FINLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det finska TV-bolaget Yle ut Finlands artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen UMK 2017. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 

Lär känna startfältet

Inför finalen presenterade vår skribent Alexander startfältet i enskilda presentationer. Klicka på länkarna här nedanför för att komma till dessa presentationer:


Finska UMK 2017 blev den första som inte innehöll några semifinaler inför finalen. Istället satsade Yle på en enda finalkväll där tio akter valdes ut från en nationell antagning. Vem som helst fick skicka in bidrag så länge man samarbete med minst en person som har finländskt medborgarskap eller som då var permanent boende i Finland. Vilka tävlande som sedan valts ut meddelades vid en presskonferens den 23:e november 2016, en av dessa var den svenska artisten Günter.

Resultatet baserades på internationell juryröstning i kombination med tittarröstning. De länder som representerades i juryn var Spanien, Island, Storbritannien, Israel, Lettland, Norge, Frankrike, Sverige, Ukraina och Estland.

 

Eurovision-resultat 2017

Vinnare i Finlands uttagning blev gruppen Norma John med bidraget ”Blackbird”, som gruppmedlemmarna Lasse Piirainen och Leena Tirronen själva stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2017 blev Finland lottade att kvala genom semifinal 1, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 12:e plats (av 18 länder) med 92 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2017-01-28

 • Programledare:
 • Krista Siegfrids och Roope Salminen

 • Plats:
 • Espoo Metro Areena, Esbo

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till studioversioner.

 1. Emma – Circle of light
 2. Alva – Arrows
 3. Günther & D’Sanz – Love yourself
 4. Anni Saikku – Reach out for the sun
 5. Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – Caveman
 6. Norma John – Blackbird
 7. Lauri Yrjölä – Helppo elämä
 8. Club La Persé – My little world
 9. Zühlke – Perfect villain
 10. My First Band – Paradise

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Norma John – ”Blackbird”
 2. Emma – ”Circle of Light”
 3. Anni Saikku – ”Reach Out for the Sun”
 4. Alva – ”Arrows”
 5. My First Band – ”Paradise”

Kommentar: Detta är ett mycket intressant startfält – betydligt bättre en fjolårets! Som påpekats här redan så är det tydligt att det finns ett antal seriösa och starka bidrag, och en handfull riktiga kalkonlåtar. Till de senare hör Günther och D’Sanz, och inte minst Club la Persé – som helt enkelt är för jobbiga att lyssna på. Jag vågar inte ens tänka på hur scenframträdandet kommer att se ut! Men, Finland har ett antal starka låtar att välja bland – och jag tror att allting kommer att handla om strategi. Om Finland vill skicka ett bidrag med stark igenkänningsfaktor så skickar man Emma med ”Circle of light”, som påminner massor om Emmelie de Forest 2013. Det skulle potentiellt kunna gå mycket bra för Emma i Kiev! Även ”Reach out for the sun” eller ”Arrows” skulle klara att nå ESC-finalen tror jag. Men vill finnarna utmana och skicka något helt unikt – som faktiskt skulle kunna ta hem ESC-bucklan, så tror jag på ”Blackbird”. Den är såpass finstämd och annorlunda att den hade klarat av att skrälla. Men, som alltid beror allt på scenframträdandet – och därför blir finalen i UMK 2017 oerhört sevärd!


 


 1. Alva – ”Arrows”
 2. Emma – ”Circle of Light”
 3. Norma John – ”Blackbird”
 4. Günther & D’Sanz – ”Love Yourself”
 5. My First Band – ”Paradise”

Kommentar: Det känns som att jag skriver samma slags kommentar varje år, men vi kör på det i år igen. Jag ser verkligen fram emot årets final i UMK. Av tio bidrag har vi kanske 5-6 som verkligen kunde fungera utomlands och som kunde ha någonslags chans i den stora Eurovisionen. Inte hemskt oväntat så stiger de båda finlandssvenska artisterna högst upp på min lista, och jag måste medge att det inte är medvetet. De råkar bara ha de bästa låtarna. Alvas låt är otroligt slagkraftig, och samma med Emma. Sen måste jag medge att jag innerst inne skäms över att placera Günther så högt upp, men måste medge att det är en otroligt bra låt i sig. Inte hoppas jag att den vinner, men den har blivit lite av en ”guilty pleasure”-låt för mig.


 


 1. Alva – ”Arrows”
 2. Emma – ”Circle of Light”
 3. Anni Saikku – ”Reach Out for the Sun”
 4. Norma John – ”Blackbird”
 5. Zühlke – ”Perfect Villain”

Kommentar: Finland levererar. Väldigt bra startfält, När jag skriver detta har jag bara lyssnat igenom 75% av startfältet men även om resterande bidrag enbart består av finska tanter som sjunger om sin ungdom på finska så kommer jag ändå ge finalen 5 av 5. Det finns såklart några bidrag som är riktigt plumpa, som gruppen Club La Perse, men jag tycker det ska bli intressant att se hur de ska bli live, min magkänsla säger att det kommer bli riktigt tokigt. Ifjol hade Finland också en riktigt bra final, men lyckades på något vis skicka fel bidrag till Stockholm och missa finalen. Hoppas att de inte gör om det misstaget och skickar Günter, det skulle vara typiskt Finland som går sina egna vägar i ESC. Om Finland skickar något av de tre bidragen som är på min topplista så kommer Finland nå höga höjder.


  


 1. Emma – ”Circle of Light”
 2. Alva – ”Arrows”
 3. Norma John – ”Blackbird”
 4. Anni Saikku – ”Reach Out for the Sun”
 5. My First Band – ”Paradise”

Kommentar: Jag håller med Johan om att Emma är ett bra val för Finland i ESC 2017, men jag vill även hålla Alvas ”Arrows” högt också. Förvisso tog det några lyssningar för mig att fastna för Alva också, men nu tycker jag att den är nästan lika bra. I övrigt håller jag inte med min kollega Johan att Finland bjuder på något starkt startfält denna gång. Det finns lite för många knasiga låtar i startfältet och t.ex. tror jag att Günters & D’Sanz’ småsnuskiga visa (eller hur man nu ska tolka refrängraden ”Touch Yourself”) kan nog locka till många röster. Jag skulle absolut inte bli förvånad om det blir Günter & D’Sanz som vinner UMK 2017, även om jag inte vill att så blir fallet. Personligen måste dock vem som än vinner göra ett bra liveframträdande i finalen, för jag tycker nu på studieversionerna låter hela startfältet tämligen mesigt.


 


 1. Emma – ”Circle of Light”
 2. Lauri Yrjölä – ”Helppo elämä”
 3. My First Band – ”Paradise”
 4. Alva – ”Arrows”
 5. Anni Saikku – ”Reach Out for the Sun”

Kommentar: Efter att ha lyssnat på alla låtar några gånger har jag utan tvekan en favorit som jag tror kan funka bra i ESC. Överlag är det ett starkt startfält med både seriösa och lite smågalna bidrag. Svenska Gunter är dock chanslös i en tävling med låter som håller högre kvalité. Nu ser jag fram emot 28 januari och många bra liveframträdanden. Ovan ser ni min topp 10 lista inför finalkvällen, där jag anser att topp 6 håller riktig hög kvalité.


  


 1. Emma – ”Circle of Light”
 2. Zühlke – ”Perfect Villain”
 3. Günther & D’Sanz – ”Love Yourself”
 4. Alva – ”Arrows”
 5. Anni Saikku – ”Reach Out for the Sun”

Kommentar: Tyvärr, kära Finland. Jag är långt ifrån tillfreds med vad årets finska final innehåller för låtar. En final som består av två plojbidrag, långsamma toner här och där och dussinlåtar som vi hört förrut. Det finns dock två riktigt bra bidrag som fångar mitt intresse lite extra och förtjänar att ta hem segern och det är Emma med ”Circle of Light” och Zühlke med ”Perfect Villain”. Jag skulle inte bli förvånad om man väljer fram Günther & D’Sanz med ”Love Yourself” som sin vinnare. Ställer mig tveksam om det blir något final-avancemang i Eurovision oavsett vem/vilka man skickar till Kiev. Det kan bli tredje gången gilt som man missar ESC-finalen. Det skulle vara riktigt tråkigt.

 

 

Resultat


I den finska UMK-finalen den 28:e januari blev det gruppen Norma John med balladen ”Blackbird” som tog hem segern. Förhandsfavoriten Emma lyckades bara komma på tredjeplats när jury- och tittarrösterna var räknade.

Så här såg Norma Johns liveframträdande ut i finalen:

 

Hela resultatet:

I år ändrade finska Yle reglerna för UMK vilket innebar att man slopade heaten och körde endast en enda finalkväll där resultatet baserades på tittar- och juryröstning.

Efter att juryerna hade röstat ledde Norma John med 20 poäng över tvåan Zülkhe (som hade 74 poäng) medan Emma låg trea med 53 poäng. Efter tittarpoängen hade delats ut var det också så som tre-toppen såg ut. Alla placeringar i finalen blev som följer:

 1. Norma John – Blackbird”, 182p
 2. Zühlke – ”Perfect Villain”, 145p
 3. Emma – ”Circle of Light”, 106p
 4. My First Band – Paradise”, 97p
 5. Günther & D’Sanz – ”Love Yourself”, 82p
 6. Alva – Arrows”, 63p
 7. Anni Saikku – ”Reach Out for the Sun”, 59p
 8. Lauri Yrjölä – ”Helppo elämä”, 58p
 9. Club La Persé – ”My Little World”, 50p
 10. Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – Caveman”, 18p

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Konstigt nog var nog detta ändå det smartaste draget som finnarna kunde göra i år, med tanke på deras startfält. Även om ”Blackbird” är en ballad, vilket det kommer finnas många av i Eurovision, så fanns inte många andra låtar i årets UMK som var tillräckligt bra upptempolåtar för att göra något stort avtryck. ”Blackbird” har en unik känslomässig nisch, och ett mäktigt framförande, vilket gör den till det klart bästa ESC-bidraget hittills. Men jag är ändå lite tveksam till både sångprestationen och scenshowen samt kläderna. Det finns mycket att slipa på inför Kiev, men det känns som att detta kommer att bli en ballad som ändå sticker ut. Jag håller tummarna för Finland!


  


Finland hade många bra låtar att välja på och det här var en av de bättre låtarna, dock inte min favorit. Det kommer vara många ballader med i årets ESC så det gäller att sticka ut ordentligt. Låten behöver några lyssningar för att sätta sig och de flesta som tittar på ESC kommer bara höra låten en gång och då tror jag tyvärr att den får svårt att nå final.


  


Klar uppryckning från Finland det här året, även om jag tror att det kan bli svårt för dem att avancera vidare till final. Inte för att det är en dålig låt, utan för att det finns risk att den hamnar mellan stolarna. Som trenden ser ut nu fortsätter Europa att välja ballader till Eurovision (4 av 5 klara bidrag är ballader) och om den trenden håller i sig så kommer nog Norma John få det svårt att nå final. Men jag ger dem en chans i alla fall.


 


Denna låten kräver några lyssningar innan den sätter sig i huvudet och i finalen var den en av dom bättre live. Men trots det så har jag svårt att se denna gå vidare ifrån sin semifinal i ESC 2017, den kommer försvinna bland allt annat. Mycket tråkigt eftersom jag gillar när det går bra för våra grannländer.


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera