Nedräkning till Malmö: Lucka 18

PANELENS JULKALENDER. Nu i december månad startar vi officiellt nedräkningen till Eurovision 2024, vår Nedräkning till Malmö. I de första 12 delarna av denna julkalender har vi presenterat Sveriges Melodifestival- och Eurovision-historik och resterande delar kommer att handla om artisterna som placerat sig topp 3 i Eurovision.

 

Den här gången handlar det om duon Lill Lindfors & Svante Thuresson, vilka är de hittills enda som har uppnått en andraplats som slutresultat för Sverige i Eurovision Song Contest. Vi börjar med en sammanfattad bakgrund om bägge artisterna.

Lill Lindfors är född den 12:e maj 1940 i Helsingfors men har bott större delen av sitt liv i Stockholm även om hon idag bor på Öland. Hon scendebuterade i slutet av 1950-talet då hon spelade med i ett antal musikaler vilket fortsatte in på 60-talet och en del samarbeten med den kända komikerduon Hasse & Tage. Förutom att spela revyer och musikaler blev hon också en känd sångerska som i början av 60-talet spelade in sina första melodier. En av de mest kända låtarna som släpptes då hette Jag tycker inte om dig.

Svante Thuresson föddes den 7:e februari 1937 i Stockholm där han kom att växa upp. Även han debuterade under 1960-talet, först genom gruppen Gals and Pals som ledde till att han fick spela i revyer men även musikaliska scenframträdanden, inte minst inom jazzgenren.

 

Ställde upp i Melodifestivalen 1966 – och vann

Inför Melodifestivalen 1966, som avgjordes på Cirkus i Stockholm den 29:e januari, presenterades tio melodier som skulle framföras. En av dessa var ”Nygammal vals” som framfördes av duon Lill Lindfors och Svante Thuresson som skulle komma att vinna uttagningsfinalen. Bidraget hade text av .Björn Lindroth medan Bengt-Arne Wallin hade gjort musiken. Det kan inflikas att Svante Thuresson ställde även upp som soloartist i samma upplaga med låten ”Hej systrar, hej bröder” som Åke Gerhard hade skrivit text och musik till, men den melodin slutade bara på sjunde plats.

 

Duon fick nu representera Sverige i Eurovision Song Contest som avgjordes i Luxemburg där de ställdes mot 17 andra länders bidrag. Omröstningen avgjordes på den tiden av jurygrupper som fick dela ut nio poäng vardera i tre olika kategorier: ge en låt alla nio poäng, ge två låtar 3 och 6 poäng eller ge tre låtar 5, 3 och 1 poäng. Varje lands jury fick ge poängerna hur de ville men inte till sitt eget lands bidrag. För Sveriges del blev omröstningen ett lyckokast då låten belönades med 16 poäng vilket gav en andraplats i protokollet. Vinsten gick istället till Österrikes Udo Jürgens och hans Merci, Chérie (det var för övrigt tredje året i rad han tävlade för Österrike och nu blev det vinst).

Fram till 2023 års tävling är det bara Lill Lindfors och Svante Thuresson som har lyckats uppnå andra plats bland Sveriges hittills över 60 tävlingsbidrag.

 

Vad hände sedan?

Efter Eurovision fortsatte både Lill och Svante på varsitt håll med musiken och scenshowerna, bland annat satte de år 1970 upp den gemensamma krogshowen Albin & Greta. Svante Thuresson återkom också till Melodifestivalen fem gånger men det skulle inte bli någon mer vinst för hans del. Däremot var det nära två gånger: 1968, då han ställde upp med två låtar varav den han sjöng solo hamnade endast två poäng bakom vinnarlåten Det börjar verka kärlek, banne mej, och 1977, då han återigen blev tvåa dock 42 poäng efter vinnarmelodin Beatles. Lill Lindfors har däremot inte tävlat något mer i Melodifestivalen även om hon var programledare för Eurovision 1985 som avgjordes i Göteborg.

Den 10:e maj 2021 avled Svante Thuresson vid en ålder av 84 år.

 

Fakta: Melodifestivalbidrag med Lill Lindfors respektive Svante Thuresson

Duo-bidrag


 • ”Nygammal vals” (1966, Lill Lindfors & Svante Thuresson)
 • Låtskrivare: Björn Lindroth, Bengt-Arne Wallin
 • Resultat: Vinnare i Melodifestivalen, tvåa i Eurovision

 • Här kommer pojkar (1968, Svante Thuresson & Östen Warnerbring)
 • Låtskrivare: Östen Warnerbring, Sven Bergcrantz
 • Resultat: femma i finalen i Melodifestivalen

 • Första gången (2007, Svante Thuresson & Anne-Lie Rydé)
 • Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Dan Sundqvist, Sonja Aldén
 • Resultat: sexa i deltävling i Melodifestivalen

 

Svante Thuresson (som soloartist)


 • Hej systrar, hej bröder (1966)
 • Låtskrivare: Åke Gerhard
 • Resultat: sjua i finalen i Melodifestivalen

 • Förlåt min vän (1967)
 • Låtskrivare: Johnny Carlsson
 • Resultat: nia i finalen i Melodifestivalen

 • Du är en vårvind i april (1968)
 • Låtskrivare: Bo-Göran Edling, Staffan Ehrling
 • Resultat: tvåa i finalen i Melodifestivalen

 • Sommarflicka (1969)
 • Låtskrivare: Pugh Rogefeldt
 • Resultat: sexa i finalen i Melodifestivalen

 • Johan B. Lund (1977)
 • Låtskrivare: Åke Larsén, Per-Arne Eklund
 • Resultat: tvåa i finalen i Melodifestivalen

 


 

Kommentera