Demy representerar Grekland i Eurovision 2017

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter mycket ryktesspridning har Greklands nationella TV-bolag ERT bekräftat att det blir 25-åriga sångerskan Demy som ska tävla för Grekland i ESC 2017 i Kiev. För andra året i rad gör grekisk TV således ett internval.

Däremot kommer Demys tävlingsbidrag i Eurovisionen att väljas ut genom en mindre nationell final. Artisten i fråga, 25-åriga Demy (artistnamn för Dimitra Papadea) kommer nämligen att framträda med bidrag och sedan får tv-publiken rösta fram hennes bidrag. Inom kort har ERT utlovat att tre bidrag ska presenteras. Det är ännu inte känt när finalen ska hållas.

 

Kort fakta om Demy

Demy är född 21 augusti 1991 i Aten. Hon är artist som är signad till Panic Records i Grekland. Hon gjorde debut år 2011 och ett år senare blev hon nominerad och vinnare av priset Årets nykomling på MAD Music Awards 2012. Hon har därefter fortsatt att släppa singlar och album. Dessutom har hon flera gånger varit nominerad i andra galor och vunnit priser.

Enligt uppgifter kommer kompositören Dimitris Kontopoulos och regissören Fokas Evaggelinos stå bakom Demys bidrag och framträdande i Eurovision 2017. Dessa två har tidigare stått bakom en mängd olika Eurovision-bidrag. Senast ifjol då de var med bakom tredjeplacerade Sergey Lazarevs ”You Are The Only One”.

 

Grekland är nionde landet som bekräftat sin internt utvalda artist

Vi ska tillägga att Grekland är det nionde landet ut för ESC 2017 som meddelar internval, även om bidraget väljs ut i en final. Sedan i höstas har Azerbajdzjan (DiHaj), Belgien (Blanche), Cypern (Hovig), Irland (Brendan Murray), Makedonien (Jana Burčeska), Nederländerna (O’G3NE) och Österrike (Nathan Trent) gjort artistval – dock ej låtval – internt.

Utöver dessa länder är Albanien det hittills enda landet som är 100% klar med både artist & bidrag (Lindita Halimi – “Botë”), även om det är troligt att en ny version spelas in till senare i vinter. Armenien har även de valt ut sin artist, Artsvik, genom sin uttagning Depi Evratesil. Montenegro har meddelat internval av både artist (Slavko Kalezić) och tävlingsbidrag (”Space”), men det är ännu inte meddelat när bidraget offentliggörs.

 

Ska Grekland ta sig till final?

Ifjol blev det en stor chock i Eurovisionvärlden när Grekland för första gången någonsin misslyckades att kvala sig vidare till finalen. Det var första gången sedan år 1999 som Grekland ej var representerad i finalen. Grekland är annars kända för att under 00-talet fått en mängd topplaceringar inklusive en seger med Helena Paparizou år 2005. På 10-talet har det dock gått sämre och sämre och ifjol blev man som sagt utan finalbiljett. Så frågan är om det blir Demy som kommer att ta Grekland tillbaka till toppen eller om det blir ännu ett fiasko. Det återstår att se senare i maj.

 


 

Kommentera