POLENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det polska TV-bolaget TVP ut Polens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Krajowe Eliminacje 2017. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Glada och nöjda med åttondeplatsen i Eurovision 2016 satsade Polen på nytt med en nationell final. Denna gång skulle dock tittarnas röster vägas upp med en jury.

Uttagningen hade således samma upplägg som året innan med några skillnader. En sådan var att endast polska medborgare fick tävla som artister, vilket då portade möjligheten för artister från andra länder att ställa upp. En annan nyhet blev som tidigare nämnt att TVP återinförde juryröstning som vägdes upp med tittarröstningen. Året innan hade tittarna haft all makt själva att bestämma ett resultat.

Startfältet utsågs via en nationell antagning som pågick under januari månad. En av de tio artister som togs ut till tävlan var sångaren Marcin Mroziński som tidigare representerat Polen i Eurovision 2010. Denna gång tävlade han dock under artistnamnet Martin Fitch. Sedan kan det också nämnas att Fredrik Kempe fick med ett bidrag i startfältet – i rollen som låtskrivare.

 

Eurovision-resultat 2017

Vinnare i Polens uttagning blev sångerskan Kasia Moś med bidraget ”Flashlight”, som hon själv stod bakom på upphovssidan tillsammans med Pete Baringger och Rickard Bonde Truumeel.

I Eurovision 2017 blev Polen lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 22:a plats (av 26 länder) med 64 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2017-02-18

 • Programledare:
 • Arthur Horzech

 • Plats:
 • TV-studio i Warszawa

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning. Länkarna går till studioversioner.

 1. Martin Fitch – Fight for us
 2. Małgorzata Uściłowska (Lanberry) – Only human
 3. Isabell Otrębus-Larsson – Voiceless
 4. Paulla – Chcę tam z tobą być
 5. Olaf Bressa – You look good
 6. Kasia Moś – Flashlight
 7. Aneta Sablik – Ulalala
 8. Rafał Brzozowski – Sky over Europe
 9. Carmell – Faces
 10. Agata Nizińska – Reason

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Kasia Moś – ”Flashlight”
 2. Olaf Bressa – ”You look good”
 3. Agata Nizińska – ”Reason”
 4. Isabell Otrębus-Larsson – ”Voiceless”
 5. Martin Fitch – ”Fight for us”

Slutkommentar: Jag håller med föregående talare, det är ett hyfsat starkt startfält i Polen i år, men den bästa rösten (och låten) tillhör Kasia. Förutom henne är det jämnt, men det finns inga låtar som egentligen fångar mig. Olafs låt ”You look good” sticker ut för mig men den har troligen ingen vinstchans. Med färska minnet av hur polackerna röstade bort Margarets superhit ”Cool me down” förra året till förmån för ”kapten krok” (Michal Szpak) så har jag inget förtroende för att Kasia står som segrare på Lördag. Mer troligt, om man ska lära sig något av förra årets polske vinnare, är att Rafal Brzozowski tar hem det.


     


 1. Kasia Moś – ”Flashlight”
 2. Isabell Otrębus-Larsson – ”Voiceless”
 3. Lanberry – ”Only human”
 4. Carmell – ”Faces”
 5. Martin Fitch – ”Fight for us”

Slutkommentar: Jag tycker Polen har ett antal bra låtar som skulle funka ganska bra i ESC. Genomgående är att de flesta låtar går i ett lugnare tempo med en solist tjej. Bäst inför måste ändå vara Kasia Moś som har en riktigt bra röst och kraftfull låt.


  


 1. Isabell Otrębus-Larsson – ”Voiceless”
 2. Paulla – ”Chcę tam z tobą być”
 3. Carmell – ”Faces”
 4. Lanberry – ”Only human”
 5. Agata Nizińska – ”Reason”

Slutkommentar: Polen har fått blodad tand efter 8:e platsen i ESC ifjol. Årets polska final innehåller ett par riktigt trevliga bidrag och en fd ESC-representant, men den som fångar mitt intresse mest är givetvis ”Voiceless” med polsk-svenska Isabell Otrebus-Larsson som Fredrik Kempe och David Kreuger ligger bakom. Hoppas verkligen att hon tar hem det och får åka till Kiev. Skulle det inte bli så, tycker jag man kan satsa på en snygg inhemsk låt i form ut av ”Chcę tam z tobą być” med sångerskan Paulla. Lycka till med valet av ESC-bidrag, Polen.

 

 

Resultat


Under lördagskvällen den 18:e februari avgjordes den polska nationella finalen Eliminacje Krajowe, där Kasia Moś vann med låten ”Flashlight”. Därmed blir det hon som får åka till Kiev och tävla för Polen i Eurovision 2017. Så här såg hennes liveframträdande ut i finalen:

 

 

Hela resultatet

För andra året på raken höll Polen en nationell final för att utse artist och bidrag till Eurovisionen. Skillnaden denna gång var att TVP tog in jury som vägde upp tittarrösterna. En annan nyhet var att endast polska medborgare fick tävla som artister i årets final.

Så här blev slutställningen efter juryns och tittarnas röster:

 1. Kasia Moś – ”Flashlight” (19p)
 2. Rafał Brzozowski – ”Sky Over Europe” (16p)
 3. Carmell – ”Faces” (15p)
 4. Isabell Otrębus-Larsson – ”Voiceless” (15p)
 5. Agata Nizińska – ”Reason” (14p)
 6. Lanberry – ”Only Human” (8p)
 7. Martin Fitch – ”Fight for Us” (8p)
 8. Paulla – ”Chcę tam z Tobą być” (7p)
 9. Aneta Sablik – ”Ulalala” (6p)
 10. Olaf Bressa – ”You Look Good” (2p)

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera