ALBANIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det albanska TV-bolaget RTSH ut Albaniens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Festivali i Këngës 55. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Albanien valde återigen artist och bidrag genom Festivali i Këngës, men öppnade denna gång upp för en ”folkets jury” att vara med och rösta fram vinnaren.

Tävlingsupplägget om två semifinaler och en final meddelades redan tidigt under sommaren 2016, men det dröjde ett par månader till innan RTSH officiellt sagt att tävlingen skulle utmynna i en ny albansk Eurovision-representant. I vart fall hölls en antagning öppen för albanska medborgare och när den hade avslutats valde en jury ut 24 låtar som fick tävla. Bidragen fördelades ut på 12 låtar per semifinal, men denna gång fick juryn välja ut sina 14 finalister från alla 24 låtar. Semifinalerna användes därför bara som uppvisningsshower inför finalen.

Ett av de uttagna bidragen, låten ”Mirëmëngjës”, blev diskvalificerat sedan det framkommit att låten framförts offentligt före den 1:a september 2016, vilket bröt mot EBU:s regelverket. Bidraget ersattes av låten ”Pritja” med Xhenji Lito.

 

Nytt sätt att rösta

Röstningen i programmen var fortsatt bara juryröstning, men nu öppnade man upp för flera jurygrupper. Från semifinalerna kom en proffsjury, en ”folkets jury” och en pressjury att rösta vidare finalisterna och i finalen delades makten mellan 60% proffsjury och 40% folkets jury.

 

Eurovision-resultat 2017

Vinnare i Albaniens uttagning blev sångerskan Lindita med bidraget ”Botë”, som till Eurovision översattes till engelska med nya titeln World. Låten hade gjorts av Lindita tillsammans med Klodian Qafoku och Gerald Xhari.

I Eurovision 2017 blev Albanien lottade att kvala genom semifinal 1, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 14:e plats (av 18 länder) med 76 poäng.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2016-12-21

 • Programledare:
 • Kasem Hoxha & Ledina Çelo

 • Plats:
 • Pallati i Kongreseve, Tirana

 • Röstningsprocess:
 • Ingen omröstning förrän i semifinal 2

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Flaka Krelani – ”Osiris”
 2. Xhenji Lito – ”Pritja”
 3. Genc Salihu – ”Ketu”
 4. Erlind Zeraliu – ”Dhimbja e Gëzimit”
 5. Xhesika Polo – ”Eva Jam Unë”
 6. Festina Mejzini – ”Atje Lart”
 7. Edea Demaliaj – ”Besoj në ënderra”
 8. Neki Emra – ”Dashuri dhe Urrejtje”
 9. Yll Limani – ”Shiu”
 10. Franc Koruni – ”Macka”
 11. Orges Toçe – ”Shi Diamantësh”
 12. LYNX – ”Sot”

 

 

Resultat: Semifinal 1


Första semifinalen är avklarad, men resultatet får vi reda på först imorgon (läs torsdag 22/12). Panelens skribenter Johan och Robban följde showen och hittade en gemensam favorit i Yll Limanis ”Shiu”. Det var en trevlig tillställning tyckte vi och skönt att Eurovision-säsongen 2017 är igång på allvar.

Klicka på låttiteln för att se liveframträdandena från semifinal 1.

 1. Flaka Krelani – Osiris
 2. Xhenji Lito – Pritja
 3. Genc Salihu – Ketu
 4. Erlind Zeraliu – Dhimbja e Gëzimit
 5. Xhesika Polo – Eva Jam Unë
 6. Festina Mejzini – Atje Lart
 7. Edea Demaliaj – Besoj në ënderra
 8. Neki Emra –Dashuri dhe Urrejtje
 9. Yll Limani – Shiu
 10. Franc Koruni – Macka
 11. Orges Toçe –Shi Diamantësh
 12. LYNX – Sot

 

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2016-12-22

 • Programledare:
 • Kasem Hoxha & Ledina Çelo

 • Plats:
 • Pallati i Kongreseve, Tirana

 • Röstningsprocess:
 • Finalkvalificerade meddelades efter programmet (juryröstning)

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Elson Braha – ”Edhe një herë”
 2. Lorela – ”Me Ty”
 3. Tiri – ”Më zgjo”
 4. Fabiola Agalliu & Agnesa Çavolli – ”Shkon e Vjen”
 5. Rezarta Smaja – ”Pse Prite Gjatë”
 6. Dilan Reka – ”Mos Harro”
 7. Albulena Jashari – ”Fjalët ia lë Zemrës”
 8. XUXI – ”Metropol”
 9. Luka & Serxhio Hajdini – ”Koha Plaket”
 10. Classic Boys – ”Dashuria për jetën”
 11. Linda Rukaj – ”Vija e Lumit”
 12. Lindita Halimi – ”Botë”

 

 

Resultat: Semifinal 2


Efter att de 24 bidragen spelats upp i två semifinaler, 12 låtar per program, var det dags för de röstande juryerna att välja ut sina favoriter. De skulle välja totalt 14 bidrag och det här året fick de välja bland alla låtar utan att behöva tänka på hur semifinalfördelningen varit.

Nedan redovisas hur de röstade i bokstavsordning i kategorierna Till final respektive Utslagna. Alla bidragslänkar går till klipp från semifinalframträdandena.

 

Till final

 1. Dilan Reka – Mos Harro
 2. Edea Demaliaj – Besoj në ënderra
 3. Fabiola Agalliu & Agnesa Çavolli – Shkon e Vjen
 4. Flaka Krelani – Osiris
 5. Franc Koruni – Macka
 6. Genc Salihu – Ketu
 7. Lindita Halimi – Botë
 8. Lorela – Me Ty
 9. LYNX – Sot
 10. Orges Toçe – Shi Diamantësh
 11. Rezarta Smaja – Pse Prite Gjatë
 12. Xhesika Polo – Eva Jam Unë
 13. XUXI – Metropol
 14. Yll Limani – Shiu

 

Utslagna

 

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2016-12-23

 • Programledare:
 • Kasem Hoxha & Ledina Çelo

 • Plats:
 • Pallati i Kongreseve, Tirana

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till klipp från semifinalframträdandena.

 1. Franc Koruni – Macka
 2. Lorela – ”Me Ty”
 3. Xhesika Polo –Eva Jam Unë
 4. XUXI – ”Metropol”
 5. Fabiola Agalliu & Agnesa Çavolli – ”Shkon e Vjen”
 6. Dilan Reka – ”Mos Harro”
 7. Lindita Halimi – ”Botë”
 8. Flaka Krelani – Osiris
 9. Rezarta Smaja – ”Pse Prite Gjatë”
 10. Edea Demaliaj – Besoj në ënderra
 11. Yll Limani – Shiu
 12. LYNX – Sot
 13. Orges Toçe – Shi Diamantësh
 14. Genc Salihu – Ketu

 

Panelen tyckte till!


      


 1. Dilan Reka – ”Mos Harro”
 2. Yll Limani – ”Shiu”
 3. LYNX – ”Sot”
 4. Fabiola Agalliu & Agnesa Çavolli – ”Shkon e Vjen”
 5. Lindita Halimi – ”Botë”

Kommentar: Det har varit med stor glädje jag följt de två semifinalerna av Festivali i Këngës 55. Ikväll är det final och jag ser väldigt mycket fram emot att titta. Jag var lite förvånad över den höga kvalitén på låtarna och jag är övertygad om att Albanien kommer få en fin placering i ESC 2017 oavsett vilken låt de väljer. Bland mina favoriter har jag två solklara segrare och skulle bli så glad om någon av de vann. Det är först och främst Dilan Reka med ”Mos Harro” och Yll Limani med ”Shiu”. Men med så hög kvalitet på låtarna så är jag glad oavsett vem som vinner. Jag kommer definitivt titta på nästa års tävling, Hoppas du gör det också.


  


 1. Rezarta Smaja – ”Pse Prite Gjatë”
 2. Yll Limani – ”Shiu”
 3. Dilan Reka – ”Mos Harro”
 4. Fabiola Agalliu & Agnesa Çavolli – ”Shkon e Vjen”
 5. LYNX – ”Sot”

Kommentar: Jag ser med spänning och stor förtjusning fram emot denna finalen. Har följt de båda semifinalerna tillsammans med min panelkollega Johan och vi har fått uppleva många härliga låtar och artister och för en gång skull är vi hyfsat ense om vilka vi tycker om bland de tävlande. Inför finalen har vi liknande favoriter, men inte helt på pricken lika. Det finns så många duktiga artister i Albanien . Det bidrag som jag tror har bäst chans att gå hem i Eurovision är nog ”Mos Harro” med Dilan Reka, men rent låtmässigt tycker jag bättre om låtarna från Yill Limani och Rezarta Smaja. Flaka Krelani och Lindita Halimi ligger nog bra till också att kunna kamma hem tävlingen och få åka till Kiev. Det kan inte gå så mycket sämre för Albanien i Eurovsion Song Contest 2017 än vad det gjorde i årets upplaga i Stockholm. Jag noterar att det var några år sedan man skickade en manlig artist. Senast var år 2013 när man skickade Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko med låten ”Identitet”, som stannade i semin. Kanske dags för en manlig artist nu? Vill passa på att önska Albanien ett stort lycka till med valet av vinnare ikväll och i Eurovision i Kiev i maj. Jag har en önskan att de behåller vinnarbidraget på sitt modersmål, för albanska är verkligen ett av de vackraste språken i världen. Happy FIK-mas 🙂

 

 

Resultat


Det blir Lindita Halimi som får representera Albanien i Eurovision 2017 med låten ”Botë”. Det stod klart efter att finalen i Albaniens Festivali i Këngës 55 hade avgjorts natten mot julafton 2016. Även om låten framförts på albanska i uttagningen står det klart att vinnartlåten kommer att framföras på engelska i Kiev. Den slutgiltiga versionen lär alltså dyka upp lagom till Eurovision drar igång. Albanien är hittills det enda landet som har klart med både artist och bidrag.

Så här såg liveframträdandet ut:

 

Så var finalen

Till finalen hade 14 artister kvalat till sig en plats efter att en proffsjury och folkets jury hade sagt sitt. I finalen var det proffsjuryn som hade mest makt – 60 procent, medan folket hade 40 procent att säga till om. Så här blev slutresultatet:

(Juryröster + Folkets röst = Total poäng):

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Jag tillhör den lilla skara som faktiskt tycker att årets albanska vinnare är riktigt bra! Lindita sjunger fläckfritt och låten är snyggt byggd och pampig så det förslår. Nu kommer det att bli intressant att se hur låten blir på engelska, och framförallt hur låten kommer att se ut på scenen i Kiev. Vi som kan Albanien vet ju att det som vi såg i Festivali i këngës, sällan är exakt det samma som vi får se på scenen i Eurovision sen. Jag hoppas man satsar hårt på att uppdatera både låten och framträdandet – och i sådana fall är detta en låt som kan slåss om topplaceringarna!


  


Albanien, brukar antingen försöka skicka något eget som jag inte brukar gilla (”Suus” år 2012) andra år brukar de skicka moderna bidrag som jag gillar (år 2015). I år skickar de en mesig balkanballad, ingenting som får mig att gå igång efter julmaten.


 


Jag har sagt det innan och jag säger det igen – Albanien måste byta koncept med hur de väljer låtar till Eurovision. Deras festival är föråldrad och det känns lite som att tiden stått stilla i landet. Albanien börjar få ett visst stuk på sina låtar. Det låter nästan likadant hela tiden och det är lika tråkigt varje gång. Sångerskan är inte dålig, men låten ger mig ingenting. Den lär säkert göras om till engelska, men jag tvivlar på att den blir bättre.


 


Jag har bara hört låten vid ett tillfälle och mitt första intryck är att det känns som en helt okej låt med en helt okej sångerska. Dock måste produktionen absolut förbättras till Eurovisionen. Annars som sagt en helt okej låt som behöver putsas till. Inget som idag sticker ut från mängden av musik som spelas runtomkring. Det finns dock en stor flopp-varning på detta, men jag väntar med en sådan reaktion till fler länder har valt. Just nu ingen jättefavorit men ändå helt ok.


 


Lindita Halimi med låten “Botë” är en fin powerballad, med mycket känsla. Trots att det inte var min absoluta favorit så gillar jag låten. Den har en kraftfull refräng och avslutas väldigt pampigt. Nu har vi även fått reda på att låten ska skrivas om till engelska, vilket kan både göra den bättre och sämre. Man ska väl inte säga för mycket än, innan man hört låten, men personligen gillar jag när det är fler språk representerade i Eurovisionen. Plus att albanska är ett väldigt fint språk. Det ska bli spännande att få höra slutresultatet. I ESC kan jag se denna ta sig vidare från semifinalen, men att placera sig i topp 10 i finalen har jag svårt att se, även om jag inte hört några andra bidrag ännu. Får önska Albanien lycka till i tävlingen, det kan behövs.


 


Albanien ger oss ett bidrag som stundtals är väldigt skrikigt och intetsägande. Jag har inte så mycket till övers att säga om detta bidrag, eftersom det inte ger mig något. Albanien levererar inte i år. Snygg klänning dock.


 


Allt som oftast brukar jag bli en smula besviken av resultaten av Festivali i këngës och så även denna gången. Jag tycker helt klart att sångerskan Lindita Halimi är en värdig representant, då hon känns väldigt trygg på scenen och har en stark röst, men själva låten gör mig inte direkt exalterad. Det är ett steg i rätt riktning om man jämför med förra upplagans vinnare och tillika 2016 års ESC-representant Eneda Tarifa, men man hade helt klart intressantare bidrag än denna upplagans vinnare. Lindita har förövrigt varit med i amerikanska Idol och jag är inte alls förvånad att man kommer skriva om låten till engelska lagom till ESC 2017. För kännedom har Albanien i majoritet valt fram kvinnliga sångerskor som vinnare sedan år 2004 (ESC-år räknat), med undantag åren 2006, 2007 och 2013.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »