Slavko Kalezić representerar Montenegro i ESC 2017

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I mellandagarna 2016 kom besked från det montenegrinska TV-bolaget RTCG att man har internt valt ut artisten Slavko Kalezić att tävla för Montenegro i ESC 2017. Enligt uppgifter från RTCG ska Slavko tävla med låten ”Space”.

 

Kort fakta om artisten och upphovspersonen

Slavko Kalezić är sångare och skådespelare som tog sin masterstudie vid fakulteten Dramatic Arts i Cetinje. Han har tidigare synts till i X Factor Adria och släppt några singlar. År 2015 sedan släppte han sitt debutalbum, som följdes upp med två singlar nu under hösten 2016.

Upphovspersonen till Slavkos Eurovisionbidrag ”Space” heter Momcilo Zeković, som är medlem i gruppen Perper.

Det är ännu oklart när tävlingsbidraget släpps officiellt.

 

Så gjordes valet av artist och bidrag

Valet av artist gjordes av en expertkommitté beståendes av profiler från RTCG. Resultatet meddelades officiellt den 29:e december 2016. Tidigare i höstas anordnades en antagning för tävlingsbidraget, och enligt RTCG fick man in totalt 27 bidrag i denna antagning av 20 olika upphovspersoner. Därav att det har tagit tid att få fram en vinnare. Valet av bidrag har således också skett internt, för enligt uppgifter från TV-bolaget RTCG kommer Slavko att framträda med låten ”Space” som har text och musik av Momčila Zekovića.

 

Vi ska tillägga att Montenegro är det åttonde landet ut för Eurovision 2017 som meddelar internval. Under hösten har Azerbajdzjan (DiHaj), Belgien (Blanche), Cypern (Hovig), Irland (Brendan Murray), Makedonien (Jana Burčeska), Nederländerna (O’G3NE) och Österrike (Nathan Trent) bekräftat sina intera artistval – dock ej låtval. Utöver dessa länder är Albanien klar med både artist & bidrag (Lindita Halimi – ”Botë”) och Armenien har även de valt ut sin artist, Artsvik, genom sin uttagning Depi Evratesil.

 

Montenegro misslyckades att kvalificera sig till finalen ifjol efter att både 2014 och 2015 lyckats gå till final. Blir det ett nytt trendbrott 2017? Vad tror du?

 


 

Kommentera