Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Georgien NF 2017

Georgien NF 2019 »


GEORGIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2018 valde det georgiska TV-bolaget GPB ut Georgiens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

På nyårsaftonen 2017 kom georgiska GPB med beskedet att de internt valt ut sånggruppen Iriao att representera Georgien i Eurovision 2018. Gruppen Iriao är en etnojazzgrupp så vid tillfället bestod av artisterna Davit Malazonia, Davit Kavtaradze, Shalva Gelekhva, Levan Abshilava, Goerge Abashidze, Bidzina Murgulia och Mikheil Javakhishvili. Eftersom de var sju personer i gruppen fick en av dem avstå att stå på scenen i Eurovision.

Tävlingsbidraget som utsågs hette från början “Sheni gulistvis” men bytte snart namn till ”For You”, även om låten fortsatt framfördes på georgiska. Låtskrivarna Davit Malazonia och Irina Sanikidze stod bakom på upphovssidan.

Så här såg den officiella musikvideon ut till bidraget:

 

Eurovision-resultat 2018

I Eurovision 2018 blev Georgien lottade att kvala genom semifinal 2, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 18:e plats (av 18 länder) med 24 poäng.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen