GREKLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det grekiska TV-bolaget ERT ut Greklands artist via ett internval medan tävlingsbidraget utsågs via den nationella finalen Ellinikós Telikós. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Grekland hade fått smaka på att inte lyckas kvala vidare till Eurovisionfinalen 2016, vilket möjligen blev en chock för många. Den gången hade ERT utsett artist och bidrag internt, denna gång blev metoden internval för artist och nationell final för bidraget.

Efter mycket ryktesspridning kunde Greklands nationella TV-bolag ERT i januari 2017 bekräfta att man valt ut 25-åriga sångerskan Demy som representant för Grekland i Eurovision 2017 i Kiev. Själva finalen hölls dock först i början av mars och valdes då med hjälp av delad jury- och tittarröstning.

 

Eurovision-resultat 2017

I Eurovision 2017 blev Grekland lottade att kvala genom semifinal 1/2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 19:e plats (av 26 länder) med 77 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2017-03-06

 • Programledare:
 • Antonis Loudaros och Elena Bouzali

 • Plats:
 • ERT Studios i Aten

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Alla låtar framfördes av Demy.

 1. “Angels”
 2. “This Is Love”
 3. “When the Morning Comes Around”

 

Resultat


På måndagskvällen den 6:e mars valde Grekland sitt bidrag till den sedan tidigare internt utvalda sångerskan Demy. Det blir låten ”This Is Love” som hon får med sig till Kiev. Bidraget valdes ut med hjälp av TV-tittarna och nio jurygrupper.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Hela resultatet

För att utse tävlingsbidraget hölls en mindre bidragsfinal där tre förinspelade musikvideos spelades upp i studion. Samtliga tre låtar hade Dimitris Kontopoulos gjort musiken medan John Ballard och Romy Papadea stod för texten till varsitt bidrag samt ett gemensamt bidrag. De röstande jurygrupperna var personer med grekiska rötter bosatta i andra länder (Armenien, Azerbajdzjan, Australien, Belgien, Georgien, Italien, Tyskland, Ukraina och Österrike). Deras röster vägdes upp med tv-tittarnas röster. Resultatet blev som följer:

 1. “This Is Love”
 2. ”When the Morning Comes Around”
 3. “Angels”

 

I Kiev kom även ERT ta in koreografen Fokas Evangelinos som numrets koreograf/regissör.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »