LETTLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det lettiska TV-bolaget LTV ut Lettlands artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Supernova 2017. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Efter två framgångsrika år för Lettland i Eurovision Song Contest var det så tredje gången gillt TV-bolaget LTV använde sig av uttagningen Supernova. Och det blev exakt samma upplägg som de två senaste säsongerna.
Från början hölls en antagning öppen i två månader och från den valde en lokal jury tillsammans med en internationell jury ut sina favoritbidrag. Dessa låtar framfördes sedan under en audition och det var utifrån den som juryn gjorde sitt slutval. Vilka bidrag som valdes ut presenterades vid två introduktionsprogram i slutet av januari.

 

Röstningsupplägg

De två heaten innehöll totalt 22 tävlande, vilka delades upp på elva bidrag per heat. I dessa två program fick först tv-tittarna rösta vidare sina favoriter (två från varje show) och därefter fick en jurypanel komplettera med ytterligare bidrag (också två per show). Sedan hölls en semifinal där de åtta bidragen som valts ut genomgick en sista gallring där fyra bidrag tog sig till final. Sedan korades en vinnare och denna gång med online- och tittarröstning men också Spotifystatistik.

 

Eurovision-resultat 2017

Vinnare i Lettlands uttagning blev gruppen Triana Park med bidraget ”Line”, som gruppmedlemmarna Agnese Rakovska och Kristaps Ērglis tillsammans med Kristians Rakovskis stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2017 blev Lettland lottade att kvala genom semifinal 1, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 18:e plats (av 18 länder) med 21 poäng.

 

Heats

Heat 1

Fakta


 • Datum:
 • 2017-02-05

 • Programledare:
 • ?

 • Plats:
 • LTV-studio i Riga

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: 100% tittarröstning
 • Andra omgången: 100% juryröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Katrīna Cīrule – Blood runs quicker
 2. Miks Dukurs – Spiritual priest
 3. Anna Zankovska –Rage love
 4. Edgars Kreilis – We are angels
 5. Crime Sea – Escape
 6. Rock’n’Berries – Feel the love
 7. Lauris Valters – Magic years
 8. First Question – Naked
 9. Franco Franco – Up
 10. Pikaso – U (can Keep Your Cools)
 11. Linda Leen –Who is in charge

 

 

Resultat: Heat 1


Det första heatet är nu avgjort och vi har ett resultat. Efter att först tittarna och sedan juryn hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut (i bokstavsordning):

 

 

Heat 2

Fakta


 • Datum:
 • 2017-02-12

 • Programledare:
 • ?

 • Plats:
 • LTV-studio i Riga

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: 100% tittarröstning
 • Andra omgången: 100% juryröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Katrine Lukins – Silhouette
 2. Markus Riva – Dynamite
 3. Toms Kalderauskis – We won’t back down
 4. UP – One by One
 5. Miks Galvanovskis – Runaway
 6. THE HiQ – Taju ot lyubvi
 7. Santa Daņeļeviča-Your breath
 8. Laura feat. Chris – Little weird
 9. My Radiant You –All I know
 10. The Ludvig – I’m In Love With You
 11. Triana Park – Line

 

Resultat: Heat 2


Det andra och sista heatet är nu avgjort och vi har ett resultat. Efter att först tittarna och sedan juryn hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till semifinalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut (i bokstavsordning):

 

 

Semifinalen

Fakta


 • Datum:
 • 2017-02-19

 • Programledare:
 • ?

 • Plats:
 • LTV-studio i Riga

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: 100% tittarröstning
 • Andra omgången: 100% juryröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till liveframträdanden i heaten.

 1. Franco Franco – Up
 2. Lauris Valters – Magic years
 3. Linda Leen –Who is in charge
 4. Miks Dukurs – Spiritual priest
 5. My Radiant You –All I know
 6. Santa Daņeļeviča –Your breath
 7. The Ludvig – I’m In Love With You
 8. Triana Park – Line

 

 

Resultat: Semifinalen


Semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att först tittarna och sedan juryn hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut (i bokstavsordning):

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2017-02-19

 • Programledare:
 • ?

 • Plats:
 • LTV-studio i Riga

 • Röstningsprocess:
 • Avgörs med hjälp av online- och tittarröstning samt Spotifystatistik

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Santa Daņeļeviča –Your breath
 2. The Ludvig – I’m In Love With You
 3. My Radiant You – All I know
 4. Triana Park – Line

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Triana Park – ”Line”
 2. Santa Daņeļeviča – ”Your breath”
 3. The Ludvig – ”I’m In Love With You”
 4. My Radiant You – ”All I know”

Slutkommentar: Jag tycker heller inte riktigt att denna lettiska final bjuder på någon större underhållning. Tvärtom känns de flesta av dessa låtar som första klassens sömnpiller! Jag måste dock ge letterna en rejäl eloge för att man producerar bidragen snyggt – och satsar hårt på modern och konstnärlig musik. ”Your Breath” och ”I’m in Love with You” är exempel på sådana bidrag, som går i Aminatas fotspår utan att låta som direkta plagiat av henne. Inget av de bidragen förtjänar dock Eurovisionbiljetten. Där tror jag snarare på ”Line” med Triana, som är den enda låten som får upp något tempo alls – och dessutom är rätt snyggt scensatt. Däremot satsar jag inga pengar på någon lettisk finalbiljett, detta är ett mellanår för dem helt klart.


    


 1. The Ludvig – ”I’m In Love With You”
 2. Triana Park – ”Line”
 3. Santa Daņeļeviča – ”Your breath”
 4. My Radiant You – ”All I know”

Slutkommentar: Tyvärr bjuder Lettland på ett relativt slätstruket finalfält. Det finns egentligen ingen av dessa fyra låtar som jag tycker passar för Eurovision Song Contest. Framförallt för att alla bidrag, utom möjligen My Radiant You:s låt, är väldigt inspirerade av Jamala/Loreen, vilket bara är tråkigt – kom med något eget nu. Dessutom anser jag även att låtarna är tråkigt producerade. T.ex. infaller ett mycket märkligt rock-breake i Santa Daņeļevičas låt som dyker från ingenstans. Lite som att de har försökt göra en Evanescence-låt, men det misslyckas totalt. Överlag har alla huvudsångarna dåligt engelskt uttal. Oavsett vem som än vinner finalen måste putsa på sitt nummer rejält för att det ska fungera för Europa i vår.

Den enda jag har som favorit (om man kan säga så) är The Ludvig. Nu är det förvisso en ballad och jag är övertygad om att den kommer falla igenom som en gäspning i Kiev, men det är den enda låt som åtminstone kan gå halvt godkänt i betyg. Triana Park har förvisso ett spexnummer som kanske skulle fungera bättre i Kiev, men det är något med den låten som jag inte gillar. Möjligen för att den tar en evighet innan den kommer igång och att den är för mycket Loreen/Jamala-inspirerad. Sämst i startfältet utser jag My Radiant Yous låt, då den känns mer som ett havererat skoluppträdande än något som Europa skulle kunna tänka sig att rösta på. Nej, i år när Lettland inte längre skickar en Aminatalåt kan det bli svårt för landet att ens ta sig till ESC-final idag.


   


 1. Triana Park – ”Line”
 2. My Radiant You – ”All I know”
 3. The Ludvig – ”I’m In Love With You”
 4. Santa Daņeļeviča – ”Your breath”

Slutkommentar: Efter att ha kvalat in till ESC-finalen två år i rad, pekar Lettlands formkurva uppåt. Frågan är om den positiva trenden fortsätter även i år? Om man väljer ”Line” med Triana Park kan så bli fallet. Det är den mest fartfyllda och energiska låten i det här rätt så bleka finalstartfältet och vi behöver fler bidrag med lite mer tempo i ESC 2017. Min tvåa ”All I Know” med My Radiant You är också ett bra alternativ. Den känns lite retro och Beatles-inspirerad och det skulle mycket väl kunna gå hem också.

 

 

Resultat


Nu är det klart – lettiska tittarna har valt ut gruppen Triana Park med låten ”Line” som Lettlands representant i Eurovision 2017 i Kiev. Valet gjordes i finalen av Supernova 2017 under söndagskvällen den 26:e februari. Så här såg deras liveframträdande ut i samband med finalen:

Mer om finalen

Glada över de framgångar Lettland nått i Eurovision de två senaste åren valde TV-bolaget LTV att göra årets Supernova-uttagning större. Inför finalen har man haft två stycken heats om totalt 22 bidrag (11 per heat). Sedan har en jury och tittarna fått välja ut 8 av dessa bidrag som i en semifinal sedan gallrades ned till ett finalfält om fyra bidrag. I finalen lämnades sedan juryns makt därhän medan tittarna fick hålla i pekpinnen och göra slutvalet av artist och bidrag. De valde således Triana Park som därmed får göra sig klar för tävlan i Kiev om ett antal veckor.

 

Hela resultatet

 1. Triana Park – ”Line”
 2. My Radiant You – ”All I know”
 3. Santa Daņeļeviča – ”Your breath”
 4. The Ludvig – ”I’m In Love With You”

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »