BELGIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det belgiska TV-bolaget VRT ut Belgiens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Eurosong 2016. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Det här året var det VRT:s tur att avgöra artist och bidrag till Eurovision 2016, och deras uttagningsbesked kom bara veckor efter att 2015 års final var slut: nationell uttagning! Hur denna skulle komma att se ut hölls dock hemligt fram till november 2015, för då avslöjade VRT att fem artister hade valts ut till tävlingen. Likt Österrikes uttagning året innan skulle dessa artister få coachning i två program och sedan få framföra varsitt tilltänkt Eurovision-bidrag live i en nationell final.

I de två första programmen gjordes enbart publikomröstningar som inte hade någon verkan på slutresultatet. Däremot i finalen avgjordes resultatet genom kombinerad jury- och tittarröstning. Jurygrupperna bestod av tio länder som tävlade i Eurovisionen, och de två bidragen som efter juryns och tittarnas dom fått högst totalpoäng gick vidare till en andra röstningsomgång där enbart tittarna slutligen avgjorde vem som skulle vinna.

Programmet hade också en expertpanel som satt med i alla tre programmen. Denna panel hade dock ingen makt att avgöra några resultat utan kom bara med åsikter.

 

Eurovision-resultat 2016

Vinnare i Belgiens uttagning blev sångerskan Laura Tesoro med bidraget ”What’s The Pressure”, som Sanne Putseys, Louis Favre, Birsen Uçar och Yannick Werther stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2016 blev Belgien lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 10:e plats (av 26 länder) med 181 poäng.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2016-01-03

 • Programledare:
 • Peter Van de Veire

 • Plats:
 • AED studios, Lint

 • Röstningsprocess:
 • Endast en inofficiell omröstning (ej resultatberoende)

 

Innehåll i sändningen

I det här programmet framförde de tävlande artisterna varsin cover av tidigare Eurovisionbidrag. En inofficiell omröstning gjordes som däremot inte hade någon som helst påverkade resultatet. Istället var programmet endast ett uppvisningsprogram inför finalen. Samtliga fem artister inledde med att sjunga den senaste Eurovision-vinnarbidraget ”Heroes”.

 

Startfältet

Länkarna går till liveframträdanden i programmet (med originalartist inom parentes).

 1. Adil Araab – ”Hold Me Now” (Johnny Logan)
 2. Amaryllis Uitterlinden – ”Euphoria” (Loreen)
 3. Laura Tesoro – ”Düm tek tek” (Hadise)
 4. Astrid Destuyver – ”Everyway That I Can” (Sertab)
 5. Tom Frantzis – ”Rhythm inside” (Loïc Nottet)

 

Publikfrågan

Under programmet anordnades en tittaromröstning där programmet ställde publikfrågan: vem skulle du skicka till Eurovision 2016 om det vore final idag? Flest röster fick Amaryllis Uitterlinden. Omröstningen hade dock ingen påverkan på finalisternas placeringar inför kommande program.

 

Panelen tyckte till (efter programmet)!


       


Jag kikade igenom samtliga framträdanden, inklusive öppningsnumret och jag tycker precis som omröstningen visade att Amaryllis Uttelinden är den bästa sångerskan av de fem. Hon känns trygg, stabil och erfaren. Gillade även den charmige sångaren Adil och den energiskt fartfyllda glitterdrottningen Laura. Tycker att det gick sämst för Tom Frantzis. Nåväl, detta var bara en första presentation av artisterna och deras singing-skills. Återkommer när det är dags att diskutera de faktiska tävlingslåtarna i semifinal 2. Det är först då det verkligen är intressant på allvar.

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2016-01-10

 • Programledare:
 • Peter Van de Veire

 • Plats:
 • AED studios, Lint

 • Röstningsprocess:
 • Endast en inofficiell omröstning (ej resultatberoende)

 

Innehåll i sändningen

I den andra semifinalen framförde respektive tävlande sitt potentiella Eurovision-bidrag för första gången. Bidragen hade arbetats fram under de senaste månaderna, där alla artisterna själva bidragit, antingen helt själva eller tillsammans med andra (i ett fall var det inte samma låtskrivare som artist). I expertpanelen finns denna gång artisten Beverly Jo Scott (som bl.a. var låtskrivare till 2015 års belgiska bidrag) och artisten Tom Helsen.

Precis som i första semifinalen gjordes en inofficiell omröstning som inte påverkade resultatet inför finalen. Denna vanns av Laura Tesoro.

 

Startfältet

Länkarna går till liveframträdanden i programmet.

 1. Amaryllis UitterlindenKick The Habit
 2. Adil Aarab – In Our Nature
 3. Laura TesoroWhat’s The Pressure
 4. Astrid Destuyver – Everybody Aches
 5. Tom Frantzis –I’m Not Lost

 

Panelen tyckte till (efter programmet)!


       


Vi fick se finalisterna framföra sina potentiella ESC-bidrag för första gången och de som hade de bästa låtarna enligt mig var Adil Aarab, Tom Frantzis & Laura Tesoro. Det var även den sistnämnda artisten (Laura Tesoro) som vann telefonomröstningen av vem av de fem finalisterna som hade den bästa låten. Omröstningen har absolut ingen avgörande påverkan till finalen. I första programmet när artisterna framförde covers tyckte jag att Amaryllis var bäst och det var även hon som vann telefonomröstningen den gången. Missa inte våra topplistor och analyser inför finalen, då jag även hoppas att flera av mina andra bloggkollegor deltar.

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2016-01-17

 • Programledare:
 • Peter Van de Veire

 • Plats:
 • AED studios, Lint

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Adil Aarab – In Our Nature
 2. Laura Tesoro – What’s The Pressure
 3. Tom Frantzis –I’m Not Lost
 4. Astrid Destuyver – Everybody Aches
 5. Amaryllis Uitterlinden –Kick The Habit

 

Sammanfattning av låtarna

Se ett recap av finalbidragen nedan:

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Laura Tesoro – ”What’s The Pressure”
 2. Adil Aarab – ”In Our Nature”
 3. Tom Frantzis – “I’m Not Lost”
 4. Astrid Destuyver – ”Everybody Aches”
 5. Amaryllis Uitterlinden – ”Kick The Habit”

Slutkommentar: 3 av de 5 låtar som tävlar i den belgiska finalen går i exakt samma genre – vilket gör detta till en osedvanligt tråkigt final. Jag förstår att man desperat eftersträvar Loïcs framgångar ifjol, genom att fortsätta leta sig fram i det suggestiva balladträsket. Tyvärr kommer ingen av de låtarna upp i samma kaliber som förr om åren. Mest intressant, i min smak, är därför en av de två låtarna som bryter trenden: Lauras ”What’s the Pressure” som är den enda som sätter sig på mitt minne. Annars, som tidigare sagts här, ser det inte speciellt lovande ut för Belgien i år..


 


 1. Tom Frantzis – “I’m Not Lost”
 2. Astrid Destuyver – ”Everybody Aches”
 3. Adil Aarab – ”In Our Nature”
 4. Laura Tesoro – ”What’s The Pressure”
 5. Amaryllis Uitterlinden – ”Kick The Habit”

Slutkommentar: Inte finns här ju någon ny Loïc Nottet som förra året inte… Tyvärr så tror jag inte Belgien kan tänka sig någon lika stor framgång som förra året vilket bidrag de än skickar vidare från Eurosong. Det enda riktigt bra bidrag är Tom Frantzis och ”I’m not lost”, de andra är alla rätt så jämntjocka och grå. Så jag måste bara hålla med merparten av mina panelkolleger och konstatera att jag för Belgiens skulle verkligen låter Frantzis vinna, för annars har de absolut ingen som helst chans.


 


 1. Tom Frantzis – “I’m Not Lost”
 2. Adil Aarab – ”In Our Nature”
 3. Laura Tesoro – ”What’s The Pressure”
 4. Amaryllis Uitterlinden – ”Kick The Habit”
 5. Astrid Destuyver – ”Everybody Aches”

Slutkommentar: Tråkigt att våra listor ser nästan likadana ut med samma etta men det är kort och gott den bästa låten. Belgien är ett av mina favoritländer under 00-talet men har börjat dala under 10-talet. Jag hoppas Belgien kan börja producera låtar som sticker ut igen som de gjorde under 00-talet.


 


 1. Tom Frantzis – “I’m Not Lost”
 2. Astrid Destuyver – ”Everybody Aches”
 3. Adil Aarab – ”In Our Nature”
 4. Laura Tesoro – ”What’s The Pressure”
 5. Amaryllis Uitterlinden – ”Kick The Habit”

Slutkommentar: Om man jämför med förra årets häftiga ”Rhythm Inside” så är alla bidrag i årets final långt ifrån den nivån. Jag tror Belgien får svårt att ens ta sig till final i år då alla låtar är rätt ljumma. Alla låter rätt likt och det är rätt platt, det händer liksom ingenting i någon av låtarna. Jag tror att Tom Frantzis och hans låt har bäst chans att nå en bra placering i denna mängd. Det är också min favoritlåt i denna belgiska final.


 


 1. Tom Frantzis – “I’m Not Lost”
 2. Adil Aarab – ”In Our Nature”
 3. Laura Tesoro – ”What’s The Pressure”
 4. Astrid Destuyver – ”Everybody Aches”
 5. Amaryllis Uitterlinden – ”Kick The Habit”

Slutkommentar: Håller med om att det är en väldigt svag final Belgien bjuder på. Ingen av dessa låtar kommer slå lika hårt som Loïc gjorde i Eurovision ifjol, åtminstone inte i de versioner vi fått lyssna på nu. För mig finns det bara en vinnare i det här lilla startfältet – nämligen Tom Frantzis – som har både finalens bästa låt & sångröst. Adil Aarab gör ett stabilt framträdande men hans låt skulle nog passa bättre på radio. Laura Tesoro bjuder mer på ett nattklubbsgig á la 1995 och sjunger dessutom inte tillräckligt bra vilket gör att låten lever upp högre än vad hon gör. De två sista tjejerna, Astrid och Amaryllis, gör väldigt bleka framträdanden med låtar som känns fruktansvärt tråkiga. Nej, jag hoppas verkligen att Tom vinner. Med lite finputsning på låt och sångröst efter final så skulle det kunna funka fint i Stockholm i maj tror jag.


 


 1. Adil Aarab – ”In Our Nature”
 2. Tom Frantzis – “I’m Not Lost”
 3. Laura Tesoro – ”What’s The Pressure”
 4. Astrid Destuyver – ”Everybody Aches”
 5. Amaryllis Uitterlinden – ”Kick The Habit”

Slutkommentar: Jag gillar Adils röst, den är väldigt mysig. Dock är låten lite enformig. Det händer inte så mycket. Tom – den låt som kanske låter minst som de andra fast de låter fortfarande likadana. Jag är inte imponerad och det låten är väldigt tråkig… Laura har en lite mer upptempolåt men den är fortfarande ganska platt. Det svänger lite mer än i resten av låtarna. Detta är fjärdelåten i finalen och än är jag inte imponerad av någon av dem. Astrid har en behaglig röst, om man varit på soul humör på en promeand i solen en varm sommardag. Men det är definitivt inte vad jag vill ha i en Eurovision final! Likt Adil är Amaryllis låt så enformig. Det är precis samma känsla hela tiden. Jag orkar inte ens höra igenom hela.

Ja… Belgien. De levererar fem låtar till final som alla låter LIKADANT! Hade jag lyssnat på låtarna och de helt plötsligt börjat mixa ihop låtarna så hade jag inte märkt när det bytt låt. Jag blir trött av att höra dem och jag lyckades inte höra färdigt någon av dem. Har de tur så tar de sig till final men troligtvis kommer de bli bortglömda bland alla andra låtar.


 


 1. Tom Frantzis – “I’m Not Lost”
 2. Adil Aarab – ”In Our Nature”
 3. Amaryllis Uitterlinden – ”Kick The Habit”
 4. Laura Tesoro – ”What’s The Pressure”
 5. Astrid Destuyver – ”Everybody Aches”

Slutkommentar: Oavsett vad Belgien väljer att skicka till Eurovision 2016, så kommer de få tufft att ta sig igenom semifinalen och nå den stora finalen. Inget är i närheten av lika storslaget som ”Me and my guitarr” (2010), ”Love Kills” (2013) eller nu senast ”Rhythm Inside”. Ironiskt nog är den låt som jag personligen tycker är bäst från den artisten jag trodde minst på efter den första showen, då en viss Tom Frantzis fick framföra en cover på förra årets belgiska ESC-bidrag som han totalfloppade med. Jag förväntade mig en bättre låt av min favorit från början, Amaryllis. Dock står jag fortfarande fast vid att hon är den klart bästa artisten röstmässigt. Laura Tesoro vann telefonomröstningen förra veckan (när låtarna framfördes för första gången). Men nu är det upp till hela befolkningen, en jury samt en internationell jury att säga sitt tillsammans. Blir resultatet annorlunda då tro? Jag tror det kommer stå mellan Laura Tesoro och Tom Frantzis. Lycka till med finalen, Belgien!

 

 

Resultat


På söndagskvällen den 17:e januari hölls Belgiens nationella final Eursong 2016, där bidraget ”What’s The Pressure”, framfört av Laura Tesoro, vann. Laura kommer därmed bli Belgiens representant i Stockholm i Eurovision 2016.

Så här såg Lauras framträdande ut i finalen:

 

Hela resultatet

I finalen tävlade fem artister där 10 europeiska jurygrupper samt tittarna i en första omgång röstade fram två bidrag till en andra omgång. Därefter var det upp till tittarna att avgöra vinnaren. Så här såg det ut omgång för omgång:

 

Avgörande omgången

 1. Laura Tesoro – ”Whats The Pressure
 2. Tom Frantzis –I’m Not Lost

 

Utslagna bidrag i första omgången

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Laura var solklar favorit för mig redan efter första lyssningen, så jag är inte förvånad över resultatet alls. En smärtsamt smittande energi på scenen, samt ett riktigt svängigt dansnummer brukar vara en vinnarkombination. Visst finns en del kvar att fila på, framförallt röstmässigt och koreografiskt, men jösses vilka Guy Sebastian-vibbar jag får! Detta blir helt klart en av mina personliga favoriter i ESC i år!


  


Låten har växt för mig sedan första lyssningen men hennes röst är fortfarande alldeles för skakig. Jag har som sagt gillat Belgien under 00-talet då de skickade bra låtar nästan varje år. Under 10-talet har jag inte tyckt om låtarna lika mycket tyvärr.


 


Jag måste erkänna att låten växt på mig från då vi rankade låtarna. Men det är kanske inte så svårt att växa i ett rätt platt startfält. Jag gillar soul-vibbarna och den härliga stämningen på scenen och Laura är söt och sjunger bra. Men det behöver slipas. Jag tänker Island 2015 – söt tjej, sjunger fint, låt som svänger, men tråkigt och ut i semifinal. Ungefär så tänker jag om detta bidrag. Tyvärr Belgien, men detta är ingen ”Rhythm Inside”-placering.


 


Tycker fortfarande låten är ganska platt och tråkig och att Laura gör ett försök att försöka göra för mycket på scenen samtidigt. Tyvärr tror jag idag Belgien får det svårt att gå vidare till en ESC-final, men de lär nog putsa på numret en del så då lär det kanske bli bättre. Låt mig få säga lex Georgien 2015 i så fall (en låt som gick från absolut botten till toppen efter att de hade putsat och fixat låten).


  


Laura är en entertainer och självsäker på scenen och gick hem både hos internationella juryn och tittarna i Belgien. Hur kommer övriga Europa ta emot Laura när hon nu ska ta sig an den stora ESC-scenen i maj? Det återstår att se. Värdig vinnare är hon iallafall.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera