Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Brendan Murray representerar Irland i Eurovision 2017

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Sent på fredagskvällen den 16:e december 2016 avslöjade Irlands nationella TV-bolag RTÉ att man kommer att skicka artisten Brendan Murray till Eurovision 2017 i Kiev.

 

Kort om Brendan Murray

Valet har denna gång fallit på 20-åriga sångaren Brendan Murray, som tidigare var en del av den irländska pojkgruppen Hometown. Brendan gick med i den gruppen år 2014, som hade Louis Walsh som manager. Gruppen släppte ett antal singlar och ett album under perioden 2014-2016, men de har nu beslutat sig för att lägga ned. Brendan går därmed solo och blir nästkommande irländska Eurovision-representanten.

Louis Walsh har haft en nyckelroll i att välja ut Irlands nästa Eurovision-artist.

Enligt uppgifter kommer även bidraget att väljas ut internt, men när det görs är något oklart. Eurovision.tv skriver att Louis Walsh nu har tagit på sig uppgiften att hitta en bra låt till Brendan i början av januari 2017, och att bidraget sedan kommer att framföras live i programmet The Late Late Show i början av 2017.

 

Andra året i rad med internval

Det blir således andra året i rad som Irland bestämmer sig för att välja artist och bidrag internt. Senast man hade en nationell final för att utse representant och tävlingsbidrag var år 2015. Ifjol slopades detta och internval av såväl artist som tävlingsbidrag blev valet istället.

Irland är det sjätte landet ut i ordningen som väljer artist och bidrag internt. De övriga länderna är Azerbajdzjan (DiHaj), Belgien (Blanche), Cypern (Hovig), Makedonien (Jana Burčeska) och Nederländerna (O’G3NE).

 

Irland är känd som den forna Eurovision-giganten

Irland är som säkert många känner till det land som vunnit Eurovision flest gånger – 7 segrar har det blivit. Av dessa kom fyra stycken på 1990-talet, inte illa! Men sedan dess har det trots goda försök inte blivit så värst mycket utdelning på de högre slutpositionerna. Sedan semifinaler infördes har Irland bara lyckats vara i final vid sju tillfällen av 13 möjliga, och de senaste tre åren har man misslyckats att gå till final överhuvudtaget.

Senast man var i final var 2013 i Malmö då Ryan Dolan sjöng låten ”Only Love Survives” till en sistaplats (Irlands andra för övrigt). Senast Irland var högre upp i positionerna var med Jedwards ”Lipstick” som blev åtta i Düsseldorf 2011. Dessförinnan kom Brian Kennedy tia i Aten 2006 och före det hittar vi Eamonn Toal som blev sexa i Stockholm 2000.

Är det således år 2017 som trenden vänder för Irland månntro?

 

Kommentera gärna valet av Irlands artist anno 2017.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen