« Inför ESC 2011

Inför ESC 2013 »


Inför Eurovision 2012 i Baku i Azerbajdzjan presenterade och tyckte vi till om bidragen som tävlade i denna upplaga. För att se infon och våra åsikter klicka runt i de olika sektionerna nedan.

Notera att alla åsikter som nämns gjordes före sändningarna ägde rum. De kan alltså ha förändrats till själva live-framträdandena. Bedömningarna gjordes bland annat utifrån klipp från nationella uttagningar och/eller officiella musikvideos.

 

Eurovision 2012 – Direktkvalificerade bidrag

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Azerbajdzjans artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Azerbajdzjan var, tack vare sitt värdskap, direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 13 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Azerbajdzjans tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 4

 • Debutår:
 • 2008

 • Bästa placering:
 • 1:a (2011)

 • Sämsta placering:
 • 8:a (2008)

 • Intressant fakta:
 • Sedan Azerbajdzjan debuterade i tävlingen har man alltid kommit topp 10, och ifjol tog man hem segern!


Vem tävlade för Azerbajdzjan 2012?

Sabina föddes den 2 december, 1979 i Baku, Azerbajdzjan. Hon studerade på Asaf Zeynally College of Music. Hon har deltagit i alla de nationella uttagningarna till Eurovision hemma i Azerbajdzjan, sedan deras debut 2008. Dock har hon aldrig lyckats få någon framskjuten placering - förrän nu. I en mycket omfattande nationell uttagning utsåg en expertjury Sabina till Azerbajdzjans representant på hemmaplan i Eurovision 2012.

Bidraget "When The Music Dies", som blir Sabinas tävlingsbidrag, valdes ut internt. Den svenska låtskrivarkvartetten Anders Bagge, Johan Kronlund, Sandra Bjurman och Stefan Örn står bakom text och musik.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Tråkigt! Den här balladen är inget för mig. Den är kall, kall, kall för mig. Azerbajdzjan har ett väldigt bra facit med en 8:e plats som sämsta resultat. I år tror jag att de får deras sämsta placering.Azerbajdzjan har ännu en gång tagit till svensk hjälp när de ska tävla i Eurovision. Fast detta är nog det sämsta svenskarna har gett dem. Jag tycker detta är så tråkigt och blir riktigt besviken på värdlandet. Men har någon känsla att det kan gå rätt bra ändå. Det går alltid skapligt för värdlandet.Jag hade förväntat mig något inhemskt och etniskt från värdlandets sida, men så blev icke fallet. En helt okej, men lite småtrist soul-ballad bjuder de oss på i år. Jag börjar bli riktigt trött på att de alltid har med låtar i ESC som är gjorda av svenskar. Det brukar i regel hand gå hyfsat bra för värdländerna i ESC. Däremot tror jag att vi kan vara ganska så säkra på att Azerbajdzjan inte vinner två år i rad.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Frankrikes artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Frankrike var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 9 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Frankrikes tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 54

 • Debutår:
 • 1956

 • Bästa placering:
 • 1:a (1958, 1960, 1962 & 1977)

 • Sämsta placering:
 • 24:a (1998)

 • Intressant fakta:
 • Frankrike har gett väldigt mycket poäng till Turkiet genom tiderna.


Vem tävlade för Frankrike 2012?

Anggun Cipta Sasmi föddes i Jakarta, Indonesien, den 29 april 1979. Som barn spelade hon in musik i sitt hemland och släppte ett flertal album. Sedan flyttade hon över till Europa och spelade in skivor på engelska och franska. 1997 släppte hon sitt album "Snow on the Sahara" och den sålde över förväntan. Anggun blev populär runt om i Europa och hon är än idag den enda artist från Indonesien som lyckats ta sig in på både europeiska och amerikanska topplistor.

Bidraget hon tävlar med heter "Echo (You And I)" och det har hon varit med och tagit fram tillsammans med William Rousseau och Jean Pierre Pilot. Frankrikes val, både artist och bidrag, skedde internt.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Överlag har "big five" bra låtar i år om man jämför med föregående år. Frankrike är inget undantag och jag gillar det här popsnöret. Det är franskan i verserna som gör halva låten. Franska är ett väldigt vackert spräk att framföra sina låtar på. Jag tror dock inte att de kommer att räcka till någon hög placering men den slår nog förra årets 15:e plats.Jag är inte så förtjust i Angguns låt. Det är rätt alldaglig och tråkig tycker jag. Dessutom så känns även refrängen rätt platt. Jag tycker om när det händer något i låtar, men här får jag inga vibbar alls. Det var en snudd på 1:a i betyg, men den får en 2:a pga att det finns mycket sämre låtar helt enkelt. Känner även att det blir svårt att tippa slutplaceringen på denna låt.I fjol utsågs Frankrike som en av förhandsfavoriterna till segern, och så även av mig. Det blev bara en 15:e plats för snygga Amaury Vassili med den pampiga opera-balladen "Sognu". Årets bidrag tycker jag inte alls om lika mycket som fjolårets. Sångerskan Anggun har dock en riktigt bra & kraftfull sångröst. Det här verkar vara en riktig fan-favorit, men för mig är det bara en helt okej låt. Lite platt. Visslandet i låten sätter sig vare sig man vill eller inte. Frankrike har inte vunnit ESC sedan 1977. Kanske är det deras tur i år?

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Italiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Italien var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 10 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Italiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 38

 • Debutår:
 • 1956

 • Bästa placering:
 • 1:a (1964 & 1990)

 • Sämsta placering:
 • 17:e (1966)

 • Intressant fakta:
 • Italien deltog inte i ESC mellan åren 1998-2010; ett uppehåll på hela 13 år. Ifjol när man äntligen kom tillbaka igen blev man en del av de direktkvalificerade länderna som bytte namn till "Big Five".


Vem tävlade för Italien 2012?

Nina Zilli heter egentligen Maria Chiara Fraschetta och föddes den 2 februari 1980 i Piacenza, Italien. Hon flyttade till Irland som liten och det var där hon inledde sin musikaliska karriär. Sin första platta släppte hon 2009 och har sedan dess släppt ytterligare två skivor. Bidraget hon tävlar med i Eurovision 2012 heter "L'amore è femmina (Out of Love)", som har gjorts av Christian Rabb, Kristoffer Sjökvist, Frida Molander och Charlie Mason.

Artisten och bidraget har valts ut internt under San Remo-festivalen 2012.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Italien som äntligen gjorde comeback förra året, fick en riktigt bra placering förra året då de slutade på en andra plats. I år har de en minst lika bra låt som förra året. En härlig låt som är lite gammalmodig i stilen men som svänger skönt. Jag tror som mina kollegor att det kommer att gå bra för Italien kanske rent utav en vinst?Det är något charmigt med denna låt. Det svänger rätt gött och jag älskar det "gamla" med låten. Låten har en riktigt skön vibe och jag blir glad av den. Detta kan nog bli en riktig farlig utmanare till topplaceringarna. Kan tänka mig att det kommer bli en favorit hos de olika jurygrupperna.Det här kan mycket väl vara årets vinnare. Jag tror definitivt att Italien återigen får en bra placering. Bland de fem bästa skulle jag tippa på. Nina Zilli tillhör skaran artister som kan sjunga riktigt bra live. Från början hade de tänkt ställa upp med en ballad, men man bytte bidrag. Kanske var det ett klokt beslut, då årets tävling är full med ballader som kommer ta ut varandra. Tyvärr har jag inte fastnat för den här låten, utan tycker den känns rätt medioker. Men visst sticker den ut. De borde dock använt sig av enbart den italienska versionen och slopat den engelska texten.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Spaniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Spanien var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 19 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Spaniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 50

 • Debutår:
 • 1961

 • Bästa placering:
 • 1:a (1968 & 1969)

 • Sämsta placering:
 • 23:a (1999)

 • Intressant fakta:
 • Spanien var det första landet som vann tävlingen två år i rad.


Vem tävlade för Spanien 2012?

Pilar Sánchez Luque är det riktiga namnet bakom artisten Pastora Soler. Hon den 27 december, 1978, i Sevilla, Spanien. Som barn och ungdom började hon sin musikkarriär med att sjunga coplas och flamenco. 1994 släppte hon sitt första album och har sedan dess släppt ytterligare nio plattor. Hon är en etablerad artist på hemmaplan och flera av hennes skivor har sålt platina.

I Eurovision 2012 tävlar hon med låten "Quédate conmigo (Stay With Me)" som trion Antonio Sánchez, Thomas G:son och Erik Bernholm står bakom med text och musik.

Det ska tilläggas att artistvalet gjordes internt medan bidraget utsågs i en nationell final.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Den här låten växer mer och mer och kan nog komma upp i fem poäng men just nu är det en stark fyra. Spaien har inte rosat markanden i Eurovision direkt de senaste åren. En 15:e plats som bäst de senaste sju åren är ingen bra resultat. I år tror jag att Spanien kommer att slå den placeringen. Minst en fjortonde plats bör Pastora fixa.Jag är en riktig ballad-älskare. Men jag kan på något inte se skönheten i denna, som så många andra har gjort. Jag tycker det är en rätt tråkig låt om jag ska vara helt ärlig. Men det kan definitivt gå bra för Spanien med denna låt. Dock är det många bra ballader inblandade i år, så det lär inte bli lätt.I år finns det tio bidrag där svenskar är inblandade. Spanien är ett av dessa länder. Thomas G:son är mannen bakom denna pampiga powerballad. Samma låtskrivare som ligger bakom Loreens "Euphoria". Jag kan inte rå för det, men jag blir en aning provocerad när jag hör denna låt. Jag tycker Spanien borde ha skickat Coral Segovia för två år sedan med en mycket bättre powerballad, även den låg vår svenske G:son bakom. Lyssna här och bedöm själva. "Quedate Conmigo" känns som en dålig kopia av "En una vida", men jag tycker fortfarande att den håller och är bra. Men någon topplacering blir det inte för Spanien i år heller.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Storbritanniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Storbritannien var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 1 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Storbritanniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 54

 • Debutår:
 • 1957

 • Bästa placering:
 • 1:a (1967, 1969, 1976, 1981 & 1997)

 • Sämsta placering:
 • 26:a (2003)

 • Intressant fakta:
 • Storbritannien har flest andraplatser, hela 15 stycken! Storbritannien är också det land som tävlat i flest finaler i rad (samtliga finaler sedan år 1959).


Vem tävlade för Storbritannien 2012?

Det finns en hel del att säga om Engelbert Humperdinck, som började sin karriär i mitten 1950-talet. Han föddes den 2 maj 1936 i Madras, Indien. Hans pappa var brittisk soldat i den dåvarande kolonin och hans mamma var av indiskt ursprung. Hans riktigta namn var Arnold George Dorsey. Familjen flyttade till England när han var tio. Engelbert hade sin storhetstid på 60 & 70-talet med hits som "Release Me" och "The Last Waltz". Under senare år har han spelat en del i Las Vegas.

Bidraget Storbritannien tävlar i Eurovision 2012 med heter "Love Will Set You Free" och är gjord av Martin Terefe och Sacha Skarbek. Både artist och bidrag har valts ut internt.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Från förra årets supermoderna pojkbandslåt till årets lugna och tråkiga ballad med en sångare som endast är näst äldst i årets tävling. (Endast slagen av en kvinna i gruppen Buranovskiye Babushki) Jag går inte igång på den låt utan tycker att den är en av de tråkigaste balladerna i denna tävling.En oerhört charmig låt bjuds vi på här. Det är en riktigt orginell kärlekslåt och gitarrpartierna får mig verkligen att smälla av.

 


Jag håller med Haris här. En oerhört charmig låt av en rutinerad sångare. Från början när det stod klart vem Storbritannien tänkte skicka till Baku var jag mycket skeptisk. Men efter att ha hört låten blev jag postivt överraskad till den här klassiskt, finstämda låten som verkligen har något äkta över sig och som känns intressant. Det här är tror jag kommer uppskattas stenhårt av den äldre publiken, vilket gör att Storbritannien kan komma hyfsat högt i årets tävling. Engelbert har förövrigt en av de bästa rösterna bland årets samtliga artister.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Tysklands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Tyskland var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 20 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Tysklands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 55

 • Debutår:
 • 1956 (som Västtyskland)

 • Bästa placering:
 • 1:a (1982 & 2010)

 • Sämsta placering:
 • 24:a (2005)

 • Intressant fakta:
 • Tyskland var det första landet av "Big Five" som vann Eurovision Song Contest sedan detta system infördes år 2000.


Vem tävlade för Tyskland 2012?

Roman Lob föddes den 2 juli, 1990, i Düsseldorf, Tyskland. 2006 deltog han i den tyska versionen av Idol men hoppade av tävlingen eftersom han fick en infektion i stämbanden. Två år senare testade han lyckan med pojkbandet G12 att bli Tyskland representant i Eurovision Song Contet 2008, men misslyckades. Roman är även ledsångare i den alternativa rock gruppen Rooftop Kingdom.

2012 vann Roman talangtävlingen "Unser Star für Baku" och fick därmed representera Tyskland i Eurovision Song Contest 2012. Bidraget heter "Standing Still" och har gjorts av trion Wayne Hector, Jamie Cullum och Steve Robson.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Det här gillar jag fast det är lite av en skämslåt för mig. Jag borde inte gilla den men gör de ändå. Låten är bra, Roman är snygg. Många småtjejer kommer att ringa upp deras veckopeng på Tyskland. Jag tror att det kommer gå riktigt bra för Tyskland i Eurovision i år, en topp fem placering är inte omöjlig.Detta var min första favoritlåt från årets alla bidrag. Jag älskar fortfarande låten och den spelas regelbundet i mina högtalare. Roman är oerhört duktig och ser dessutom riktigt bra ut. Bara där har Tyskland vunnit en hel del röster. Svårt att tippa hur det kommer sluta dock. Men jag hoppas på en topplacering för denna fantastiska låt.För två år sedan vann Tyskland Eurovision Song Contest med Lena Mayer-Landrut. I fjol höll man tävlingen på hemmaplan och återigen stod Lena på scenen. Äntligen får vi se något nytt från tyskarnas sida! Roman Lob är garanterat en av flickfavoriterna i år. En modern och härlig låt med en klistrig refräng har han dessutom. Roman förtjänar att få en bra placering, men tyvärr tror jag att han hamnar i skymundan och får en medel/bottenplacering dessvärre.

 

 

Eurovision 2012 – Semifinal 1

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Montenegros artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Montenegro hade startnummer 1 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Montenegros tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 3

 • Debutår:
 • 2007 (självständigt)

 • Bästa placering:
 • 11:e plats (semifinal)

 • Sämsta placering:
 • 23:e plats (semifinal)

 • Intressant fakta:
 • Montenegro har aldrig tagit sig till final. På tre försök som eget land har de som bäst en 11:e plats, år 2009.


Vem tävlade för Montenegro 2012?

Rambo Amadeus, eller Antonije Pusic som han egentligen heter, är en satiriker. Han har gjort narr av politiker i balkanområdet och drivit med flera konflikter som har lamslagit balkanländerna. "Jag gillar att utforska utrymmet mellan visdom och enfald" säger han till Time.com. Även låten som han ska sjunga i eurovision är satir och handlar om den pågående eurokrisen. I videon gör han narr av alla EU-länderna och videon är väldigt mycket politisk satir. Även Sverige får sig en släng av sleven.

Tävlingsbidraget "Euro Neuro" har han gjort själv.

Artist och bidrag valdes genom ett internval via TV-bolaget RTCG.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Montenegro kommer defintivt inte gå till final. Låten är fruktansvärt dålig. Rambos satir tror jag inte funkar på resten av Europa.Jag tycker inte om låten. Det finns något som gör att man känner en sorts avsky mot den. Men texten är faktiskt rätt bra. Den har en bra innerbörd. Men inte ens det kan lyfta betyget.Tråkig öppning på den första semifinalen. Jag tycker bara den här låten är provocerande dålig. Montoton raplåt och verkligen ingen rolig start på det här ESC-året. Låttexten beskriver orättvisorna i vår värld och är väl det enda som är något positivt, för själva melodin är bara urtråkig att lyssna på. Om det här var det bäst Montenegro kunde få fram i sin comeback, då tycker jag de kunde avstått lika gärna.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Islands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Island hade startnummer 2 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 7 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Islands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 24

 • Debutår:
 • 1986

 • Bästa placering:
 • 2:a (1999 & 2009)

 • Sämsta placering:
 • 22:a (1989 & 2001)

 • Intressant fakta:
 • Alla bidrag i Söngvakeppni Sjonvarpsins framfördes på isländska.


Vem tävlade för Island 2012?

Greta Salome är en isländsk sångerska och låtskrivare. Det är hon som har gjort låten. Hon hade även med ett annat bidrag i Söngvakeppni Sjonvarpsins, tillsammans med Heida och Gudrun framförde hon även bidraget Aldrei Sleppir mer. Jonsi är 34 år gammal och har deltagit flera gånger i Söngvakeppni Sjonvarpsins. Han representerade Island i Eurovision Song Contest 2004 med låten Heaven . Låten slutade på en 19:e plats i finaln. Jonsi var sjuk under ESC veckan så hans röst var inte 100%. Han är även med i det isländska bandet I svörtum fötum.

Artist och bidrag valdes genom uttagningen Söngkveppnin 2012.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Den här låten har växt i mina öron. Jag gillade inte låten första gången jag hörde den men den har som sagt växt. Låten är vädigt mäktig och även om de har översatt texten till engelska så är den fortfarande pampig men jag gillade den isländska version bättre. Jag tror dock att låten inte kommer att tilltala Europa det är bara en känsla som jag har inombords.Jag älskar verkligen den här låten. Älskade den på isländska och jag gör det samma på engelska. Det är inte ofta som man lyckas få över en låt från sitt modersmål till engelska och dessutom få den att låta lika bra, men det gjorde isländningarna. De lyckades pricka tonhöjningarna på samma platser i låten och deras engelska uttal är riktigt bra. Riktigt proffsigt lyckades de göra omvandlingen. Den har drama, passion, en fantastisk instrumental bit, fantastiska rytmer och den isländska mystiken kvarstår. Det finns inte många femmor i år, men detta är en given sådan!Låten är oerhört pampig med sköna instrumentala rytmer och stråkar. Jag blev frälst i låten första gången jag hörde den och den tillhör en av mina absoluta favoriter det hä året. Även om jag föredrar den isländska versionen, så måste jag säga att man lyckats bra med den engelska versionen. Dock är det väldigt synd att islänningarna år efter år alltid skickar bidrag på engelska när isländska är ett sånt vackert och charmigt språk. Island har aldrig vunnit ESC, men har varit fasligt nära två gånger, då man kommit tvåa. På de senaste fyra åren på raken har man lyckats ta sig till final och jag tror även de lyckas en femte gång.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Greklands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Grekland hade startnummer 3 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 16 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Greklands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.


Fakta


 • Debutår:
 • 1974

 • Bästa placering:
 • 1:a (2005)

 • Sämsta placering:
 • 20:e (1998)

 • Intressant fakta:
 • Grekland har slutat topp tio de senaste 9 åren! Senaste de hamnade utanför topp tio var 2003 då de slutade på en 17:e plats.


Vem tävlade för Grekland 2012?

Elefthera Eleftheriou är Greklands representant i Baku iår. Elefthera är ursprungligen från Cypern och hennes stora genombrott kom i programmet "X-factor". Hon har även varit med i den cypriotiska uttagningen till ESC 2006 där hon framförde låten Play the melody for me. Hon slutade på en sjunde plats i finalen det året. 2010 skulle hon ha tävlat i den grekiska ESC-uttagningen, men diskkvalificerades då låten hade framförts på en privatfest innan deadline då låtar får spelas upp. Tables are turning hette låten.

Hennes Eurovision-låt "Aphrodisiac" är gjord av trion Dimitris Stassos, Mikaela Stenström och Dajana Lööf.

Artist och bidrag valdes genom en nationell final (som avgjordes i ett köpcentrum).

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Första gången jag hörde den grekiska låten tyckte jag att det lät för grekisk. Det håller jag fortfarande fast vid men den växer ju mer man lyssnar på den. De två senaste grekiska bidragen har jag inte gillat, Opa som var någon slags grekisk mobilsignal och förra årets rap. Dessa båda bidrag var riktigt dåliga.Jag är faktiskt trött på Greklands bidrag. De låter alla likadant och påminner alltid om varandra. Kanske med undantag från förra året då vi bjöds på lite rap för ovanligheternas skull. Men årets bidrag känns så typiskt Grekland - en snygg tjej som sjunger en upptempolåt med grekiska influenser. Inget nytt, inget spännande och bara tråkigt.Ett traditionellt grekiskt bidrag som vi har hört så många gånger tidigare och som jag tycker om. Refrängen är medryckande, men låten i sig är ganska billig. Man är som vanligt stark kandidat till topplacering. Grekland har på sina 32 deltagande år aldrig missat en finalplats och det goda facitet lär hålla i sig även i år. Ordet "Aphrodisiac" kommer från Aphrodite - kärlekens gudinna i den grekiska mytologin, och det är mat, dryck eller annat som sägs öka kärlek och lust.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Lettlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Lettland hade startnummer 4 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Lettlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 12

 • Debutår:
 • 2000

 • Bästa placering:
 • 1:a (2002)

 • Sämsta placering:
 • 19:e/sist i semifinal (2009)

 • Intressant fakta:
 • Lettland är de enda landet som har tolkat en sång på teckenspråk. Walters & Kazha- The war is not over.


Vem tävlade för Lettland 2012?

Anmary, eller Linda Amantova som hon egentigen heter, är en lettisk countryartist. Linda deltog i det lettiska programmet "Talantu Fabrika 2". Ett program som liknar "Idol". Hon slutade på en andra plats och blev där igenom känd för den stora massan. Nu tänker hon representera Lettland i Eurovision.

Låten hon tävlar med i år heter "Beautiful Song" och är gjord av Rolands Ūdris och Ivars Makstnieks.

Artist och bidrag valdes genom uttagningen Eirodziesma 2012.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Jag tycker att Lettlands bidrag är en av de bästa i år. Jag har haft den på min topplsta sedan starten och kommer nog fortsätta med det. Jag tycker låten är riktigt skön och är lätt att fastna för. Jag hoppas och tror att de kommer att ta en av de tio platserna som finns. Ps: Den bästa låten av alla låtar i år var med i den lettiska uttagningen. Den borde segrat i stället, Freakin Out!!Lettland har haft ett bedrövligt facit de senaste åren. Man har inte varit i final sedan 2008 och 2009 och 2010 slutade man sist i sina semifinaler. 2011 slutade man dessutom på 17 plats av 19 i semifinalen. Jag vet helt ärligt inte om Anmary kommer vända den trenden. Men om hon ska göra det så finns möjligheterna i semifinal 1. Den är av sämre kvalité och dessutom mer svårtippad. Vad det gäller låten så vet jag inte riktigt vad jag tycker. Den trallar väl lite småfint, men texten tycker jag är oerhört löjlig.Lettland tävlar med ett glatt & charmigt bidrag. Viss ironi över låten, som har en otroligt medryckande och trallvänlig refräng. Jag älskade den här låten enda från första stund jag hörde den. Frågan är om tillräckligt många gör det för att Lettland ska kunna kvala in till finalen. Där har man inte varit sedan piraterna 2008.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Albaniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Albanien hade startnummer 5 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 3 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Albaniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 8

 • Debutår:
 • 2004

 • Bästa placering:
 • 7:a (2004)

 • Sämsta placering:
 • 17:e i semifinal (2007)

 • Intressant fakta:
 • Årets bidrag "Suus" betyder "personligt" på latin.


Vem tävlade för Albanien 2012?

Rona Nishliu är en 25-årig kosovoalbansk sångerska och radiopratare. Hon började sin sångkarriär 2004. Hennes genombrott var när hon var med i den albanska Idol och kom på femteplats av 7000 sökande. Rona har tidigare deltagit i Festival I Kenges (Albanines uttagning) 2004 tillsammans med sångerskorna Vesa Luma och Teuta Kurti. Låten de sjöng hette Flakareshë Hon engagerar sig aktivt i humanitärt arbete. När hon studerade organiserade hon humanitära konserter i Kosovo och år 2009 deltog hon som gästföreläsare i FN:s utvecklingsprogram för unga volontärer i Vushtrri. Nishliu stöder även personer med autism, och är en del av institutet för hållbarhet och utveckling för ungdomar i Kosovo. Hon blev nyligen albansk medborgare.

Bidraget hon tävlar med heter "Suus", och den låten har Rona Nishliu gjort tillsammans med Florent Boshnjaku.

Artist och bidrag valdes genom Festivali I Këngës 50.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Usch vilken hemsk låt. Jag brukar gilla Albaniens bidrag men i år är den fruktansvärt tråkig. En skrikig sångare som bara står och gapar. Den här låten kommer inte komma till final om det inte tilltalar östländerna. Det som är lite roligt med låten är att låtttiteln Suus är på latin, det är möjligtvis det som gör att jag ger en etta till bidraget.Jag har klickat runt mycket på Youtube och kollat på diverse listor, där de flesta lägger denna låten långt ner bland alla bidrag. Det är inte heller någon av mina favoriter, men jag vill fokusera lite på det positiva. Många klagar ständigt på att hon gapar och skriker för mycker. Jag vill säga att hon "gapar" på ett fantastiskt sätt. Tjejen har verkligen en fantastisk pipa och hon är en stark sångerska. Men som låt måste jag hålla med de flesta och säga att den inte ger mig så mycket. Betyget blir därför inte så starkt, men jag är ändå rätt generös tycker jag.Albanien tillhör skaran länder som deltagit minst gånger i Eurovision Song Contest. Man debuterade 2004 och fick då sin bästa placering hittils. Efter det har det gått lite trögt för dom. De hade två toppbidrag på raken 2009 och 2010 och i fjol gick de ner sig med en skittråkig låt och så även i år. Fy, för denna skrikiga sångerska och låten är dessutom vedervärdig. En dramatisk & sorgsen pianoballad som inte berör mig det minsta. Jag tror dock att Albaniens bidrag har chans till finalplats. Känns som en given juryfavorit åtminstone.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Rumäniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Rumänien hade startnummer 6 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 14 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Rumäniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 13

 • Debutår:
 • 1994

 • Bästa placering:
 • 3:a (2005 & 2010)

 • Sämsta placering:
 • 22:a (1998)

 • Intressant fakta:
 • Rumänien har tagit sig till final varje gång sedan semifinalerna infördes.


Vem tävlade för Rumänien 2012?

Mandinga är ett rumänskt popband från huvudstaden Bukarest och består av sångerskan Elena Ionescu, Alex på trumpet, Chupi (slagverk), Bazooka (trummor), Florin (bas) och Zach (saxofon). Samtliga medlemmar i bandet är etablerade musiker. Mandinga har sedan starten 2002 hunnit släppa 4 album. Den ursprungliga sångerskan var den fd ESC-deltagaren Elena Gheorge (ESC 2009) som hoppade av 2005. Elena Ionescu anslöt till Mandinga år 2006. Gruppen tävlade i den rumänska ESC-uttagningen 2005 och kom på 4:e plats och 2007 hade man med en låt men drog sig ur tävlingen.

Låten Mandinga tävlar med heter "Zaleilah" och är gjord av trion Elena Ionescu, Dihigo Omar Secada och Costi Ioni.

Artist och bidrag valdes genom en nationell final.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Mina favoriter ramlar in på löpande band. Rumäniens låt är en riktigt bra sommarlåt som kommer spelas flitigt på klubbarna runt om i Europa. Jag tror defintivt att Rumänien kommer att ta sig till final. Väl där kan det sluta hur som helst.Jag börjar med att ge det rumänska bidraget lite negativ kritik först. Den första versionen av låten kom ut redan i september 2011 och fanns med på bandets kommande platta. Låten spelades runt om i landet och först i mars tävlade den i den nationella uttagningen. Det tycker jag är lite löjligt och låten drar en stor fördel av detta. Personligen anser jag att EBU borde sätta regler för hur och när låtar får exponeras så det blir samma vilkor för alla som tävlar. Nu till det mer positiva. Jag kan inte låta bli att dras med i rytmerna och den oerhört svängiga låten. Man blir absolut på gott humör och jag tror att Rumänien ännu en gång hamnar i final.En riktigt bra danslåt med influenser från latinamerikanska rytmer och ett härligt dragspel & marscshtrummor. Inledningen med säckpipan är grymt bra. Jag håller också med att den känns som en typisk sommarplåga. Jag tror det här går hem hos de flesta runt om i Europa. Länder som skickar bidrag som flörtar med andras kulturer och musikstilar brukar gå hem. Jag får flashbacks till Portugals sköna ESC-bidrag 2009 när jag hör den här medelhavspoplåten. Jag älskar danserna och rörelserna som de gör i takt till musiken och vill hemskt gärna lära mig det också.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Schweiz' artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Schweiz hade startnummer 7 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Schweiz' tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 53

 • Debutår:
 • 1956

 • Bästa placering:
 • 1:a (1956 & 1988)

 • Sämsta placering:
 • sist i semifinal (2004)

 • Intressant fakta:
 • Schweiz var den första vinnaren av Eurovision Song Contest (1956).


Vem tävlade för Schweiz 2012?

Sinplus är ett schweiziskt pop/rockband som består av bröderna Gabriel och Ivan Broggini. De båda började sin musikkarriär i tidig ålder och växte upp med idoler som Queen, Bob Marley och U2. De tävlar med låten "Unbreakable" som de gjort tillsammans.

Artist och bidrag valdes genom en nationell final.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Schweiz var det första landet som hade både artisten och låten klart. Det var i början av december som deras tävling hölls. Med då var Lys Assia som vann den första Eurovisionschlagerfestivalen någonsin. Det hade varit lite kul om hon ställt upp igen. Sinplus har en riktigt bra låt. Låten är en härlig rockdänga som jag har gillat sen första lyssningen. Det här är en av mina absoluta favoriter och jag hoppas att den tar sig till final.Schweiz har haft det tungt den sista tiden. Men ifjol kom vändpunkten då man nådde final för första gången sedan 2006. Jag hoppas innerligt att Sinplus kan vända Schweiz dåliga trend och usla resultat från de senaste åren. Sinplus har verkligen en oerhört bra låt som dessutom är radiovänlig och kan lyssnas på i andra sammanhang. Sångaren i bandet har dessutom blivit bättre på sitt engelska uttal med tiden. Det märker man genom att lyssna på låten då den först spelades och jämför med hur den låter nu. Jag hoppas innerligt att bröderna Broggini i Sinplus tar en välförtjänt plats i final.Sinplus bidrag "Unbreakable" känns modernt, snyggt och rockigt. Ytterligare en av mina toppfavoriter i årets tävling. Det är också det bidrag man har kunnat lyssna på längst. Jag finner likheter med Lovebugs som representerade Schweiz 2009 och missade finalen. Det är svårtippat hur de ska gå för bröderna Broggini, men jag hoppas verkligen de finns med bland de 26 finalisterna.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Belgiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Belgien hade startnummer 8 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Belgiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 53

 • Debutår:
 • 1956

 • Bästa placering:
 • 1:a (1986)

 • Sämsta placering:
 • 17:e i semifinal (2009)

 • Intressant fakta:
 • Belgien har skickat två bidrag till ESC på låtsasspråk. 2003 & 2008.


Vem tävlade för Belgien 2012?

Laura van den Bruel (19 januari 1995), bättre känd under sitt artistnamnet Iris är en flamländsk pop- och countrysångerska från Noorderwijk. Den 18 november valdes hon internt ut att bli Belgiens representant i Baku 2012. Hon är årets yngsta deltagare.

Tävlingsbidraget Iris ska framföra heter "Would You" och är gjort av Nina Sampermans, Jean Bosco Safari och Walter Mannaerts.

Efter att artistvalet gjorts internt valdes bidraget ut genom en mindre nationell final.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Belgien är ett av mina favorit länder i esc. Jag älskar O Julissi från 2008 och flera andra belgiska bidrag från de senaste åren. I år däremot är jag inte överförtjust i Belgiens bidrag. Låten växer ju mer man lyssnar på den men i det stora hela är den ganska tråkig. Risken är väldigt stor att den här låten kommer att glömmas bort. Hoppas ni kommer igen nästa år Belgien för i år lär ni knappast nå final, tyvärr.När Tom Dice gick till final och tog en sjätte plats där år 2010, var det första gången Belgien röstades in i en final sedan semifinal systemet inleddes 2004. Med andra ord har det varit väldigt tufft för Belgien i ESC de senaste åren. Men det kan också bero på att de faktiskt haft rätt tråkiga och slätstrukna låtar. Årets låt tycker jag faller in i den kategorin. Det är nog en av de låtarna som man lättast glömmer bort i årets tävling. Den är rätt tråkig och det händer liksom ingenting.En klassisk ballad som känns alldeles för intetsägande och anonym för att ha någon chans att kvala vidare. Jag kan ärligt talat inte ens få den att fastna i huvudet. Känns som en dussinlåt man hört tusentals gånger i det här sammanhanget tidigare.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Finlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Finland hade startnummer 9 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Finlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 45

 • Debutår:
 • 1961

 • Bästa placering:
 • 1:a (2006)

 • Sämsta placering:
 • sist med noll poäng (1963, 1965 & 1982)

 • Intressant fakta:
 • Förutom vinsten är Finlands bästa placering en 6:e plats 1980.


Vem tävlade för Finland 2012?

Pernilla är endast 21 år och en okänd artist tills hon vann UMK i år. Hon är född i Sjundeå som ligger 4 mil väster om Helsingfors. Det är hennes bror Jonas som har skrivit låten "När jag blundar" (som hon tävlar med) och den var en födelsedagspresent till deras mor. Till vardags jobbar Pernilla på ett dagis och spelar i ett handbollslag.

Artist och bidrag valdes genom den för säsongen helt nya uttagningen UMK (tävlingen för ny musik).

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Jag älskar verkligen den här låten och hoppas av hela mitt hjärta att den tar sig till final för det är den verkligen värd, men tyvärr tror jag inte att den gör det. Jag har gillat låten sedan första gången jag lyssnade på den en mörk novemberkväll. Jag tror att det är en blandning mellan Pernillas finlandssvenska och texten som gjort att jag fastnat för låten. Det är synd att inte vi svenskar kan rösta i första semifinalen för då hade jag ringt många gånger. Kom igen Finland, jag hoppas på er. Heja Finland!Förra året var jag riktigt förtjust i Paradise Oskars fina ballad. Denna gången är jag inte lika förtjust. Jag kan erkänna att det är fint och välsjunget men jag förstår verkligen inte grejen. Varför sjunger de på svenska? Jag vet inte hur detta kommer gå hem i Europa. Låten känns riktigt svårtippad eftersom folk kan tycka att den är fin i vilket fall som helst, men det kan också bli ett bottennapp. Snälla Finland, gör det ni är bra på och ge oss metal och hårdrock i Eurovision igen!Jättekul med en låt på svenska. När vi svenskar inte vi själva stoltserar med vårt språk inför Europa får våra grannar Finland göra det istället. Låten är dessutom otroligt vacker. Senast Finland skickade en låt med svensk text var 1990, då lät det så häroch man slutade på delad sistaplats. Det är svårtippat hur det kommer gå för Pernilla. Jag gillar det här fast jag har svårt att se att det kommer fungera i resten av Europa.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Israels artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Israel hade startnummer 10 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Israels tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 34

 • Debutår:
 • 1973

 • Bästa placering:
 • 1:a (1978, 1979 & 1998)

 • Sämsta placering:
 • 24:a i semifinal (2007)

 • Intressant fakta:
 • Israel vann förvisso tävlingen två år i rad i slutet av 70-talet men är det enda land som inte arrangerat och ställt upp året efter sin seger, och detta av ekonomiska skäl.


Vem tävlade för Israel 2012?

Bandet Izabo bildades 1989, de spelar allt från indie, pop/rock, punk och disco. Sångaren Ran är en känd musikproducent i Israel som arbetat med flera kända namn i Israel. Det är Ran Shem-Tov & Shiri Hadar som gjort tävlingsbidraget "Time" som de representerar Israel med i Baku.

Artist och bidrag valdes genom ett internval hos TV-bolaget IBA.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Jag tycker låten är skön och man vill lyssna på den fler gånger. Förra året ställde Israel upp med en Eurovision-veteran iform av vinnaren Dana International. Det gick inte så bra för dem då men jag gillade låten. Hur det går för Israel i år? Jag tror ändå de kommer att gå till final, där kan de bli finalens skräll!Jag gillar Izabos låt. Tycker den är charmig och utsänder massa glädje. Jag tycker också det är bra att Israel håller sig till att en bit av låten måste vara på hebreiska. Hebreiska är ett väldigt fint språk tycker jag. Hur kommer det gå för denna grupp i årets Eurovision då? Jag tycker faktiskt att denna låten är oerhört svårtippad. Av konkurrensen att döma så hade jag personligen utan problem tagit den vidare från semifinal 1, men jag kan inte låta bli att tänka att folk inte kommer rösta på dem p.g.a. politiska åsikter. Jag hoppas att jag har fel.I år skickar Israel en grupp indie-cirkusartister. En udda fågel i årets svårtippade Eurovision-tävling. Mina smajl-gropar blir breda av förtjusning när jag hör den här underbara 70-tals retrodängan. Det svänger och visst hör man att låtens refräng har likheter med Abba's hit "Nina, Pretty Ballerina". Jag tror dock den är rätt så chanslös även om den sticker ut och är en udda fågel. Får en viss flowerpower-känsla av det här bidraget. Ser framför mig ett älskande par på en grässlätt med fullt av blommor. Jag hoppas såklart på att de ska kvala vidare, men troligtivs gör de inte det.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar San Marinos artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012.  San Marino hade startnummer 11 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om San Marinos tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 2

 • Debutår:
 • 2008

 • Bästa placering:
 • 16:e i semifinal (2011)

 • Sämsta placering:
 • 19:e/sist i semifinal (2008)

 • Intressant fakta:
 • Det land som deltagit minst antal gånger av årets deltagarländer.


