Nedräkning till Malmö: Lucka 24 (julafton)

PANELENS JULKALENDER. Nu i december månad startar vi officiellt nedräkningen till Eurovision 2024, vår Nedräkning till Malmö. I de första 12 delarna av denna julkalender har vi presenterat Sveriges Melodifestival- och Eurovision-historik och resterande delar kommer att handla om artisterna som placerat sig topp 3 i Eurovision. Nu har vi nått julafton och det betyder att vi har en vinnare kvar att berätta om, nämligen Loreen som blev historisk som dubbelvinnare av både ESC 2012 och senaste upplagan 2023!

 

Vem är Loreen?

Loreen Talhaoui föddes i Åkersberga, som ett av 6 syskon, den 16:e oktober 1983 men är uppväxt i Västerås.

Musiken har alltid varit nära henne och det var med sin medverkan i den första säsongen av Idol i TV4 år 2004 som hon blev ett känt ansikte i Sverige. Däremot höll allt på att ta slut redan under kvalveckan då hon inte gick vidare från sitt kvalheat till veckofinalerna. Programmets jury, som då utgjordes av Daniel Breitholtz, Peter Swartling, Kishti Tomita och Claes af Geijerstam, fick välja in en elfte finalist bland de som hamnat trea och fyra och de valde då Loreen. Sedan höll sig Loreen kvar i Idol tills bara topp fyra var kvar då hon röstades ut.

Efter Idoläventyret släppte hon singeln The Snake och arbetade som programledare i den numera nedlagda TV-kanalen TV400. Hon fortsatte sedan inom TV-branschen där hon provade på olika roller som exempelvis inslagsproducent. Men musiken fanns där hela tiden och lockade och hon skulle också återvända till scenerna.

 

Deltog i Melodifestivalen 2011 – fick revansch året därpå

Sju år efter Idoläventyret var Loreen tillbaka i Melodifestivalen igen. Hon ställde nu upp med bidraget ”My Heart Is Refusing Me” som hon hade skapat ihop med Moh Denebi och Björn Djupström. Hon röstades vidare från sin deltävling till Andra chansen där hon åkte ut i av duellerna.

 

Men skam den som ger sig, för redan året därpå var Loreen tillbaka igen i Melodifestivalen, den här gången med den numera klassiska ”Euphoria” av Thomas G:son och Peter Boström (som var låtens upphovspersoner). Loreen gick ut som sista nummer i den första deltävlingen och redan då när hon tog sig direkt till final blev hon en storfavorit tillsammans med Danny Saucedo (som fick avsluta den fjärde deltävlingen) med sin Amazing. I finalen skulle det bli en tävling mellan dessa två bidrag och med nästan 33 procent av rösterna var det Loreen som gick segrande ur finalen. Det kan nämnas att Loreen hade med sig dansaren Ausben Jordan i sitt nummer och han följde också med till ESC.

 

Storfavoriten som höll

Eurovision 2012 arrangerades i Baku i Azerbajdzjan och redan inför det var Sverige och Loreen storfavoriter hos både fans och odds. Sverige hade vid den tidpunkten inte vunnit Eurovision sedan 1999 och som bäst blivit trea året innan (mellan föregående vinst och 2011 hade Sverige tappat mer och mer och hamnat i botten) så självförtroendet var kanske inte på topp hos Sverige. Men den här gången var Europa med på att Sverige hade skickat rätt och bäst låt och Loreen belönades med inte mindre än 18 stycken 12-poängare, vilket var nytt rekord efter det tidigare satta 16 när Alexander Rybak vann med Fairytaleför Norge 2009. Däremot lyckades inte Loreen att slå Rybaks dåvarande poängrekord på 387 poäng, men 372 poäng var mycket nära och absolut godkänt. Loreen hade också fått sin revansch och Sverige fick samtidigt sin femte ESC-vinst.

 

Efter Eurovision har ”Euphoria” blivit en av fansens favoritlåtar och i den inofficiella omröstningen Topp 250, som äger rum i slutet av varje år, vann låten oavbrutet mellan 2012 och 2021. År 2022 blev den istället tvåa efter Chanels SloMo(Spanien 2022). Loreen har också släppt en hel del singlar däremellan och album samt turnerat runt. Hon deltog även som gästartist när Eurovision ägde rum i Sverige 2013, då som nu (läs: 2024), i Malmö.

 

Comeback med ett konstnärligt bidrag

Med den succé som ”Euphoria” gav Loreen 2012 var det lite av en överraskning att hon gjorde comeback i Melodifestivalen 2017 med bidraget ”Statements”. Den här gången hade hon gjort bidraget själv tillsammans med Anton Hård af Segerstad, Joy Deb och Linnea Deb. Den här gången fick Loreen äran att avsluta deltävlingarna men i likhet med 2011-bidraget räckte det inte till mer än bara Andra chansen. Väl där ställdes hon mot Anton Hagmans ”Kiss You Goodbye” och det var en duell där Anton Hagman vann. Loreen fick därmed inte någon finalplats den gången, men…

 

Loreen skulle delta en gång till

…för 2023 presenteras Loreen ännu en gång som tävlande artist i Melodifestivalen och nu heter bidraget ”Tattoo”. Den här gången hade låtskrivarna bakom ”Euphoria” (Thomas G:son och Peter Boström) varit med och skapat bidraget tillsammans med Loreen själv och låtskrivarna Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson och Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker. I likhet med 2017 fick Loreen avsluta de fyra deltävlingarna och även om numret fick tas om p.g.a. att numret avbröts av en okänd person som sprang upp på scenen var det inget snack om saken att Loreen var storfavoriten i rummet. Samma dag som hennes deltävling ägde rum gick Sverige också upp som etta på oddsen för Eurovision 2024 och stannade kvar där säsongen ut.

Loreen höll för trycket i Malmö, där deltävlingen ägde rum, och tog sig direkt till finalen i Friends Arena. Där blev det än mer succé då hon fick alla 12-poängare utom två (från Kroatiens jury och tittargruppen 3-9 år). Poängmässigt räckte det till att vinna och Loreen blev därmed ytterligare en artist som fick vinna Melodifestivalen två gånger.

 

Storfavorit igen – men nu fanns det utmanare

Inför Eurovision 2023 var den svenska delegationen tvungna att göra om Loreens scenframträdande. I Melodifestivalen tog det cirka 3 minuter att få igång allt med rekvisita, sand, rökmaskin etc. inklusive att den LED-utrustning man hade med sig vägde nästan 1,2 ton att hänga upp. Det gick sig inte för i Eurovision där produktionen har cirka 40-50 sekunder på sig att byta nummer på scenen, även om vissa kan få lite mer tid om man lägger numret vid en reklampaus. I Liverpool, där ESC 2023 ägde rum, fick Loreens nummer därför göras om även om LED-lådan behölls om än att den var mindre. Samma sak med de rökeffekter som var i Melodifestivalen fick göras om.

 

Loreen var som sagt storfavorit igen, men den här gången var det en viss Kärijää från Finland som med låten Cha Cha Chaverkligen skulle utmana om segern. Bägge låtarna tävlade i samma semifinal och det var faktiskt Kärijää som vann över Loreen i den semin (vilket avslöjades först efter tävlingen var avgjord i våras). I finalen fick dock jurygrupperna vara med och rösta och de var ense om att Loreen skulle vara med i toppen. Totalt delade de ut 340 poäng och 15 stycken 12-poängare.

Inför publikens röster skulle adderas skilde det 190 poäng mellan Sverige och Finland, som blivit juryns fyra. Men då skulle allt ändras när ”Cha Cha Cha” belönades med 376 poäng och gick om. Plötsligt blev det nervöst hos Sverige om de resterande poängerna skulle räcka till, inte minst sedan både Italien och Israel, som fick sina poäng före Sverige, hade båda fått mindre än vad som hade krävts för Sverige att gå om Finland. Nu skulle allt avgöras där Sverige behövde minst 187 tittarpoäng…och summan landade på 243 – om än utan att kamma hem en enda 12-poängare.

 

Första gången en kvinnlig artist vinner ESC två gånger

Därmed skrev Loreen in sig i Eurovisions historieböcker, både som den första kvinnan att vinna Eurovision för andra gången men även att bli den andra artisten efter Johnny Logan att vinna Eurovision två gånger. Sverige klev samtidigt upp på sju vinster, vilket är delat rekord med Irland. Dessutom blev Thomas G:son och Peter Boström historiska som nästa två låtskrivare att ha gjort två vinnarmelodier i sammanhanget.

”Tattoo” har också fått ett enormt stöd publikmässigt och på Spotify har det sedan maj 2023 varit närmare en miljon nya streams per dag. Även uppföljningslåten ”Is It Love” går bra i etern.

 


 

Kommentera