Nedräkning till Malmö: Lucka 23

PANELENS JULKALENDER. Nu i december månad startar vi officiellt nedräkningen till Eurovision 2024, vår Nedräkning till Malmö. I de första 12 delarna av denna julkalender har vi presenterat Sveriges Melodifestival- och Eurovision-historik och resterande delar kommer att handla om artisterna som placerat sig topp 3 i Eurovision. Nu har vi nått till delarna med alla Sveriges Eurovision-vinnare och idag dagen före julafton handlar det om 2015 års vinnare Måns Zelmerlöw!

 

Vem är Måns Zelmerlöw?

Måns Zelmerlöw är född den 13 juni 1986 i Lund. Publikt slog han igenom när han sökte till Idol 2005 och tog sig till en femteplats i veckofinalerna. Bara några månader senare skulle han toppa det med att vinna den första upplagan av den svenska versionen av Let’s Dance med danspartnern Maria Bild.

2007 släppte han sitt första album Stand For You och det har följts upp med ytterligare album och singelsläpp genom åren.

 

Mello-debut med en tredjeplats

Under många år varierade Måns sitt artisteri med att även vara programledare i olika TV-sammanhang. 2007 debuterade han också i Melodifestivalen med låten ”Cara Mia” (av Fredrik Kempe och Henrik Wikström) som klev in som ett reservbidrag i tävlingen. Och vilken debut det blev – en tredjeplats i Globenfinalen.

 

Två år senare tävlade han på nytt i Melodifestivalen, den gången med låten ”Hope and Glory” som precis som föregående gång tog sig direkt till final. Låten var då som nu gjord av Fredrik Kempe och Henrik Wikström samt artisten själv. Efter det att jurygrupperna röstat var Måns i ledningen men den tappade han då tittarna gav honom en lägre summa. En fjärdeplats blev det den gången.

 

Kom tillbaka med succén 2015

Efter att ha varit programledare för Melodifestivalen 2010 (med Christine Meltzer och Dolph Lundgren) samt Allsång på Skansen under flera somrar samt släppt egen musik gjorde Måns Zelmerlöw år 2015 sitt tredje (och senaste) försök i tävlingen. Från sin deltävling gick han direkt till final med bidraget ”Heroes” (skapat av Anton Hård af Segerstad, Joy Deb och Linnea Deb) och likt 2009 var han favorit efter jurygrupperna röstat. Och nu till skillnad från innan var det Måns Zelmerlöws tur att vinna även i tittarröstningen vilket gjorde att han äntligen fick vinna Melodifestivalen.

 

Tuff konkurrens i Eurovision

Måns Zelmerlöw fick därmed tävla för Sverige i Eurovision 2015. Han var på förhand en av favoriterna att vinna men det fanns även fler favoriter, exempelvis balladerna från Ryssland och Italien.

Under omröstningen i finalen var alla dessa tre länder i topp och i början ledde Ryssland. Men därefter gick Sverige om och behöll ledningen till slutet. Sverige hade därmed fått sin sjätte vinst i sammanhanget efter ABBA 1974, Herreys 1984, Carola Häggkvist 1991, Charlotte Nilsson 1999 och Loreen 2012. Efteråt skulle det visa sig att tittarna hade Italien som överlägsen favorit med Sverige som trea medan det var tvärtom i juryns resultat. På den här tiden användes fortfarande metoden att varje lands jury- och tittarröstning lades samman och bildade ett 50/50-resultat.

 

Vad har hänt sedan dess?

Året efter Måns’ vinst var Sverige på nytt värdnation för Eurovision och där var Måns Zelmerlöw och Petra Mede programledare. De fick ett härligt bemötande av publiken, både de som var på plats i Globen i Stockholm men även de som kollade på programmen på annat håll.

Måns själv bor numera i Storbritannien med sin brittiska fru och barn. Han håller igång med musiken, inte minst just nu är han aktuell med en musikalisk julföreställning med komikern Per Andersson. Måns har även varit programledare för Melodifestivalen 2021 (endast i finalen tillsammans med Shima Niavarani och Christer Björkman) och den brittiska ESC-uttagningen vid ett tillfälle. Och han har även kommenterat Eurovision två gånger, senast i våras när Loreen åter tog hem ESC-vinsten. Bland mycket annat som har hänt.

 


 

Kommentera