Vem tävlade för San Marino 2012?

Valentina är född och uppvuxen i San Marino. Hon har spelat med en rad olika band bland annat Tiberio som spelade R'n'B och jazz. Hon har även varit med i hiphop gruppen Parafunky. Första gången San Marino skulle delta i ESC var 2008. Valentina hade skickat en låt men hennes låt valdes tyvärr inte. Istället var det bandet Miodio som valdes.

Tävlingsbidraget heter "The Social Network Song" och är gjord av trion Timothy Touchton, José Santana Rodriguez och Ralph Siegel. Från början var det dock tänkt att den skulle heta "Facebook Uh, Oh, Oh (A Satirical Song)" men eftersom att låten då gjorde reklam för ett varumärke, vilket inte är tillåtet enligt regelboken, tvingade EBU låtskrivarna att göra om texten eller att välja ut en ny låt. De valde det förstnämnda.

Artist och bidrag valdes genom ett internval hos TV-bolaget SMRTV.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Vilken dålig låt men problemet är att den sätter sig på hjärnan. Jag kan inte få den jäkla refrängen ut ur hjärnan. Låten sätter sig som ett tuggummi under skon. Jag tycker att man ska diskvalicera sången för att det är väldigt uppenbart att låten handlar om Facebook. Om låten skulle ta sig vidare är det en skam för tävlingen.Förlåt alla läsare, men jag förstår verkligen inte poängen med att sjunga om Facebook. Tanken från början var att låten skulle handla om Facebook, men då man inte får sjunga låtar som gynnar ett särskilt företag så fick man göra om den. Det blev samma låt, men den hette The Social Networs Song istället. Genialiskt verkligen, säger jag med en massa sarkasm. Vi fattar ju fortfarande vad de menar. Och sedan när började man förknippa San Marino med Facebook? Jag fattar verkligen inte poängen! Definitivt ett av historiens absolut sämsta bidrag.Först hette San Marinos bidrag "Facebook uh, oh, oh", men eftersom reklam är förbjudet enligt EBUs regler ändrades texten och låttiteln om. "The Social Network Song" blev den slutgiltliga låttiteln. Det är fortfarande uppenbart att låten handlar om Facebook. Det här bidraget är så pinsamt dåligt på alla sätt och vis, fast lite catchy är den och därför får den en poäng iallafall. Annars... Vart är ogillaknappen när man behöver den?

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Cyperns artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Cypern hade startnummer 12 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 8 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Cyperns tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 28

 • Debutår:
 • 1981

 • Bästa placering:
 • 5:a (1982, 1997 & 2004)

 • Sämsta placering:
 • 18:e i semifinal (2011)

 • Intressant fakta:
 • Cypern brukar nästan alltid ge Grekland 12 poäng. Sammanlagt har de gett Grekland hela 268 poäng. Spanien som är på andra plats har endast fått 103 poäng.


Vem tävlade för Cypern 2012?

18-åriga Ivi blev år 2009 känd för den stora publiken genom den grekiska upplagan av talang-progammet The X factor. Hon slutade på en sjätteplats i tävlingen. Efter hon åkt ut fick hon skivkontrakt av Sony. Hon har släppt flera singlar bland annat Agapi. Hon är känd i Grekland och en av hennes singlar har sålt guld.

Tävlingsbidraget "La La Love" är gjort av Alex Papaconstantinou, Björn Djupström, Alexandra Zakka och Viktor Svensson.

Artisten valdes ut internt av TV-bolaget CyBC medan bidrag valdes ut genom en mindre nationell final.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Tuggummipop, är vad jag skulle säga om någon frågade mig vad Cyperns låt var för genre. Låten är riktigt catshy och klämcheck och det dröjer inte länge förän den trallvänliga refrängen sätter sig. Det som är lite oroande är att Ivi bara mimade i den cypriotiska uttagningen. Det ska bli spännande att se om rösten håller även live.Jag går igång på det här. Det är faktiskt en rätt catchy låt som lätt fastnar i huvudet. Jag tycker Ivi är oerhört duktig och dessutom riktigt snygg. Jag hoppas på ett bra scenframträdande i Baku för jag förstår mig verkligen inte på musikvideon till den här låten. Även om jag tröttnat på upptempolåtar i Eurovision så blir jag tilltalat av detta. Jag är nästan säker på att Ivi kommer även stå i finalen och sjunga.Den här låten kommer garanterat att gå varm på klubbarna runt om i Europa. Modernt och snyggt och väldigt medryckande. Återigen är det svenskar som ligger bakom en låt som jag personligen tycker har vinnarpotential. Grannlandet Grekland har sänt liknande låtar de senaste åren och lyckats få bra placeringar. Nu är det hög tid att Cypern också får det.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Danmarks artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Danmark hade startnummer 13 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 15 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Danmarks tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 40

 • Debutår:
 • 1957

 • Bästa placering:
 • 1:a (1963 ↦ 2000)

 • Sämsta placering:
 • 19:e i semifinal (2007)

 • Intressant fakta:
 • Danmark var det första landet i Norden som vann Eurovision Song Contest.


Vem tävlade för Danmark 2012?

Soluna Samay är född 1990 i Guatemala och flyttade som tioåring till Danmark och Bornholm. Hennes föräldrar är från Schweiz och Tyskland. Soluna är en van sångerska. Redan när hon var några år gammal sjöng hon på gatorna i Guatemala och fastnade tidigt för sång.

Låten hon tävlar med i Eurovision 2012 heter "Should've Known Better" som är gjort av Chief 1, Remee och Isam B.

Artist och bidrag valdes genom uttagningen Dansk Melodi Grand Prix 2012.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Ena stunden gillar jag den här låten och andra stunden tycker jag den är tråkig och långsam. Precis som Haris säger tycker jag att den påminner om Anna Bergendahls låt från 2010. Danmark hade betydligt bättre låtar som de kunde ha skickat istället för denna. Patrik Isaksson var med i den danska tävlingen och kom på en hedrande tredje plats, den låten kunde de skickat istället. De var förresten det enda danska bidraget i Melodi Grand Prix 2012.Jag tycker det är rätt platt och tråkigt det här. Det påminner mig för mycket om en sämre version av Anna Bergendahls "This Is My Life", som tävlade för Sverige 2010. Vi minns väl alla hur det gick. Jag vet inte hur jag ska tippa den här låten, för det kan ärligt talat gå lite hur som helst. När den tävlade på hemmaplan i Danmark gav jag den en tvåa och det håller jag mig till denna gången också.För första gången på bra länge är jag missnöjd med vad Danmark skickar till ESC. Platt och tråkigt var ordet. Dock är hon en otroligt grym sångerska som dessutom sjunger riktigt bra live. Tror att det kommer gå bra för Danmark i år igen. Jag får också Anna Bergendahl-vibbar när jag hör denna låten. Dock tycker jag denna är snäppet vassare. Låt oss hoppas på att våra nordiska grannar får ett bättre öde än vad vi fick 2010.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Rysslands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Ryssland hade startnummer 14 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 6 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Rysslands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 14

 • Debutår:
 • 1994

 • Bästa placering:
 • 1:a (2008)

 • Sämsta placering:
 • 17:e (1995)

 • Intressant fakta:
 • Ryssland har varit i final varje år sedan semifinalerna infördes.


Vem tävlade för Ryssland 2012?

Buranovskiye Babushki är en grupp som består enbart av kvinnor. Gruppens namn betyder "Farmödrar från Buranovo" på svenska. Buranovo är orten där gruppen är i från. Buranovo ligger 117 mil öster om Moskva. Gruppen består av åtta kvinnor, där den yngsta är 62 år gammal. Den äldsta är hela 83 år gammal, hon kommer tyvärr inte följa med till Baku. Gruppen ställde upp redan 2010 och då slutade gruppen på en tredje plats. Låten hette då, Dlinnaja-Dlinnaja Beresa. De ställde upp återigen 2012 och vann. Nu ska gruppen göra sin största spelning hittills.

Deras bidrag heter "Party For Everybody" som är gjord av Olga Tuktareva, Marry S. Applegate, Viktor Drobysh och Timofei Leontiev.

Artist och bidrag valdes genom en nationell final.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Jag brukar inte gilla "skämtbidrag" men den här låten är så fruktansvärd medryckande och härlig så det går bara inte att ogilla den. Tanterna är gulliga och man vill bara gå och ge dem var sin kram. Jag hoppas naturligtvis inte att den vinner men låten får mycket gärna gå till final. Låten kommer att bli en härligt inslag i finalen och jag tror att publiken i Baku kommer att gilla den. "Party for everybody" !!Jag vet inte riktigt vart jag ska börja. Det finns så mycket jag avskyr med det här bidraget. Jag tycker absolut inte att det är gulligt med dessa tanter, utan jag ser det som ett patetiskt försök från Ryssland att försöka vinna Eurovision Song Contest. Hade dessa tanter sjungit en låt som de själva gjort i någon form av rysk folkmusik så hade jag köpt det och tyckt att det var charmigt och urgulligt. Men med tanke på att det är så många personer inblandade i låten och att de sjunger på engelska äcklar det mig. Det är rätt uppenbart att dessa damer inte har någon aning om vad de sjunger om ocj allt känns så påklistrat. Det känns som ett billigt och patetiskt sätt att få enkla röster av folk runt om i Europa. Detta kommer gå till final och det kommer komma högt upp i den samma. Det snackas också om att detta kan vara vinnarkandidat. Jag lovar här och nu att bojkotta Eurovision tillsvidare ifall Buranovskiye Babushki vinner Eurovision Song Contest 2012.Ingen har väl kunnat missa de ryska mormödrarna? De slog ut eurovisionsveteeranerna och förhandsfavoriterna Yulia Volkova (från tATu) & Dima Bilan som tävlade med "Back to her future". Det här kan bli livsfarligt i Baku. Jag tror på en topplacering. Till skillnad från min kära kollega Haris blir jag glad och varm inombords när jag ser de gulliga babuskorna ta ton. Charmigt, medryckande och gulligt är vad det är. Ryssland kommer ta sig till final utan tvekan, och väl där kan det räcka långt.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Ungerns artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Ungern hade startnummer 15 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 2 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Ungerns tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 9

 • Debutår:
 • 1994

 • Bästa placering:
 • 4:a (1994)

 • Sämsta placering:
 • 19:e/sist i semifinal (2008)

 • Intressant fakta:
 • De nordiska länderna brukar gilla Ungerns bidrag. Island har gett Ungern 48 poäng genom tiderna, vilket gör att de hamnar på en andra plats. Bara Polen har gett mer, hela 49 poäng. Finland och Norge har gett 37 respektive 34 poäng vilket gör att de hamnar på fjärde respektive femte plats.


Vem tävlade för Ungern 2012?

Compact Disco är en relativt nybildad grupp, 2008 bildades gruppen. Gruppen spelar pop/elektronisk musik. Gruppens första singel I,m in love gjorde stor succe i Ungern. Gruppen har sammanlagt släppt två stycken album och spelat mycket runt om i Ungern men även varit i Rumänien spelat. Compact Disco har vunnit en hel del priser i Ungern bland annat "bästa artist" och "bästa sång" i Fonograms Awards 2011. Den 22 maj spelar gruppen sin hittills största spelning - i ESC.

Låten de tävlar med heter "Sound Of Our Hearts" och är gjord av Behnam Lotfi, Gábor Pál, Attila Sándor och Csaba Walkó.

Artist och bidrag valdes genom den för säsongen nya uttagningen A&nsp;Dal 2012.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Ungern hade en riktigt bra final i år, bland de bästa i Europa. Det var flera bra låtar som mycket väl kunde ha representerat Ungern. Nu föll valet på Compact Disco och jag är inte besviken över Ungerns val. Låten är mycket skön och mycket modern. Jag gillar Ungern i år lika mycket som jag gillade Ungern förra året då Kati Wolf ställde upp. Jag tror Ungerns bidrag tilltalar både öst och väst och kan mycket väl ta en topplacering i årets tävling. Svaret får vi den 26 maj.Det är så skönt att en av mina favoritlåtar kommer direkt efter den ryska mardrömmen. Det får mig att verkligen återhämta mig snabbt till tävlingen igen och bara njuta. Jag tycker Compact Disco har en av de absolut bästa låtarna i år. Det är modernt, det är snyggt producerat och den har en oerhört härlig vibe igenom hela låten. Men det finns ett problem - Compact Disco har inte världens bästa sångare och hans engelska är inte den bästa. Det är en väldigt svårttippad låt. Får de till det live så kan de nå en final. Men jag hoppas ändå att den går till final för den förtjänar det. Konkurrensen i semifinal 1 är inte så stenhård heller och jag kan ärligt säga att detta är mycket bättre än annat vi kommer få höra i år."Sound of our hearts" är en skön & modern elektroinfluerad poplåt. Lite U2 /Depeche Mode-inspirerat över det här bidraget från Compact Disco som lär gå hem hos folket runt om i Europa. Härligt gung och uppbyggnaden av låten är dessutom sjukt bra. Ungern förtjänade en bättre placering ifjol. Kanske får man det i år istället.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Österrikes artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012.  Österrike hade startnummer 16 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Österrikes tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 44

 • Debutår:
 • 1957

 • Bästa placering:
 • 1:a (1966)

 • Sämsta placering:
 • 27:a i semifinal (2007)

 • Intressant fakta:
 • Österrike har kommit sist hela sju gånger, vilket är 16 % av alla gånger Österrike har ställt upp i ESC.


Vem tävlade för Österrike 2012?

Trackshittaz är en österrikisk hiphop grupp som består av Lukas Plöchl och Manuel Hoffelner. Gruppen bildades 2010 men har redan släppt fyra album. Två av albumen har legat etta på den österrikiska albumlistan. Förra året försökte de ta sig till Düsseldorf med låten "Oida Taunz" men misslyckades. I år gick det desto bättre när de tävlade med låten "Woki Mit Deim Popo" som duon gjort text och musik till själva.

Artist och bidrag valdes genom uttagningen Österrich rockt den song contest.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Österrike som bojkottade Eurovision mellan 2008 och 2010 ställde återigen upp förra året för att tävlingen hölls i grannlandet Tyskland. Det gick bra för Österrike, de lyckades ta sig till final där de slutade på en 18:e plats. I år ställer de upp med hiphop gruppen Trackshittaz och det är inget som faller mig i smaken. Jag är inget hiphop fan i vanlig fall och det här gör inte direkt att jag blir mer tillfreds med musikstilen. Jag tycker bara att de hoppar och fjantar runt. Texten är väl inte i det bästa laget den heller. Nä Österrike ni får tyvärr ta och skicka en bättre låt nästa gång.Hiphop på tyska. En riktigt svårbedömd låt, både när det gäller hur det ska gå och hur bra den är. Den svänger definitivt och av någon anledning blir jag på gott humör. Men i ärlighetens namn så är det en riktigt löjlig låt. Våra österrikiska grabbar sjunger om att man ska skaka på sin rumpa. Det lär väl skaka en och annan i Baku, men att det ska göra det i finalen också har jag svårt att se.Jag har alltid varit fördomsfull mot just rap. Tycker vanligtvis de är jobbiga att lyssna på, men den här låten från Trackshittaz är allt annat än tråkig. Den är dansant, fartfylld med ett skönt drag. Dessa två grabbar var nära att representera Östterike i fjol med en liknande låt. De uppmanar oss alla att "skaka rumpa". Tror dock inte den tilltalar tillräckligt många för att det ska bli någon finalplats för Östterike i år.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Moldaviens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Moldavien hade startnummer 17 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 26 av 26 (sist ut) i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Moldaviens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 7

 • Debutår:
 • 2005

 • Bästa placering:
 • 6:a (2005)

 • Sämsta placering:
 • 11:a i semifinal (2008)

 • Intressant fakta:
 • Tre av sex gånger som Moldavien har kvalat har landet tagit den tionde och sista kvalplatsen.


Vem tävlade för Moldavien 2012?

Pavel Parfeni som han egentligen heter är en moldavisk artist som var med i gruppen Sun Stroke Project som var med i Eurovision 2010 med låten Run Away. Dock utan Pasha, eftersom han lämnade gruppen 2009. Låten "Run Away" slutade på en 22:a plats. Pavel ställde även upp förra året med låten Dorule som slutade på en tredje plats endast fyra poäng från första platsen. I år vann han på hemmaplan med låten "Lautar" som han gjort tillsammans med Alex Bashovean.

Artist och bidrag valdes genom en nationell final.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Jag har gillat Moldaviens bidrag de senaste åren och de här bidraget gör mig inte besviken. Låten växer ju mer man lyssnar på den och man vill bara hoppa upp och dansa. Hans engelska är inte den bästa alla gånger och det är det som drar ner betyget. Moldavien kommer nog ta den tionde och sista platsen som de brukar göra. =)En rätt trallvänlig låt från Moldavien. Det finns en positiv känsla genom hela låten tycker jag. Man blir på gott humör och rycks med i den positiva stämningen. Man kan klaga på hans dåliga engelska och det tänker jag också göra. Det finns partier i låten då man faktiskt inte förstår vad han sjunger trots att det är på engelska. Fast jag tror ändå det kommer räcka till en finalplats för Moldavien ännu en gång.På sina sju år i ESC har Moldavien bara missat finalen en enda gång (2008). Det är ett bra facit som jag tror håller i sig även i år. Deras nationella uttagning brukar ofta innehålla moderna låtar som faller mig i smaken, men i år tycker jag inte alls att den höll samma klass. Pasha var inte min personliga favorit till segern i den moldaviska uttagningen, men han fanns med på min topp tre, vilket räcker gott och väl för att jag ska gilla det här. Svängigt värre!

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Irlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Irland hade startnummer 18 av 18 (sist ut) i semifinal 1 och sedan startnummer 23 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Irlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 45

 • Debutår:
 • 1965

 • Bästa placering:
 • 1:a (1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 & 1996)

 • Sämsta placering:
 • 15:e i semifinal (2008)

 • Intressant fakta:
 • Irland dominerade 90-talet, 4 vinster och 2 andraplatser på åtta starter. Totalt sett har de flest vinster genom tiderna - sju stycken!


Vem tävlade för Irland 2012?

Enäggstvillingarna John och Edward började sin bana i tv-programmet the X-Factor. Där slutade de på en sjätteplats. Efter de släppte de debutsingeln Under Pressure. Deras första album nådde första platsen på Irlands albumlista men riktigt kända blev de 2011 när de vann Irlands uttagning till Eurovision och fick framföra Lipstick som slutade på en åttonde plats. Nu är det dags igen för Jedward, denna gång med låten "Waterline" som Nick Jarl och Sharon Vaughn gjort. Det kan noteras att Jedward även det här året får avsluta sin semifinal.

Artist och bidrag valdes genom den nationella finalen Eurosong 2012, vilken arrangerades som en del av programmet The Late Late Show.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Irland skickar i år samma succéduo som ställde upp förra året. Förutom vinnaren är det Jedwards som är mest ihågkommen från förra året. Var det någon som kom ihåg vad tvåan hette? (Jag måste tänka en stund själv innan jag kommer på att han heter Rafhael Gualazzi). Det var förra året nu till årets bidrag. Årets bidrag tycker jag är en klassisk poplåt som när man lyssnat på den känns väldigt tråkig och intetsägande. Den är som en tallrik fil med flingor som stått för länge.Irland är landet med flest segrar i Eurovision Song Contest genom alla tider. För första gång i historien har irländarna valt att skicka samma artist två år i rad. Jedward tävlade med "Lipstick" förra året och slutade på en 8:e plats i finalen. Jag tycker personligen att den låten var bättre än årets "Waterline". Den är definitivt inte dålig, men tycker inte den är lika bra helt enkelt. Det känns typisk "britpop" över det hela.Ytterligare ett svenskbidrag då Nick Jarl skrivit låten ihop med Sharon Vaughn. De helgalna och underbara bröderna från Irland är tillbaka. Frågan är om folk verkligen orkar med ett år till med Jedward? Ifjol fanns det en viss charm med dem, men vi har ju sett det här redan. Det som slår mig när jag hör låten är att den har stora likheter med Westlife's hit "When you're looking like that". Årets låt från Jedward är kanske lite för mainstream för att lyckas lika bra som "Lipstick" gjorde (som stack ut), men jag föredrar helt klart årets låt om jag får välja vilken av de två som är bäst. Final lär det bli, men sen då?

 

 

Eurovision 2012 – Semifinal 2

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Serbiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Serbien hade startnummer 1 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 24 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Serbiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 5 (under egen flagg)

 • Debutår:
 • 2007 (2004 som Serbien-Montenegro)

 • Bästa placering:
 • 1:a (2007)

 • Sämsta placering:
 • 10:a i semifinal (2009 - åkte ut p.g.a. juryn valde Kroatien)

 • Intressant fakta:
 • Serbien vann första gången de ställde upp som eget land, vilket var första gången sedan Schweiz vann på hemmaplan på premiäråret 1956!


Vem tävlade för Serbien 2012?

Zeljko är en välkänd och omtyckt sångare, kompositör och låtskrivare från Belgrad som flitigt turnerar och säljer plattor. Han är defenitivt inte okänd för Eurovision-fansen, då han representerade Serbien och Montenegro 2004 med låten "Lane Moje", som kom på andraplats i finalen och vann ena semifinalen. 2006 var han låtskrivare till Hari Mata Hari och Bosnien & Hercegovinas bidrag "Lejla", som kom på en tredjeplats i finalen. Två år senare när Serbien stod som värd för ESC var Zeljko en av programledarna samt även låtskrivare till Serbiens bidrag "Oro".

Nu är Željko Joksimović alltså tillbaka igen som artist, denna gång tävlar han med låten "Nije Ljubav Stvar" som han har gjort tillsammans med Marina Tucaković och Miloš Roganović.

Artist och bidrag valdes ut genom ett internval på TV-bolaget RTS.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Serbien är väldigt duktigt på att göra vackra balkanballader och de lyckas varje gång. Molitva är en av mina absoluta favoritlåtar genom Eurovision-historian. Även Lan Moje är riktigt vacker och kunde mycket väl vunnit det året. De var bara 17 poäng efter vinnaren Ruslana med låten wild dances. Jag tror att det kommer gå bra för Serbien i år, det brukar det göra.Jag blev helt förälskad i låten då jag hörde den första gången. Jag tycker faktiskt att den är lika bra nu som då. Zeljko är så oerhört duktig och professionell på allt han gör. Han har tidigare tävlat själv och slutat tvåa. Dessutom har han tävlat som kompositör för Bosniens bidrag 2006, som slutade trea, samt Serbiens bidrag 2008, som slutade sexa. När jag första gången hörde att han skulle tävla för Serbien blev han en automatisk favorit, trots att jag ännu inte hade hört låten. Jag blev inte besviken. Många anser att den inte är lika bra som Lane Moje, låten han tävlade med 2004. Det tycker inte jag heller, men i år är det andra förutsättningar. Lane Moje är ett mästerverk som inte ska jämföras med andra låtar. En av årets bästa låtar och borde vara en vinnarkandidat.Här har vi en av årets pampigaste låtar och naturligtvis är det en balkanballad, sjungen av den fantastiska sångaren Zeljko Joksimovic. Stråkarna och pianot skapar en vacker atmosfär och sången är kraftfull och bra. Jag är övertygad att Serbien kommer att tar en topplacering i Baku.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Nordmakedoniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Nordmakedonien hade startnummer 2 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 22 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Nordmakedoniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 11

 • Debutår:
 • 1998

 • Bästa placering:
 • 12:a (2006)

 • Sämsta placering:
 • 16:e i semifinal (2011)

 • Intressant fakta:
 • Nordmakedonien har inte varit i final sedan 2007.


Vem tävlade för Nordmakedonien 2012?

Kaliopi Bukle är en 45-årig makedonsk sångerska och låtskrivare. Hennes intresse för sång & musik kom i tidig ålder, då hon b.la ställde upp i någon slags Children Contest i hemlandet. Hon försökte 1996 att komma med i ESC, men misslyckades att ta sig förbi kvalrundan (som var just det året). "Samo ti" hette bidraget hon sjöng. Efter misslyckandet med att kvala in till ESC satsade hon på att skriva låtar åt andra artister. 2002 skickade hon in en låt till den makedonska uttagningen till ESC och kom på femteplats. 2006 blev hon sugen på att ställa upp som artist igen och kom då på sjätteplats. 2009 förskte hon på nytt som artist och kom då tvåa. Det makedonska tv-bolaget tyckte hon skulle få chansen att tävla för Nordmakedonien i ESC och bestämde sig inför 2012 att låta Kaliopi bli landets representant. Låten "Crno i belo" skrev hon själv, men fick hjälp med melodin som kompades av hennes ex-man Romeo Grill. De hade under 80-talet en popgrupp tillsammans.

