Nedräkning till Malmö: Lucka 10

PANELENS JULKALENDER. Nu i december månad startar vi officiellt nedräkningen till Eurovision 2024, vår Nedräkning till Malmö. Detta gör vi med att i 24 delar presentera Sveriges Eurovision-historia fram till senaste avgjorda upplagan (2023) samt där vi också hyllar de artister som gjort bäst resultatmässigt ifrån sig under åren som gått. Denna del handlar om åren 2007 till 2012.

 

Två artister i fokus 2007

Melodifestivalen 2007 handlade nästan uteslutande om Andreas Johnssons comeback efter hans tredjeplats 2006, och The Arks debut i tävlingen. Som ett av de kanske mest omskrivna och hyllade svenska rockbanden i Sverige under det tidiga 00-talet var The Ark såklart favorittippade redan innan tävlingen drog igång. Deras bidrag “The Worrying Kind” var en av “jokrarna” detta år (d.v.s. specialinbjudna av SVT och inte valda av urvalsjuryn), och var skriven av Ola Salo, frontmannen för The Ark. Låten var först skriven för att låta som ett schlagerbidrag, utan att Ola Salo hade en tanke på att skicka in den till Melodifestivalen, men då bandet sedan fick frågan att delta med ett bidrag var det denna de valde.

De tävlade första gången i den andra deltävlingen 2007, i Scandinavium den 10 februari 2007 och imponerade tillräckligt på både juryn och tittarna för att kvalificera sig till finalen på Globen den 10 mars 2007. Även om låten snabbt blev populär så möttes den också av plagiatanklagelser. I finalen var de tämligen ohotade och fick 248 poäng, vilket gjorde det till det vinnande bidraget. Efter segern i Melodifestivalen 2007 representerade The Ark Sverige i Eurovision Song Contest, som hölls i Helsingfors, Finland. Där fick ”The Worrying Kind” sammanlagt 51 poäng och hamnade på en 18:e plats, detta trots att musikjournalister i Sverige höll låten som favorit till vinsten. Men resten av Europa ställde sig frågande, och låten fick bara höga poäng från Danmark och Norge, med två tolvpoängare som högsta betyg där.

 

Perrelli gör också comeback

Året därpå var det dags för Charlotte Perrelli att göra comeback efter 9 års frånvaro i tävlingen. Hennes bidrag ”Hero” skrevs av låtskrivarduon Fredrik Kempe och Bobby Ljunggren. Motståndet i startfältet var dock rätt starkt, med Sanna Nielsen och inte minst BWO som största utmanare. Emellertid gick Charlotte ut på hedersplatsen – d.v.s. som sista bidrag i fjärde deltävlingen. Med ett imponerande dansnummer och en välpyntad mikrofon, tog hon sig vidare från deltävlingen till finalen som ägde rum den 15 mars på Globen i Stockholm.

I finalomröstningen hos de svenska jurystäderna vann “Hero”, men blev besegrad i tittaromröstningen av Sanna Nielsen. Trots det räckte poängen från juryn, och låten valdes att representera Sverige i Eurovision Song Contest 2008 i Belgrad, Serbien. För att främja låten och dess medverkan i Eurovision Song Contest genomförde Charlotte Perrelli en omfattande promotionturné i hela Europa där hon besökte länder som Tyskland, Balkanländerna, Nederländerna och Österrike. Inför finalen syntes hon på framsidorna av stora serbiska dagstidningar och singeln distribuerades till radiostationer i de länder hon tävlade emot i semifinalen. Trots planer på att besöka Ryssland under en längre turné, nekades Perrelli visum och turnén i Ryssland ställdes in.

Turnerande fick en effekt, och “Hero” blev en av förhandsfavoriterna i tävlingen. I Eurovision Song Contest 2008 tog sig ”Hero” till finalen som en av de tio bidragen som gick vidare från semifinal 2. Trots att hon inte fick tillräckligt med röster från tittarna för att kvalificera sig, hade en ny regel införts där en jury fick välja ett av bidragen som skulle gå vidare. Därmed lyckades Perrelli ta sig till finalen och framförde låten som nummer 15, samma startnummer som hon hade när hon vann Eurovision Song Contest 1999 med låten ”Take Me to Your Heaven.” I finalen tog dock turen slut, och bidraget hamnade på en 18:e plats med totalt 47 poäng, med en tolvpoängare från Malta som högsta poäng.

 

Ett jämnt startfält 2009

2009 blev ett spännande år i Melodifestivalen, med ett mycket jämnt startfält. Vann gjorde ”La voix” vilket betyder ”Rösten” på franska, framförd av den svenska operasångerskan Malena Ernman. Låten är skriven av Ernman i samarbete med fjolårets vinnande låtskrivare Fredrik Kempe. I Melodifestivalen 2009 deltog ”La voix” som ett av de så kallade ”jokerbidragen.” Låten tävlade i den fjärde deltävlingen som hölls i Malmö den 28 februari 2009 och framfördes som det sista bidraget i startfältet. I duellsystemet under deltävlingen ställdes ”La voix” mot ”Moving On,” framförd av Sarah Dawn Finer. ”La voix” segrade i duellen och blev därmed ett av de två bidragen från deltävlingen som direktkvalificerade sig till finalen; det andra bidraget var ”Love Love Love” framfört av Agnes Carlsson. Sarah Dawn Finer gick vidare till Andra chansen och säkrade en plats i finalen där. I finalen i Stockholm fick ”La voix” endast 38 poäng från jurygrupperna och befann sig på åttonde plats bland de elva bidragen innan tittarrösterna räknades. Trots detta visade sig låten vara en favorit bland tittarna och fick maximala 144 poäng i telefonomröstningen. Den totala poängsumman, 182 poäng, räckte för att säkra segern, före Caroline af Ugglas bidrag ”Snälla, snälla,” som fick 171 poäng.

Detta triumferande ögonblick gjorde låten till Sveriges bidrag i Eurovision Song Contest samma år. Intressant nog var det första gången som ett svenskt bidrag framfördes på franska i Eurovision! Vid Eurovision Song Contest i Moskva genomförde Malena Ernman ett omgjort framträdande. Anledningarna till detta var flera: Det ursprungliga framträdandet inkluderade förinspelad körsång vilket nu var förbjudet. I Melodifestivalen deltog sju personer, varav Malena var den enda sångerskan, på scenen samtidigt under framträdandet. Denna konstellation är tillåten i Melodifestivalen men inte i Eurovision Song Contest, där endast sex personer var tillåtna på scenen. För att efterlikna körljudet ersattes de inspelade körsångarna av fem kvinnliga körmedlemmar som sjöng live, samt ett inspelat instrument. I Eurovision Song Contest-semifinalen lyckades Ernman ta låten till final. ”La voix” var det fjärde mest populära bidraget i sin semi med 105 poäng. Dock fick låten bara 33 poäng i finalen och slutade på 21:a plats av 25 finalister, där totalt 42 länder deltog. Detta var Sveriges sämsta placering på 17 år! Men värre skulle det bli.

 

Första icke-kvalificeringen för Sverige

2010 gjordes förändringar i Melodifestivalen, bl.a. genom att man fick ett par internationella jurygrupper som skulle hjälpa välja ett “internationellt gångbart” bidrag till Eurovision. Emellertid fanns de gamla regionala jurygrupperna kvar i finalen. Vinnaren, ”This Is My Life”, är en sång skriven av Kristian Lagerström (text) och Bobby Ljunggren (musik) och framförd av den svenska sångerskan Anna Bergendahl. Anna var tidigare känd från “Idol” och var en av de mer omtalade artisterna detta år – men sågs inte som en förhandsfavorit innan tävlingen. Hennes bidrag framförandes i den fjärde deltävlingen som hölls i Malmö Arena den 27 februari 2010. ”This Is My Life” fångade tittarnas hjärtan och fick flest röster denna kväll, vilket ledde till en plats i finalen i Globen.

I Melodifestivalens final segrade Anna och låten, vilket gjorde den till Sveriges officiella bidrag i Eurovision Song Contest 2010 som hölls i Oslo. Det är noterbart att låten var den första balladen att vinna Melodifestivalen sedan 1998. Dessutom var den Sveriges 50:e bidrag i Eurovision Song Contest, vilket gav låten en historisk betydelse. I Eurovision Song Contest tävlade ”This Is My Life” i den andra semifinalen den 27 maj 2010. Trots starka känslor och en gripande framförande, lyckades låten inte kvalificera sig till finalen. Detta var första gången som Sverige missade finalen i tävlingens historia – och första gången sedan 1976 då Sverige inte var representerad som land i finalen! Det är dock värt att nämna att det handlade om mycket små marginaler. Om tv-tittarna hade placerat 100 % av poängen, skulle Sverige ha gått vidare till finalen. En av anledningarna till Sveriges missade finalplats var att den svenska juryn och tittarna gav Cypern 6 poäng, vilket blev avgörande för att Cypern gick vidare istället för Sverige. Däremot gick alla andra bidrag i startfältet med svenska låtskrivare vidare till finalen.

 

Året därpå var revanschlusten stor i Melodifestivalen

Inför 2011 gjorde SVT om många regler för uttagningen i Sverige. Bland annat slopades de regionala jurygrupperna helt för att ersättas med internationella jurygrupper och även regler för hur urvalet gjordes ändrades till att urvalsjuryn bara väljer en hälft av startfältet medan SVT fick välja den andra hälften. Mellan 2004 och 2010 hade regeln varit att SVT fick komplettera startfältet med fyra bidrag medan juryn utsåg resterande 28 låtar.

Vann gjorde ”Popular”, en låt skriven av den svenska låtskrivaren Fredrik Kempe och framförd av sångaren Eric Saade, som hade slagit igenom året innan i Melodifestivalen 2010 med “Manboy”, även den skriven av Kempe. 2011 tillhörde han dock favoriterna redan i ett tidigt stadium. Den tredje deltävlingen av Melodifestivalen hölls i Linköping, där Eric Saade framförde bidraget och imponerade på tittarna så mycket att han fick flest röster och direktkvalificerade sig till finalen som hölls på Globen. I finalen av Melodifestivalen 2011 mötte Saade sin största utmanare, Danny Saucedo – och omröstningen skulle bli en uppgörelse mellan dessa två där det var ”Popular” som segrade med imponerande 193 poäng – trots att Danny var hack i häl.

Segern för Eric innebar att låten skulle representera Sverige i Eurovision Song Contest 2011, som hölls i Düsseldorf, Tyskland. En av de mest minnesvärda delarna av framträdandet var när glas krossades under uppträdandet i Melodifestivalen. Detta skapade en visuell och ljudlig effekt som imponerade på tittarna. Det fanns initialt osäkerhet om denna del av framträdandet skulle tillåtas i Eurovision Song Contest eftersom glaset behövde städas bort snabbt för att inte störa de efterföljande framträdandena. Arrangörerna meddelade dock tidigt i april 2011 att glaskrossningen skulle vara tillåten även om glaset var placerat på en matta som rullades ihop omedelbart efter framförandet, vilket löste problemet smidigt och säkerställde att numrets unika visuella element kunde bevaras. En förändring från Melodifestivalen märktes dock då endast en ruta krossades istället för tidigare tre. Vid Eurovision Song Contest fortsatte ”Popular” därför att imponera och slutade på en finfin tredjeplats med 185 poäng. Detta resultat markerade Sveriges bästa placering i tävlingen sedan 1999! Detta skulle dock med råge överträffas året därpå.

 

Svensk vinst efter många års väntan

2012 markerar Loreens triumf med ”Euphoria” – en låt skriven av Thomas G:son och Peter Boström. ”Euphoria” gjorde sin första framträdande i Melodifestivalen den 4 februari 2012 i den första deltävlingen som hölls i Växjö. Låten blev en omedelbar favorit hos tittare och jury och den gick direkt vidare till finalen som hölls på Globen i Stockholm den 10 mars. I finalen utmanades Loreen av Danny som nu var mycket revanschsugen – men han lyckade “bara” nå en ny andraplats. Loreen gjorde rent hus med ”Euphoria” som fick maxpoäng av de allra flesta jurygrupperna och tittarna. Vinsten gav Loreen möjligheten att representera Sverige i Eurovision Song Contest 2012 i Baku. Inför Eurovision hade hon blivit rejält favorittippad och låten framfördes internationellt i många olika sammanhang – även i USA.

Den 24 maj framförde hon låten i den andra semifinalen av Eurovision Song Contest, där hon kvalificerade sig till finalen som hölls två dagar senare. I finalen tog Sverige och Loreen överlägset hem segern med en imponerande total poängsumma på 372, och med det högsta antalet 12:or till ett och samma bidrag någonsin (under dåvarande poängsystemet). Låten blev en av de mest framstående bidragen i tävlingens historia, och skulle bli en stor internationell framgång. Bidraget ses, av ESC-fansen, alltjämt som ett av de bästa vinnarbidragen någonsin.

 


 

Kommentera