Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 16

ukrainecalling-header-16

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, den 16 december, får ni läsa om en av Robbans favoritbidrag i en tidigare nationell final, nämligen om en grupp som två gånger har tävlat med svenskskrivna bidrag och som varje gång lyckats hamna på samma slutplacering!

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Idag är en sådan dag…

 

NF 2014: NuAngels – ”Courageous”

NuAngels är en ukrainsk dance-popduo som består av artisterna Oksana ”Slava” Kuznyetsova (född 16 juli 1984 i Odessa, Ukraina) och Tatiana ”Viktoriya” Smeyukha (född 13 december 1985 i Charkiv, Ukraina). De gick samman som en duo år 2006 genom den ukrainska musikproducenten Yuriy Nikitin, som tidigare hade bildat en annan grupp men var nu ute efter ett nytt koncept. NuAngels släppte sitt första musikalbum Nomer Odin år 2006 som sålde över 50 000 exemplar.

Duon försökte under 2007 att få representera Ukraina vid ESC 2007 i Helsingfors. I den final som hölls mellan sju tävlande deltog de med låten ”Ya znayu, eto ty” där de slutligen blev femma.

Under 2013 släpptes det engelskspråkiga albumet Roman.

I december 2013 deltog NuAngels i den ukrainska ESC-uttagningen för ESC 2014. Låten de tävlade med hette ”Courageous” och var helt och hållen gjord av svenska låtskrivare, nämligen Alexander Bard, Andreas Öhrn, Christian Wahlberg, Per Ljungqvist och Henrik Wikström. När resultatet inkom hade duon fått 6 poäng av juryn och 8 poäng av tittarna vilket totalt sett gav en delad femteplats med två andra tävlande.

Duon gav en tredje chans att få representera Ukraina i ESC vilket skedde som senast i år. Även denna gång hade de fått uppbackning från svenskt håll med sitt bidrag ”Higher” (av Alexander Bard, Andreas Öhrn och Chris Wahle). De lyckades först avancera vidare på andra plats i sin semifinal, men i finalen blev det för tredje gången gillt en femteplats för NuAngels.

 


 

Kommentera