GEORGIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det georgiska TV-bolaget GPB ut Georgiens artist och tävlingsbidrag via en nationell final. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Efter 2016 års internval av artist följt av minifinal av bidragsvalet gjorde TV-bolaget GPB en större satsning på uttagning det här året. De anordnade en nationell antagning under senhösten 2016, och tog in hela 28 artister till startfältet. Dessa presenterades i början av december samma år, men tre artister valde dock av olika skäl att lämna återbud. Tvillingssystrarna Ylva & Linda Persson fick med ett bidrag i finalen i form av Elene Mikiashvilis Fighter, och dessutom tävlade även musikförlaget Sweden Songs med ett bidrag genom Sabina Chantourias Stranger.

Trots den stora mängden artister blev det bara en enda finalkväll. Finalen hölls den 20:e januari 2017 och resultatet avgjordes genom jury- och tittarröstning. Juryn hade dock mest makt (60 procent) att avgöra resultatet.

 

Eurovision-resultat 2017

Vinnare i Georgiens uttagning blev sångerskan Tako Gachechiladze med bidraget ”Keep the Faith”, som hon själv stod bakom på upphovssidan tillsammans med Anri Jokhadze (för övrigt Georgiens Eurovision-representant 2012).

I Eurovision 2017 blev Georgien lottade att kvala genom semifinal 1/2, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 11:e plats (av 18 länder) med 99 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2017-01-20

 • Programledare:
 • ?

 • Plats:
 • Tblisi konserthall, Tblisi

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till studioversioner.

 1. Giorgi Chikovani –Make it Right
 2. Brandon Stone, Eter Beriashvili & Vahtang – Heyo Song
 3. Rati Durglishvili – Why
 4. Andria Gvelesiani – Revolutionise
 5. Alisa Danelia – We Are Eternity
 6. Nutsa Buzaladze – White Horses Run
 7. Maliibu –We Live Once
 8. EOS – Urban Signs
 9. Dima Kobeshavidze – Scream
 10. Trio Mandili – Me da Shen
 11. Tako Gachechiladze- Keep the Faith
 12. Nino Basharuli – Simgera Sikvarulisa
 13. Elene Mikiashvili – Fighter
 14. Misha Sulukhia – Magic
 15. Mariko Lejava – Light it up
 16. The Mins – Crime
 17. Sparkle – On The Top
 18. Tornike Kipiani & Giorgi Bolotashvili – You Are My Sunshine
 19. Temo Sajaia- All The Same
 20. Sabina Chantouria – Stranger
 21. Mariam Chachkhiani – Fly
 22. Asea Sool – Nature
 23. Nanuka Giorgobiani – Let The Sunshine In
 24. Oto Nemsadze & Limbo – Dear God
 25. Davit Shanidze – Mtvris Katsi

 

Panelen tyckte till!


      


 1. Tako Gachechiladze- ”Keep the Faith”
 2. Trio Mandili – ”Me da Shen”
 3. The Mins – ”Crime”
 4. Tornike Kipiani & Giorgi Bolotashvili – ”You Are My Sunshine”
 5. Maliibu – ”We Live Once”

Slutkommentar: Georgiens uttagning bjuder båda på högt och lågt, men vad kan man vänta sig när det är 25 låtar som tävlar. Personligen brukar jag sällan gilla låtarna från Georgien som tävlar i ESC, men väljer dom någon av mina top 5 låtar så kommer jag definitivt hoppas på en bra placering. Det var väldigt svårt att rangordna men till slut så valde jag Keep the Faith i topp, för jag tror att den skulle fungera bäst i ESC, men jag blir glad oavsett om någon från min topp 5 vinner.


  


 1. Mariam Chachkhiani – ”Fly”
 2. Elene Mikiashvili – ”Fighter”
 3. Tako Gachechiladze – ”Keep the Faith”
 4. Maliibu – ”We Live Once”
 5. Sabina Chantouria – ”Stranger”

Slutkommentar: Dagarna innan den här finalkvällen lyssnade jag noggrant på alla de 25 finalbidragen och började med att stjärnmarkera de låtarna jag ville ha en andra lyssning på. 9 låtar fick en andra chans och topp 5-bidragen fick ytterligare en lyssning av mig. Jag tycker finalen innehöll väldigt många slätstrukna, tråkiga och mediokra låtar. De som jag verkligen tycker om är ”Fly” med Mariam Chachkhiani och ”Fighter” med Elene Mikiashvili som är mina främsta favoriter till segern. Även den pampiga låten ”Keep the Faith” med Tako Gachechiladze får gärna stå som vinnare. Georgien tillhörde ett av de länder som jag ogillade mest från ESC 2016. Hoppas att de rycker upp sig och väljer fram något bättre än Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz – ”Midnight Gold”.

 

 

Resultat


Georgien har nu gjort klart med sitt val av representant till ESC 2017 – Det blir Tako Gachechiladze som får representera Georgien i Eurovision 2017! Det stod klart i den georgiska nationella finalen som avgjordes den 20:e januari där Tako vann med låten ”Keep the Faith”. Så här såg framträdandet ut i finalen:

 

Hela resultatet

I år satsade georgisk TV på en stor uttagning med hela 25 bidrag, efter att ha haft en mindre uttagning ifjol. Det var tittarna och jury som gemensamt röstade fram vinnaren. Sändningen skedde från huvudstaden Tblisi under fredagkvällen den 20:e januari, och när resultatet redovisades var bara topp 5 med:

 1. Tako Gachechiladze – ”Keep the Faith”
 2. Nutsa Buzaladze – ”White Horses Run”
 3. The Mins – ”Crime”
 4. Maliibu – ”We Live Once”
 5. Mariam Chachkhiani – ”Fly”

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Georgien bestämde sig tydligen i år för att gå på den säkra sidan och kopiera förra årets Eurovisionvinnare till punkt och pricka. För att vara säker på att inte missa något väsentligt så har man alltså gjort en låt om hur hemsk världen är och en bakgrundsvideo på terror ifrån nyheterna. Vad man glömde var låten – som knappt går att lyssna på. Detta är bara budskap – ingen kvalitet. Allt skär sig i denna saliga blandning och jag kan inte se detta komma i närheten av en finalplats i Kiev just nu.


  


Georgien har inspireras av förra årets vinnare, Jamala. En stark kvinnlig sångerska som sjunger en ballad med politiska undertoner, låter det bekant? Låten är maffig och Tako har en fantastisk röst. Jag gillar låten skarpt. Kommer definitivt gå till final, men inte står den som vinnare i ESC 2017 till våren? Eller?


  


Jaha, Georgien bjuder på politisk ballad á la 2017. Det har vi väl inte hört förut i den här tävlingen??? Räckte det inte med att vi slapp höra den diskade låten ”We Don’t Wanna Put In” i Moskva 2009 (som ju också hade väldigt tveksamma undertoner)? Om jag får bli lite allvarlig här då så tycker jag – om man tänker bort allt runtomkring + vad låten handlar om – att låten är helt OK och artisten sjunger väldigt bra. Så långt helt okej. Men, jag blir så trött på att det varje år måste komma minst ett land i den här tävlingen som utnyttjar sin plattform med ett förbannat politiskt statement! ESC står enligt mig för det rakt motsatta, nämligen glädje, gemenskap och framåtanda. Inte massa bakåtsträvande, gammalt historiegroll och politikertjafs. Det finns det andra plattformat för att använda sig av om man vill det. Dessutom vill jag ställa frågan: Tror georgisk TV på riktigt att de kan vinna ESC året efter ”1944” när de skickar i grunden en total kopia av ”1944”? Den enda skillnaden mellan dessa låtar är att krimtatariskan saknas. Det hade faktiskt varit ärligare om låten hade döpts om till ”1945”. För det är vad det är.


 


Bra låtval av Georgien. Det är en fantastisk artist som verkligen kan sjunga. Hade denna som favorit inför finalen men efter att ha sett alla liveframträdandena så fans det andra låtar som stack ut mer för mig. Jag är rädd att denna kommer försvinna bland liknande låtar i ESC 2017 och kanske rentav inte kvalificera sig för final, vilket hade varit synd för denna låten platsar verkligen i en final.


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera