Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Kroatien NF 2017

Kroatien NF 2019 »


KROATIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det kroatiska TV-bolaget HRT ut Kroatiens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Det dröjde fram till mitten av februari 2018 innan HRT meddelade hur de skulle välja ut Kroatiens artist och bidrag till Eurovisionen. Hursomhelst blev det ett internval där sångerskan Franka Batelić med låten “Crazy” var den artist och låt som bolaget ansåg vara bäst lämpad för uppdraget. Franka hade tidigare tävlat i Kroatiens Eurovision-uttagning Dora två gånger utan att vinna, och nu fick hon sin chans. Tävlingsbidraget gjordes av Branimir Mihaljević, som tidigare stått bakom Kroatiens Eurovisionbidrag 2010 (“Lako je sve”).

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2018

I Eurovision 2018 blev Kroatien lottade att kvala genom semifinal 1/2, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 17:e plats (av 19 länder) med 63 poäng.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen