Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Ryssland NF 2016

Ryssland NF 2018 »


RYSSLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det ryska TV-bolaget Channel One ut Rysslands artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Under söndagskvällen den 12:e mars kom besked från rysk TV att de internt utsett sångerskan Julia Samoylova att tävla för Ryssland i Eurovision 2017. Inför beskedet hade envisa rykten gått gällande att Ryssland skulle hoppa av tävlingen även om landet anmält sig för att delta, och dessutom deltagit vid semifinallottningen i januari. Anledningen till ett avhopp skulle ha berott på att Ryssland då var i konflikt med värdnationen Ukraina.

Allt såg ut att vara frid och fröjd tills det framkommit att Julia Samoylova uppträtt på den av Ryssland annekterade Krimhalvön. Eftersom ukrainsk lag förbjuder personer att besöka Krimhalvön utan att först ha tillstånd från Ukraina belades Julia med ett tre år långt inreseförbud till Ukraina. I och med det skulle Ryssland antingen behöva utse en ny artist eller hoppa av. EBU gjorde flera medlingsförsök mellan värdlandet och Ryssland, men förgäves. I april valde till sist Ryssland att inte tävla alls.

Trots att Ryssland hoppade av i ett sent läge blev de inte bestraffade av EBU med böter. Dessa åkte istället ukrainska UA:PBC på.

 

Låten gjort av rysk veteran

Det tävlingsbidrag som Julia skulle framföra hette ”Flame is burning” och är gjord av ingen mindre än Leonid Gutkin, som tidigare gjort Rysslands Eurovision-bidrag 2013 och 2015. Ytterligare upphovspersoner till låten var Netta Nimrodi och Arye Burstein.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen