Nedräkning till Malmö: Lucka 17

PANELENS JULKALENDER. Nu i december månad startar vi officiellt nedräkningen till Eurovision 2024, vår Nedräkning till Malmö. I de första 12 delarna av denna julkalender har vi presenterat Sveriges Melodifestival- och Eurovision-historik och resterande delar kommer att handla om artisterna som placerat sig topp 3 i Eurovision.

Den här gången handlar det om Sanna Nielsen som efter sju (!) försök äntligen fick vinna Melodifestivalen med bonusen om en bronsmedalj i Eurovisionen.

 

Vem är Sanna Nielsen?

Sanna Nielsen föddes den 27:e november 1984 i Edenryd i Skåne. Redan som 11-åring slog hon igenom i musikbranschen som artist med låten “Till en fågel” och blev därmed den dittills yngsta artisten att hamna på Svensktoppen! Hon släppte även sitt första album det året, vilket följdes upp med både turné med flera kända artister och även ytterligare album. Hon har även gjort flera turnéer med artistkollegorna Shirley Clamp och Sonja Aldén, som med den här låten som de släppte tillsammans 2008.

Så här såg det ut när Sanna Nielsen uppträdde på Bingolotto år 1996:

 

Tävlat sju gånger i Melodifestivalen

2001 var första gången som Sanna Nielsen deltog i Melodifestivalen. Bidraget hette Igår, idag som slutade på tredje plats. Sedan skulle hon återkomma till tävlingen ytterligare gånger med bidragen Hela världen för mig (2003, femte plats) Du och jag mot världen (2005 med Fredrik Kempe, åttonde plats), Vågar du, vågar jag (2007, sjunde plats) “Empty Room” (2008, andra plats) och I’m In Love (2011, fjärde plats).

Som synes har Sanna Nielsen alltid varit en av publikens favoriter och har lyckats ta sig till final varje gång, om en gång via Andra Chansen. År 2008 fick hon dessutom flest röster av tittarna i finalen även om det var jurygruppernas vinnare (och tittarnas tvåa) Charlotte Perrelli med ”Hero” som vann den gången. Så här såg hennes framträdande ut då:

 

Fick vinna och tävla i Eurovision

2014 var Sanna Nielsen tillbaka i Melodifestivalen för sjunde gången och denna gång med favorittippade ”Undo”. Finalen blev dock mycket jämn mellan henne och Ace Wilders Busy Doin’ Nothing, där den senare vann den internationella juryns omgång. Precis som 2008 var Sanna Nielsen tittarnas favorit och låten lyckades också gå om och vinna även om det var med en marginal på två poäng. Det var den tajtaste poängen sedan Martin Stenmarcks Las Vegas vann över Nanne Grönvalls Håll om migi Melodifestivalfinalen 2005.

 

Sanna Nielsen fick därmed representera Sverige i Eurovision 2014, som då ägde rum i Köpenhamn i Danmark. För tiden rekordfå 37 länder deltog, men trots det fanns det en del förhandsfavoriter. Utöver Sveriges bidrag talades det också mycket om Nederländerna, Armenien och Österrike som skulle komma att bli toppfyran i finalen. Efter att alla länder röstat var det Österrike som efter 48 års väntan tog hem sin andra ESC-vinst med Conchitas Rise Like A Phoenix” medan Nederländernas The Common Linnets’ Calm After The Storm slutade tvåa. Sveriges representant Sanna Nielsen blev trea (den senaste tredjeplatsen Sverige lyckats uppnå) och Armeniens Aram Mp3 med Not Aloneslutade fyra.

Så här såg det ut när Sanna Nielsen uppträdde i ESC-finalen i maj 2014:

 

Vad har hänt efter Eurovision?

Efter Eurovision har Sanna haft fullt upp med både konserter, albumsläpp och musikaler. 2015 återvände hon till Melodifestivalen, men denna gång i egenskap som programledare (tillsammans med komikern Robin Paulsson). Hon har även kommenterat Eurovision 2015 och 2018, bägge gångerna med Edward af Sillén, och mellan somrarna 2016 och 2022 var hon programledare för Allsång på Skansen. 2016 var hon även julvärd i SVT och 2024 medverkar hon i Stjärnorna på slottet.

 

Fakta: Melodifestivalbidrag med Sanna Nielsen

Sanna Nielsen har till och med sin Melodifestivalvinst 2014 deltagit i uttagningen vid följande tillfällen:


 • ”Igår, idag” (2001)
 • Låtskrivare: Bert Månsson
 • Resultat: trea i finalen i Melodifestivalen

 • ”Hela världen för mig” (2003)
 • Låtskrivare: Thomas G:son
 • Resultat: femma i finalen i Melodifestivalen

 • ”Du och jag mot världen” (2005)
 • Låtskrivare: Fredrik Kempe, Bobby Ljunggren, Henrik Wikström
 • Resultat: åtta i finalen i Melodifestivalen

 • ”Vågar du, vågar jag” (2007)
 • Låtskrivare: Fredrik Kempe, Bobby Ljunggren, Henrik Wikström
 • Resultat: sjua i finalen i Melodifestivalen

 • ”Empty Room” (2008)
 • Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Aleena Gibson
 • Resultat: tvåa i finalen i Melodifestivalen

 • ”I’m In Love” (2011)
 • Låtskrivare: Peter Boström, Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Irini Michas
 • Resultat: fyra i finalen i Melodifestivalen

 • ”Undo” (2014)
 • Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah
 • Resultat: Vinnare i Melodifestivalen, trea i Eurovision

 


 

Kommentera