Nedräkning till Malmö: Lucka 22

PANELENS JULKALENDER. Nu i december månad startar vi officiellt nedräkningen till Eurovision 2024, vår Nedräkning till Malmö. I de första 12 delarna av denna julkalender har vi presenterat Sveriges Melodifestival- och Eurovision-historik och resterande delar kommer att handla om artisterna som placerat sig topp 3 i Eurovision. Nu har vi nått till delarna med alla Sveriges Eurovision-vinnare och idag handlar det om 1999 års vinnare Charlotte Nilsson (numera Perrelli)!

 

Vem är Charlotte Perrelli?

Charlotte Perrelli (tidigare Nilsson) är född den 7:e oktober 1974 i Hovmantorp i Lessebo kommun i Småland. Redan som barn upptäckte hon musiken och som 13-åring sjöng hon i det lokala dansbandet Bengt-Ingvars och senare i gymnasiet även med dansbandet Kendix i Växjö. Sedan kom hon att bli en del av det rikskända dansbandet Anders Engbergs och när gruppmedlemmen Björn Hedström medverkade i Melodifestivalen 1995 var Charlotte en del av hans bakgrundskör. Bara några år senare skulle hon själv få stå där i rampljuset. Efter tre år hos Anders Engbergs gick hon år 1997 över till att bli sångerska i dansbandet Wizex som under hennes tid i gruppen bland annat blev grammisnominerade. Men under år 1999 lämnade hon bandet för att gå solo.

 

Internationellt uppmärksammad 1999

Den 27:e februari 1999 skulle Charlottes liv förändras för alltid i en positiv riktning. Den kvällen medverkade hon som en av de tio akterna i Melodifestivalen där hon framförde bidraget ”Tusen och en natt” som hade gjorts av låtskrivarna Lars ”Dille” Diedricson och Gert Lengstrand. Startfältet bestod också av andra kända veteraner, inte minst Arvingarna, Roger Pontare och Christer Björkman, som alla tre vunnit varsin Melodifestival under 1990-talet, men det var Charlotte Nilsson som skulle få mest uppmärksamhet.

Det här året hade SVT förändrat reglerna så att tittarna skulle få vara med och bestämma vem som skulle vinna tillsammans med de svenska jurystäderna. Efter juryomröstningen hade ”Tusen och en natt” fått ihop 85 poäng och ledde hela 19 poäng före tvåan Jag kan se dig med Janica, och när tittarnas poäng adderades var det Charlotte Nilsson som åter hade fått högst poäng och vann finalen. Tittarna gav sin näst högsta poäng till artisten Drömhus och Stjärna på himmelensom hamnade tvåa.

 

I Sveriges uttagning var reglerna att man var tvungen att sjunga sitt bidrag på svenska, men i Eurovision hade reglerna justerats efter nästan två decennier. Det innebar att språkregeln som funnit sedan 1970-talet var borta (och den har inte införts igen). Dessutom var det ingen liveorkester längre utan alla scenframträdanden gjordes till förinspelad musik. Det svenska låtskrivarteamet valde att översätta låten från svenska till engelska och den nya titeln blev ”Take Me To Your Heaven”.

1999 var det Israel som var värdland för Eurovision efter Dana Internationals vinst året innan. Finalen hölls i Jerusalem och det skulle bli en spännande sådan där Sverige ledde men hade Islands Selma med All Out of Luck efter sig hela tiden i poängtabellen. När alla poäng hade delats ut hade Sverige den högsta totalpoängen och vann, och där och då skrevs historia om Sveriges fjärde ESC-vinst efter ABBA 1974, Herreys 1984 och Carola 1991.

 

Fortsatte som soloartist

Charlotte Nilssons vinst gav en viss internationell succé och kort tid efter vinsten ville alla ha med henne överallt. I programmet Stjärnorna på slottet berättade hon om den tiden som innebar att åka kors och tvärs över Europa för att uppträda på en mängd olika scener. 1999 hade hon också släppt ett debutalbum som 2001 följdes upp med nästa, och åren 2003 och 2004 var hon programledare för Melodifestivalen (första gången i endast en deltävling och året därpå under hela turnén med Peter Settman och Ola Lindholm). Hon varvade musikscenerna med att även spela musikal. Under de här åren gifte hon sig också och bytte efternamn till sitt nuvarande Perrelli.

 

Ställde upp i Melodifestivalen igen

I slutet av 2007 stod det klart att Charlotte Perrelli skulle vara med och tävla igen i Melodifestivalen. Bidraget hette ”Hero” och var gjort av låtskrivarna Fredrik Kempe och Bobby Ljunggren. Det hade nu gått nio år sedan hon senast deltog och tävlingen hade utvecklats en hel del, bland annat med att det var 32 bidrag som tävlade genom fyra deltävlingar där hon själv fick äran att avsluta den fjärde deltävlingen – och att gå direkt till final. Även i finalen var hon storfavoriten som vann juryöverläggningen med inte mindre än sju 12-poängare. Men, när tittarnas poäng adderades hade hon bara fått näst högst (den högsta gick till Sanna Nielsens Empty Room), dock räckte det för vinst och därmed kunde hon ställa sig till den artistskara som lyckats vinna Melodifestivalen mer än en gång.

 

Skulle det bli en andra ESC-vinst?

Eurovision 2008 hölls i Belgrad i Serbien efter landets vinst med Marija Šerifovićs Molitva året innan. En stor nyhet för den här ESC-upplagan blev att EBU införde två semifinaler, vilket gjorde att alla deltagarländer, utom värdlandet och dåvarande ”Big Four” (Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland. Noteras att Italien var inte med och tävlade vid den här tiden), fick kvala till sig finalplatser. En ytterligare nyhet var att tittarna skulle få bestämma nio akter i varje semi medan jurygrupper skulle få rösta fram den tionde akten i varje semi, som blev den första låt tittarna valt bort.

Inför tävlingen var Sverige hårt favorittippad och ledde mer eller mindre alla omröstningar som fanns. ”Hero” tog sig också förvisso till final, men vad ingen visste då var att det var precis på nåder – hade inte systemet med att juryn valde den tionde finalisten funnits hade Nordmakedoniens Tamara Todevska feat Vrčak & Adrijan med bidraget Let Me Love You tagit Sveriges finalplats den gången. Det här märktes också i finalen då de högre poängen uteblev och Sverige hamnade i dyster skymundan när land efter land röstade. Det slutade med en 18:e plats för bidraget. Segern gick istället till Rysslands Dima Bilan medan Ukrainas Ani Lorak blev tvåa och Greklands Kalomira blev trea.

 

Medverkade i olika program (och gjorde nya Melodifestivalförsök)

Åren efter det andra Melodifestivalförsöket var Charlotte med i bland annat Talang, men inte som tävlande artist utan som jurymedlem, och turnerade på själv och med andra artister, inte minst i Diggiloo-turnén. 2012 deltog hon för tredje gången i Melodifestivalen, den här gången med låten ”The Girl” av Fredrik Kempe och Alexander Jonsson. Framträdandet hade en ganska så avancerad men häftig bakgrundsteknik, men den här gången slutade det dock med en femteplats i deltävling.

 

2016 skulle hon ha varit programledare för en av deltävlingarna i Melodifestivalen men fick byta roll till gästartist istället och ytterligare ett år senare ställde hon upp med balladen Mitt liv”, som hon gjort själv tillsammans med Lars Hägglund, blev ett helt annat scenframträdande än vi har sett Charlotte i förut. Avskalat och fint, men dessvärre ingen ny finalplats den gången med.

 

Fick till sist en Melodifestivalfinal-revansch

År 2019 hade det gått 20 år sedan hon vann Eurovision med ”Take Me To Your Heaven” och då medverkade hon som mellanakt i den Melodifestivalsfinalen tillsammans med Dana International. Samma vår var hon även kommentator ihop med Edward af Sillén under Eurovision. Två år senare, 2021, fick Melodifestivalen genomföras utan stora arenor och publik i salen. Charlotte Perrelli var en av deltagarna och med bidraget ”Still Young” av Charlie Gustavsson, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm och Thomas G:son fick hon nu äntligen sin finalrevansch då hon och bidraget röstades vidare. I finalen hamnade hon sedan på åttonde plats av 12 tävlande.

 


 

Kommentera