Nyheter från Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Grekland NF 2017

Grekland NF 2019 »


GREKLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det grekiska TV-bolaget ERT ut Greklands artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Det fanns både planer och förberedelser för en grekisk nationell final 2018, men den ströks efter att alla utvalda kandidater utom en tagits ur tävlan. Det började redan under hösten 2017 då ERT skickade ut förfrågningar till grekiska skivbolag om att komma med förslag på låtar som kunde tävla i Eurovision. Kravet sattes att låtarna skulle sjungas på grekiska och innehålla grekiska influenser. Ett stort antal skivbolag skickade in material varpå ERT lyssnade igenom och utsåg de bästa kandidaterna, totalt fem låtar.

Nu startade en väldigt märklig cirkus. Först diskvalificerades två bidrag p.g.a. regelbrott. Därefter krävde ERT att skivbolagen bakom de tre kvarvarande låtarna skulle inkomma med garantier om att de kunde ekonomiskt stå bakom vissa kostnader för Greklands Eurovision-tävlande 2018. Två av skivbolagen inkom inte med några sådana garantier varför ERT valde att utse den enda kvarvarande finalisten som representant.

Artisten som valdes ut heter Gianna Terzi (förnamnet kan även stavas Yianna), och den låt hon skulle tävla med hette “Oneiro mou” , som hon gjort tillsammans med Aris Kalimeris, Dimitris Stamatiou och Mihalis Papathanasiou.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Övriga bidrag som valdes ut till finalen

Nedanstående bidrag valdes ut att tävla i den planerade finalen men kom aldrig till start:

  • Areti Ketime – “Min ksehnas ton ilio”
  • Chorostalites – “Apo tin Thraki eos tin Kriti”
  • Duo Fina – “Idio tempo”
  • Tony Vlahos – “Baila jazz”

 

Eurovision-resultat 2018

I Eurovision 2018 blev Grekland lottade att kvala genom semifinal 1, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 14:e plats (av 19 länder) med 81 poäng. Det var andra gången som Grekland misslyckades att ta sig till final i Eurovision Song Contest.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Melodifestivalen 2021

Retrovision

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen