Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Cypern NF 2017

Cypern NF 2019 »


CYPERNS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det cypriotiska TV-bolaget CyBC ut Cyperns artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Under sommaren 2017 planerade CyBC för att hålla en nationell final för att utse artist och tävlingsbidrag för att utse Cyperns representant till Eurovision 2018. När sedan hösten kom släpptes tävlingsreglerna och en antagning öppnade som pågick fram till mitten av oktober. De sökande fick sedan uppträda i olika auditions inför en jury som var tänkt att välja ut ett antal tävlande till finalen. Auditions påbörjades i november men avbröts sedan i januari då CyBC valde att välja ut sin artist internt. De hade enligt reglerna rättigheterna att avbryta uttagningen ifall de skulle hitta rätt kandidat. Den 1:a februari kom beskedet att sångerskan Eleni Foureira skulle få representera Cypern 2018.

Bidraget valdes ut fick titeln “Fuego” och gjordes av låtskrivarteamet Alex Papaconstantinou, Geraldo Sandell, Anderz Wrethov, Viktor Svensson och Didrick. Det kan tilläggas att CyBC redan innan artistvalet hade gjorts hade anlitat Alex Papaconstantinou för att göra Cyperns tävlingsbidrag 2018.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2018

I Eurovision 2018 blev Cypern lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på andra plats (av 26 länder) med 436 poäng, vilket blev landets dittills högsta slutplacering och totalpoäng.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen