Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 19

ukrainecalling-header-19

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, den 19 december, presenterar vi Ukrainas ESC-representant år 2012 – Gaitana!

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Så på ojämna datum presenteras en ESC-tävlare och på jämna datum får ni läsa om en av Robbans nationella ukrainska favoritbidrag.

 

2012: Gaitana

Gaita – Lurdes Essami föddes den 29 september 1979 i Kiev. Gaitas pappa kom dock från Kongo-Brazzaville, så familjen flyttade ned dit och stannade i Kongo i 5 år. Gaita och hennes mamma återvände dock till Kiev igen, medan pappan stannade kvar i Kongo. Gaita studerade i huvudsak nationalekonomi, men även sport och musik. Utöver sina ekonomistudier så har Gaita också lärt sig spela saxofon och tagit en kandidatexamen i bordtennis. Hon har därför tidvis representerat Ukraina i internationella bordtennisturneringar. Hennes karriär som artist påbörjades 2003 under artistnamnet ”Gaitana”. Sedan dess har hon släppt otaliga album och singlar, och utsågs 2008 till årets kvinnliga artist i Ukraina. De flesta av hennes större framträdanden hade fram till 2012 dock mest bestått av att sjunga på invigningar eller större event i Ukraina. Hon hade från 2011 också en roll som officiell ”EM-vän” inför EM i fotboll 2012 som ju som bekant skulle hållas i Polen och Ukraina. Uppdraget innebar att hon turnerade och gjorde internationella uppträdanden för att göra promotion för EM-turneringen.

Ukrainas bidrag till Eurovision 2012 valdes i tävlingen ”Evrobachennya 2012”, som följde ett enkelt format där 21 bidrag skulle framföras i en final och vinnaren av dessa skulle utses genom en juryomröstning (50%) och en sms-omröstning (50%). Gaitana startade från position 11 i finalen, med ”Be my Guest” som hon själv skrivit och producerat i samarbete med KIWI project. I juryomröstningen vann Gaitana en solklar seger, men hamnade bara 2:a i sms-omröstningen. Vinnaren i sms-omröstningen, Renata Shtifel, fick dock mycket låga poäng av juryn där hon hade slutat på 16:e plats. Detta gjorde att Gaitana stod som slutlig vinnare när de två omröstningarna hade vägts samman.

Gaitana representerade så Ukraina i Baku 2012. Hon tävlade i den andra semifinalen, utifrån startposition 7. Tack vare bl.a. en 12-poängare från Vitryssland kunde hon kvalificera sig till finalen då bidraget slutade på 8:e plats och 64 poäng. I finalen gick det dock inte lika bra trots att bidraget hamnade på den mycket gynnsamma startpositionen 25:e (d.v.s. näst sist). Ukraina fick i finalen nöja sig med 65 poäng och en 15:e plats, vilket blev landet sämsta placering sedan 2005.

Gaitana fortsatta sin roll som officiell ”EM-vän” fram tills dess att EM-turneringen i fotboll 2012 tog slut. Kort därpå släppte hon albumet ”Viva, Europe!” som inkluderade både hennes Eurovisionbidrag men även låtar kopplade till EM i fotboll och OS i London 2012. Sedan dess har Gaitana bytt artistnamn till ”Essami” och släppt 3 singlar.


 

Kommentera