Artist och bidrag valdes ut genom ett internval på TV-bolaget MRT.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Nja, jag tycker inte om det här. Jag tror att Serbien som är före Nordmakedonien kommer att smälla tio gånger högre än vad denna låt gör. Att dessutom blanda rock och ballad är ingen bra idé. Jag tycker att om de bara satsat på den rockigare delen av låten hade det nog gått bättre. Nä, Nordmakedonien ni faller väl på målsnöret som ni brukar.Jag vet inte riktigt vart jag ska placera denna låten. I början var jag inte alls förtjust i den, men nu i efterhand tycker jag faktiskt om den. Varje gång Nordmakedonien gått till final så har det varit precis på målsnöret. De har dessutom kommit på den sista finalplatsen två gånger men ändå inte nått final eftersom en jury då fick välja det tionde bidraget. Om Kaliopi går till final så tror jag det blir på målsnöret. Ser inte den som en farlig utmanare, även om jag gillar låten.Jag går igång på den här låten. Tycker den är härlig! Man luras att det här ska vara någon lugn o stillsam ballad, men mitt upp i allt växlar låten om till en fartfylld rockballad. Älskar beatet och den makedonska texten, särskit när hon uttalar "Crno i belo". Tyvärr tror jag liksom mina bloggkollegor att det här kommer falla på mållinjen, vilket denna sångerskan är ju van vid sedan tidigare.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Nederländernas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Nederländerna hade startnummer 3 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Nederländernas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 53

 • Debutår:
 • 1956

 • Bästa placering:
 • 1:a (1957, 1959, 1969 & 1975)

 • Sämsta placering:
 • 19:e/sist i semifinal (2011)

 • Intressant fakta:
 • Nederländerna har inte varit i final sedan 2004!


Vem tävlade för Nederländerna 2012?

Joan Franka är en 22-årig sångerska som är född i Rotterdam. Hennes ursprungliga namn är Ayten Kalan och hon härstammar från Turkiet. Hon har varit etablerad sångerska sedan 2010, då hon deltog i den nederländska versionen av "The Voice of Holland". Hon har förutom ESC-bidraget släppt två andra singlar "Foolish Games" och "Promise me". I Baku 2012 tävlar Nederländerna med låten "You And Me" som artisten (Joan Franka) gjort tillsammans med Jessica Hoogenboom.

Artist och bidrag valdes ut genom en nationell final.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Landet utan en finalplats sedan 2004. Det är riktigt tråkigt för dem. I år har Nederländerna en indian på scenen. En indian!! Vad har de med Nederländerna att göra? Det är det jag sitter och tänker på hela låten. Låten i sig är inte dålig men den där utstyrseln förstör hela låten. Det är som när Sverige skickade Martin Stenmarck med låten Las Vegas. Det hade ingenting med Sverige att göra och jag tror att det var det som gjorde att det gick så dåligt för oss.Nederländerna har en fin Eurovisionhistoria. De har vunnit tävlingen fyra gånger, men sist vann man 1975. Man har dessutom hela sex sista platser. De senaste åren har varit tunga för landet och man har inte varit i final sedan 2004. Jag har svårt att se hur Joan Franka ska kunna ändra på det, men till skillnad från förra året så lär hon inte komma sist. Hon har en trallvänlig låt som sätter sig. Men den lyfter aldrig och är rätt ljummen rätt igenom.Ska Nederländerna bryta den negativa trenden och äntligen få sin efterlängtade finalplats tro? Även om jag inte tror det blir i år så känns det åtminstone som de är på rätt väg i alla fall. De förtjänar en finalplats. Det låter väldigt mycket Amy MacDonald över denna söta "Idiana-Joan" och hennes charmiga och glada låt "You and me". Utstyrseln hon bär på scenframträdandet symboliserar hennes barndom, då hon älskade att klä ut sig som indian, så där har ni förklaringen till det.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Maltas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Malta hade startnummer 4 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 21 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Maltas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 24

 • Debutår:
 • 1971

 • Bästa placering:
 • 2:a (2002 & 2005)

 • Sämsta placering:
 • 25:a i semifinal (2007)

 • Intressant fakta:
 • Malta älskar Eurovision och ungefär 98% av befolkningen brukar sitta bänkade när det är dags.


Vem tävlade för Malta 2012?

Kurt är 23 år gammal och en maltesisk sångare. Han har deltagit både 2010 och 2011 i den maltesiska uttagningen. 2010 kom han på en tolfte plats med låten Waterfall och 2011 slutade han på en tredje plats med låten Over and Over. I år, 2012, blev det han som vann den maltesiska uttagningen och får därmed representera Malta i Eurovision.

Låten heter "This Is The Night" och är gjord av artisten själv tillsammans med de svenska låtskrivarna Johan Jämtberg och Mikael Gunnerås.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Jag håller med Haris att den här låten är typisk Malta. Jag håller med att Malta måste skicka något nytt för att lyckas vinna den här tävlingen som hela Europa älskar. Låten är en väldigt klassisk schlager men jag tycker att den är bra och en härlig låt. Jag hoppas Malta lyckas ta sig till final för de har tyvärr varit väldigt svårt för dem de senaste åren. Senaste finalplatsen var 2009.Om man hör den här låten utan att veta vilket land den tävlar för, så kan jag lova att de flesta hade gissat på Malta. Det är väldigt enformigt och typiskt Malta. De vill så gärna lyckas i tävlingen men envisas med att skicka typiska maltesiska bidrag. Det borde finnas en term för det. Jag tycker Kurts låt är väldigt tråkig och enformig och det händer liksom ingenting.Den här låten är helt enkelt en skön och medryckande radio-poplåt. Den påminner om "Another Summer Night" som Fabrizio Faniello sjöng för Malta 2001. "This is the night" var min tredje rankade favorit inför finalen på Malta. Så visst är jag nöjd med valet, även om jag inser att det hade varit ett klokare val om malteserna hade skickat Claudia Faniello, med den pampiga balladen "Pure". Den hade garanterat klarat sig bättre i Baku. Chanser för Kurt Calleja och Malta i ESC 2012? Det blir återigen tufft att kvala in till finalen, då låten i mångas öron lär kännas slätstruken och inte särskilt up-to-date. De svenska låtskrivarna Johan och Mikael har tidigare skrivit Erik Rapps JESC-låt "Faller".

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Belarus’ artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Belarus hade startnummer 5 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Belarus’ tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 7

 • Debutår:
 • 2004

 • Bästa placering:
 • 6:a (2007)

 • Sämsta placering:
 • 22:a i semifinal (2006)

 • Intressant fakta:
 • Robert Wells har tävlat för Belarus.


Vem tävlade för Belarus 2012?

Gruppen Litesound består av bröderna Dmitrij och Vladimir Karjakin samt Jacopo Massa. Det var bröderna Karjakin som startade bandet år 2002 då de var en duett som sjöng akustiska sånger. Gruppen har vann flera priser bland annat i Ryssland, Kina och USA. De har varit med i Belarus’ uttagningar 2006, 2007, 2008 och 2010 med en andra plats som bästa resultat. Nu får gruppen äntligen representera sitt hemland i Baku. Men egentligen blev de bara tvåa i den avgörande nationella finalen men får åka ändå. Detta för att det framkommit att det fuskats med rösterna för vinnarlåten och då valde vitrysk TV att skicka tvåan istället.

Tävlingsbidraget är gjort av Dmitry och Vladimir Kariakin.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Belarus bytte låt som sagt och det gjorde dem rätt i. Den nya låten är mycket bättre. Jag tror de har bättre möjligheter att ta sig till final med denna låten. Den här låten är mer catchig och svängig. Belarus är svårtippade men jag tror att de ligger där mellan 9-12 plats och skvalpar, frågan är bara om de landar på rätt sida strecket. För övrigt måste jag säga att semifinal 1 håller en mycket högre klass.Efter att den egentliga vinnaren blivit diskvalificerad fick tvåan, Litesound fick representera landet i årets Eurovision. Från början hade de en rockig låt som var rätt behaglig. Av någon anledning valde man att göra om den och det blev för mycket europop för min smak över hela låten. Det är rätt tråkigt på rätt usel engelska och händer ingenting. Belarus hade 2007 ett av mina absoluta favoritbidrag i låten "Work Your Magic" med Dmitry Koldun. De har varken före eller efter nått upp till den nivån.En skön låt att lyssna på och ett ansträngande och häftigt scenframträdande. Jag gillade också originalversionen bäst. Den Magnus Carlsson-liknande sångaren Dimitris röst påminner om Chad Kroeger i gruppen Nickelback. Jag tror inte att det blir någon finalplats för Belarus i år heller.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Portugals artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Portugal hade startnummer 6 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Portugals tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 45

 • Debutår:
 • 1964

 • Bästa placering:
 • 6:a (1996)

 • Sämsta placering:
 • 19:e i semifinal (2006)

 • Intressant fakta:
 • Portugal har varit med längst - utan att vinna ESC.


Vem tävlade för Portugal 2012?

Filipa Sousa vann den portugisiska finalen i vintras och det är hennes största bedrift inom musiken. Hon är 27 år gammal och kommer från staden Albufeira som ligger längst Algarvekusten. Hennes tävlingsbidrag i Eurovision heter "Vida Minha" och är gjord av låtskrivarna Carlos Coelho och Andrej Babic.

Artist och bidrag valdes ut genom en nationell uttagning.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Det här är en väldigt tråkig låt som jag har svårt att ta till mig. Det är en typisk låt som lätt glöms bort och kan sluta på en sistaplats. Den sticker inte ut åt något håll. Portugal är ett de land som hållit på längst utan en seger. Jag hoppas att Portugal snart får uppleva deras första seger, dock inte i år.I början tyckte jag att detta var tråkigt. Men med tiden har jag börjat uppskatta låten. Portugiserna har i år tagit hjälp av den kroatiske producenten Andrej Babic, som tidigare varit med och tävlat i Eurovision för olika länder. Det är en fin ballad de har fått till med en sångerska som besitter en bra röst. Dessvärre tror jag inte det kommer funka i detta tuffa sällskap hon har i semifinal två.En finstämd och gammalmodig schlagerballad som man har hört så många gånger förut. Alldeles för mossigt och tråkigt för min smak. Portugal brukar dessvärre sällan bjuda oss på något som känns särskilt aktuellt i tiden. Men de har åtminstone ryckt upp sig från fjolårets bottennapp. Svårtippat om det här tar sig vidar eller ej. Jag får upp en bild i huvudet på ett gungande skepp ute i Medelhavet som kantrar, med denna sångerska sjungandes, som bryts ned mot havets djup. Det bådar inte gott 😉 Trots det så tycker jag ändå den här låten har potential att ta sig till final och jag tror att juryn kommer ranka den här högt, vilket kan rädda det sjunkande skeppet till en finalplats.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Ukrainas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Ukraina hade startnummer 7 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 25 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Ukrainas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 9

 • Debutår:
 • 2003

 • Bästa placering:
 • 1:a (2004)

 • Sämsta placering:
 • 20:e (2005)

 • Intressant fakta:
 • Ukraina har aldrig missat final sedan de klev in i ESC.


Vem tävlade för Ukraina 2012?

Gaitana har en far från Kongo och en mor från Ukraina. Hon föddes i de forna Sovjetunionen 1979 men efter några år i Sovjet flyttade de till Kongo där de bodde fem år. Hon och mamma flyttade tillbaks till Kiev. Gaitana har många strängar på sin fiol, hon har bland annat en examen i ekonomi och är riktigt duktig på bordtennis också. Gaitana har släppt sex album i Ukraina men nu ska hon alltså ställa upp i Eurovision song contest i Baku med låten "Be My Guest" som hon gjort tillsammans med KIWI Project.

Artist och bidrag valdes ut genom en större nationell final.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Det märks att det är Ukraina som anordnar fotbolls-Em i sommar. Hela låten andas fotbolls-EM och jag tror att de kommer märkas på scenen också. Ukrainas historik är häpnandsväckande och jag ser det som i princip omöjligt att de ska missa final.Det känns som att Gaitana försöker locka mig till fotbolls-EM, som i sommar spelas i Ukraina (och Polen), än att hon faktiskt deltar i Eurovision. Jag har inget emot fotbolls-låtar, men jag gillar det inte i dessa sammanhang. Videon, låten och texten känns allt som en inbjudning till fotbollsfesten och ingen tanke på Eurovision. Jag tror ändå att Ukraina kommer bjuda på en snygg show och få en rätt skaplig placering. Faktum är att sedan debuten 2003 har Ukraina aldrig missat en final.Ukraina har bra facit i Eurovision-sammanhang och kommer alltid med något nytt & modernt som sig brukligt tar sig till final och väl där är med och utmanar om topplatserna. Jag tror det här blir livsfarligt. Dessutom brukar Ukraina satsa stort på sina scenframträdande vilket kan få en halvmedioker låt att framstå som något maffigt. Jag brukar ofta tycka om de ukrainska bidragen, men de tre senaste åren har de sjunkt i mitt tycke. Det här är inget höjdarbidrag direkt. En okej pop/danslåt.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Bulgariens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Bulgarien hade startnummer 8 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen (men var ytterst nära).

Först ger vi en faktaöverblick om Bulgariens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 7

 • Debutår:
 • 2005

 • Bästa placering:
 • 5:a (2007)

 • Sämsta placering:
 • 19:e i semifinal (2005)

 • Intressant fakta:
 • Bulgarien har bara nått final en gång på sju försök.


Vem tävlade för Bulgarien 2012?

Sofi är en romsk artist som är känd i Bulgarien som "den romska pärlan". Sofi har släppt flera album och har fått tagit emot flertalet priser i Bulgarien. 1997 kom hennes första album och efter det har det rullat på. Hela 10 album har det blivit. Sofi har ställt upp i den Bulgariska uttagningen tre gånger. 2007 ställde hon upp med låten Ya Tvoya som slutade på en tredje plats. 2005 ställde hon upp också men då var hon aldrig nära. Hon föll i förkvalet innan semifinalerna.

Hennes tävlingsbidrag i Eurovision heter "Love Unlimited" och är gjord av Donka Vasileva, Krum Geopriev och Iasen Kozev. Låten framförs mestadels på bulgariska men har fraser på inte mindre än elva (!) andra språk!

Artist och bidrag valdes ut genom en större nationell uttagning.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Nej, det här är inget för mig, klubbmusik som låter likadant hela tiden. Det som gynnar Bulgarien är att det är få länder som har den här typen av changer i år. Jag tror faktiskt att Bulgarien tar sig till sin andra final. Om de kan upprepa femte platsen som de gjorde 2007 tror jag blir desto svårare.Jag är rätt kluven inför denna låt. Vet inte riktigt vad jag tycker. Den svänger rätt bra, men jag tycker helt ärligt att hennes röst är jobbig. Men det finns en gnutta charm i denna låt ändå. Den är inte usel som andra bidrag i årets tävling är. Dock har jag svårt att tippa hur det kommer gå för den. En plats mellan 8 och 14 är realistiskt.Jag tycker den fantastiskt begåvade sångerskan Sofi Marinova och Bulgarien i sig förtjänar en finalplats. Jag går igång på denna dansgolvsrökare och vill dansa med, men har en känsla av att folk kommer tycka detta är alldeles för intetsägande och händelsefattigt för att rösta vidare det här. Noterbart är att själva låten sjungs på bulgariska men frasen “jag älskar dig” sjungs på elva olika språk; azeriska, arabiska, engelska, franska och italienska.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Sloveniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Slovenien hade startnummer 9 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Sloveniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 17

 • Debutår:
 • 1993

 • Bästa placering:
 • 7:a (1995 & 2001)

 • Sämsta placering:
 • 21:a i semifinal (2004)

 • Intressant fakta:
 • Slovenien gillar de nordiska ländernas bidrag. Sverige har fått 53 poäng av Slovenien, Norge 51 och Danmark 49 poäng.


Vem tävlade för Slovenien 2012?

Eva Boto är en väldigt ung sångerska endast 16 år gammal . Alledeles i början på sin karriär har hon redan vunnit den slovenska uttagningen. Hon är född i den slovenska staden Dravograd. Nu i år (2012) representerar hon Slovenien med låten "Verjamem" som är gjord av Igor Pirkovič, Vladimir Graić och Hari Mata Hari.

Artisten utsågs via programmet Misija Evrovisija, därefter gjorde två finalister upp om Eurovision-biljetten i en mindre final av uttagningen EMA 2012.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Slovenien har ett bra bidrag som växer ju mer man lyssnar på det. DeT enda som stör mig är att när man kollar på liveframträdandet så är publiken i otakt när sångerskan med kör gör rörelser till låten. Det är lite komiskt =). Slovenien är också ett land som inte har varit med i finalerna så mycket de senaste åren. Endast två gånger sedan 2004. I år tror jag att de klarar att ta sig till final.I början gillade jag inte låten Verjamam så hemskt mycket, men den har växt sig rätt starkt i mina öron den sista tiden. Komponerat låten har Vladimir Graić gjort, mannen bakom "Molitva". Dessutom har Hari Mata Hari hjälpt till. Hari Mata Hari tävlade för Bosnien med låten "Lejla" 2006. Så det är rätt tunga upphovsmän bakom låten. Jag tror faktiskt att Eva sjunger sig vidare till final och jag hoppas på en bra placering.Pampigt och tråkigt på samma gång. Ingen bra kombination, men det finns något som gör den här låten intressant. Det finns en majoritet av balkanländer i denna semifinal som Slovenien tävlar i och jag tror att just Slovenien tillsammans med Serbien ligger bäst till att ta sig vidare till final. En låt som vuxit hos mig ju närmare ESC-veckan vi kommit.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Kroatiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Kroatien hade startnummer 10 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Kroatiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 19

 • Debutår:
 • 1993

 • Bästa placering:
 • 4:a (1996 & 1999)

 • Sämsta placering:
 • 16:e i semifinal (2007)

 • Intressant fakta:
 • Gruppen Riva som vann för Jugoslavien 1989 var från Kroatien.


Vem tävlade för Kroatien 2012?

Kroatisk TV valde sin artist och sitt tävlingsbidrag internt. Artisten som valdes ut blev sångerskan Nina Badrić, meddelades redan i januari 2012, medan låten "Nebo" framfördes först en månad senare. Låten har gjorts helt och hållet av artisten själv.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Den här låten växer ju mer man lyssnar på den och jag tror att Kroatien kan få en av sina bästa placeringar på mycket länge. Efter att landet har missat final två år i rad nu är det dags för en finalplats igen.Nina Badrić är en oerhört vacker och framför allt duktig sångerska. Hon har stora meriter i hemlandet och är en framgångsrik och känd artist i länderna som var det forna Jugoslavien. Låten "Nebo" är kanske inte Ninas bästa låt, men jag tycker det är en fin och behaglig låt. Det är en rätt finstämd ballad där Nina faktiskt visar sina röstresurser. Hon har dessutom gjort och skrivit låten helt själv. Efter förra årets kroatiska besvikelse hoppas jag på upprättelse för Nina och en bra placering, även om jag tror att det blir svårt.För två år sedan trodde man att gruppen Femminem med den vackra balkanballaden "Lako je sve" lätt skulle ta sig till final. När så icke blev fallet skickade man en gladpop-schlager av en tysk sångerska, vilket även det floppade. Nu prövar man med en smäktande balkanballad på nytt. Även om jag tycker detta är mysigt och behagligt att lyssna på så tror jag inte att det tilltalar tillräckligt många för att ha någon chans. Alldeles för platt och simpelt, tyvärr.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Sveriges artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Sverige hade startnummer 11 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 17 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Sveriges tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 51

 • Debutår:
 • 1958

 • Bästa placering:
 • 1:a (1974, 1984, 1991 & 1999)

 • Sämsta placering:
 • 11:a i semifinal (2010)

 • Intressant fakta:
 • Sverige var ett av få länder som lyckades få tävla under alla åren på 1990-talet och början av 2000-talet, då regeln om att de sämst placerade länderna året innan skulle få avstå tävlan året därpå p.g.a. att många länder ville vara med och tävla.


Vem tävlade för Sverige 2012?

Loreen heter egentligen Lorine Zineb Noka Talahaoui. Hon har marockanskt berbiskt ursprung. Loreens musikkarriär startade när hon sökte till "Idol" 2004. Loreen slutade på en fjärde plats i idol, strax utanför pallen. Efter det jobbade hon med Rob'n'raz och de släppte singeln The snake. Hon var även programledare för programmet "Lyssna" som sändes på Tv 400 (nuvarande kanal 11) Efter det har det varit tyst om Loreen fram till den 12 februari 2011, då hon var hon med i Melodifestivalen med låten My heart is refusing me. Låten tog sig till Andra Chansen, där hon blev utslagen av Sara Vargas "Spring för livet". Efter det gjorde låten braksuccé på många radiokanaler och låten har spelas flitigt runt om i Sverige.

I år, 2012, gjorde hon comeback och vann hela Melodifestivalen med hiten "Euphoria" vilken därmed är Sveriges representant i Eurovision 2012. Legenderna Thomas G:son och Peter Boström står bakom på upphovssidan.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Så här skrev jag inför Växjös deltävling den 4 februari 2011: "Jag gillade inte "My heart is refusing me". Jag tyckte den var enormt överskattad, den blev sönderspelad på en vecka och än har inte radiokanalerna släppt den. Årets låt kommer bli en lika stor radiohit men denna gången gillar jag låten. Den kommer gå varm på klubbarna i vår"Heja Sverige, I år kan det ske igen.Jag vill börja med att säga att jag personligen är trött på låten och att jag till viss del tycker den är lite överskattad. Men det är min bittra sida som talar där och min personliga åsikt. Nu till det mer positiva kring Loreens låt. Jag tror helt ärligt att det kan gå riktigt bra för Sverige i år. Förra året kom man på en tredje plats och jag tror att det är rimligt att tippa att Sverige återigen kommer finnas i topp.Loreens "Euphoria" är kanske tidernas bästa svenska Eurovision-bidrag. Jag får rysningar varje gång jag hör Loreens fantastiska röst och just låten. Den spelas flitigt på diverse radiokanaler och hemma hos mig. Inget bidrag i årets tävling når upp i den standard som Loreen har med sin låt "Euphoria" och jag tror verkligen vi har en riktigt ärlig chans att ta hem hela ESC. Det säger jag inte bara för att det är Sverige och att man alltid tror på sitt land, utan för att låten är så fruktansvärt BRA! Något jag uppmärksammat är också att nästan hela Europa har oss som skyhöga favoriter. Det känns som det är samma hype kring vårt bidrag precis som det var med Rybak's "Fairytale" och Lena's "Satellite". Jättekul om vi äntligen skulle vinna den här tävlingen igen. Det skulle vara så rätt!

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Georgiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Georgien hade startnummer 12 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Georgiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 4

 • Debutår:
 • 2007

 • Bästa placering:
 • 9:a (2010 & 2011)

 • Sämsta placering:
 • 12:a (2007)

 • Intressant fakta:
 • Georgiens bidrag diskades 2009 på grund av att man vägrade att ändra texten på deras vinnarbidrag.


Vem tävlade för Georgien 2012?

2012 representeras Georgien av artisten Anri Jokhadze med låten "I'm A Joker". På låtskrivarsidan står Bibi Kvachadze och Rusudan Chkhaidze.

Artist och bidrag valdes ut genom en nationell final.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Georgien.. inte så bra som Sean Banan hade uttryckt sig. Den här låten är verkligen inte bra. Jag förstår inte texten och det finns inget sammanhang i den heller. Jag hoppas och tror att Georgien bommar final. Det är bra för Sverige att Georgien är efter oss för då tycker de att Loreen var tio gånger bättre än denna dynga.Till att börja med vill jag säga att man hade några bra rocklåtar med i årets georgiska uttagning och man valde Anri. Där fanns en fantastisk låt av gruppen REMA som hette "Feel Me" och är en av mina favoriter från årets alla uttagningar. Jag undrar verkligen hur folket i Georgien tänkte. Alltså det här är så fruktansvärt bedrövligt och dåligt. Texten har inget sammanhang och man hänger inte alls med där. Sedan består låten av en massa olika musikgenrer och man undrar bara hur de tänkte. Men jag måste vara ärlig och säga att jag alltid diggar med i refrängen till denna massaker. Men inte ens det kan rädda denna låten som av mig får en fet nolla. Den har ingen som helst chans i tävlingen dock.Det här är så provocerande dåligt. Kanske årets sämsta bidrag? Jag har inget mer att tillägga.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Turkiets artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Turkiet hade startnummer 13 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 18 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Turkiets tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.


Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 33

 • Debutår:
 • 1975

 • Bästa placering:
 • 1:a (2003)

 • Sämsta placering:
 • 11:a i semifinal (2011)

 • Intressant fakta:
 • Turkiet slutade sist första gången de ställde upp.


Vem tävlade för Turkiet 2012?

Artisten som ska representera Turkiet i Eurovision 2012 heter Can Bonomo. Can föddes 1987 i den turkiska staden Izmir. Han är en musikbarn och redan som åttaåring spelade han gitarr. Hans första album släpptes i januari 2011, där låten "Meczup" blev en stor hit. Han har blivit känd för allmänheten i diverse radio och tv-program.

Det tävlingsbidrag som Can ska tävla med i Eurovision i Baku heter "Love Me Back", en låt han gjort både text och musik till själv.

Artist och bidrag valdes ut genom ett internval hos TV-bolaget TRT.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Den här låten är väldigt lustig och jag har svårt att få något grep om den. Ibland gillar jag den och ibland tycker jag mindre om den. Jag tycker Can mer ser ut som en narr när han står där på scenen och sjunger. Turkiet som missade final för första gången sedan semifinalsystemet infördes är nog revanschsugna och hoppas att de ska gå bättre den här gången. I år är Turkiet väldigt svårbedömda men jag tror att de tar en finalplats.Jag hoppades på mycket av Turkiet. Enligt mig har de levererat många bra bidrag de senaste åren. Gräddet på mosen var självklart Manga år 2010 med sin låt "We Could Be The Same". Detta är inte i samma nivå, men är lite småintressant för mig. Jag gillar definitivt de turkiska influenserna i låten även om jag tycker att Can Bonomos text och sång är rätt löjlig. Det är svårt att förutspå hur detta ska gå, men jag önskar Can Bonomo lycka till!Turkiet är alltid ett land att räkna med och i år bytte dom äntligen rocken mot något inhemskt och annorlunda. Det är drag i den här låten. Lite småhumoriskt men ändå charmigt och glatt. Låten har en skön turkisk influens över sig även om den sjungs på engelska. Turkiet missade final i fjol, något jag inte tror man gör i år. Tror det kan gå riktigt långt faktiskt. Turkiet är likt Ukraina och Grekland det land som ofta tar en topp-tio placering i denna tävling.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Estlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Estland hade startnummer 14 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 11 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Estlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 17

 • Debutår:
 • 1994

 • Bästa placering:
 • 1:a (2001)

 • Sämsta placering:
 • 22:a i semifinal (2007)

 • Intressant fakta:
 • Estland var favoriter förra året men föll och slutade på 24:e plats.


Vem tävlade för Estland 2012?

Den 17 maj 1987 föddes Ott Lepland i Tallin, Estland. Han slog igenom efter att ha vunnit Estlands motsvarighet till Idol. Men Ott började med musiken mycket tidigare. Som barn släppte han ut två skivor med barnsånger på. Han studerade samtidigt på Georg Ots' Tallinn Music School. Han har också spelat piano i över tio år. Ott har dessutom spelat rollen som Troy Bolton i den estiska motsvarigheten till High School Musical.

I år, 2012, tävlade Ott med låten "Kuula" i Estlands Eurovision-uttagning Eesti Laul 2012. Han tog sig till final från semifinalerna där han sedan tog hem segern och får därmed representera Estland i Baku. Bidraget har han gjort med Aapo Ilves.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Jag gillade den här låten redan när jag hörde den första gången i den estniska semifinalen och det gör jag ännu. I vissa partier av låten är den dock väldigt seg och långtråkig. Estland hade en av de bästa nationella finalerna med många bra låtar i deras final. En som mycket väl kunde få åka till Baku istället är Birgit Õigen & Violina med låten You are Not Alone. Estland är precis som Turkiet väldigt svåra att placera men jag tror även att Estland kommer att ta sig till final i år.Oj, vad bra det här är. Jag ville bara smälla av första gången jag hörde den och jag älskar den minst lika mycket nu också. Det är med en sådan passion och inlevelse och det känns oerhört äkta. Det är ingen smörig ballad utan ett pampigt mästerverk. Det är ingen snack om att det är en full femma!Estland känns som en given finalist och känns som en av konkurrenterna om segern. En av årets i särklass pampigaste ballader som riktigt griper tag i en, med en dramatisk uppbyggnad och en grym sångare som sjunger både vers & refräng med inlevelse. "Kuula" som betyder lyssna är verkligen något man gör till den här låten. Äkta låtar förtjänar topplacering, så är det bara. Ott Lepland och Estland kan mycket väl ta hem tävlingen i år.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Slovakiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Slovakien hade startnummer 15 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Slovakiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 6

 • Debutår:
 • 1994

 • Bästa placering:
 • 18:e (1996)

 • Sämsta placering:
 • 18:e i semifinal (2009)

 • Intressant fakta:
 • Om bara juryns röster hade gällt förra året hade Slovakien varit i final.


Vem tävlade för Slovakien 2012?

Miroslav Šmajda är det riktiga namnet på artisten Max Jason Mai. Miroslav föddes i staden Kosice den 27 november 1988. Han slog igenom i hemlandet då han slutade tvåa i den slovakiska motsvarigheten till Idol. I år, 2012, blev han internt utvald att representera Slovakien. Bidraget han tävlar med heter "Don't Close Your Eyes" och den har han både tagit fram och gjort själv.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Slovakien satsar väldigt hårt i år med en riktig hårdrocksdänga. Jag är inget fan av hårdrock och det här faller mig verkligen inte i smaken. Frågan är om Europa gillar det? Slovakien har bara varit med i Eurovision Song Contest men har enligt mig leverat en av de bästa låtarna i historien. 2010 tog dig inte låten Horheronie. För mig är det obegripligt hur en sån bra låta kunde missa final. Vi får se om Slovakien fixar en finalplats i år istället?Det är en helt okej rocklåt som Slovakien kommer med i år. Vanligtvis brukar jag gå igång på detta och det fanns en kort period då jag diggade den smått. Men den perioden har blåst bort och nu tycker jag inte alls om den. Det är något tilltalande, men ändå inte. Vi har hört mycket bättre rocklåtar i dessa sammanhang.Sedan comebacken 2009 har det gått tufft för Slovakien. Ingen finalplats sedan 1998. Inte lär det bli någon i år heller. Eller? Det är många ballader med i år, vilket kan öppna upp chanserna för denna rocklåt som sticker ut på det sättet. Den här sortens rockmusik hör vi inte särskilt ofta i denna tävling heller. Jag får inget grepp om denna låten. Får lite smått huvudverk när jag hör den bara.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Norges artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Norge hade startnummer 16 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 12 av 26 i finalen. De var dock ett hårsmån från att inte gå vidare till finalen...

Först ger vi en faktaöverblick om Norges tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 50

 • Debutår:
 • 1960

 • Bästa placering:
 • 1:a (1985, 1995 & 2009)

 • Sämsta placering:
 • 18:e i semifinal (2007)

 • Intressant fakta:
 • Norge är det land med flest sistaplatser i Eurovisionhistorien, hela tio stycken!


Vem tävlade för Norge 2012?

Touraj Keshtkar föddes i Shiraz, Iran, den 26 maj 1987. Som ettårig flyttade han med familjen till Norge. Han började arbeta som modell vid 16-års ålder. Senare fick han jobbet som programledare på norska MTV. Tooji är utbildad social arbetare. Sin första singel släppte han 2008 med titeln "Swan Song".

2012 ställde Tooji upp i Norsk Melodi Grand Prix, som är Norges motsvarighet till Melodifestivalen, med låten "Stay" som han gjort med Figge Boström och Peter Boström. Låten tog sig till final där den vann. Därmed är det Tooji som representerar Norge i Eurovision 2012.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Den här är en riktig förutsägbar låt och ordentligt tråkig. Jag tror knappast att Norge tar sig till final och jag hoppas att de inte går till final heller. Norges bästa bidrag var skriven av Thomas G:son och framfördes av Reidun Säther. Varsågod, här kommer de bästa låten i Melodi Grand Prix 2012, High on love.Det är för lätt för mig det här. Det är ett lätt sätt att skrapa in en hel del poäng. Du skapar en catchy låt med en halvtaskig sångare och hoppas på det bästa. Sedan att det känns för mycket Eric Saade över det hela gör ju inte saken bättre. Förutom att det finns något medryckande i refrängen så gillar jag det faktiskt inte. Petter Øien & Bobby Bare med låten "Things Change", borde vunnit den norska uttagningen.Eric Saade-kopian Tooji åker till Baku med en svenskskriven låt. Svenskduon Peter Boström och Figge Boström ligger nämlingen bakom Toojis låt "Stay". Även om jag hellre hade sett att norrmännen skickade något annat så går det inte att komma ifrån att det är en sjukt medryckande och bra låt. Det är en klubblåt med orientalisk touch och ett snyggt shownummer som säkerligen kommer att plocka flera poäng, både från öst och väst. Norge kommer gå långt i år är mitt tips.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Bosnien-Hercegovinas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Bosnien-Hercegovina hade startnummer 17 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 4 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Bosnien-Hercegovinas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 17

 • Debutår:
 • 1993

 • Bästa placering:
 • 3:a (2006)

 • Sämsta placering:
 • 22:a (1996)

 • Intressant fakta:
 • Bosnien och Hercegovina tillhör de länder som alltid varit gått till final (eller varit i final) sedan semifinaler infördes.


Vem tävlade för Bosnien-Hercegovina 2012?

Maja Sarihodžić är det riktiga namnet på den bosniska sångeskan Maya Sar. Hon föddes den 12 juli 1981 i Tuzla, Bosnien. I början av sin karriär körade hon till storheter som Dino Merlin och Tony Cetinski. Det sägs att Maja blev upptäckt av Dino Merlin och att han hjälpt till mycket i hennes karriär. Hon var dessutom tjejen som spelade piano bakom Dino Merlin under dennes bidrag i förra årets Eurovision Song Contest. Sin första singel släppte hon 2010 vid namn "Nespretno" och den blev en stor hit och kritikerrosad över hela balkanregionen. Maya har dessutom startat en hjälporganisation för att bekämpa problemen med livmodershalscancer. För detta har hon belönats med ett guld plackat på International League of Humanists.

Både Maja och bidraget har valts ut internt. Bidraget hon tävlar med i Eurovision 2012 heter "Korake Ti Znam" och den har hon gjort själv.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Låten är härlig och väldigt trevlig att lyssna på. Överlag har alla ballader detta år hållit en väldigt hög klass. Jag tycker inte alls den är tråkig som vissa experte tycker. Hon har dessutom en väldig härlig röst. Bosnien är et av mina favorit länder i ESC historien och vem minns inte Pokusaj där de hade en tvättlina på scenen!Enkel förklaring till de fyra poängen som jag ger Maya. Tre poäng för den mysiga låten och Maya som är oerhört duktig och en patriotpoäng. Därför blir det fyra poäng. Det är ju inte den bästa låten Bosnien har skickar, det håller jag med om, men jag låta bli att tycka om det ändå. Det är inte i klass med varken "Lejla" eller "Bistra Voda", men det har ändå något charmigt som en fin ballad ska ha.En fruktansvärt tråkig balkanballad. Det verkar som jag gillar Bosnien och Hercegovinas bidrag vartannat år. 2009 och fjolårets bidrag är verkligen två fantastiska favoriter hos mig. Detta land har aldrig missat en finalplats. Jag tror inte man missar i år heller. Särskilt inte när man skickar en gullig sångerska med en mysfaktorlåt. Maya blir den första kvinnliga artisten man skickar sedan 2007.

 

INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Litauens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2012. Litauen hade startnummer 18 av 18 (sist ut) i semifinal 2 och sedan startnummer 4 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Litauens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2012. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Fakta


 • Antal framträdanden:
 • 12

 • Debutår:
 • 1994

 • Bästa placering:
 • 6:a (2006)

 • Sämsta placering:
 • 25:e/sist i semifinal (2005)

 • Intressant fakta:
 • Litauen kom sist i sin debut 1994.


Vem tävlade för Litauen 2012?

Donatas Montvydas är det riktiga namnet på artisten Donny Montell. Han föddes den 22 oktober, 1987, i Vilnius, Litauen. Donatas mamma var tidigare gymnast och hans pappa trummis i en hårdrocksgrupp. Hans syster är dansös. Han fick ett tidigt intresse för musiken. Redan som sexåring började han sjunga på scen. Han var med i diverse tävlingar som barn. Han har sedan 2009 försökt representera sitt land i Eurovision Song Contest. 2009 hade han två bidrag med och misslyckades. 2010 blev han diskvalificerad och 2011 hade han också två bidrag med, däribland en duett med Sacha Son. Men även denna gången misslyckades han med att vinna.

I år, 2012, blev det fjärde gången gillt för Donny som nu äntligen fick sin seger, den här gången med låten "Love Is Blind" som Brandon Stone och Jodie Rose har gjort.

Artist och bidrags utsågs genom en större nationell uttagning.

 

Panelen tycker till!

Notera att vår betygsskala är uppdelad i fem steg från noll (lägst) till fem (högst). De poäng som har gått att ge är 0, 1 , 2, 3, 4 eller 5 poäng.

 


Ingen bra låt aom avslutar den andra semifinalen. Ögonbindeln gör bara låten värre. han borde heller ha satt bindeln för munnen.Jag tror nog att Litauen är det land som år efter år skickar sämst bidrag. Vissa länder skickar dåliga låtar ibland, Litauen gör det alltid. Så även i år. En hemsk låt och en sångare med ögonbindel som sjunger love is blind. Det är pinsamt och jag mår dåligt.Gäääsp! Jag brukar ofta underskatta Litauen och tippar att de misslyckas, vilket de sällan brukar göra. Så därför tror jag att den charmiga Donny Montell tar sig vidare från semifinalen och väl där får en mittplacering.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera