Anna Book diskvalificeras från Melodifestivalen 2016

mf16_df1_annabook

Anna Book när hon presenterades vid presskonferensen i november förra året. Foto: ESC-Panelen.

MELODIFESTIVALEN 2016. Med bara två dagar kvar till den första deltävlingen i Melodifestivalen 2016 har SVT tyvärr blivit tvungna att diskvalificera Anna Book och hennes tävlingsbidrag ”Himmel för två”. Detta på grund av att låten legat ute på en offentlig plattform sedan år 2014, vilket strider mot tävlingens regelverk.

Som det ser ut just nu har SVT beslutat att inte låta ersätta Anna Books bidrag med något annat bidrag, däremot har hon fått en förfrågan att uppträda på lördag men utom tävlan. För att förstå vad som har hänt kommer här en bakgrund till varför Anna Book har blivit diskvalificerad som tävlingsartist i Melodifestivalen 2016.

 

Bakgrund

Bidraget ”Himmel för två” skickades för två år sedan in till Moldaviens uttagning, då med artisten Felicia Dunaf som sjöng på demon och låten hette ”Taking Care of a Broken Heart”. Låtskrivarna som stod bakom låten var precis som nu Sven-Inge Sjöberg, Larry Forsberg och Lenneart Wastesson. Vid tillfället samarbetade med Aidan O’Connor och således var inte Camilla Läckberg med som textförfattare då.

Låten ”Taking Care of a Broken Heart” tog sig vidare från den moldaviska antagningen till en auditionrunda, där den valdes bort inför själva tävlingen. Låtskrivarna ansåg därför att det var okej att skicka in låten på nytt till andra uttagningar, men på grund av att det moldaviska TV-bolaget själva valde att publicera alla låtar som tog sig till auditionrundan på en offentlig plattform omöjliggjorde de samtidigt att de icke-kvalificerade bidragen skulle kunna tävla i någon senare nationell uttagning än just år 2014. I EBU:s regelverk finns nämligen en klausul med att bidragen inte får vara offentligt publicerade före den 1:a september året före kommande tävling. För Eurovision 2016 gäller alltså 1 september 2015. Så trots att Sjöberg, Forsberg och Wastesson nu samarbetat med Camilla Läckberg och gjort om låten till svenska med titeln ”Himmel för två” så kommer den inte kunna tävla.

Några timmar efter att låten diskvalificerats och därmed hamnat utom tävlan valde Warner Music Sweden att publicea den officiella studioversionen av ”Himmel för två”:

 

Och så här lät låten som skickades in till Moldavien (men som sedan inte kom med där):

 

Lösningen nu: Anna Book erbjuds att bli gästartist

På den presskonferens där Christer Björkman meddelade att bidraget diskvalificerades sades det att låtskrivarna inte varit medvetna om att den moldaviska varianten hade publicerats offentligt efteråt, trots att den inte hade gått vidare från auditionstadiet till de riktiga sändningarna. Christer Björkman beskrev i övrigt situationen som mycket förkrossande för alla parter och att man från SVT:s håll ska försöka lösa situationen på bästa sätt. Enligt uppgift ska SVT ha erbjudit Anna Book att framträda som gästartist, men att man inväntar svar till morgondagen.

Om Anna Book inte framträder som gästartist kommer SVT försöka fylla ut programmet med något annat alternativt blir det en något kortare sändning på lördag.

 

Fakta: Diskvalificeringar i Melodifestivalen genom tiderna

Diskvalificeringar har förekommit i Melodifestivalen ända sedan den första riktiga uttagningen år 1959 (första året, 1958, hölls enbart internuttagning). Oftast har det handlat om att låtar spelats på publika plattformar som ej varit tillåtet och/eller att låtskrivare, artister med flera försagt sig om sin medverkan och därigenom diskvalificerat sig själva. Här kommer exempel vi har hittat från Melodifestivalsarkivet.

 

1950- och 1960-talet

– År 1959 diskvalificerades bidragen ”Vägen hem” och ”Jag kan inte lova” då dessa bidrag hade spelats i radio innan tävlingen ägde rum, vilket även på den tiden var förbjudet.

– År 1962 diskvalificerades bidraget ”Kärlek och pepparrot” samma dag som finalen sändes och detta av samma skäl som för de diskade bidragen år 1959.

 

1970-talet

Inga kända diskvalificeringar (vad vi har kunnat hitta).

 

1980-talet

– År 1985 diskvalificerades bidraget ”Kärleken är en svala” efter jävanklagelser. Låten ersattes med bidraget ”Sommarparty”, som senare även den kom att diskvalificeras då den hade framförts i radio innan tävlingen.

– År 1989 ville SVT först diskvalificera bidraget ”Du (öppnar min värld)” eftersom den tilltänkta artisten Lisa Nilsson uttalat sig i radio om låten innan den offentliggjordes av SVT. Men i det här fallet blev det ingen diskvalificering eftersom att fler i startfältet också hade offentliggjort i förväg att de fått med bidrag i tävlingen.

 

1990-talet

– År 1994 införde SVT den regel som säger att demosångarna ska vara beredda på att framföra tävlingsbidraget i tävlingen om SVT önskar så. Urvalsjuryn som satt det året ville bland annat ha med bidraget ”Joanna”, som då hade Tommy Nilsson på demon. Men när Tommy Nilsson inte ville ställa upp som artist i tävlingen diskvalificerades låten. Dock skickades låten in på nytt året därpå (Melodifestivalen 1995) och kom med, denna gång med Nick Borgen som artist. Låten ”Joanna” fick tävla eftersom att den aldrig hade offentliggjorts publikt 1994.

 

2000-talet

– År 2002 diskvalificerades låten ”Ett vackert par” då den hade framförts i radio innan tävlingen.

– År 2003 diskvalificerades låten ”När löven faller” då Carola, som var demoartist, inte ville tävla. En ytterligare diskvalificering skedde då det visade sig att den uttagna låten ”You Got Me” funnits tillgänglig på internet innan tävlingen ägde rum. SVT valde med kort varsel att även diskvalificera artisten Nathalie Family, då det visade sig att hon bara vara 14 år gammal vid tillfället hon skulle tävla. Ersättande artist till Nathalies bidrag blev sångerskan DeDe Lopez som med väldigt kort varsel fick sätta sig in i projektet.

– År 2007 diskvalificerades bidraget ”More than a Girl” då demosångerskan Agnes Carlsson gick ut i media och berättade vad låten hette. Även låten ”Alla kan bli stjärnor” togs ur tävlan då demosångaren Fronda inte ville delta.

– År 2009 diskvalificerades bidraget ”Never Heard of Him” sedan det framkommit att den fanns tillgänglig på internet. Dessutom diskvalificerades bidraget ”Åt helvete för sent” eftersom låtskrivarna inte kom överens med SVT vem som skulle framföra låten i tävlingen. Den låten släpptes kort därefter med den artist som låtskrivarna från början ville ha.

 

2010-talet

– År 2011 diskvalificerades bidraget ”Don’t Stop” då det fanns tillgänglig på nätet, dock med en annan sångare än den tilltänkta artisten Anders Fernette. Han kvarstod i tävlingen och fick istället tävla med ett annat bidrag.

– Inför Melodifestivalen 2012 diskvalificerades 5 låtar i allmänhetens tävling (som då hette Webbjokern). Först diskvalificerades fyra bidrag p.g.a. att de hade varit publicerade på olika publika plattformar, där tre av dessa bidrag ersattes med andra låtar (den fjärde låten ersattes aldrig då Webbjokern redan var igång vid tillfället för diskvalificering). Sedan kom även ett av ersättningsbidragen att diskvalificeras, och detta då upphovspersonen till den låten visade sig vara registrerad på ett kommersiellt skivbolag, vilket bröt mot Webbjokerns tävlingsregler.

– Två dagar före första deltävlingen i Melodifestivalen 2016 diskvalificeras Anna Book och hennes bidrag ”Himmel för två” på grund av att låten legat publicerad på en offentlig plattform sedan ett antal år tillbaka. Bidraget ersätts ej.

 


 

Kommentera