Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Julkalendern: Ukraine Calling – Lucka 19

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


ukrainecalling-header-19

Ukraina står värd för ESC 2017 efter Jamalas seger i våras. Nu inför att år 2016 ska tacka för sig tänkte vi inleda säsong 2017 med att presentera alla tidigare tävlande som Ukraina har haft på ESC-scener sedan debuten 2003. Detta gör vi i vår julkalender som i år går under namnet Ukraine Calling.

Idag, den 19 december, presenterar vi Ukrainas ESC-representant år 2012 – Gaitana!

Notering innan vi börjar: Eftersom Ukraina bara har deltagit 13 gånger i ESC har vår skribent Robban, som är en flitig följare av länders nationella uttagningar, valt ut 11 favoritlåtar från Ukrainas tidigare nationella finaler. Så på ojämna datum presenteras en ESC-tävlare och på jämna datum får ni läsa om en av Robbans nationella ukrainska favoritbidrag.

 

2012: Gaitana

Gaita – Lurdes Essami föddes den 29 september 1979 i Kiev. Gaitas pappa kom dock från Kongo-Brazzaville, så familjen flyttade ned dit och stannade i Kongo i 5 år. Gaita och hennes mamma återvände dock till Kiev igen, medan pappan stannade kvar i Kongo. Gaita studerade i huvudsak nationalekonomi, men även sport och musik. Utöver sina ekonomistudier så har Gaita också lärt sig spela saxofon och tagit en kandidatexamen i bordtennis. Hon har därför tidvis representerat Ukraina i internationella bordtennisturneringar. Hennes karriär som artist påbörjades 2003 under artistnamnet ”Gaitana”. Sedan dess har hon släppt otaliga album och singlar, och utsågs 2008 till årets kvinnliga artist i Ukraina. De flesta av hennes större framträdanden hade fram till 2012 dock mest bestått av att sjunga på invigningar eller större event i Ukraina. Hon hade från 2011 också en roll som officiell ”EM-vän” inför EM i fotboll 2012 som ju som bekant skulle hållas i Polen och Ukraina. Uppdraget innebar att hon turnerade och gjorde internationella uppträdanden för att göra promotion för EM-turneringen.

Ukrainas bidrag till Eurovision 2012 valdes i tävlingen ”Evrobachennya 2012”, som följde ett enkelt format där 21 bidrag skulle framföras i en final och vinnaren av dessa skulle utses genom en juryomröstning (50%) och en sms-omröstning (50%). Gaitana startade från position 11 i finalen, med ”Be my Guest” som hon själv skrivit och producerat i samarbete med KIWI project. I juryomröstningen vann Gaitana en solklar seger, men hamnade bara 2:a i sms-omröstningen. Vinnaren i sms-omröstningen, Renata Shtifel, fick dock mycket låga poäng av juryn där hon hade slutat på 16:e plats. Detta gjorde att Gaitana stod som slutlig vinnare när de två omröstningarna hade vägts samman.

Gaitana representerade så Ukraina i Baku 2012. Hon tävlade i den andra semifinalen, utifrån startposition 7. Tack vare bl.a. en 12-poängare från Vitryssland kunde hon kvalificera sig till finalen då bidraget slutade på 8:e plats och 64 poäng. I finalen gick det dock inte lika bra trots att bidraget hamnade på den mycket gynnsamma startpositionen 25:e (d.v.s. näst sist). Ukraina fick i finalen nöja sig med 65 poäng och en 15:e plats, vilket blev landet sämsta placering sedan 2005.

Gaitana fortsatta sin roll som officiell ”EM-vän” fram tills dess att EM-turneringen i fotboll 2012 tog slut. Kort därpå släppte hon albumet ”Viva, Europe!” som inkluderade både hennes Eurovisionbidrag men även låtar kopplade till EM i fotboll och OS i London 2012. Sedan dess har Gaitana bytt artistnamn till ”Essami” och släppt 3 singlar.


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen