Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Netta Barzilai representerar Israel i Eurovision 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter drygt fem månaders tävlande i HaKokhav HaBa L’Eurovizion har nu Israel valt ut sin artist. I finalen som ägde rum den 13:e februari var det Netta Barzilai som tog hem segern. Vilket bidrag som hon får med sig till Lissabon kommer att väljas ut internt.

Israel fortsatte alltså med uttagningen HaKokhav HaBa L’Eurovizion som uttagningsmetod till Eurovisionen. Det nya nationella TV-bolaget, IPBC (uppstartat i maj 2017), fortsatte det tidigare bolaget IBA:s samarbete med TV-bolaget Keshet och Tedy Productions som anordnade uttagningen. Formen för HaKokhav HaBa L’Eurovizion liknar Idol, där ett antal tävlande först genomgår auditions för att sedan vecka för vecka framträda med olika låtar och röstas vidare tills det bara är ett fåtal kvar. Då hölls också finalen.

Vinnaren, Netta Barzilai, kommer att få sitt bidrag tilldelat vilket troligen lär bli officiellt inom några veckor.

 

Så gick artistfinalen till

Efter många auditionprogram, heats och semifinaler var det den 13:e februari dags för den stora finalen. Hit hade fyra tävlande kvalificerat sig: Chen Aharoni, Jonathan Mergui, Netta Barzilai och Riki Ben Ari. Till en början möttes de tävlande i två dueller där två vinnare utsågs. I duellerna stod det mellan Jonathan Mergui och Chen Aharoni (duell 1) samt Netta Barzilai och Riki Ben Ari (duell 2). Duellvinnarna blev Jonathan Mergui och Riki Ben Ari. Efter detta fick jurymedlemmarna, totalt fyra stycken, välja ut ytterligare en finalist bland de två ”utslagna” duellanterna. Juryn valde Netta Barzilai.

De tre kvarvarande finalisterna fick nu framträda med varsin ny cover och sedan var det upp till juryn och tittarna att rösta fram en vinnare. Juryn bestod dels av den jury som röstat genom hela säsongen samt de tre senaste israeliska Eurovisionreprestanterna Nadav Guedj, Hovi Star och Imri, tre experter och tre låtskrivare.

Vinnaren Netta Barzilai fick samtliga maxpoängare av de uppräknade personligheterna, men fick endast näst flest tittarpoäng. Med en marginal om fem poäng stod Netta ändå som segrare av årets HaKokhav HaBa L’Eurovizion.

 

Totalresultat

Jurypoäng + tittarpoäng = totalpoäng

 

  1. Netta Barzilai, 104p + 106p = 210p
  2. Jonathan Mergui, 88p + 117p = 205p
  3. Riki Ben Ari, 78p + 47p = 125p

 

Israel – kvalificerat sig tre år i rad

Sedan semifinalerna infördes har Israel periodvis haft det tufft med många gånger som man inte lyckats ta sig vidare från semifinal till final. Men sedan 2015, då israelisk TV införde artistvalet från HaKokhav HaBa L’Eurovizion, så har man lyckats gå till final hela tre gånger på tre försök, detta även om man inte alltid hamnat i toppen. Ifjol blev det t.ex. endast en 23-plats för IMRI:s ”I Feel Alive”. Hur det går i år återstår att se.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen