Nedräkning till Malmö: Lucka 19

PANELENS JULKALENDER. Nu i december månad startar vi officiellt nedräkningen till Eurovision 2024, vår Nedräkning till Malmö. I de första 12 delarna av denna julkalender har vi presenterat Sveriges Melodifestival- och Eurovision-historik och resterande delar kommer att handla om artisterna som placerat sig topp 3 i Eurovision. Nu har vi nått till delarna med alla Sveriges Eurovision-vinnare, först ut är 1974 års ESC-vinnare!

 

ABBA, är en av världens mest kända popgrupper. Trots att de splittrades i början av 1980-talet säljer deras musik fortfarande guld. Och nu på 2020-talet blev det en tillfällig återförening när de släppte ny musik och skapade ABBA-tarerna som är en virtuell föreställning med livepublik i en specialbyggd arena i Storbritannien.

 

Vi tar det från början

Gruppen bestod av Björn Ulvaeus (född 25 april 1945), Agneta Fältskog (5 april 1950), Benny Andersson (16 december 1946) och Anni-Frid Lyngstad (15 november 1945), som alla hade haft framgångar som solosångare men även i några fall i grupper som Hep Stars och Hootenanny Singers. De formades i slutet av 1960-talet då de gav ut singelskivor och deras stora debut blev år 1973 då de deltog i Melodifestivalen med låtenRing Ring, som dock bara kom på tredje plats. Den gången kallade de sig för sina förnamn som gemensamt gruppnamn.

1974 ställde gruppen upp igen i Melodifestivalen, den här gången med låten “Waterloo” som var gjord av Björn och Benny tillsammans med Stig ”Stikkan” Andersson. Nu hade de också lanserat sig som ABBA som var den första begynnelsebokstaven i respektive medlems förnamn. I den svenska uttagningen blev det vinst med nästan 100 poängs marginal till tvåan Min kärlekssång till digmed Lasse Berghagen. ABBA fick således i april resa till Brighton där Eurovision ägde rum. Där ställdes de mot 16 andra bidrag.

Vid den här tiden såg poängsystemet helt annorlunda ut mot idag men de vann med totalt 24 poäng. På andra plats kom Italien medan Nederländerna blev trea. Vinsten innebar att Sverige därmed hade fått sin första Eurovision-vinst någonsin, vilken kom 17 år efter debuten.

 

En framgångsrik tid väntade

“Waterloo” blev en stor hit i flera länder i Europa och i USA och de följande åren skulle det bli fler och fler. År 1977 gjordes det en dokumentär om gruppen framförallt när de var i Australien på turné. Dessa världsturnéer fortsatte ett par år till och i slutet av 1981 gavs sista albumet ut, följt av ett sista gemensamt år under ABBA-namnet.

Gruppen tog sedan en paus på obestämd framtid – men isen bröts 2018 när det stod klart att gruppen skulle släppa ny musik. Från början gällande det bara de två nya låtarna ”I Still Have Faith in You och Don’t Shut Me Down för att sedan bli ett helt album som släpptes i november 2021. Sommaren därpå invigdes även ABBA Voyage i London som är en slags digital upplevelse med ABBA som figurer som framför sina omåttligt populära hits.

 

Annat gruppmedlemmarna gjort under åren

Efter nedläggningen i början av 1980-talet har både Björn & Benny samarbetat mycket kring musikalerna Chess och Mamma Mia!, den senare spelas som föreställning i Stockholm och Göteborg, medan både Anni-Frid och Agnetha har givit ut ett antal soloalbum och singlar. Benny Andersson har också haft stora framgångar med sin orkester.

ABBA fortsätter att sälja extremt bra skivmässigt och det finns mycket ABBA att uppleva även på hemmaplan i Sverige. Vi talar såklart om ABBA-muséet i Stockholm.

 


 

Kommentera