DANMARKS UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det danska TV-bolaget DR ut Danmarks artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Dansk Melodi Grand Prix 2017. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Eftersom det gått ganska dåligt för Danmark i de senaste upplagorna av Eurovision satsade DR på kvalité före kvantitet. En sådan förändring blev att man skrotade den tidigare jurysammansättningen och bjöd istället in danska Eurovisionfans som fick rösta i finalen. Dessa stod för hälften av rösterna, den andra kom från tittarna. Fansen som bjöds in kom nästan uteslutande från OGAE Danmark, som kan sägas vara den danska motsvarigheten till svenska Melodifestivalklubben.

I övrigt fortsatte formatet för Dansk MGP att bestå av en finalkväll med tio tävlingsbidrag. En antagning hölls för att hitta tävlingsbidrag och den inbringade över tusen ansökningar. Från den valde en jury ut bidrag, men även musikproducenten Cutfather hade en roll i jakten på rätt låtar/artister.

Bland de tävlande hittades flera intressanta namn som t.ex. fjolårstvåan i DMGP Anja Nissen och den tidigare körsångerskan Johanna Beijbom tog också klivet ut på scenen som artist. Det återfanns även en del svenska låtskrivare i startfältet.

 

Eurovision-resultat 2017

Vinnare i Danmarks uttagning blev sångerskan Anja Nissen med bidraget ”Where I Am”, som hon själv stod bakom på upphovssidan tillsammans med Angel Tupai och Michael D’Arcy.

I Eurovision 2017 blev Danmark lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 20:e plats (av 26 länder) med 77 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2017-02-25

 • Programledare:
 • Annette Heick och Johannes Nymark

 • Plats:
 • Jyske Bank Boxen, Herning

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till officiella studioversioner.

 1. Ida Una – One
 2. Thomas Ring – Vesterbro
 3. Rikke Skytte – Color My World
 4. Anja –Where I Am
 5. Calling Mercury – Big Little Lies
 6. Anthony –Smoke In My Eyes
 7. René Machon – Warriors
 8. Sada Vidoo – Northern Lights
 9. Jeanette Bonde – Hurricane
 10. Johanna Beijbom –A.S.A.P.

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Anthony – ”Smoke In My Eyes”
 2. Jeanette Bonde – ”Hurricane”
 3. Thomas Ring – ”Vesterbro”
 4. Rikke Skytte – ”Color My World”
 5. Ida Una – ”One”

Slutkommentar: Jag har alltid följt Dansk MGP noga nu under de senaste åren, men ändå hör jag ingen skillnad på årets bidrag jämfört med tidigare. Danskarna verkar gå ”all in” för radiopop – vilket gör att vi helt saknar rock, ballader, etno, hip-hop och andra genrer som vi annars ser i ex. Mellon eller Norsk MGP. Detta gör att finalen blir lite tråkig – och bidrag har svårt att sticka ut, vilket tyvärr har gjort att vissa artister (som är mer kända för danskarna än de andra) får betydligt enklare att vinna än de övriga – trots medelmåttiga låtar. Ifjol hände det senast. Men i år hoppas jag på att rätt LÅT vinner, och Anthonys ”Smoke in my eyes” har Vinnare skrivet på sig helt och hållet! En riktig dansk feel-good-låt som går i linje med vad danskarna brukar skicka till ESC, men dessutom så pass radiomässig och Justin Timberlake-influerad att den skulle kunna gå hem i Europa också. Jag håller tummarna för att danskarna väljer rätt i år!


    


 1. Jeanette Bonde – ”Hurricane”
 2. Anthony – ”Smoke In My Eyes”
 3. René Machon – ”Warriors”
 4. Johanna Beijbom – ”A.S.A.P.”
 5. Rikke Skytte – ”Color My World”

Slutkommentar: Kan bara hålla med min kollega Adrian om att det här är ett otroligt tråkigt finalfält just för att 75 procent av alla bidragen låter exakt likadana. Känslan blir lite som att en producent gett halva startfältet samma grundkomp till musiken och sedan har de fått fixa till slutet själva. Jättetrist. Därför ska jag vara ärlig med att säga att jag inte har några favoriter i år. De jag har satt topp 5 var låtar som ändå får godkänt i betyg. Men inte mer än så. Att de får godkänt betyder i det här fallet inte att jag vill se någon av dessa i Eurovisionen, men måste jag välja så tar jag någon av dessa. Det enda jag hoppas är att liveframträdandena blir betydligt intressantare att se på än studioversionerna. Just nu är känslan att det inte är Danmark som kommer att ta hem segern i maj.


   


 1. Ida Una – ”One”
 2. Calling Mercury – ”Big Little Lies”
 3. Thomas Ring – ”Vesterbro”
 4. Rikke Skytte – ”Color My World”
 5. René Machon – ”Warriors”

Slutkommentar: Jag får inte riktigt den feeling jag brukar få, när jag lyssnar igenom vad Danmark har att erbjuda i låtar till ESC. De fyra främsta på min topplista är riktigt härliga att lyssna på. Resten är ganska slätstrukna och tråkiga. Med två år på raken med utebliven finalplats, hoppas jag att det vänder för vårt kära grannland. Enligt flera bettingsidor (ex denna) är det Ida Una som ligger bäst till att bli Danmarks representant i ESC 2017. Detta glädjer mig för hon är även min främsta favorit till att vinna DMGP 2017. En positiv, modern och medryckande låt. Helt klart bäst enligt mig.

 

 

Resultat


Under lördagskvällen den 25:e februari höll Danmark sin final av Dansk Melodi Grand Prix 2017, där Anja Nissen vann med låten ”Where I Am”. Därmed blir det hon som får åka till Kiev och tävla för Danmark i Eurovision 2017. Så här såg hennes framträdande ut i finalen:

 

Hela resultatet:

Finalen avgjordes genom två röstningsomgångar där en jury bestående av fem danska Eurovisionfans stod för 50% av rösterna och tv-tittarna de andra 50% av rösterna. I den första röstningsomgången sorterades tre bidrag ut som sedan skulle tävla igen i den andra omgången, den s.k. superfinalen. Endast slutplaceringarna räknades upp – exakt hur rösterna från jury och tv-tittare hade fördelats offentliggjordes alltså inte. Vinnare – med klar marginal – blev Australienfödda Anja Nissen. Detta var för övrigt hennes andra försök att vinna danska Melodi Grand Prix, för ifjol snubblade hon precis på mållinjen med låten ”Never Alone”.

 

Avgörande omgången

 1. Anja Nissen – ”Where I Am” – 64 %
 2. Ida Una – ”One” – 26 %
 3. Johanna Beijbom – ”A.S.A.P.” – 10 %

 

Utslagna i första omgången (utan inbördes ordning)

 • Rikke Skytte – ”Color My World”
 • Thomas Ring – ”Vesterbro”
 • Calling Mercury – ”Big Little Lies”
 • Anthony – ”Smoke In My Eyes”
 • René Machon – ”Warriors”
 • Sada Vidoo – ”Northern Lights”
 • Jeanette Bonde – ”Hurricane”

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »