« Georgien NF 2016

Georgien NF 2018 »Georgien satsade år 2017 på en stor final med 25 tävlande.


Tävlingsupplägg

Efter fjolårets internval av artist följt av minifinal av bidragsvalet gjorde TV-bolaget GPB en större satsning på uttagning det här året. Man anordnade en nationell antagning under senhösten 2016, och tog in hela 28 artister till startfältet. Dessa presenterades i början av december samma år.

Tre av dessa artister valde dock att lämna återbud av olika skäl.

 

Endast final – inget mer än så

Trots den stora mängden artister blev det bara en enda finalkväll. Finalen hölls den 20:e januari 2017 och resultatet avgjordes genom jury- och tittarröstning. Juryn hade dock mest makt (60 procent) att avgöra resultatet.


Fakta

georgia_big

Nationell final


När?


Programledare

?


Vinnare

  • Tako Gachechiladze
  • “Keep the Faith”

 

Finalen

 

Inför: Georgiens final

Datum: 2017-01-20

Tid: 17:00 CET

Plats: Tblisi konserthall, Tblisi

Röstningsprocess: 60% juryröstning – 40% tittarröstning

TV-bolag/Stream: GPB – Länk

Youtube – Länk

 

Panelen inför: Georgien återgår till att låta publiken och jury tillsammans, om än med olika mängder makt, välja ut vilken artist med vilket bidrag som ska få representera landet i ESC 2017 i Kiev. Detta till skillnad mot ifjol då man valde artist internt men låt genom en mindre bidragsfinal. Roligt är att systrarna Ylva & Linda Persson har fått med ett bidrag i finalen i form av Elene Mikiashvili – Fighter, och dessutom tävlar även musikförlaget Sweden Songs med ett bidrag genom Sabina Chantouria – Stranger.


 

Startfältet

De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artistnamn:

 

Alisa Danelia – We Are Eternity
Text & musik: Alisa Danelia


 

Andria Gvelesiani – Revolutionise
Text & musik: Giorgi Laghidze


 

Asea Sool – Nature
Text & musik: Asea Sool


 

Brandon Stone & Eter Beriashvili – Heyo Song
Text & musik: Brandon Stone


 

Davit Shanidze – Mtvris Katsi
Text & musik: Davit Shanidze


 

Dima Kobeshavidze – Scream
Text & musik: Dima Kobeshavidze


 

Elene Mikiashvili – Fighter
Text &/musik: Ylva Persson, Linda Persson


 

EOS – Urban Signs
Text &/musik: Giorgi Kochoradze, Gedevan Levlishvili


 

Giorgi Chikovani –Make it Right
Text & musik: Giorgi Chikovani


 

Maliibu –We Live Once
Text & musik: Maliibu


 

Mariam Chachkhiani – Fly
Text & musik: Joni Titirashvili


 

Mariko Lejava – Light it up
Text &/musik: Bithard, DJ Avol Waves


 

Misha Sulukhia – Magic
Text & musik: Misha Sulukhia


 

Nanuka Giorgobiani – Let The Sunshine In
Text & musik: Edisher Lomadze


 

Nino Basharuli – Simgera Sikvarulisa
Text & musik: Nino Basharuli


 

Nutsa Buzaladze – White Horses Run
Text &/musik: Andy Vitolo, John King


 

Oto Nemsadze & Limbo – Dear God
Text & musik: Beso Nemsadze


 

Rati Durglishvili – Why
Text & musik: Rati Durglishvili


 

Sabina Chantouria – Stranger
Text & musik: Sabina Chantouria


 

Sparkle – On The Top
Text & musik: Aleko Berdzenishvili


 

Tako Gachechiladze- Keep the Faith
Text & musik: Tako Gachechiladze


 

Temo Sajaia- All The Same
Text & musik: Temo Sajaia


 

The Mins – Crime
Text & musik: Zviad Mghebrishvili


 

Tornike Kipiani & Giorgi Bolotashvili – You Are My Sunshine
Text & musik: Tornike Kipiani


 

Trio Mandili – Me da Shen
Text &/musik: Vadim Estreman, Rostislav Maslovich


 

 

panelen_tycker

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om finalbidragen samt göra topplistor.

Tako Gachechiladze- “Keep the Faith”

Trio Mandili – “Me da Shen”

The Mins – “Crime”

Tornike Kipiani & Giorgi Bolotashvili – “You Are My Sunshine”

Maliibu – “We Live Once”

Slutkommentar: Georgiens uttagning bjuder båda på högt och lågt, men vad kan man vänta sig när det är 25 låtar som tävlar. Personligen brukar jag sällan gilla låtarna från Georgien som tävlar i ESC, men väljer dom någon av mina top 5 låtar så kommer jag definitivt hoppas på en bra placering. Det var väldigt svårt att rangordna men till slut så valde jag Keep the Faith i topp, för jag tror att den skulle fungera bäst i ESC, men jag blir glad oavsett om någon från min topp 5 vinner.

 

Mariam Chachkhiani – “Fly”

Elene Mikiashvili – “Fighter”

Tako Gachechiladze – “Keep the Faith”

Maliibu – “We Live Once”

Sabina Chantouria – “Stranger”

Slutkommentar: Dagarna innan den här finalkvällen lyssnade jag noggrant på alla de 25 finalbidragen och började med att stjärnmarkera de låtarna jag ville ha en andra lyssning på. 9 låtar fick en andra chans och topp 5-bidragen fick ytterligare en lyssning av mig. Jag tycker finalen innehöll väldigt många slätstrukna, tråkiga och mediokra låtar. De som jag verkligen tycker om är “Fly” med Mariam Chachkhiani och “Fighter” med Elene Mikiashvili som är mina främsta favoriter till segern.  Även den pampiga låten “Keep the Faith” med Tako Gachechiladze  får gärna stå som vinnare. Georgien tillhörde ett av de länder som jag ogillade mest från ESC 2016. Hoppas att de rycker upp sig och väljer fram något bättre än Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz – “Midnight Gold“.


 

Resultat

Tako Gachechiladze vann Georgiens final. Foto hämtat från ESCBubble.com.

Georgien har nu gjort klart med sitt val av representant till ESC 2017 – det blir Tako Gachechiladze som får åka till Kiev i maj med låten “Keep the Faith”.

I år satsade georgisk TV på en stor uttagning med hela 25 bidrag, efter att ha haft en mindre uttagning ifjol. Det var tittarna och jury som gemensamt röstade fram vinnaren. Sändningen skedde från huvudstaden Tblisi under fredagkvällen den 20:e januari. Georgien är det andra landet ut för säsongen som nu är helt klar med sitt artist- och bidragsval till Kiev. Detta blir Georgiens 10:e bidrag i Eurovision.

 

Så här slutade finalen (endast topp 5 redovisades):

  1. Tako Gachechiladze – “Keep the Faith”
  2. Nutsa Buzaladze – “White Horses Run”
  3. The Mins – “Crime”
  4. Maliibu – “We Live Once”
  5. Mariam Chachkhiani – “Fly”

 

Så här såg Tako Gachechiladzes liveframträdande ut i finalen:

 

panelen_tycker

Georgien har inspireras av förra årets vinnare, Jamala. En stark kvinnlig sångerska som sjunger en ballad med politiska undertoner, låter det bekant? Låten är maffig och Tako har en fantastisk röst. Jag gillar låten skarpt. Kommer definitivt gå till final, men inte står den som vinnare i ESC 2017 till våren? Eller?

 

Jaha, Georgien bjuder på politisk ballad á la 2017. Det har vi väl inte hört förut i den här tävlingen??? Räckte det inte med att vi slapp höra den diskade låten “We Don’t Wanna Put In” i Moskva 2009 (som ju också hade väldigt tveksamma undertoner)? Om jag får bli lite allvarlig här då så tycker jag – om man tänker bort allt runtomkring + vad låten handlar om – att låten är helt OK och artisten sjunger väldigt bra. Så långt helt okej. Men, jag blir så trött på att det varje år måste komma minst ett land i den här tävlingen som utnyttjar sin plattform med ett förbannat politiskt statement! ESC står enligt mig för det rakt motsatta, nämligen glädje, gemenskap och framåtanda. Inte massa bakåtsträvande, gammalt historiegroll och politikertjafs. Det finns det andra plattformat för att använda sig av om man vill det. Dessutom vill jag ställa frågan: Tror georgisk TV på riktigt att de kan vinna ESC året efter “1944” när de skickar i grunden en total kopia av “1944”? Den enda skillnaden mellan dessa låtar är att krimtatariskan saknas. Det hade faktiskt varit ärligare om låten hade döpts om till “1945”. För det är vad det är.

 

Bra låtval av Georgien. Det är en fantastisk artist som verkligen kan sjunga. Hade denna som favorit inför finalen men efter att ha sett alla liveframträdandena så fans det andra låtar som stack ut mer för mig. Jag är rädd att denna kommer försvinna bland liknande låtar i ESC 2017 och kanske rentav inte kvalificera sig för final, vilket hade varit synd för denna låten platsar verkligen i en final.

 

Georgien bestämde sig tydligen i år för att gå på den säkra sidan och kopiera förra årets Eurovisionvinnare till punkt och pricka. För att vara säker på att inte missa något väsentligt så har man alltså gjort en låt om hur hemsk världen är och en bakgrundsvideo på terror ifrån nyheterna. Vad man glömde var låten – som knappt går att lyssna på. Detta är bara budskap – ingen kvalitet. Allt skär sig i denna saliga blandning och jag kan inte se detta komma i närheten av en finalplats i Kiev just nu.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 

ESC-Panelen