KROATIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det kroatiska TV-bolaget HRT ut Kroatiens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Dora 2019. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Efter många år med interna val till Eurovision återupplivade HRT sitt tidigare uttagningsformat Dora, som på sitt comebackår bestod av en finalkväll med 16 tävlande. Själva finalen hölls den 16:e februari.

Bidragen utsågs genom en nationell antagning som hölls mellan november 2018 och januari 2019. Därefter gick en jury igenom alla låtar och valde ut 16 låtar samt fyra reserver. I det här fallet var det också en av reserverna som fick en finalplats i och med att gruppen 4 Tenora valde att hoppa av. Deras plats ersattes av Kim Verson.

Finalen avgjordes genom jury- och tittarröstning där bägge parter delade ut varsin skala om 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till bidragen. Vinnaren blev bidraget som fått högst totalpoäng, och alla låtar som hamnade på samma totalsumma rankades efter tittarnas röster.

HRT släppte inga studioversioner inför finalen och därför gjorde vi topplistor och kommentarer först när vinnaren var utsedd.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Kroatiens uttagning blev sångaren Roko Blažević med bidraget ”The Dream”, som Jacques Houdek, Andrea Čubrić och Charlie Mason stod bakom på upphovssidan. Trots sin engelska titel framfördes låten på både engelska och kroatiska.

I Eurovision 2019 blev Kroatien lottade att kvala genom semifinal 2, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 14:e plats (av 18 länder) med 64 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-16

 • Programledare:
 • Mirko Fodor, Jelena Glišić och Iva Šulentić

 • Plats:
 • Marino Cvetkovics sporthall, Opatija

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Bojan Jambrošić & Danijela Pintarić – “Vrijeme predaje”
 2. Jelena Bosančić – “Tell Me”
 3. Kim Verson – “Nisam to što žele”
 4. Jure Brkljača – “Ne postojim kad nisi tu”
 5. Beta Sudar – “Don’t Give Up”
 6. Lea Mijatović – “Tebi pripadam”
 7. Gelato Sisters – “Back to the Swing”
 8. Luka Nižetić – “Brutalero”
 9. Elis Lovrić – “All I Really Want”
 10. Domenica – “Indigo”
 11. Roko Blažević – “The Dream”
 12. Ema Gagro – “Redemption”
 13. Lidija Bačić – “Tek je počelo”
 14. Lorena Bućan – “Tower of Babylon”
 15. Bernarda Bruno – “I Believe in True Love”
 16. Manntra – “In the Shadows”

 

 

Resultat


För första gången sedan år 2010 har kroatisk TV valt artist och bidrag till Eurovision genom den nationella uttagningen Dora. Denna gång bestod uttagningen av en finalkväll med 16 tävlande, och sedan var det tio regionala jurygrupper och tv-tittarna som skulle få rösta fram en vinnare. Segern gick till sångaren Roko Blažević och låten “The Dream”. Så här såg hans framträdande ut:

 

Mer finalfakta

Under själva omröstningen delade varje regional jurygrupp ut poäng enligt Eurovision-skalan, dvs. 12 poäng till favoriten, 10 poäng till tvåan, 8 poäng till trean osv. nedåt 7-1 poäng. Därefter slogs alla poäng samman och det bidrag som fått högst totalpoäng fick juryns gemensamma 12-poängare, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt. TV-tittarna hade själva sin skala, vilket gjorde att det var lika stor makt för bägge parter att påverka resultatet.

Förutom de tävlande bidragen fanns en del artister på plats som mellanakter. Fjolårsrepresentanten Franka öppnade showen med sin låt ”Crazy” och artisten Vanna, som representerade Kroatien 2001, fanns också på plats.

 

Totaltabellen

Så här placerade sig bidragen i finalen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Roko Blažević – “The Dream” (12+12 = 24p)
 2. Lorena Bućan – “Tower of Babylon” (10+8 = 18p)
 3. Luka Nižetić – “Brutalero” (3+10 = 13p)
 4. Manntra – “In the Shadows” (5+7 = 12p)
 5. Ema Gagro – “Redemption” (7+4 = 11p)
 6. Bernarda Bruno – “I Believe in True Love” (6+3 = 9p)
 7. Elis Lovrić – “All I Really Want” (8+0 = 8p)
 8. Jure Brkljača – “Ne postojim kad nisi tu” (2+5 = 7p)
 9. Bojan Jambrošić & Danijela Pintarić – “Vrijeme predaje” (0+6 = 6p)
 10. Beta Sudar – “Don’t Give Up” (4+2 = 6p)
 11. Lidija Bačić – “Tek je počelo” (0+1 = 1p)
 12. Gelato Sisters – “Back to the Swing” (1+0 = 1p)

 

Följande bidrag hamnade på delad sistaplats utan poäng:

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!

Eftersom inga studioversioner släpptes inför finalen gjorde vi topplistor när sändningen hade avslutats. Därför bygger dessa på vad vi tyckte i liveframträdande-formen.


   


Jag tror att det här är en låt som kan komma att växa för mig, och förhoppningsvis åt det positiva hållet. Personligen är jag fans till den är typen av låtar. Däremot måste de putsa på en hel del i låten, men just nu skulle jag säga att jag gillar den här låten.


 


 1. Manntra – ”In the Shadows”
 2. Gelato Sisters – ”Back to the Swing”
 3. Beta Sudar – ”Don’t Give Up”
 4. Bojan Jambrošić & Danijela Pintarić – ”Vrijeme predaje”
 5. Bernarda Bruno – I Believe in True Love”

Kroatien hade ändå lyckats få till ett ganska starkt startfält med mycket spets. Och så väljer man denna. Och visst, jag kan förstå varför, Roko verkar ändå ha en stark röst. Men låten är väldigt cheesy. Och var det bara jag som tyckte det var ett skott i foten att uppträda med stora vingar på scen? I Eurovision kan jag aldrig komma på att det tricket någonsin fungerat, enda gången har vart med Lordi, som ändå var ett eget fenomen i sig. Men allt från Thea Garret, 3+2 och Miro (Malta, Vitryssland och Bulgarien, alla från samma år) har floppat rejält. Så ja, kroaterna har en hel del att fundera på här.


 


 1. Roko Blažević – “The Dream”
 2. Kim Verson – “Nisam to što žele”
 3. Lorena Bućan – “Tower of Babylon”
 4. Luka Nižetić – “Brutalero”
 5. Lidija Bačić – “Tek je počelo”

Dora uppfattar jag som de flesta nationella finalerna. Och ena sidan har du de lite mer nationella mer etniska låtarna som framförs (oftast) på det egna språket. Och andra sidan har man de tråkiga utfyllnadsballaderna. En sak som slår mig dock är att den bästa låten faktiskt vann. Kan vara att mitt val påverkas eftersom jag hör låtarna först efter att finalen hållts. Men jag tycker helt ärligt att The Dream är den pampigaste låten i startfältet samt att det är den enda av de 16 bidragen jag fastnat för. Jag önskar Kroatien all lycka i Tel Aviv.


 


 1. Lidija Bačić – “Tek je počelo”
 2. Roko Blažević – “The Dream”
 3. Lorena Bućan – “Tower of Babylon”
 4. Luka Nižetić – “Brutalero”
 5. Domenica – “Indigo”

Denna musikal-schlagerballad från Kroatien låter väldigt gammalmodig och det brukar jag ju oftast tilltalas av, vilket jag också gör. Den känns oerhört klassisk och jag gillar tyngden, dramat och stråkarna. Roko sjunger exemplariskt och låten är riktigt bra. Visst borde man behållit låten helt och hållet på kroatiska. Det hade inte behövts några engelska fraser. Återstår att se om Rokos vingar får Kroatien att lyfta till högre vyer i årets Eurovision-tävling. En finalplats är inte helt otänkbart, men jag tror verkligen inte att den placerar sig särskilt högt där.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera