Bella Notte – Lucka 24

PANELENS JULKALENDER. Under december månad startade vi upp vår resa till Italien genom att presentera det kommande värdlandets alla tidigare Eurovisionbidrag sedan debuten 1956. I den här delen går vi i mål, i alla fall för julkalendern, med att presentera gruppen Måneskin vars seger i Eurovision 2021 är skälet till att Italien och Turin står värd för tävlingen i maj!

 

Vilka är Måneskin?

Måneskin grundades år 2016 i Rom och består utav Damiano David (sångare), Victoria De Angelis (basist), Thomas Raggi (gitarrist) och Ethan Torchio (trummor). Bandets namn spånades fram av Victoria som är halvdansk som sa att Måneskin betyder månsken.

Deras stora genombrott kom 2017 när de kom tvåa i den elfte upplagan av italienska X-Factor och den 24:e november samma år debuterade de med singeln Chosen som nådde upp till andraplatsen på italienska FIMI-listan. Denna singel var med på deras debut-EP som släpptes i december samma år. 2018 släppte man sin första italienskspråkiga singel Morirò da re, som första singel till deras debutalbum Il ballo della vita. För att verkligen marknadsföra albumet lite mer släppte man en dokumentärfilm som hette This is Måneskin. Albumet toppade listorna i hela Italien.

 

Succén i Sanremofestivalen

2021 ställde gruppen upp i italienska Festival di Sanremo med bidraget “Zitti e buoni” som bandmedlemmarna har gjort tillsammans. Efter fyra kvällar med ideliga framträdanden var det dags för final där gruppen blev en av tre akter som tog sig vidare till den avgörande omgången. Mot sig fick de både Ermal Meta och Francesca Michielin (& Fedez), två artister som tidigare representerat Italien i Eurovision Song Contest. Men med strax över 40 procent av rösterna var segern ett faktum – för Måneskin!

Inför Eurovisionen blev Måneskin en stor snackis och låg bland topplaceringarna i oddsen, men det var först när det närmade sig final som Italien passerade Frankrike på förstaplatsen och som de behöll hela vägen i mål. Resultatet i själva finalsändningen blev också en rysare då Schweiz vann juryröstningen med Frankrike som tvåa, Malta som trea och först på fjärde plats hittade Italien sig in. Men tittarna ville annat och med 318 poäng från dem var segern ett faktum då ingen annan lyckades gå om. Måneskins seger var inte bara den tredje italienska segern genom tiderna utan den första gången på 15 år som en grupp vann tävlingen och dessutom att det var en rocklåt!

 

Vad har hänt efter tävlingen?

I samband med den succé som gav Måneskin i Eurovision blev det snabbt ännu mer populära, och bara veckor efter tävlingen gav de sig ut på en turné som bland annat besökte Sverige (med uppträdanden hos Lotta på Liseberg) men även många festivaler. I höstas uppträdde de även i en Idolsändning i TV4. Samtidigt har de toppat listorna både här och var och har fått väldigt många priser och utmärkelser under 2021. Gruppen gjorde även en turné i Nordamerika där de uppträdde i olika talkshows och de har även släppt de nya singlarna I Wanna Be Your Slave och Mammamia”. Dessutom fick deras singel Beggin’” från 2017 ett uppsving under det här året.

Vi önskar såklart Måneskin all fortsatt framgång i deras karriär!

 


 

Kommentera