Här är de 10 tävlande i UMK 2017

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu har finska YLE meddelat vilka 10 artister som ska tävla i nästa års upplaga av UMK, Finlands uttagning till Eurovision 2017. Bland de tävlande hittas ett intressant namn, nämligen svenska Günter som tävlade i Melodifestivalen 2006.

Som vi tidigare har meddelat så har YLE valt att göra om UMK det här året. Bland annat skrotas de semifinaler som tidigare hållits och det blir en enda finalkväll med 10 tävlande som hålls den 28:e januari i Espoo Metro Areena med Krista Siegfrids som programledare. Och efter en utlovad presskonferens så har nu namnen på de 10 tävlande med tillhörande bidrag meddelats. Dessutom har låtarnas studioversioner släppts och går att lyssna på från nu.

 

Startfältet

De tävlande presenteras efter bokstavsordning då startordningen ej är presenterad.

 

  1. Alva – Arrows
  2. Anni Saikku – Reach out for the sun
  3. Club La Persé – My little world
  4. Emma – Circle of light
  5. Günther & D’Sanz – Love yourself
  6. Knucklebone Oscar & The Shangri-La Rubies – Caveman
  7. Lauri Yrjölä – Helppo elämä
  8. My First Band – Paradise
  9. Norma John – Blackbird
  10. Zühlke – Perfect villain

 

Notering: svenska artisten Günter gör comeback i dessa uttagningssammanhang. Han deltog i svenska Melodifestivalen 2006 med duon The Sunshine Girls och låten Like Fire Tonight, som dock ej tog sig vidare från sin deltävling. Denna gång blir det alltså UMK som gäller och i sällskap med artisten D’Sanz.

 

Alexander kommenterar startfältet

Jag har återigen fått äran att vara Panelens UMK-expert i år igen! Jag hade mycket höga förväntningar då YLE meddelade att de kommer göra om konceptet, och jag tänkte mig att vi verkligen snart skulle se en standard, som såklart inte när upp till Melodifestivalen, men ändå kommer högt. Jag tänkte mig att vi första gången under UMKs historia skulle få se ett namnstarkt startfält, sådär som det fanns förr i världen. Dessvärre ser vi nu ett startfält med en drös halvlekarna namn, och så Günther då….

Club La Persé (perse är alltså finska för rumpa) känns som årets skämtbidrag, ett sådant måste finnas i varje finsk upplaga. My first band lär vara vida känt i Mellaneuropa, bland annat tyskarna lär gilla dem. Deras låt känns aningen intetsägande, men det sägs att de är mycket starka live, så kanske det blir bättre då. Min stora favorit såhär långt it äckliges är 16-åriga Alva, som uppträder med låten ”Arrows”, skriven av bland annat Milos Rosas, som till exempel står bakom förra årets eurovisionbidrag för Vitrysslands del, ”Learn to fly”. Alva är lite som en miniatyr av Ace Wilder, lika spontan och energisk.

Helt ute är det alltså inte för Finland ännu, men om det verkligen är Günther som ska ta oss till en andra eurovisionsvinst är jag skeptisk.

 

Kommentera gärna vilka favoriter du har i UMK-startfältet.

 


 

Kommentera