Julkalendern: Med en enkel tulpan… – Lucka 2

JULKALENDER. Det nalkas mot jul och sedan ett nytt Eurovision-år där det är Nederländerna fått äran att än en gång stå värd. Inför deras kommande värdskap kommer vi dagarna fram till julafton att presentera alla bidrag de haft med i Eurovision, från premiäråret 1956 till 2020. Vi fortsätter nu historien med ytterligare tre år: 1959-61!

 

1959: Teddy Scholten

Dorothea Margareta ”Teddy” Scholten (f.d. van Zwieteren) föddes den 11:e maj 1926 i Rijswijk utanför Haag. Hon var dotter till en teaterskådespelare och regissör, som grundade teaterföretaget Odia i Haag. Detta blev en inspiration för Teddy själv att ge sig in inom teaterbranschen. Sångkarriären började först 1944 när hon träffade sångaren Henk Scholten. De gifte sig tre år senare. Redan 1950 hade hon blivit inbjuden av The Coca-Cola Company för att uppträda på en show i USA.

Nederländerna fortsatte köra vidare på en nationell uttagning.Åtta låtar var med, och framfördes två gånger med olika artister. Vinnarlåten valdes av en samling av regionala jurygrupper, varpå en till expertjury utsåg artisten.  Teddy fick då framföra dels låten ”De regen”, men också ”Een beetje”. Den sistnämnda låten vann uttagningen med stor marginal. Expertjuryn bestämde sen att att utse Teddy Scholten som artist för låten.

Sagt och gjort fick Teddy Scholten äran att representera Nederländerna 1959 med låten ”Een Beetje” (sv. ”En smula”), och det gjorde hon med bravur. Nederländerna tog sin andra seger under loppet av tre år, även om det blev väldigt tajt sett till poängfördelningen. Med bara fem poäng ner till tvåan var den holländska segern allt annat än självklar.

Teddy fortsatte med sin musikaliska karriär tillsammans med sin make Henk, men båda började också arbeta inom TV-branschen. Teddy skulle också komma tillbaks till den nationella uttagningen för Nederländerna igen, 1965 och 1966, denna gång som programledare. Under 70-talet lade hon sin musikaliska karriär på hyllan, och från 1974 till 1986 började hon jobba på Röda korset i Nederländerna.

Teddy Scholten gick ur tiden den 8:e april 2010. Hon blev 83 år gammal.

 

1960: Rudi Carrell

Rudolf Wijbrand Kesselaar, mer känd som Rudi Carrell, föddes i Alkmaar den 19:e december 1934. Både hans far och farfar var involverade inom showbiz, och Rudi själv började sin karriär år 1953. 1955 framförde han regelbundet i radioprogrammet De bonte dinsdagavondtrein, innan han sedan började medverka i TV med sin egna show, The Rudi Carrell Show.

Nederländerna fortsatte köra vidare på en nationell uttagning där åtta låtar framfördes av två olika artister. Vinnarlåten var ”Wat een Geluk” (sv: ”Vilken lycka”), som då hade fått dubbelt så många röster som närmsta konkurrent. Vidare skulle expertjuryn välja vilken artist av de två alternativ man hade: Rudi Carrell eller Annie Palmen. Valet föll på den förstnämnda (även om Annie Palmen skulle få representera Nederländerna i Eurovision tre år senare).

Nederländerna hade året innan vunnit med Teddy Scholten, men valde trots det att inte agera värdland 1960. Rudi gick ut som nummer 10 av 13, och låten han tävlade med hade redan blivit populär i hemlandet, men i Eurovision mäktade inte Nederländerna mer än att bli nästjumbo, med endast två poäng.

Detta resultat avskräckte inte Rudi Carrell särskilt mycket. The Rudi Carrell Show var så pass stort inte bara i Nederländerna utan även i Tyskland. 1965 hade Radio Bremen tagit intresse för hans verk, och hans tv-program fortsatte vidare fram till 90-talet. Programmet innehöll olika koncept som liknade dagens Idol, och som dessutom gav flera tyska artister sina genombrott. Parallellt med detta medverkade han även i flera andra program.

I november 2005 diagnostiserades Rudi med lungcancer. Han gick bort den 7:e juli 2006 i Bremen, 71 år gammal.

 

1961: Greetje Kauffeld

Greetje Kauffeld föddes den 26:e november 1939, i Rotterdam. Redan som barn var hon involverad inom musiken, då hon medverkade i en skolkör och framförde olika amerikanska hits. Senare flyttade hon och hennes familj till Zeeland (sydvästra Nederländerna), och hon fortsatte sin musikaliska karriär där. Redan vid 16 års ålder var hon med i gruppen Skymasters, som uppträdde regelbundet både på radio och konserter. 1961 hade den tyska kompositören Heinz Gietz hört henne uppträda i Stuttgart Liederhalle, och gav henne ett skivkontrakt. Även om många av hennes sånger inte hade så stor framgång fick hon en betydligt större i hit som hon framförde ihop med den tyska jazzsångaren Paul Kuhn.

Inför Eurovision 1961 valde Nederländerna att skrota den nationella uttagningen och körde på internval. Greetje Kauffeld hade redan tävlat i den holländska uttagningen tre gånger, och var vid den här tiden stor i Nederländerna, så hon valdes ut med låten ”Wat een Dag” (sv: ”Vilken dag”).

I Eurovision 1961, som även denna gång hölls i Cannes, gick Nederländerna ut med startnummer 6 av 16. Greetje skrapade ihop sex poäng, vilket placerade henne på en tiondeplats, som delades med Finland och Monaco.

Greetje fortsatte sin musikaliska karriär efter tävlingen. 1970 gifte hon sig med Joop de Roo, som gav henne rådet att ändra stil från schlager till jazz, vilket fick hennes karriär att åter ta fart i Nederländerna och Tyskland, och hon har fortsatt ge ut musik. Senaste skivan kom ut 2005, och hon har även tagit emot flera priser både i Nederländerna och Tyskland.

 


 

Kommentera