Nedräkning till Malmö: Lucka 20

PANELENS JULKALENDER. Nu i december månad startar vi officiellt nedräkningen till Eurovision 2024, vår Nedräkning till Malmö. I de första 12 delarna av denna julkalender har vi presenterat Sveriges Melodifestival- och Eurovision-historik och resterande delar kommer att handla om artisterna som placerat sig topp 3 i Eurovision. Nu har vi nått till delarna med alla Sveriges Eurovision-vinnare, denna gång gäller det 1984 års vinnare!

 

Popgruppen Herreys bildades av bröderna Per, Richard och Louis Herrey. Per är äldst (född 9 augusti 1958), följt av Richard (född 19 augusti 1964) och Louis (född 3 november 1966). De växte upp i Göteborg och sysslade tidigt med dans och musik. Richard Herrey gjorde tidigt karriär som dansare i USA – mest känd i TV-serien Fame från 1982-1983. I Sverige var de dock helt okända fram till 1984 då de medverkande i Melodifestivalen.

 

Tävlade i gyllene skor

Melodifestivalen 1984 bestod av tio tävlingsbidrag som först framfördes till en liveorkester innan åldersbaserade jurygrupper fick bestämma fem av låtarna som skulle få tävla om vinsten. Flera tidigare deltagare var med som Anders och Karin Glenmark som framförde låten Kall som is” samt Elisabeth Andreasson, även kallad Bettan, som framförde låten Kärleksmagi” och John Ballard som framförde Rendez-vous”.

Men det var den då dittills okända trion Herreys som skulle gå hem med segern den där februarikvällen 1984. Dansandes i sina gyllene skor lyckades de vinna finalen med låten “Diggi-loo Diggi-ley” med 49 poäng – 8 poäng före duon Lotta Pedersen (numera Engberg) och Göran Folkestad med Sankta Cecilia”. Tur var kanske det, för i Eurovision skulle det gå riktigt bra!

 

Först ut – vann i Luxemburg

1983 hade Luxemburg vunnit Eurovision på nytt och skulle därför arrangera tävlingen 1984  även om det är landets hittills senaste arrangemang. På plats deltog 19 länder varav Sverige fick öppna finalen.

Poängomröstningen skulle bli en rysare när Sverige och Irland, den senare med Linda Martins Terminal 3 med ESC-vinnaren Johnny Logan som upphovsperson, var storfavoriter i omröstningen. Men här fick Irland se sig besegrade då Herreys vann. Linda skulle dock få en ny chans åtta år senare…

Sveriges vinst innebar den andra vinsten för landet, tio år efter ABBA. Det unika här är att det i alla fall till 2023 inte har varit en enda ESC-vinnare som haft startnummer 1 efter det här året.

 

Musik men andra branscher

Efter vinsten i Eurovision åkte Herreys runt på turné över Europa, och “Diggi-loo Diggi-ley” blev listetta i många länder runt om i Europa. Herreys fortsatte delta i tävlingar och man vann Sopotfestivalen i Polen 1985 – en Eurovisionliknande tävling för Östeuropa.

Sedan dess lade de flesta av bröderna av med musiken: Per blev jurist för svensk musikerförbundet, Louis utbildade sig till lärare men började sedan engagera sig i mormonkyrkan där han numera är biskop. Richard fortsatte dock med musiken och har även en politisk karriär i Sveriges riksdag. Bröderna har vid tillfällen återförenats vid vissa evenemang inte minst vid den gala då Eurovision firade sin 60-årsfest våren 2015.

 


 

Kommentera