Panelens projekt – lågsäsong

Varje år sedan ESC-Panelens start år 2009 har vi panelmedlemmar alltid genomfört olika projekt. Under lågsäsong (juni till december) håller vi igång hemsidan med egna projekt som hyllar tävlingen. Till exempel egna “Best of”-säsong eller liknande projekt.

 

Innehåll

Här nedan länkar vi till tidigare genomförda projekt under lågsäsongsperioder:

 

Sommarprojekt »

Övriga sommarprojekt »

Höstprojekt »

Panelens julkalendrar »

Övriga projekt under lågsäsong »

 

 

Sommarprojekt

Panelens “Best of” nationella-säsonger

När Eurovisionen är avslutad i maj och sommaren är här avslutar vi säsongen med två panelprojekt som hyllar de bidrag som hade chansen att få tävla i Eurovisionen men som åkte ut på målsnöret eller under pågående uttagningssäsong. I vilket fall som helst går bägge dessa projekt ut på att vi i panelen gemensamt korar en vinnare bland dessa bidrag. I det första projektet är det vår skribent Robban, som är en flitig följare av de nationella uttagningarna, som i sitt projekt Robbans favoriter får välja ut ett bidrag från varje lands nationell uttagning (bland de länder som minst anordnade final) som han hade som favoritbidrag. Robban kan dock inte välja bland tvåorna eftersom vi i andra projektet, panelens egen Second Chance Contest, röstar fram den bästa tvåan.

Nedan finns äldre upplagor av dessa projekt.

 

Säsong 2017

ESC-Panelen korade de bästa bidragen från den gångna nationella uttagningssäsongen. Panelen rankade bidragen och valde ut en gemensam vinnare i respektive projekt!

Läs mer om Robbans favoriter 2017 »

Läs mer om Second Chance Contest 2017 »

 

Säsong 2016

robbans_favoriter_2016panelen_secondchance_2016

ESC-Panelen korade de bästa bidragen från den gångna nationella uttagningssäsongen. Panelen rankade bidragen och valde ut en gemensam vinnare i respektive projekt!

Läs mer om Robbans favoriter 2016 »

Läs mer om Second Chance Contest 2016 »

 

Säsong 2015

second_chance_2015 robbans_favoriter_2015

ESC-Panelen korade de bästa bidragen från den gångna nationella uttagningssäsongen. Panelen rankade bidragen och valde ut en gemensam vinnare i respektive projekt!

Läs mer om projektet »

 

Säsong 2014

scc2014rscc2014

ESC-Panelen korade de bästa bidragen från den gångna nationella uttagningssäsongen. Panelen rankade bidragen och valde ut en gemensam vinnare i respektive projekt!

Läs mer om projektet »

 

Andra sommarprojekt

Hollac16s topplistor (sommaren 2017)

 

Under juli 2017 tog vår skribent Hollac16 fram en topplista över 30 ESC-bidrag som tävlat mellan åren 2007-2017 som han tycker förtjänade en bättre slutplacering i tävlingen. Varje dag mellan den 1-30 juli presenterades ett nytt bidrag. Efter att listan var helt presenterad kom den motsatta listan – 30 ESC-bidrag som tävlat under samma period men som Hollac16 tyckte placerade sig alldeles för högt.

Läs mer om favoritlistan (juli 2017) »

Läs mer om bottenlistan (augusti 2017) »

 

P4 nästa (tidigare Svensktoppen Nästa)

Inför finalerna av Sveriges radios musiktävling P4 Nästa (tidigare Svensktoppen nästa) åren 2014, 2015 och 2016 tyckte vi i panelen till om dessa bidrag. 2016 befann vi oss på plats under riksfinalen. Anledningen till att vi följde denna tävling var att Melodifestivalens redaktion utsåg en joker från finalen som fick tävla i Melodifestivalen.

Detta event äger rum i slutet av augusti eller början av september.

 

 

Höstprojekt

Panelens EM-spel (hösten 2016)

header_em

Under hösten 2016 grottade vi ned oss i nostalgin kring Eurovisionens bidrag genom att göra ett eget EM-spel. Vi använde oss av samma grundmall som sommarens Fotbolls-EM genom gruppspel och slutspel. Enda skillnaderna var att det var tidigare ESC-artister som representerade länderna (istället för fotbollslag) och det var vi i panelen som bestämde vilka som skulle gå vidare i matcherna. Projektet blev alltså lite som fotboll möter Andra chansen, typ. Projektet pågick mellan augusti och november 2016. 6 av 8 panelmedlemmar deltog i projektet: Alexander, Erik, Haris, Hollac16, Johan och Robban.

Läs mer om projektet »

 

Best of Melodifestivalen (hösten 2015)

bestofmf00t

Vi i panelen är stora Melodifestivalsfantaster och längtar redan till februari och att Mellosäsosongen ska börja. Speciellt nu när Måns Zelmerlöw vann nere i Wien och tog ESC hem till Sverige igen. Under hösten 2015 rangordnade panelen bidragen i Melodifestivalen 2002-2015 utifrån den slutplacering de kom på, och sedan skickades de låtar som fick högst totalpoäng till en superfinal. I finalen tävlade sedan 32 bidrag om segern. Projektet pågick från augusti till november 2015.

Läs mer om projektet »

 

Semifinalhyllningar (hösten 2014)

special_esc

Under hösten 2014 hade det gått 11 år sedan EBU gjorde om Eurovision Song Contest till fördelen att fler länder kunde vara med och delta, nämligen att en semifinal infördes inför finalen. Alla åren från 2004 till 2014 hade totalt 345 bidrag kvalat i semifinalerna där endast 180 fått finalbiljett. Panelen anordnade därför olika kvalheats där vi gick igenom år för år och röstade enbart bland de bidrag som aldrig gick vidare till finalen det respektive året. Vinnaren från varje år gick sedan till en slutfinal där vi korade den bästa av de bästa.

Läs mer om projektet »

 

 

Panelens julkalendrar

Sedan år 2014 gör vi varje år en julkalender där vi varje dag mellan den 1-24 december presenterar det kommande värdlandets Eurovisionbidrag genom tiderna (de som fått representera det landet).

 

Julkalendern: Välkommen till Portugal

För första gången någonsin kommer Portugal att stå värd för Eurovision Song Contest. Inför detta presenterade vi alla artister som någonsin tävlat för Portugal från deras debutår 1964 till 2017. Det gjorde vi i vår julkalender som går under namnet Välkommen till Portugal.

Läs mer om projektet »

 

Julkalendern 2016: Ukraine Calling

ukrainecalling-bildspel

Inför julen 2016 handlade vår julkalender om 2017 års värdland Ukrainas tidigare ESC-bidrag. Dessutom fylldes kalendern ut med Robbans favoriter från tidigare ukrainska uttagningar.

Läs mer om projektet »

 

Julkalendern 2015: Från Babs till Zelmerlöw

julkalendern

Inför julen 2015 räknade Panelen ned till ESC 2016, genom att presentera alla Sveriges tävlande ESC-artister sedan år 1958. Därav julkalenderns namn: Från (Alice) Babs till (Måns) Zelmerlöw!

Sverige står värd för ESC 2016 efter Måns Zelmerlöw seger i Wien i ESC 2015. Därmed tog Sverige hem sin sjätte seger, inte illa! I väntan på nästa års tävling gjorde vi ett nedslag i Sveriges Eurovisionshistorik där vi gick igenom bidrag för bidrag, år för år. Eftersom Sverige fram till dess hade haft med 55 bidrag genom tiderna var vi tvungna att smygstarta fyra dagar tidigare, dvs. redan den 27:e november. Därför innehöll det årets julkalender 28 luckor istället för tidigare 24.

Läs mer om projektet »

 

Julkalendern 2014: Vägen till Wien

Inför Eurovision 2015 gjorde vi en översikt av värdlandet Österrikes alla Eurovisionsbidrag genom tiderna. Varje dag, från den 1-24 december 2014, presenterade vi ett eller två bidrag från första åren till 2014. Kalendern gick under namnet “Vägen till Wien”.

Läs mer om projektet »

 

 

Övriga projekt under lågsäsong

Eurovision Kalkon Edition

esc_kalkon_edition_logo

Det finns låtar som tävlat i Eurovision Song Contest som man aldrig har tyckt särskilt mycket om. Och man ställer sig frågorna: hur tusan kunde denna låt få vara med och tävla? samt, Varför röstar folk på denna låt? eller, Vart tog den riktiga smaken vägen? och klassikern: Min favorit hamnade sist – och den där skitlåten vann!

I ESC-Panelen har vi som alltid olika tycke och smak om vilka bidrag som är bra eller inte. Så nu tänkte vi redovisa våra tankar om urusla bidrag genom tiderna. Var och en av oss gör en personlig topp 10 över urusla bidrag som tävlat någon gång i Eurovision Song Contest. Man får välja vilka bidrag som helst från starten 1956 till 2015. Tanken är att bidraget man sätter på första plats är den låt man tyckt minst om.

Detta projekt genomfördes den 26 november 2015.

Läs mer om projektet »

 

 

Vi jämför Eurovision-år

bestsongs

På hösten när det fortfarande är lågsäsong brukar vi jämföra hur vi tycker om respektive Eurovisionår. Vi gör en jämförelse helt enkelt som innebär att vi ställer samma land mot varandra med två bidrag mot varandra. Sedan får man välja vilket av dessa två bidrag man tyckt bäst om och vi får fram en vinnare.

Nedan kan du se hur vi tyckte Eurovision-år mot Eurovision-år.

 

Se hur vi tyckte: ESC 2016 vs. ESC 2017 »

Se hur vi tyckte: ESC 2015 vs. ESC 2016 »

Se hur vi tyckte: ESC 2014 vs. ESC 2015 »

Se hur vi tyckte: ESC 2013 vs. ESC 2014 »

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 

ESC-Panelen