Nedräkning till Malmö: Lucka 21

PANELENS JULKALENDER. Nu i december månad startar vi officiellt nedräkningen till Eurovision 2024, vår Nedräkning till Malmö. I de första 12 delarna av denna julkalender har vi presenterat Sveriges Melodifestival- och Eurovision-historik och resterande delar kommer att handla om artisterna som placerat sig topp 3 i Eurovision. Nu har vi nått till delarna med alla Sveriges Eurovision-vinnare, näst på tur väntar fakta om 1991 års vinnare – Carola Häggkvist!

 

Vi tar det från början…

Carola Häggkvist föddes den 8:e november 1966 och växte upp i Norsborg utanför Stockholm med sina föräldrar och syster. Redan som barn lärde hon sig att sjunga och då hon ville lära sig mer om sången bytte hon i mellanstadiet skola till Adolf Fredriks musikskola i Stockholm. Tidigt deltog hon också i olika talangtävlingar bland annat år 1977 i Nya ansikten som hon vann. Samma år medverkade hon även i TV för första gången och det var där hon blev upptäckt av skivbolagsvärlden.

 

Slog igenom som 16-åring

Det stora publika genombrottet skulle komma år 1983 då hon som 16-åring tävlade i Melodifestivalen med bidraget ”Främling” som gjordes av Lasse Holm och Monica Forsberg. På den tiden var det bara en enda finalkväll där alla melodier framfördes till en liveorkester och just det här året var det SVT i Malmö som för första gången arrangerade uttagningen. Finalen gick av stapeln den 26:e februari i Palladium där de tio utvalda tävlingsbidragen först framfördes innan elva regionala jurygrupper internt fick rösta fram fem av dessa till en andra omgång där vinnaren sedan korades. Carola blev en av de låtar juryn valde vidare tillsammans med en del starka namn som Kikki Danielsson, Ann-Louise Hansson och Karin Glenmark. Det var dock Carola som jurygrupperna bokstavligt talat gillade mest då samtliga jurygrupper hade henne som sin vinnare. Det har hänt efteråt vid några få tillfällen att ett bidrag tagit hem alla högsta poänger från jurygrupper (eller tv-tittarna) i Melodifestivalen, men det är ovanligt.

 

Succélåt även i Eurovision

Carola kom att få en enastående karriär, då “Främling” blev en osannolikt stor hit i Sverige. Hon fick även åka och representera Sverige i Eurovision Song Contest, som då ägde rum i München i Tyskland, där det slutade med en tredjeplats efter vinnaren Luxemburgs “Si la vie est un cadeau” med Corinne Hermes och tvåan Israels ”Hi” med Ofra Haza.

Sverige hade nu fått en ny lysande stjärna som bokstavligt talat sålde guld och genomförde sommaren 1983 en stor folkparksturné. Hon fortsatte att släppa musik med skivbolaget Mariann Grammofon. 1988 blev Carola Häggkvist medlem i Livets ord och två år senare deltog hon igen i Melodifestivalen, denna gång med låten Mitt i ett äventyrav Stephan Berg som slutade på andra plats.

 

Nytt försök 1991

Det blev således ingen ny ESC-resa för Carola den gången, men året därpå skulle hon få tävla igen. I likhet med 1983 års final var det Malmö som höll i uttagningen och i likhet med den gången var hon jurygruppernas favorit rakt igenom, även om tre jurystäder inte gav sina högsta poäng. Bidraget hon tävlade med hette ”Fångad av en stormvind” och den var återigen gjord av tidigare nämnda Stephan Berg. Carolas vinst i 1991 års Melodifestival innebar att hon blev en av få artister som vunnit tävlingen två gånger.

Eurovision 1991 ägde rum i Rom i Italien där 22 länder tävlade. Under omröstningen var det Sverige och Frankrike (Aminas C’est le dernier qui a parlé qui a raison) som tävlade om vinsten och när alla poäng hade delats ut var det exakt lika många poäng för bägge två! Det här hade inte inträffat sedan fyra länder delat på segern 1969, men till skillnad från då fanns det nu skiljeregler. EBU fick börja med att räkna antalet 12-poängare bidragen fått, vilket visade sig vara exakt lika många. Men det skilde på 10-poängarna – till Sveriges fördel! Det innebar att Carola Häggkvist lyckades ta hem Sveriges tredje Eurovision-seger efter ABBA (1974) och Herreys (1984). Till historien hör dock att hade skiljeregler som infördes 12 år senare gällt hade segern gått till Frankrike, i och med att Frankrike fått poäng från ett land mer än Sverige…

 

Paus från Melodifestivalen – men inte från musiken

Efter vinsten 1991 deltog Carola Häggkvist även som öppningsakt i ESC-finalen 1992, som ägde rum i Sverige. Men efter det skulle det dröja länge innan hon gjorde en definitiv comeback som tävlande artist i Melodifestivalen. Under 1990-talet och början av 2000-talet hann hon släppa inte mindre än nio album, flera singlar, åka på turnéer och göra media.

2003 skulle hon dock göra comeback igen i tävlingen men istället blev hon programledare för en av deltävlingarna. Tre år senare tävlade hon på nytt, den här gången hette låten ”Evighet” (med text och musik av Bobby Ljunggren, Henrik Wikström och Thomas G:son) och låten gick ut som bidrag åtta i den sista deltävlingen vilket slutade med en finalplats. I finalen var det däremot Andreas Johnsons “Sing For Me” som fick flest juryröster, medan Carolas “Evighet” fick näst flest och BWO:s “Temple of Love”. Däremot blev det omvänt när tittarna röstade då Carola fick flest röster, BWO fick näst flest och Andreas Johnson bara tredje flest. Slutresultatet bland topp 3 blev som tittarna ville. Carola vann därmed Melodifestivalen för tredje gången gillt vilket enbart Marie Bergman tidigare hade uppnått.

 

Engelskspråkig översättning till Eurovision

Inför Melodifestivalen 2006 hade en inofficiell slogan satts upp som hette Rätt låt måste vinna, vilket var till följd av att Sverige skulle behöva kvala till sig en av Eurovisions finalplatser då Sverige inte blev topp 10 året innan. Carola lyckades dock ta sig till final, nu med en engelskspråkig version av sitt tävlingsbidrag med titeln ”Invincible”. Att kvala till sig en finalplats blev inga problem, där hamnade Sverige på fjärde plats. I ESC-finalen blev det dock ingen ny vinst men en hedrande femteplats. Vinsten gick istället till Finland, som tog sin första vinst någonsin, med hårdrocksgruppen Lordi och deras Hard Rock Hallelujah”.

 

Vad har hänt därefter?

Carola har fortsatt att producera och släppa musik och har gjort otal shower och spelningar som både soloartist och tillsammans med andra. Exempelvis åkte hon för ett par år sedan ut på en julturné med en annan ESC-vinnare (Måns Zelmerlöw). 2008 parade hon ihop sig med Andreas Johnson och låten One Lovei Melodifestivalen, även om det blev sorti redan i Andra chansen. Sedan dess har Carola inte medverkat som tävlande artist i det här sammanhanget, däremot firade hon både sitt 30- och 40-årsjubileum som artist i Melodifestivalen. Och, naturligtvis är hon invald i Melodifestivalens Hall of Fame. Hon medverkade även i en av upplagorna av Stjärnorna på Slottet i SVT och Så mycket bättre i TV4.

 


 

Kommentera