Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Bulgarien NF 2016

Bulgarien NF 2018 »


BULGARIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det bulgariska TV-bolaget BNT ut Bulgariens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

2017 valde BNT ut artisten Kristian Kostov att representera Bulgarien i Eurovision Song Contest. Samma dag som han presenterades släpptes också hans tävlingsbidrag ”Beautiful Mess” som låtskrivarna Borislav Milanov, Sebastian Arman, Joacim Bo Persson, Alex Omar och Alexander V. Blay stod bakom. Några i det här teamet hade också stått bakom fjolårsbidraget från Bulgarien, som tog landet till en fin fjärdeplats.

Det kan noteras att Kristian, som föddes den 15:e mars 2000, blev den första artisten som föddes efter millennieskiftet att tävla i stora Eurovisionen. Året innan, 2016, var första gången som de så kallade milleniumbarnen, dvs. barn födda år 2000, tilläts tävla men det var först 2017 som den första deltog. Kristian var också den yngsta artisten i 2017 års startfält.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2017

I Eurovision 2017 blev Bulgarien lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på andra plats (av 26 länder) med 615 poäng. Det här blev landets dittills bästa placering någonsin!

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen