MALTAS UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det maltesiska TV-bolaget PBS/TVM ut Maltas artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen MESC 2017. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


För första gången sedan år 2006 valdes Maltas artist och bidrag endast genom en finalkväll. Alla år däremellan har det varit minst ett eller flera program inför finalen men så blev det alltså inte anno 2017. En annan nyhet var att all juryröstning i showen försvann och därmed fick tittarna 100 procent makt att rösta fram sin vinnare. Även den tidigare införda regeln om att PBS/TVM fick rätt att byta ut hela/delar av vinnarlåten togs bort.

Däremot utsågs tävlingsbidragen via en nationell antagning som pågick under en enda dag. Den inbringade 150 låtar, vilka bedömdes av en jury i två steg där 150 först blev 60 och sedan stod finalstartfältet klart om totalt 16 bidrag.

 

Många veteraner – och debutanter!

Som vanligt innehöll Maltas startfält en hel del artister som tävlat i uttagningen förut och dessutom fanns en tidigare vinnare med: Richard Edwards, som var frontsångare i gruppen Firelight som tävlade för Malta 2012. Andra som var tillbaka igen var Claudia Faniello, Janice Mangion, Klinsmann Coleiro, Raquela Dalli Gonzi, Brooke Borg, Franklin Calleja, Maxine Pace samt även Deborah C som varit med i Maltas uttagning varje år sedan år 2012. Deborah slog sig denna gång ihop med Josef Tabone som var med år 2006 respektive 2010. Även svensk-maltesiska Kevin Borg (svenska Idolvinnaren 2008) deltog i Maltas final, vilket var hans andra gång i tävlingen. Senast han deltog här var 2013 och då var han endast en 12-poängare från att få representera Malta i Eurovision!

 

Eurovision-resultat 2017

Vinnare i Maltas uttagning blev sångerskan Claudia Faniello med bidraget ”Breathlessly”, som Philip Vella, Sean Vella och Gerard James Borg stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2017 blev Malta lottade att kvala genom semifinal 2, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 16:e plats (av 18 länder) med 55 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2017-02-18

 • Programledare:
 • Daniel Azzopardi & Charlene Mercieca

 • Plats:
 • Malta Fairs & Conventions Centre, Ta’Qali

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröster

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till studioversionerna.

 1. Klinsmann Coleiro – Laserlight
 2. Brooke Borg – Unstoppable
 3. Cherton Caruana – Fighting to survive
 4. Crosswalk – So simple
 5. Deborah C & Josef Tabone – Tonight
 6. Franklin Calleja – Follow me
 7. Jade Vella – Seconds away
 8. Janice Mangion – Kewkba
 9. Kevin Borg – Follow
 10. Maxine Pace – Bombshell”
 11. Miriana Conte – Don’t look down
 12. Raquela Dalli Gonzi – Ray of light
 13. Rhiannon Michallef – Fearless
 14. Richard Edwards –You
 15. Shauna Vassallo –Crazy games
 16. Claudia Faniello – Breathlessly

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Brooke Borg – Unstoppable”
 2. Maxine Pace – Bombshell”
 3. Rhiannon Michallef – Fearless”
 4. Claudia Faniello – Breathlessly”
 5. Cherton Caruana – ”Fighting to survive”

Slutkommentar: Som vanligt kommer Malta med en rejäl mängd riktigt snygga låtar – många är klart bättre än vad vi fått höra hittills i Melodifestivalen! Men det märks dessvärre att man har ont om låtskrivare – 9 av låtarna är skrivna av 3 låtskrivarpar! Det gör att variationen uteblir tyvärr, vilket gör att många låtar kommer bort sig i mängden. Mina klara favoriter är Brooke Borg, Maxine Pace och Rhiannon Michallef, men av dessa är det nog bara Brooke som har en rimlig vinnarchans. Låten är som klippt och skuren för Eurovision, och Brooke är en av Maltas senaste stjärnskott. Känns som en given vinnarlåt. Maxine är dock en personlig favorit – redan förra året föll jag för henne. ”Bombshell” är snyggt gjord, och jag skulle inte gråta om den vann. Även ”Fearless” är en härligt snygg låt – som testar nya mixningar och förnyar popgenren. Det gillar jag!


     


 1. Janice Mangion – ”Kewkba”
 2. Brooke Borg – Unstoppable”
 3. Franklin Calleja – Follow me”
 4. Richard Edwards – ”You”
 5. Maxine Pace – Bombshell”

Slutkommentar: Jag är inte alls lika imponerad som Adrian över Maltas bidrag. Enligt mig låter väldigt mycket exakt likadant och jag har svårt att skilja på låtarna efter att jag har hört de. Det bidrag som stack ut mest är helt klart ”Kewkba” med Janice Mangion som är en väldigt vacker låt på maltesiska. Den får mig att tänka på en Disney-film där huvudpersonen har en vändpunkt i filmen. Annars är det mesta i Maltas uttagning helt ok, men det finns ingen vinnare till ESC 2017 här.


  


 1. Deborah C & Josef Tabone – Tonight”
 2. Janice Mangion – ”Kewkba”
 3. Brooke Borg – Unstoppable”
 4. Kevin Borg – Follow”
 5. Claudia Faniello – Breathlessly”

Slutkommentar: Den förlovade lilla medelhavsön Malta levererar alltid snygga låtar med duktiga artister som är vokalt skolade. Man behöver sällan vara orolig för falsksång när det kommer till artisterna på Malta. Ikväll röstar jag efter tre kriterier. Först och främst vill jag se min personliga favorit vinna och det är Deborah C & Josef Tabone med den trallvänliga låten ”Tonight”. Deborah Cassar är en personlig favorit och har varit sedan hon deltog för första gången år 2012. De är förövrigt enda duetten i det här finalstartfältet. Blir det inte duon som vinner vill jag se en låt helt och hållet på maltesiska i ESC (Inte hänt sedan 70-talet) och då har vi Janice Mangion som står för det. Den som har störst chans att göra bra ifrån sig i ESC tror jag är fjolårstvåan Brooke Borg som har samma låtskrivargäng som ifjol samt de som låg bakom Tjeckiens ESC-bidrag 2016. I övrigt finns det ett flertal artister man hoppas ska få vinna. Exempelvis Kevin Borg som är välkänd här hemma i Sverige. Fabrizio Faniello’s syster Claudia har varit nära vinsten flertalet gånger tidigare och förtjänar att vinna med sin kraftfulla ballad. Richard Edwards har en otroligt fin röst och var ledsångaren i Firelight som tävlade för Malta i ESC 2014. Detta var lite om min topp 6. Jag är övertygad om att jag kommer gilla valet av bidrag oavsett vem det än blir. Stort lycka till!

 

 

Resultat


Under lördagskvällen den 18:e februari anordnades Maltas nationella final där 16 tävlande gjorde upp om segern. I år fick tittarna hela makten att bestämma vinnaren, och de valde Claudia Faniello med låten ”Breathlessly”. Hon blir därmed Maltas representant i Eurovision 2017!

Kolla in Claudias framträdande vid finalen här:

 

Hela resultatet

I årets maltesiska uttagning hade TV-bolaget TVM/PBS gjort vissa ändringar, som att ta bort semifinalen före finalen. Istället valdes 16 bidrag ut genom en nationell uttagning, och därefter gavs tittarna all makt att bestämma vinnaren. Någon jury fanns således inte med (förutom då att välja ut vilka bidrag som skulle tävla). En ytterligare regeländring är att låtvalet ej går att ångra, vilket kort och gott betyder att Claudia Faniello kommer därför åka till Kiev med sin ”Breathlessly”.

Så här slutade finalen, från toppen till botten (placeringarna avslöjades först en tid efter finalen):

 1. Claudia Faniello – Breathlessly
 2. Janice Mangion – Kewkba
 3. Kevin Borg – Follow
 4. Brooke Borg – Unstoppable
 5. Franklin Calleja – Follow me
 6. Maxine Pace – Bombshell”
 7. Deborah C & Josef – Tonight
 8. Raquela Dalli Gonzi – Ray of light
 9. Cherton Caruana – ”Fighting to survive
 10. Klinsmann Coleiro – Laserlight
 11. Rhiannon – Fearless”
 12. Crosswalk – So simple
 13. Richard Edwards –You
 14. Jade Vella – Seconds away
 15. Shauna Vassallo –Crazy games
 16. Miriana Conte – Don’t look down

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


   


Malta skickar en ballad, så tråkigt! Det är redan mycket midtempo/ballad i ESC och det känns som att vi inte behöver fler tråkiga ballader. Det brukar ofta bli såhär efter att en ballad har vunnit ESC året före. Malta är för övrigt ett av länderna som jag hoppas ska vinna ESC.


     


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »