Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 2015

Melodifestivalen 2017 »MELODIFESTIVALEN 2016. Den 56:e upplagan av Melodifestivalen avgjordes i 6 stycken program mellan den 6:e februari och 12:e mars 2016, där totalt 28 bidrag tävlade om segern. Det här året firade SVT Melodifestivalens 15-årsjubileum på turné, med bl.a. en större programledarensemble och ett medley i finalen.

Vinnare blev Frans med låten ”If I Were Sorry”.

 

Tävlingsupplägg

SVT valde att behålla konceptet med att ha 28 bidrag fördelade på fyra deltävlingar. I varje deltävling röstade tittarna vidare två bidrag till final och två bidrag till Andra chansen, där sedan ytterligare fyra bidrag kvalade in till finalen. När allt skulle avgöras var det upp till tittarna och elva Eurovision-länder att rösta fram en vinnare – den artist som skulle få representera Sverige på hemmaplan i Eurovision!

Startfältet valdes ut till en hälft av en urvalsjury och till en hälft av SVT själva. Likt de senaste åren tillsattes en joker från Sveriges Radios musiktävling Svensktoppen nästa. Nytt för året var att vem som helst i Svensktoppen nästas finaluppsättning kunde få jokerplatsen. En annan nyhet var att jokerplatsen till Allmänhetens tävling skrotades. Det förekom fortfarande en antagning, men nu kunde mellan noll och fem sådana bidrag komma med i startfältet. SVT berättade dock aldrig om någon kommit med.

I november 2015 meddelades startfältet vid en enskild presskonferens. Vi var på plats och fick möjligheten att intervjua några av artisterna. Dessa publicerades inför tävlingen började.

 

App-röstning förfinades

Efter kritikstormen mot den nya appen (kallad hjärtröstning) hade SVT gjort om den rätt mycket. Tittarna kunde fortfarande ge fem röster per bidrag via appen (helt gratis) och denna gång gick det att rösta även när ett bidrag inte framfördes i rutan. Så länge man röstade inom röstningsomgångarna ska tilläggas.

Däremot var hjärtat fortfarande kvar i bild och det gjorde det lätt att räkna ut vilka bidrag som högst sannolikt skulle ta sig till final. Detta för att hjärtat bultade mer hos dessa låtar.

Intresset att app-rösta var väldigt stort. I deltävlingarna inkom mer än 4 miljoner röster, i Andra chansen 6 miljoner och i finalen hela 12,6 miljoner röster!

 

Anna Books diskvalificering

Bara dagar inför den första deltävlingen i Göteborg kom beskedet att SVT tvingats att diskvalificera Anna Books bidrag ”Himmel för två” eftersom att låtens demoversion legat ute online sedan år 2014. Anledningen till att den legat ute var att demon skickats in till Moldaviens uttagning men inte kommit med där. Men istället för att radera ej använda bidrag valde det moldaviska TV-bolaget att lägga ut samtliga demos vilket omöjliggjorde ett tävlande i Eurovision efter 2014.

Eftersom det var bara dagar inför sändning ersattes inte det diskade bidraget, utan alla bidrag utom den fick tävla. Anna Book framförde dock sitt bidrag som gästartist inför resultatuppläsningen.


Fakta


 • Värdstäder
 • Deltävling 1 (Göteborg, 6 februari)
 • Deltävling 2 (Malmö, 13 februari)
 • Deltävling 3 (Norrköping, 20 februari)
 • Deltävling 4 (Gävle, 27 februari)
 • Andra chansen (Halmstad, 5 mars)
 • Finalen (Stockholm, 12 mars)

 • Röstningssystem
 • I deltävlingar och Andra chansen avgjorde tittarna vilka bidrag som skulle gå vidare i tävlingen.
 • I finalen delade tittarna makten med 11 internationell juryer.

 • Programledare
 • Gina Dirawi med gästprogramledare:
 • – Petra Mede (df1)
 • – Ingen (df2)
 • – Henrik Schyffert (df3)
 • – Sarah Dawn Finer (df4)
 • – Ola Salo & Peter Jöback (AC)
 • – William Spetz (finalen).

 • Vinnare
 • Frans
 • ”If I Were Sorry”

 • Resultat i Eurovision
 • 5:a av 26 länder i finalen med 261 poäng (42 länder deltog detta år)

 

Resultat: finalen


Inför den avgörande finalen i Melodifestivalen 2016 hade tv-tittarna fått rösta fram alla tolv finalister via de fyra deltävlingarna och uppsamlingsheatet.

I deltävlingarna tävlade sju bidrag per program, där tittarnas två favoriter gick direkt till final. Därefter hölls ett uppsamlingsheat för bidragen som tittarna satte på tredje och fjärde plats, där ytterligare fyra bidrag utsågs till finalister. Totalt var det alltså 12 bidrag som utgjorde finalen.

Nedan presenteras finalens tävlande enligt startordning, där det fetmarkerade bidraget vann och fick representera Sverige i Eurovisionen.

 

01. Panetoz – ”Håll om mig hårt”

Resultat: 8:a med 53 poäng


 

02. Lisa Ajax – ”My Heart Wants Me Dead”

Resultat: 7:a med 56 poäng


 

03. David Lindgren – ”We are Your Tomorrow”

Resultat: 11:a med 39 poäng


 

04. SaRaha – ”Kizunguzungu”

Resultat: 9:a med 47 poäng


 

05. Oscar Zia – ”Human”

Resultat: 2:a med 132 poäng


 

06. Ace Wilder – ”Don’t Worry”

Resultat: 3:a med 118 poäng


 

07. Robin Bengtsson – ”Constellation Prize”

Resultat: 5:a med 83 poäng


 

08. Molly Sandén – ”Youniverse”

Resultat: 6:a med 76 poäng


 

09. Boris René – ”Put Your Love On Me”

Resultat: 10:a med 41 poäng


 

10. Frans – ”If I Were Sorry”

Resultat: 1:a med 156 poäng


 

11. Wiktoria – ”Save Me”

Resultat: 4:a med 114 poäng


 

12. Samir & Viktor – ”Bada nakna”

Resultat: 12:a med 31 poäng


 

 

Turnéstoppen 2016


Städerna nedan var de orter som Melodifestivalen 2016 besökte. De gröna städerna representerade Deltävlingarna, röd stad representerade Andra chansen och gul stad representerade Finalen.

turnen-2016

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen