Nedräkning till Malmö: Lucka 16

PANELENS JULKALENDER. Nu i december månad startar vi officiellt nedräkningen till Eurovision 2024, vår Nedräkning till Malmö. I de första 12 delarna av denna julkalender har vi presenterat Sveriges Melodifestival- och Eurovision-historik och resterande delar kommer att handla om artisterna som placerat sig topp 3 i Eurovision. Den här gången handlar det om Eric Saade som lyckades återta Sverige till ESC-toppen igen efter många år av sämre slutplaceringar…

 

Vem är Eric Saade?

Eric Saade är född den 29:e oktober 1990 i Kattarp utanför Helsingborg. Hans musikaliska resa startade redan som barn och år 2005, vid 13 års ålder, blev han upptäckt av musikmanagern Lasse Lingman som blev hans manager. Bara två år senare, år 2007, fick Eric sitt första skivkontrakt och han blev då en del av gruppen What’s Up som förutom han själv utgjordes av Johan Yngvesson, Ludwig Keijser och Robin Stjernberg. Under de år Eric var med i gruppen, samtidigt som han gick i skolan, släppte de bland andra singlarna Go Girl!och If I Told You Once.

 

Gick solo, blev programledare och debuterade i Melodifestivalen

I början av 2009 lämnade Eric Saade What’s Up och inledde sin solokarriär. Till att börja med fick han jobb som programledare på Disney Channel men hösten 2009 släppte han sin debutsololåt Sleepless som snabbt följdes av debutalbumet Masquerade. Men det var i Melodifestivalen 2010 som alla fick upp ögonen på Eric Saade när han först tog sig till final med låten ”Manboy” och sedan lyckades bli trea. Sedan väntade mer låtsläpp och en lång turné.

 

När Sverige misslyckades att ta sig till Eurovision-final gjordes Melodifestivalen till stor del om till 2011. En av artisterna som valdes ut var Eric Saade som nu fick tävla med låten ”Popular”, och det var något som låten och Eric definitivt blev. Inför finalen i Globen stod det mellan honom och Danny Saucedo (med låten In The Club) om vem som skulle vinna och där var det Eric Saade som drog det längsta strået med att vinna både hos den nyinförda internationella juryn och hos tv-tittarna. Han fick därför representera Sverige i Eurovision, ett Sverige som vid den tiden hade haft många dåliga slutplaceringar i bagaget. Det skulle Eric komma att ändra på då han tog sig till ESC-finalen i Düsseldorf och blev trea.

 

Fortsatte skivsläppen och tävla i Melodifestivalen

Efter ESC fortsatte Eric Saade att verkligen vara populär och han framträdde på en mängd olika sammanhang, inte minst gjorde han flera uppmärksammade turnéer och spelade in flera singlar. 2015 var det så dags för Eric Saade att på nytt delta i Melodifestivalen, den här gången med låten “Sting”. Populär som han är gick han direkt till final men hamnade denna gång bara på femte plats när alla röster räknats in. Det blev i alla fall en show i Friends Arena när Eric Saade äntrade scenen.

 

År 2019, alltså fyra år efter ”Sting”, skulle Eric Saade vara med i Melodifestivalen igen, den här gången som en av fyra programledare (med Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor och Marika Carlsson). Samma år avlämnade han även Sveriges röster i Eurovision. Fram till dags dato har vi också fått se Eric Saade tävla ännu en gång i Melodifestivalen, år 2021. Under coronaviruspandemin kunde man inte ta in någon publik i arenan (förutom TV-kamerorna) och det gjorde att det gick att göra om numren på ett annat sätt. Som vanligt bjöd Eric på show med sitt bidrag ”Every Minute” och det belönades med en hedrande andraplats.

 

Fakta: Melodifestivalbidrag med Eric Saade

Sedan 2022 är Eric Saade invald i Melodifestivalens Hall of Fame. Vilka av hans hittills deltagande låtar tycker du har varit bäst? Du kan även lyssna på hans musik på Spotify.


 • ”Manboy” (2010)
 • Låtskrivare: Peter Boström, Fredrik Kempe
 • Resultat: trea i finalen i Melodifestivalen

 • ”Popular” (2011)
 • Låtskrivare: Fredrik Kempe
 • Resultat: Vinnare i Melodifestivalen, trea i Eurovision

 • ”Sting” (2015)
 • Låtskrivare: Sam Arash Fahmi, Fredrik Kempe, Hamed ”K-one” Pirouzpanah, David Kreuger
 • Resultat: femma i finalen i Melodifestivalen

 • ”Every Minute” (2021)
 • Låtskrivare: Eric Saade, Linnea Deb, Joy Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt
 • Resultat: tvåa i finalen i Melodifestivalen

 


 

Kommentera