Kalandor”
 5. Zävodi + Berkes Olivér – ”#háttérzaj”
 6. Leander Kills – ”Élet”
 7. Radics Gigi – ”See It Through”
 8. Kanizsa Gina – ”Fall Like Rain”

Kommentar: Såsom jag ser det lider Ungern av artister med svaga röster just nu – i finalens startfält så är det enbart Kállay Saunders och Pápai Joci som presterar bra röstmässigt. Vissa av de andra sjunger faktiskt så falskt att jag nästan blir lite illamående, i synnerhet Kanizsa som dessutom har en förskräcklig låt. Den helt klart bästa låten och scennumret är dock Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi med ”Hosszú odök” som verkligen är klippt och skuren för ESC. Visserligen är låten lite gammaldags, och scennumret är stulet ifrån Jamala och Loreen, men det är det klart bästa bidraget i finalen. Detta trots att Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi inte sjunger särskilt bra – alls. Pápai Joci är ett spännande alternativ men ”Origo” är lite för originell och konstig för ESC, och jag tror inte att det håller för vinst här. Kállay känns som en rimlig vinnarkandidat, men ”17” är en för tråkig låt och med tanke på att han kom vidare som ”wildcard” till finalen så talar inte mycket för honom heller. Hur det än går tvivlar jag på några ungerska ESC-framgångar i år.


    


 1. Leander Kills – ”Élet”
 2. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi – ”Hosszú idők”
 3. Soulwave – ”Kalandor”
 4. Radics Gigi – ”See It Through”
 5. Pápai Joci – ”Origo”
 6. Kállay Saunders Band – ”17”
 7. Zävodi + Berkes Olivér – ”#háttérzaj”
 8. Kanizsa Gina – ”Fall Like Rain”

Kommentar: Min åsikt är väldigt enkel: skicka Leander Kills eller Totova till Eurovision i Kiev! Jag tycker båda dessa håller hög klass i finalen jämfört med övriga finalister. I övrigt tycker jag det är rätt tråkigt att många slätstrukna ballader och liknande har lyckats slå ut det som är bättre. Att skicka ballad till Eurovision just nu känns inte så bra eftersom det kommer att bli ett balladår i år. Helt klart och p.g.a. Jamalas seger. Det finns två problem med de två jag satt högst: Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi kommer helt klart att jämföras med Loreen (även om det är ett helt annat nummer och typ av låt så finns känslan där, helt klart) och det finns även en risk att Leander Kills skulle försvinna i mängden. Oavsett val har det varit roligt att följa Ungerns uttagning, och jag hoppas det kommer gå bra för dem. Men min dom är att väljer de någon av de slätstrukna låtarna så kommer det att gå åt skogen i Kiev. Helt klart.


 


 1. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi – ”Hosszú idők”
 2. Pápai Joci – ”Origo”
 3. Soulwave – ”Kalandor”
 4. Radics Gigi – ”See It Through”
 5. Zävodi + Berkes Olivér – ”#háttérzaj”
 6. Kállay Saunders Band – ”17”
 7. Leander Kills – ”Élet”
 8. Kanizsa Gina – ”Fall Like Rain”

Slutkommentar: Håller med Robban om att Ungern har haft en av de bästa uttagningarna i år. Dessvärre har inte de bästa låtarna hamnat i final. Jag gillar egentligen ingen av låtarna bland min topp 5-8 och skulle bli otroligt besviken om någon av dessa vann. Bäst i finalen är Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi med en grym låt. Tätt därefter kommer Papai Joci som bara har vuxit och vuxit sig starkare hos mig för varje vecka som har gått. Jag unnar verkligen Ungern framgång i ESC och jag tror att Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi eller Papai Joci skulle ha stor chans att hamna i topp 10 i Eurovision.


  


 1. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi – ”Hosszú idők”
 2. Pápai Joci – ”Origo”
 3. Soulwave – ”Kalandor”
 4. Leander Kills – ”Élet”
 5. Radics Gigi – ”See It Through”
 6. Kállay Saunders Band – ”17”
 7. Zävodi + Berkes Olivér – ”#háttérzaj”
 8. Kanizsa Gina – ”Fall Like Rain”

Slutkommentar: Ungern har verkligen haft säsongens bästa uttagning. Det står jag för. Så bra kvalitet på både låtarna och programmet som helhet. Tycker upplägget som de kört nu i några år är klockrent och otroligt spännande. Jag har följt alla programmen och är nu redo för den stora finalen där jag först och främst vill att Toth Gabi blir den som får representera Ungern i ESC. Hon har enligt mig den absolut bästa låten tillsammans med Spoon 21 – ”Déak” som åkte ut i semin. Skulle det inte bli så hoppas jag att Papai Joci vinner med sin härligt orientaliska låt ”Origo” som sticker ut och som trollbinder mig fullständigt. Det är sällan mina personliga ettor vinner, så jag är inställd på att så blir fallet även i år. Mardrömsscenariot skulle vara om någon av mina 5-8 placerade vinner och får ESC-biljetten. I övrigt är jag supernöjd om ovanstående bidrag vinner. Sedan Ungern införde A Dal som sin uttagning år 2012 har man kvalat in till ESC-finalen samtliga år. Ska det bli sjätte raka i Kiev?

 

 

Resultat


Efter tre heats och två semifinaler blev det så dags för Ungern att välja sin representant till Eurovision 2017. Och efter en spännande finalkväll blev det sångaren Pápai Joci med låten ”Origo” som vann! Så här såg hans framträdande ut i finalen:

 

Mer om finalen

Inför finalen hade det hållits tre heats där 18 av 30 bidrag tog sig vidare, och av dessa lyckades sedan åtta bidrag ta sig vidare till finalen – 6 av dem med hjälp av juryns och tittarnas hjälp och två som tittarnas wildcards. I finalen framfördes finalbidragen innan programmets jury enhälligt fick rösta fram fyra bidrag som de tyckte bäst om. Först därefter fick tittarna ta över och rösta fram en vinnare bland dessa fyra. Tittarna valde juryns vinnare, och hur övriga bidrag i topp fyra slutade är inte känt.

 

Hela resultatet

Så här slutade omgång 2:

 • Vinnare: Pápai Joci – “Origo”
 • Oplacerad: Gina Kanizsa – “Fall like rain”
 • Oplacerad: Gigi Radics – “See it through”
 • Oplacerad: Zävodi + Olivér Berkes – “#háttérza”

Dessa åkte ut i grundomgången:

 • 5. Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi – “Hosszú idők”
 • 6. Leander Kills – “Élet”
 • 7. Kállay Saunders Band – “17”
 • 8. Soulwave – “Kalandor”

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


   


Nu har jag inte följt med i Ungerns uttagning men nog måste det ha funnits bättre låtar att skicka till Ukraina än denna?! Ungern som skickat väldigt bra låtar för några år sedan har helt börjat tappa gnistan och skickar smäre och sämre låtar. Det måste alltid finnas något bidrag som man ska fylla på chipsskålen på och Ungern får vara det bidraget i år.


  


Tyvärr tycker jag Ungern gör ett tråkigt val till Eurovision. När de kunde ha valt Gabi Tóth & Freddie Shuman feat. Begi Lotfi eller Leander Kills väljer det de här. Jag tror idag inte det kommer att gå så bra i Kiev, men nu får Pápai överbevisa mig till maj. Än så länge är det inte någon favorit hos mig.


   


Nu måste jag rycka in med en mer positiv kommentar. Jag som följt Ungerns uttagning från början till slut vet att den innehållit många bra bidrag och ”Origo” med Papai Joci var en av de bättre. Den sticker verkligen ut från mängden och från allt slätstruket som brukar väljas fram av övriga länder. En etnisk låt med en modern produktion. Många länder i öst kommer tilltalas av detta. Är helt säker på att Ungern kommer kvala in till finalen, återigen. Bra val.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


1 kommentar

 1. Carl-Henrik skriver:

  Intressant bidrag som ger mig associationer till två låtar från förra året, nämligen Ukrainas ”1944” och Greklands ”Utopian Land”. Det är samma exotiska och vemodiga uttryck här i Ungerns bidrag som i de två, tycker jag – och jag gillade ju dem och kan kanske fästa mig vid den här också (fast vid en första lyssning känns den inte riktigt lika bra).
  Grejen är att Grekland ju floppade förra året medan Ukraina gjorde succé, så då kan man ju fråga sig hur det går i det här fallet … Just nu känns det faktiskt just som att det kan bli såväl totalfiasko som topplacering för Ungern – vi får se hur det tas emot! Men i vilket fall ska de ha beröm för att de väljer ett bidrag som är annorlunda, och inte ”låter som allting annat”.


 

Kommentera