Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Belgien NF 2016

Belgien NF 2018 »


BELGIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2017 valde det belgiska TV-bolaget RTBF ut Belgiens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Anno 2017 var det dags för franskspråkiga RTBF att välja artist och bidrag till Eurovisionen, och till skillnad från den större uttagningen som VRT satsade på året innan blev det denna gång tillbakagång till internval.

Redan i november 2016 kom RTBF med beskedet att de internt utsett sångerskan Blanche, som egentligen heter Ellie Delvaux. Hon syntes till i belgiska The Voice våren 2016, där hon nästan tog sig till finalprogrammet. Sedan dess hade hon samarbetat med sångaren Pierre Dumoulin som hjälpt henne att ta fram material till den kommande plattan. Tillsammans gjorde de också hennes Eurovisionbidrag ”City Lights” som släpptes i början av mars. I samma stund som låten släpptes blev den snabbt populär fick väldigt låga odds, dvs. den sågs som en av segerkandidaterna.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2017

I Eurovision 2017 blev Belgien lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 4:e plats (av 26 länder) med 363 poäng. Det blev landets tredje raka topp 10-placering i Eurovisionfinaler!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen